Anadolu Köpek Irkları

Anadolu Köpek Irkları

Dünyanın en önemli köpek soyları arasında yerini almış, Anadolu köpekl ırkları ve özelliklerini detayları ile anlattğımız araştırma yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.

1. Sırada  “ANADOLU ÇOBAN KÖPEĞİ”

 
 
  Dişi              Erkek             
Boy                      71- 79 cm. 74- 81 cm.
Ağırlık 40- 55 kg. 50- 60 kg.

 

Anadolu Çoban Köpeği Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
• Sürü hayvanı, aile ve hane korumasında üstün yeteneklere sahip bir işçi köpeğidir, 16 yıla kadar yaşayabilmekte, 10 yılı geçkin süreyle koruyuculuk hizmeti verebilmektedir.
• Sezgileri doğrultusunda hareket ederek ekstra eğitim gerekmeksizin sürüsünü ve ailesini cesaretle koruyan bu köpekler özgürlüğüne son derece düşkündür.
• The Kennel Club gibi pek çok önemli ve uluslararası federasyondan onay alan bu köpekler, Amerika başta olmak üzere pek çok yabancı ülkede yetiştirilmekte veya ithalatı yapılmaktadır.
Görünümü itibariyle Kangal ve Akbaş Çoban Köpekleriyle karıştırılabilmekte, ancak saf ırk kabul edilmesiyle birbirinden ayrılan bu ırkların içerisinde en sıkı yüz ve vücut hatlarına sahip olan Anadolu Çoban Köpeği olmaktadır.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Sert iklimlere ve göç yaşamına uyumlu koruyuculara ihtiyaç duyulması üzerine, ilk defa 6000 sene önce Anadolu Türkleri tarafından sürü hayvanlarına çobanlık yapması için yetiştirilen bu köpekler, 1950'lerde Amerika’ya hediye olarak götürülmüş, 1996'da AKC tarafından kabul edilmesiyle birlikte günümüze kadar hızlı şekilde tanınarak gelmiştir.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Soğuğa karşı yüksek dayanıklılık gösteren Anadolu Çoban Köpeği, sıcağa karşıysa duyarlılık göstermekte, yaz aylarında serinlik sağlanmasını gerektirmektedir. Alanı ne kadar geniş olursa olsun apartman yaşamına uygun olmayan bu köpekler çiftlik gibi doğal, kırsal ve geniş alanlarda bakılabilmekte, uzun süre yalnız kalmayacağı ve gözetim altında olacağı korunaklı bir açıklıkta beslenebilmektedir.
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
İri, güçlü, sağlam, kuvvetli, gösterişli gibi pek çok sıfatı rahatlıkla kullanabileceğiniz görüntüsüyle bilinen Anadolu Çoban Köpeği, burnunu kaplayan siyah yüz maskesi ve krem – sütlü kahve tonlarında kısa tüylerle karakterizedir. 
Zorlanmadıkça sakin imajını korumakta, gerekli durumlarda son derece cesur bir koruyucuya dönüşmektedir. Karakterinin en belirgin özelliği bağımsızlığı olmakla birlikte sahibine karşı büyük sadakat besler. 
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Sezgisel koruyucudur, eğitim gerektirmez.
X
Özgürlükçülüğü komut almasına engel olur.
Aileye karşı sadık bir hizmetkardır.
X
Çocuklar için riskli olabilmekte, yavrulukta sosyalizasyon sağlanması şarttır.
Kuvveti ve boyutları şaşırtıcı düzeyde olabilir,
ihtişamıyla tanınmaktadır.
X
Kas yapısının korunması için günlük egzersiz şarttır.
Sessiz bir mizacı vardır, gürültü teşkil etmez.
X
Avlanma görevlerinde tercih edilmez.

 

2. Sırada  “KANGAL”

 
 
                          Dişi                  Erkek
Boy 72- 77 cm. 77- 86 cm.   
Ağırlık              41-54 kg. 50- 66 kg.

 

