A dan Z ye Poodle Toy Eğitimi
Hızlı Bir Tuvalet Alışkanlığı İçin 10 İp Ucu;
1. Belirlenmiş Bir Alan Oluşturma
Köpeğiniz için tuvalet alanı belirlerken, yaz ve kış aylarında rahatlıkla kullanabileceğiniz, çabuk erişim sağlanabilecek, dikkatini dağıtacak şeylerim olmadığı bir alan seçmelisiniz. 6-8 adım mesafeye sahip olan alanda çıktığınızda tam ortada durabilir ve onun yeri seçmesine izin verebilirsiniz
2. Her Zaman Hazır Olun
Dışarı çıkmak için her zaman hazır olun. Terlik ya da ayakkabılarınız, dışkı için poşetiniz ve diğer malzemeler ile her an dışarı çıkabilecek şekilde hazırlıklı olmalısınız.
3. Yeterince Sık Tuvalet İçin Çıkarma
Sabah ilk işiniz köpeğinizi dışarı çıkarmak olsun.
Gün içinde şekerleme yaptıktan hemen sonra,
2 aylık olan yavrular her iki saatte bir, 3 aylık olanlar her 3 saatte bir dışarı çıkartılmalı
Yemeğini yedikten 20 dakika sonra
Yatmadan 20 dakika önce
4. Evde Oluşan Tuvaletler İçin Ödül Ceza Yöntemi
Köpeğiniz doğru bir davranış yaptığında onu mükafatlandırın. Doğru alana dışkı bıraktığında, size haber verdiğinde bu davranışı pekiştirin. Buna karşın evde çiş ya da kaka gördüğünüzde tepki vermeyin. Çünkü bu olay bittikten sonra verilecek olan tepki bir işe yaramaz. Ancak onu yaparken yakalarsanız, ya da yapma eğiliminde olduğunu fark ederseniz elinizi çırparak ya da hayır diye bağırarak dikkatini çekebilirsiniz.
5. Özel Bir Kelime Seçme
Köpeğinizde tuvalet çağrışımı yapacak bir kelime seçin.
Çişe gidelim, hadi çiş, tuvalet, hadi, pati-poti, hadi tuvalet benzeri kendinizce bir kelime belirleyin ve bunu derken tuvalet alanına doğru devam edin.
6. Poodle İçin Yeterince Zaman Ayırın
Tuvalet alanına geldiğinizde ona yeteri kadar zaman verin. Kendini rahat hissedecek ve doğru zamanlamayı kendisi yapacaktır. Bu zaman ilk başlarda 15 dakika ile 20 dakika arasında değişebilir.
Bazen dışarıda ne kadar durursanız durun tuvaletini yapmayacaklardır. Hatta içeri girdiğinizde çiş yapmak için yer kollamaya başlayabilirler. Bunu önlemek için içeri girdiğiniz zaman onu kucağınızdan bırakmayın. Sizin üzerinize yapmamak için bekleyeceklerdir. Ve sonra sonrasında yeniden tuvalet alanına geri gidin.
7. Yavruların Kaslarını Güçlendirmelerine Yardımcı Olun
Yavrular, yetişkinlere göre daha zayıf dışkı kaslarına sahiptir. Bu nedenle yukarıda belirtildiği gibi daha sık dışarı çıkmaları gerekebilir. Sonrasında kaslar güçleneceği için daha seyrek zaman dilimleri seçilebilir. Ancak ilk dönem dışarı çıkma sıklığı önemlidir.
8. Kazaları Uygun Şekilde Temizleyin
Eve yapılan dışkıların temizliği önelidir. Çişte bulunan enzimler, onun yeniden aynı yere şiş yapma dürtülerini harekete geçirecektir. Bu nedenle çiş yapılan alan iyice temizlenmeli, evcil hayvanlar için özel üretilen temizlik malzemeleri ve kovucular kullanılmalıdır.
9. Geceleri Onun İçin Uygun Davranın
Yavrular geceleri farklı nedenler ile havlamalar ya da mızıldanmalar yapabilir. Bunun hangisinin tuvalet, hangisinin can sıkıntısı ve hangisinin ilgi isteği olduğunu almak zordur.
Köpeğiniz yatmadan önce çiş ve kaka ihtiyacını gidermişse, büyük olasılıkla bu havlamalar tuvalet ihtiyacı için değildir. Ancak zaman geçtiyse, yine de pişman olmaktansa onu dışarı çıkartmak daha iyi bir davranış olacaktır.
Dışarı çıkarırken loş bir ortam kullanın, ses çıkarmayın. Onu tuvalet alanına getirin ve dışkı yaparsa ufak bir pekiştirmeden öteye gitmeyin. Onunla oynamayın ve dikkatini dağıtmayın.
10. Önce Tuvalet, Sonra Yürüyüş
Aktivite zamanı ile tuvalet alışkanlığını birbirinden ayırın. Yol boyunca her yere çişini yapması aslında istenen bir durum değildir. Bu nedenle önce tuvalet alanında yeterince beklenmeli, istenilen sonuç alındıktan sonra egzersiz için gezintiye başlanmalıdır. Bu hem bir pekiştirme, hem de temizlik için uygun bir davranış olacaktır.