Kangal Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
• Ailesine karşı oldukça yumuşak huylu, sadık ve sevgi dolu, tehlikelere karşıysa doğuştan yüksek koruma içgüdüsüne sahip, cesur köpeklerdir.
• Normalde yüzüne doğru kıvrılarak yapışan üçgen kulaklar, bazı köpeklerde kurtlarla boğuşma esnasında zarar görmemesi için 5-6 aylıkken kesilmektedir.
• Gürültü ve ısırma huyu yoktur ancak tam safkan olmayanlarda bu durum değişebilir. Tırnak sayısı genel yargının aksine önem taşımamakta, kuyruk şekli, tüy lekesizliği, diz üstünde çizgiler olmaması önemli saflık işaretleridir.
• Kendi boy klasmanında 12 ila 15 yıl ile en uzun yaşam ortalamasına sahip ırktır.
• ‘’Yal’’ denen, arpadan hazırlanan yerel mamalarla veya kılçıksız, kemiksiz etle beslenirler. Baklagiller ve tatlı türevleriyse kesinlikle verilmemelidir.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Türkistan'dan Anadolu'ya göç eden Kanglı (Kangar) boyunun koyun ve atlarla birlikte yanında getirdiği Kangal köpeklerinin, ilerleyen yıllarda aynı isimli ilçeye de adını verdiği bilinmektedir. 17. yüzyıl itibariyle Osmanlı sultanları komutasında yetiştirilen ve o dönemde Romalılarda “aslan” anlamına gelen ''samson'' adıyla çağırılan bu köpekler, uzun süre Yeniçeriler tarafından savaşlarda ve farklı işlerde kullanıldılar.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Yavru Kangallar için serinlik ve rüzgârdan korunan, ahşap veya yumuşak zeminli alan sağlanmalıdır. Yetişkinlerse doğal ortamda veya gözetimli, temiz bir açık alanda bakılmalı, denetimsiz zamanları için kulübe ve tasması hazır olmalıdır. Apartman yaşamına hiçbir durumda uygun olmayan bu köpekler soğuk iklim köpeğidir ve sert tüyleri sıcak havada barınmasını oldukça güç kılar. 
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
Sahiplerine uysal ve cana yakın davranan bu köpekler genel olarak sakin bir imaj çizerken, tehlikeler karşısındaysa saldırgan ve cesurlardır.
Devasa ve kaslı vücut hatları, hafif sarkık dudakları ve güçlü çeneleri bulunmaktadır. Simit veya gül denen kıvrık kuyruk şekli en ayırt edici özelliğidir. Çift katlı tüyleriyse boz, açık kahve, çelik grisi gibi tonlarda olabilmektedir.
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Kimin tehlikeli olduğunu ve sahibinin isteklerini anlamada doğal yeteneklere sahiptir.
X
Bağımsızdır, kendi kararlarını almaya meyillidir. 
İri cins olmalarına rağmen yemek tüketimleri yoğun değildir.
X
Egzersiz ihtiyacı günlük karşılanmalıdır.
Sessiz, ağırbaşlı ve sakindir.
X
Oyuncu değildir, hassas karakterli ve alıngandır.
Çocuklarla ve kadınlarla iyi geçinir.
X
Yalnız kalmayı tercih eder.

 

3. Sırada  “AKSARAY MALAKLISI”

 
 
               Dişi      Erkek
Boy                70- 79 cm.  74- 81 cm.      
Ağırlık 60- 70 kg.      65- 85 kg.

 

Aksaray Malaklısı Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
• Anavatanı olan Aksaray’da dudağa ‘’malak’’ dendiği için sarkık dudaklarıyla dikkat çeken bu ırka Aksaray Malaklısı denmektedir.
• Bekçi ve çoban köpeği grubundaki Aksaray Malaklısının iriliği ve gücü en belirgin özellikleri olsa da şaşırtıcı düzeyde sevecen olması ve uysallığı ile tanınır.
• Kendi klasmanı içerisinde yaklaşık 42 haftada yetişkinliğe erişmesiyle en hızlı büyüyen ırktır.
• Tüy kısalığı ve rengi bakımından benzer olduğu Kangal köpekleriyle sık sık karıştırılsa da Aksaray Malaklısı, dudak sarkıklığı ve kafatası iriliğiyle belirgin farklara sahiptir.
• Malikane korumadan sürü çobanlığına kadar pek çok görev için Aksaray’daki çiftliklerde yaygın üretimi yapılan bu köpekler uluslararası platformlarda Türk Mastifi veya Orta Anadolu Çoban Köpeği isimleriyle kendinden bahsettirmektedir.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Anadolu topraklarındaki varlıkları 3500 yıl öncesine dayanan bu köpekler, ilk olarak Sümerler tarafından Orta Asya’dan Mezopotamya’ya getirilmiş ve 2000 yıl öncesinde Asurlular tarafından savaşlarda kullanılmak üzere çoğaltılmışlardır. Bu derin geçmişiyle dünya genelinde en eski ırklardan biri olarak kabul edilen Aksaray Malaklısı, ayrıca Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Kangal ve Akbaş Çoban Köpeği ile birlikte ‘’Anadolu aslanları’’ olarak anılmıştır.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Boyutları ve karakteri evde veya apartmanda beslemeye uygun değildir, çitle korunan geniş arazi ve bahçelerde bakılmalıdır. Anadolu iklimlerine genel olarak uyum göstermekle birlikte gevşek deri yapısı ve tek katmanlı kısa tüyleri nedeniyle soğuğa diğer bekçi köpekleri kadar dayanıklı değildir. Tehlike anında ani ve riskli hareketleri olabilmekte, tercihen tasmayla kontrolü sağlanmalıdır. 
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
İriliği nedeniyle ürkütücü bir imaj yaratsa da son derece mülayim, sevecen ve uysaldır. Sahibine beslediği yoğun sadakat, yabancılara karşı hırçınlığa neden olabilir. 
Benzer ırklara göre daha kalın bacaklar, kalça ve göğsün aynı hatta olduğu dolgun, silindirik vücut, sarkık göz çevresi ve yanaklar, gevşek deri, tek renk kısa tüylerle görünümü oldukça tipiktir.
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Doğuştan bekçidir, koruyuculuğu yüksektir.
X
Tehlike sezdiğinde yabancılara karşı çok saldırganlaşabilir. 
Sahibine karşı oldukça sevgi dolu ve söz dinlerdir.
X
Çocuklarla ve diğer köpeklerle iyi anlaşamaz.
Tüyleri kısa olduğu için bakımı kolaydır.
X
Yoğun şekilde salya akıtır.
Huzurlu anlarında sakin ve sessizdir.
X
Hareketlilikle birlikte fazla ses çıkarabilir.

 

4. Sırada  “AKBAŞ ÇOBAN KÖPEĞİ”

 
                      Dişi                Erkek
Boy               69- 81 cm.   71- 86 cm.         
Ağırlık 41 kg. 41- 64 kg.

 

Akbaş Çoban Köpeği Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
• Eskişehir ve Kütahya’da yoğun şekilde rastlanan Akbaşlar, sürüsüne çobanlık yapma, saldırmadan koruma, tehlike anında uyarma gibi pek çok konuda uzmandır. 
• Tarihinden bu yana koruduğu doğal savunma içgüdüsü sayesinde eğitimi oldukça basit geçer.
• Yoğun kaslara sahip olmasının yanında çoban köpekleri içerisinde en güç diş yapısına sahip ırk olmasıyla tercih edilmektedir.
• Diğer çoban köpeklerinden bir diğer farkı da her ne kadar bağımsız olsa da sahibinden ilgi beklemesi, sıklıkla onunla zaman geçirmeyi ve sahiplenilmeyi istemesidir.
• Genetik sağlamlığı sayesinde 13 ila 16 yıl gibi uzun bir yaşam ortalamasına sahip olabilen bu köpekler yurtdışında da yaygın şekilde üretilmekte, hatta Amerika’da üstün  başarı ödülü almış bulunmaktadır.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Soyu Orta Asya kurtlarına dayanan Akbaş'ın 3000 yıl önce diğer çoban köpekleri gibi kuvveti ve kolay saklanma sağlayan renkleri nedeniyle geliştirildikleri düşünülmektedir. Ayrıca Hunlarla Macaristan'a gelen Kuvasz köpekleriyle yakın akraba olduğu tespit edilmiştir.
1970'lerde Türkiye'de araştırma yapan Judith ve David Nelson tarafından Kuzey Amerika'ya taşınan ırkın, 1998'de ‘’AKC Koruyucu Irklar’’ listesine kabulü gerçekleşmiştir.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Yıl boyu orta düzeyde, yazınsa yoğun şekilde tüy döken bu köpekler soğuğa yüksek ancak sıcağa karşı düşük dayanıklılığa sahiptir. Apartman yaşamına uyumlu olması mümkün değildir ve bahçeli ev, arazi tipi yerlerde yaşamalı, kilo almaya meyilli olduğu içinse beslenmesine ve günlük yürüyüşlerine özen gösterilmelidir. Yer yer yalnız kalmayı ve kendine ait alanı olmasını istemektedir.
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
Sürü hayvanlarıyla uyum sağlayan lekesiz, ince, çift katmanlı ve tek renk beyaz tüyleriyle tanınan Akbaş Çoban Köpekleri, uzun çeneleriyle dikkat çeker. 
Tehlike sezdiğinde havlamaya meyillidir, ancak beklenmeyen tepkileri veya saldırmaya eğilimi yoktur. Ailesinin yanında olmasını çok sevse de bağımsızlığına da düşkün olan bu köpekler genellikle sakin ve nazik ruhludur. 
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Uyarıcı ve koruyucudur, öte yandan agresif değildir.
X
Uyarma çabası gürültü yaratmasına neden olabilir. 
İnsanlarla zaman geçirmeyi çok sever.
X
Bağımsızlığına çok düşkündür. 
Çocuklar iletişimi oldukça iyidir.
X
Diğer evcil hayvanlarla birlikte olması için erkenden sosyalleştirilmelidir.
Düşük enerjilidir, aktif olmaması bakımı kolaylaştırır.
X
Düşük enerjisi nedeniyle kilo almaya meyillidir.