Poodle Sosyal Bir Irktır
Akıllı ve zeki bir ırk olmalarına karşın kanişler, eğitim süreçlerinde doğru şekilde eğitilmeleri önemlidir. Aile içine çabuk adapte olmalarına karşın, doğru şekilde sosyalleşme olmazsa insanlara karşı agresif, sürekli havlayan ve yabanıl bir tavır sergileyebilirler.
Tanıştırma aşamaları daima sakin ve az tepki ile olmalıdır. Sürekli olarak dışarı çıkması gereken Toy Poodle cinsi, insanlar konusunda sakin ve alışık bir tavra sahip olmalıdır. Bu şekilde sizler de zorlanmazsınız. Bu gibi durumları bolca insan ile tanıştırarak, olumsuz şeylerde onu uyararak elde edebilirsiniz.
Temel Komutları Öğretme
Otur komutu; bir köpeğin öğrenmesi gereken en önemli komutlardan biridir. Bunu öğrendiğinde bir kediye saldırmak yerine ya da gelen misafirlere atlamak yerine size itaat ederek oturma eylemine geçecektir.
Öncelikle elinizi onun görebileceği şekilde başın üzerine getirin. Otur deyin. Elinizi gördüğü anda omuz kısmında hafif aşağı bastırarak “otur” komutunu tekrarlayın. Yavru köpeğiniz oturma eylemine girdiğinde ve oturduğunda onun bu davranışını pekiştirin. Ona ödül verin.
Bu antrenmanı 5 dakikadan fazla yapmayın. Sıkıldığı zaman ona bir şey öğretemeyeceğinizi bilin.
Git, gel ve hayır gibi komutları da ufak eğitimler ile aynı şekilde pekiştirme yöntemi ile öğretebilirsiniz.
Pozitif Köpek Eğitiminin Sıkıntılarını Aşma
Son dönemde köpeklerin eğitiminde pozitif davranış modeli kabul görmektedir. Köpek olumlu şeyler yaptığında ona ödüller, sevgi gösterileri ile mükafatlar verilir. Buna karşın köpek olumsuz davranış içinde olduğunda hiçbir tepki verilmez.
Peki, bir kedi kovalamaması ya da başka bir köpeğin üzerine atlamaması söz konusu olduğunda ne yapmalı?
Eğitimin temeli “SAYGI” ile oluşuyor. Köpeğiniz size öncelikle saygı duymalı. Sevgi değil! Saygı! Evet, bunu sizin tutarlı davranışlarınız ve onunla zaman geçirirken, onunla yaptığınız davranış bütünü belirliyor.
Gün içinde ona davranışlarınız, verdiğiniz değer, tuvalet eğitimi için saatlere sadık oluşunuz ve sizin önemsemedi birçok konu, köpeğiniz tarafından önemsenir ve size kendince bir değer verir.
Olumlu davranışlar ödüllendirilirken, olumsuz olanlar ses tonu, davranış, tasma çekme, hayır sözcüğü ya da beden dili ile belirtilmelidir. Bu şekilde köpeğiniz saygı duyuyorsa, sizin memnun olmadığınızı görür ve memnun edecek davranışları yapmak ister.
Davranış Problemlerini Çözme
Evinize yavru bir köpek aldığınızda bazı davranış sorunları ile de karşılaşabileceğinizi bilmelisiniz. Bunlar;
• Eve dışkı bırakma (çiş ya da kaka)
• Yerli yersiz havlamalar
• Bir şeyi alıp size vermemek için ısırmak, saklamak, kaçırmak
• Arkanızı döndüğünüzde masadan yemek kaçırmak
• İnsanların üzerine atlamak
• Önüne gelen şeyleri çiğneme
• Sürekli dikkat etmeniz gerekir
• Tasma çekiştirme
• Yiyecek oyuncaklarını paylaşmama
• İnsan ya da diğer köpeklere agresif davranma,
• Sınırlamaya çalıştığınızda size karşı çıkıp mücadele etmesi
• Kedi kovalamaları
• Mobilya ya da sizin eşyalarınızı kemirmesi
Tüm bunlar bir köpeğin yapabileceği, sizin hazırlıklı olmanız gereken davranış bozukluklarıdır. Davranış bozukluğu olduğu için sebebi vardır ve bu davranışlar düzeltilebilir.
Davranış bozuklukları ne yazık ki bir düğme yardımı ile kapanacak şeyler değildir. Sorunun çözümü öncelikle size saygı duyup itaat etmesi ile başlar.
Bir köpek bu tarz davranışlar yapıyorsa; egzersiz, aktivite ve arkadaşlığa ihtiyacı var demektir.
Davranış bozukluklarının nedenleri;
- 8 saatten fazla evde yalnız kalırsa,
- onu tek başına 1 saatten fazla dışarıda bırakmışsanız
- yeterli aktivite ve egzersiz yapmamışsa
Sıkıldığını ve sinirlendiğini hissedecektir. Bunun sonucu olarak da etrafa zarar verebilir, havlayabilir.
Can sıkıntısı ve hayal kırıklığı köpeklerin davranış bozukluklarının ana nedenidir. Köpeğinize anlık müdahale için “hayır” kelimesini öğretin. Onunla yeterince zaman geçirin. Sizin canınız istediği için değil, onun ihtiyacı olduğu için yeteri kadar egzersiz ve aktivite yapın, ona yeterince sevgi gösterin. Önlem olarak ortadan kemirilecek, parçalanacak şeyler bırakmayın.