 

5. Sırada  “KAFKAS (KARS) ÇOBAN KÖPEĞİ”

 

                      Dişi                Erkek
Boy               71 cm.   72 cm.         
Ağırlık 43 kg. 45 kg.

 

Kars Çoban Köpeği Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
Zeki bir çoban köpeği olmasının yanında heybetli bir koruyucu olarak da Kuzey ve Doğu illerinde sıkça karşılaşılan bu köpekler, yalnızca sahibine bağlılık duymasıyla ön plana çıkmaktadır.
Bölge şartlarına yüksek uyumluluğuyla yöresinin insanları tarafından çok sevilip sıkça yetiştirilmektedir.
Yeleli görünümleri, iki veya üç farklı renkteki yoğun tüyleri veya içi siyah dudaklarıyla dikkat çeken bu köpeklerin son derece iri ve güçlü baş ve pençeleri bulunmaktadır.
Büyümeleri ve tam olgun dönemlerine gelmeleri 4 seneyi bulabilmekte, ortalama yaşam süresinin 20 yıl olmasıyla dikkat çekmektedir.
Kafkas Çoban Köpeği, Kafkas Kangalı gibi isimler de almakta, yöresinde Kangalların atası olarak tanınmaktadır.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Genellikle Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde, özellikle de Kars, Ardahan, Artvin, Erzurum, Ağrı, Iğdır illerinde yetiştirilen bu köpekler, 27.11.2002 Türk Standartları Enstitüsü tarafından tescil almışlardır. İlk olarak ABD’li David Nelson tarafından tespit edilen bu ırk ülkemizdeyse 1996 yılında Konya Uluslararası Çoban Köpeği Sempozyumu’nda halka tanıtılmıştır.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Yavrulukta uzun süre yalnız kalmadan ve yüksek ses maruz kalmadan sahibiyle bol zaman geçirmesi gerekmekte, gücünü ve özgüvenini kazanması için denge, tırmanma gibi çalışmalar yapması sağlanmalıdır. Yavruluğu dahil her döneminde son derece iri, güçlü, çetin koşullara dirayetli ve soğuğa karşı dayanıklı olduğu için yaştan bağımsız olarak kırsal, doğal ve açık alanlarda bakılmaktadır. 
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
Koyu tonlar baskın olmakla birlikte siyah, beyaz, kızıl, sarı, kahve veya kırçıllı renklerde görülebilmektedir. Vücut arkasında ve boyun çevresinde tüyleri daha kabarıktır. Yeleli görünümü ön profilinin iri çerçeve oluşturmasına ve görkemli bir imaj çizilmesine neden olur.
Sadakat duygusu gelişmiştir ancak tek kişiye bağlanmaya meyillidir. Çevreye karşı saldırgan davranışları olabilmekte, sert mizacıyla dikkat çekmektedir.
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Sakin yapılı ve saygılıdırlar.
X
Görünümleri ve güçleri korkutucu olabilir.
Havlayarak uyarma ve fiziken koruma konusunda güçlü sezgileri vardır.
X
Yabancılara karşı hırçınlaşabilirler.
Kendisiyle zaman geçiren eğitmenine çok bağlıdır.
X
Eğitimleri zor geçebilir, sabır gerektirir.
Oldukça uzun yaşam ortalamasına sahiplerdir.
X
Olgunlaşarak yetişkinliğe gelmesi uzun sürer.

 

6. Sırada  “(RİZE) KOYUN KÖPEĞİ”

 

                      Dişi                Erkek
Boy               68 cm.   78 cm.         
Ağırlık 31 kg. 35 kg.

 

Koyun Köpeği Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
Molosser grubundan olan Rize Koyun Köpeği, istenmeyen durumular karşısında ağıl hayvanı sürülerini, sahiplerini ve evlerini korumak amacıyla yetiştirilmektedirler.
Karadeniz illerinin yüksek dağlarında hem araziye hem iklim koşullarına dayanıklılığı sayesinde keçi, koyun, dana sürülerini korumakla görevlendirilmektedir.
Orta boylu çoban köpekl cinsleri arasında olsa da en az büyük boy cinsler kadar güçlüdür, genellikle dağlık bölgelerin yükseklerinde yaşadığı için arazi yapısına göre gelişmiş olan bacakları son derece sağlam ve kaslıdır.
Sarp arazilere uyum geliştiren vücut yapısı kadar agresifleşebilen karakteriyle de ön plana çıkmakta, özellikle yabancılar karşısında uyarı amacıyla sıklıkla yüksek sesler çıkarmaktadır.
Hareketli ve aktif olduğu anlarda veya alarma geçtiğinde kuyruğunu dikleştirmesi, ayırt edici bir özelliğidir.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Adını Rize'nin Koyan kentinden almış olan bu cins, Rize ve Ordu başta olmak üzere Kuzeydoğu Karadeniz Bölgesi illerinde yetiştirilmektedirler.  Kars Çoban Köpekleriyle olan benzerliklerinden dolayı aynı soydan geldikleri düşünülmekte, yöresi ve tipik özellikleri bu düşünceyi desteklemektedir.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
İstenmeyen veya beklenmeyen kişi veya hayvanları izlemek, gerektiğinde çevresini uyarmak için kullanılan bu dağ tipi bekçiler kesinlikle evcil değillerdir ve çiftlik, arazi gibi ortamlar, açık hava için uygunlardır. Dağlık bölgenin bir getirisi olan iklime ve engebelere karşı yüksek düzeyde dayanıklı olan Koyun Köpekleri, sıcak yörelerde beslenmek için tercih edilmemektedir.
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
Bazen iki renkte görülebilseler de genellikle koyu gri olan Koyun köpekleri, orta boylarda, güçlü bir vücut yapısına ve oldukça dayanıklı bacaklara sahiptir. Yüksek yerleşimli duran kuyrukları genellikle tetikte olduğunu gösterir.
Tanımadığı insan veya hayvanlar için tehlike arz edebilmektedir. Saldırgan hakkında sahibini uyarmak için oldukça yüksek sesler ve iddialı hareketlerde bulunması olasıdır.
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Yabancı karşısında dikkatli ve savunmaya açıktır.
X
Karakteri agresiftir, tehlikeli olabilmektedir.
Soğuğa ve dağlık araziye dayanıklıdır.
X
Yöresel çoban köpeğidir, diğer iklimlere uyumlu değildir.
Sürüyü çevreye karşı korumada başarılıdır.
X
Sürüyü tek başına gütmek için uygun değildir.
Tehlike anında sahiplerini uyarmaktadırlar.
X
Yüksek sesle havlamalarıyla bilinmektedirler.
 
 

7. Sırada  “TRABZON ZERDEVA KÖPEĞİ”

 

    Dişi- Erkek                  
Boy 45-50 cm.
Ağırlık       20-25 kg.

 

Trabzon Zerdevası Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
Şaşırtıcı düzeydeki enerjisi ve sahibi için iyi bir uyarıcı olmasını sağlayan koruyuculuğuyla tanınan Trabzon Zerdevası, nesli tükenme tehlikesinde olan yöresel bir Karadeniz ırkıdır.
TSK tarafından sınır ötesi arama çalışmalarında kullanılmasıyla popülerliği ani bir artış yakalayan bu köpekler, Karadeniz yörelerinde profesyonel domuz avı köpeği olarak bilinmektedir.
İnatçı ve sert olarak nitelendirilen mizaçları sebebiyle Pitbull’a benzetilmekte, üstün avcılık yetenekleri, keskin duyuları ve zekalarıyla ön plana çıkmaktadırlar.
Kare biçimdeki vücutları ve vücuda kıvrık kuyruklarıyla dengeli, sağlam duruşlu ve estetik bir imaj oluşturmaktadırlar.
Cesaretleriyle çakal ve tilkileri etkisiz hale getirmede etkili olabilen, hatta daha vahşi hayvanları da uzaklaştırdığı düşünülen Trabzon Zerdevası için alınan uluslararası talepler artmaktadır.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Hopa'yı merkez alarak doğuda Acara'ya, batıdaysa Trabzon'a kadar yayılım gösteren bu köpeklerin 1200- 1300 yıllarındaki Kolhis Krallığı'na kadar dayanan eski bir geçmişleri olduğu ve 100 yıl önce çobanları uyarmakla görevli oldukları bilinmektedir. Günümüzde neslinin tükenmesi tehlikesi gündemde olan bu köpekleri korumak amacıyla 5 yıl süren çalışmalar neticesinde FCI tarafından standartlarının belirlenmesi sağlanmıştır.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Hiperaktif denebilecek kadar enerjik olan bu köpekler son derece kolay uyarılmakta, ev yaşamına adapte olmaları mümkün olmamaktadır. Koruyuculuk ve aktifliğin birleşmesiyle birlikte dışarıdan gelen yabancılara saldırgan davranabilmekte, bu nedenle kulübe, tasma gibi koruyucu ögelerle denetlendikleri bir alanda bakılmaları önerilmektedir. Karadeniz’in yöresel köpeği olduğu için farklı bir iklime adapte olmaları güç karşılanabilmektedir.
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
Üzerinde benekler bulunan patileri ve dolgun görünümlü göğüsleri beyaz, sırtları ve yüzleri ise mevsime göre tonu açılan veya koyulaşan kestane rengindedir. Koyu renkli yüzleri bakışlarını etkileyici kılmakta, ayak yapılarıysa gücüyle ön plana çıkmaktadır. 
Karakter söz konusu olduğundaysa koruyuculuk, cesaret ve sadakat kadar hareketlilik, inatçılık ve hırçınlıkla da karakterizedirler.
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Daima sahiplerine sadıklardır.
X
İnatçı ve sert karakterlidirler.
Aileleriyle ve çocuklarla iletişimleri çok iyidir.
X
Diğer köpeklerde birlikte olması sosyalizasyon gerektirir.
Üst düzey avcılık yetenekleri bulunmaktadır.
X
Apartman yaşamı için hiçbir koşulda uygun değillerdir.
Koruyuculukları üst düzeydedir, çevik ve atılgandırlar.
X
Hızlı ve enerjik olmaları kontrolü zorlaştırabilir.

 

8. Sırada  “İZCİ KÖPEĞİ ZAĞAR”

 

                      Dişi                Erkek
Boy               48.8 cm.   52.2 cm.         
Ağırlık 17.6 kg. 19.5 kg.

 

İzci Köpeği Zağar Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
Pek çok farklı isimle tanınan bu köpeklerin Kopay, Kopoy, Tavşancı, İzsüren gibi isimlerle anıldıkları da görülmektedir.
Yörük kültürüne ait tipik bir izci köpeği olan Zağar, aynı zamanda küçük boylu klasmanında yer alan bir bekçi köpeğidir.
Dağlık alan yaşamına ve göçebeliğe uygun şekilde evrilen bu köpekler için kara avcılığında uzman oldukları söylenebilir, bu nedenle tavşan avlamada sıklıkla kullanılmaktadırlar.
Bekçilik ve avcılık konusundaki başarısının yanı sıra uyumlu, uysal, aktif, oyuncu ve sadık olmalarıyla iyi birer arkadaş olmaya da adaylardır.
Hareketliliğiyle dikkat çeken bu köpeklerin tam erginlik dönemine ulaşması ortalama 2 sene sürmektedir.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Uludağ'ın güney bölgelerinde, Trakya yöresinde ve Bursa'da görülmesinin yanı sıra Manisa, İzmir Bozdağlar, Aydın Beydağı, Denizli, Muğla ve Afyon yörelerinde de sıklıkla bekçi olarak yetiştirilmektedir.
Genetik ortaklıkları araştırma gerektirmekle birlikte Zağar, İngiliz Welsh Corgi ve İsveç Vallhund Köpekleri ile yapılan karşılaştırmalarda büyük benzerlikler göstermektedir. 
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Geçmişi ve görevleri dahilinde günümüze kadar kötü beslenme ve bakım şartlarına dayanıklı bir şekilde gelişerek gelmiştir. Bekçilik görevini yerine getirebileceği şekilde, açık alanda bakılması ve komutlar alması adına erken eğitilmesi gerekmektedir. Ayrıca enerjisi, takipçiliği ve kolay uyarılan duyuları nedeniyle kaybolması gibi aksi durumların yaşanmaması adına korunaklı alanda olması son derece önemlidir.
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
Avcı köpeklerinin küçük boy klasmanında yer alan Zağar’ın kısa tüyleri en sık beyaz veya siyah renklerde görülse de alacalı renkleri de yaygındır. Sarkık kulaklı ve kubbeli başı vücuduyla uyumlu boyutlarda, dik kuyruğu ve fit gövdesi sportif imaj yaratmaktadır.
Sadık ve akıllı karakteriyle ön plana çıkan bu köpekler oldukça enerjik ve hareketli olmalarıyla dikkat çekmektedirler.
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Keskin duyulu ve avcılıkta yetenekli iz sürücülerdir.
X
Kaybolma, kaçma riski teşkil edebilir.
Bekçilikte başarılıdırlar.
X
Ev içinde beslenmeye uygun değillerdir.
Eğitimleri kolay ve hızlıdır.
X
Eğitimin erken başlaması şarttır.
Oldukça akıllı ve sadıklardır.
X
Yüksek enerjileri zorlayıcı olabilmektedir.

 

9. Sırada  “TOSYA FİNOSU ( KOBİ )”

 

                      Dişi                Erkek
Boy               30 cm.   31 cm.         
Ağırlık 9 kg. 10 kg.

 

Tonya Finosu Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
Trabzon'a özgü yöresel köpeklerden biri olan Tonya Finosu, sayıca azalmakta olduğu bilinen ve bu nedenle yöre halkı tarafından gönüllü şekilde yaşatılması adına çalışmalar başlatılan bir ırktır. 
Beyaz renkteki tüylerinin parlaklığı ve lekesiz oluşu ile dikkat çeken bu köpekler morfolojik açıdan Spitz grubu içerisinde yer almaktadır.
Koruyuculuk görevini ebatları gereği yalnızca havlayarak uyarma yoluyla yapabilen bu köpekler fiziksel açıdan saldırgan değildir. 
Sahibine karşı sadık olmasıyla ön plana çıkan karakteri, sahibinin hem canlı hem cansız varlıklarını korumada etkili olmasını sağlamaktadır. 
Enerjik tavırlarıyla dikkat çeken bu köpeklerin genel anlamda iletişimleri iyi ve sevecendir.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Tarihçesine ilişkin kesinleşmiş veriler bulunmasa da şu an sayıları azaldığı için korunmaya çalışılan bu ırkın Trabzon menşeli olduğu bilinmektedir. 
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Boyutları ve ağırlıkları gereği ev bakımına uygun bir imaj yaratmakla birlikte aslında yöre haklı için koruma göreviyle geliştirilmiş olan bu köpekler daha çok açık alan ve dış mekan bakımına uygunlardır. Trabzon kökenli olması gereği Karadeniz’in değişken iklimlerine ve kırsal bölge arazilerine uyum sağlamışlardır. 
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
Tüyleri yalnızca beyaz renkte görülen bu köpekler oldukça uzun burun, kıvrık yelpaze kuyruk, dik üçgen kulak gibi tipik Spitz özelliklerini göstermektedir.
Enerjisi yüksek ve oyuncu olan bu ırkın insanlarla, özellikle çocuklarla iletişimi iyidir. 
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Havlayarak sahibini uyarmaktadır.
X
Boyutları gereği fiziksel koruyucu değillerdir. 
Sahibine sadık ve sevecendir. 
X
Sayıca azalmaktadırlar. 
Çocuklarla iletişimi iyidir.
X
Dış mekan bakımına daha uygundur.
Oyuncudur ve enerjisi yüksektir.
X
Enerji ve oyun ihtiyacı karşılanmalıdır.

 

10. Sırada  “TARSUS ÇATALBURUN AVCI KÖPEĞİ”

 

                      Dişi                Erkek
Boy               46 cm.   50 cm.         
Ağırlık 20 kg. 23 kg.

 

Tarsus Çatalburun Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
Tazı tipi av köpeklerinden olan ve Mersin – Tarsus’la özdeşleşen Çatalburun, koku ve takip becerilerinin yanı sıra hareketliliğiyle de ön plana çıkmaktadır.
Ayrık burun yapısıyla hem yerden hem havadan mükemmel koku takibi gerçekleştirebilen bu köpekler, başarılı avcılar olarak kanatlı hayvan ve tavşan yakalamada görevlendirilmektedir. 
Av köpeklerinin geçerliliğinde önemli kriterlerden biri olan ferma, yani avı bulduktan sonra ürkütmeden avcıyı haberdar etme konusunda üst düzey yeteneklidirler.
Ön profilden boynun kısa ve kalın, göğsünse geniş görünmesiyle boğuşma sırasında avantaj kazanırken, uzun olmayan kaslı bacaklar ve geniş tabanla basış da avcılığını desteklemektedir.
Anadolu köpek ırkları arasında yer alan ve sayıları gün geçtikçe azalan bu köpeklerin Tarsus Belediyesi önderliğinde ırk ıslahına ve korunmasına çalışılmaktadır.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
1930'lardan beri Tarsus ve çevresinde bilinen Çatalburun ırkının çıkış noktası kesinleşmemekle birlikte mutasyon sonucu geliştiği tahmin edilmektedir. Eshab-ı Kehf ve Yedi Uyurlar anlatılarında adı geçen Kıtmir’in Çatalburun olduğu inancı bulunmakta, 1600’lerde yapılan ve günümüzde Paris Louvre Müzesi'nde sergilenen bir tabloda görünen bu köpekler, İspanyollara göre Emevi-Abbasi Döneminde İber Yarımadası'na Araplarca taşınmıştır.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
İklim ve arazi koşulları açısından daha çok Mersin ve çevresine adapte olan bu köpekler kontrolsüz üremesi zorlu bakım şartlarına alışmalarını sağlamıştır. Soğuk veya sıcağa karşı orta düzeyde hassasiyet göstermekle birlikte soğuk havaya nispeten daha dayanıklı olduğu söylenebilir. Saldırganlık özelliğinin olmaması ve yabancılara ılımlı tavrı dış mekanda bakılmasını kolaylaştırmaktadır.
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
Küçük boy av köpekleri sınıfına dâhil olan bu köpeklerin yumuşak, ince ve parlak tüylerinde erkeklerin kahve-beyaz, dişilerin kahve-beyaz veya düz kahverengi yaygındır.
Ferma yeteneği gereği avlanırken son derece sessiz ve sakinken, sahibiyle veya çocuklarla oyun anında şaşırtıcı düzeyde enerjik olan bu köpekler akıllı ve oyuncudur.
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Gelişmiş duyularıyla başarılı avcılardandır. 
X
Sayıca azalmakta, ırk koruması gerektirmektedir. 
Eğitilebilirliği son derece yüksektir.
X
Diğer hayvanlarla iletişimi iyi değildir.
Çocuklar ve yabancılarla iletişimi iyidir.
X
Koruyuculuğu ön planda değildir.
Korunma ve bakım ihtiyacı düşüktür.
X
Egzersiz ve oyun ihtiyacı yüksektir.

 

11. Sırada  “ANADOLU SULTAN TAZISI (TÜRK TAZISI)”

 

                      Dişi                Erkek
Boy               70 cm.   75 cm.         
Ağırlık 25-30 kg. 20-25 kg.

 

Sultan Tazısı Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
Tavşan, keklik veya tilki avlarında avcıların gözdelerinden biri olan Sultan Tazısı süratlenmeye elverişli bir koşucu ve zarif bir av yardımcısıdır. 
Kafa şeklinin rüzgarın sürtünmesini azaltması, ritmi ve hızı dengelemek için arkaya doğru incelen özel vücut yapısı ve geniş adımlar almasını sağlayan uzun bacaklarıyla 3 saniyede 65 km hıza ulaşabilmektedir.
Keskin gözleri ve koku duyusuyla başarılı izsürücülerdir.
Kendisine oldukça benzetilen Saluki Tazısından daha iri olmasıyla, bir diğer benzeri olan Urfa Tazısından ise uzun kulaklı, tüylü ve zarif görünümüyle ayrılmaktadır. 
Türkiye’de ortalama 250 adet bulundukları düşünülen bu nadir köpeklerin ortalama yaşam süresi ise 10 ila 14 yıldır.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Kanuni Sultan Süleyman'ın av köpekleri oldukları için Sultan Tazısı olarak anılan bu köpekler, yoğun olarak Eskişehir ve Aksaray'da görülmektedir.
Anadolu köpek ırkları arasında önemli bir yere sahiptir.
Orta Asya’dan yapılan Türk göçleriyle Anadolu'ya geldiği var sayılan Türk Tazısı 16. ve 18. yüzyıllarda farklı minyatürlerde görülmekte, Türk Standartları Enstitüsü tarafından tescil edilen köpeklerin adına en eski belgeler bulunanı kabul edilmektedir.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Derisinin inceliği nedeniyle soğuk hava şartlarına dayanıklılığı oldukça düşük olan bu köpeklerin bakımı ekstra özen gerektirmekte, hava şartlarına bağlı olarak gerekli ısının sağlanmasına ek, örtüyle sararak korumak gibi yöntemler gerektirebilmektedir. Bu nedenle İç Anadolu menşeli olsa da sıcak koşullar sağlanmalıdır.
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
Parlak kahve gözlerine değişken tüy renginin eşlik ettiği Türk Tazısında tüysüz ve ince kuyruk, uzun bacaklar, kısa kürk, narin, ince ve uzun baş yapısı ilk başta dikkat çeken özelliklerdir.
Keskin duyuları sayesinde doğuştan avcı olan bu köpeklerin eğitilebilirliği yüksek, çocuklar, diğer hayvanlar ve yabancılarla iletişimi ise mesafelidir.
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Süratli koşuda ve iz sürmede başarılı avcılardır.
X
Bekçilik yetenekleri yüksek değildir. 
Enerjileri ve eğitilmeye meyilleri yüksektir.
X
Oyuncu değillerdir, iletişimleri mesafelidir.
Kısa tüyleri ve zayıf vücuduyla sıcağa uyumludur.
X
Soğuğa karşı dayanıksızdır, korunma gerektirir.
Anadolu’nun kültürüne yerleşmiş, tarihi eskiye dayanan köpeklerdir.
X
Nadir bulunabilen ırklardandır. 

 

12. Sırada  “BOZ ÇOBAN KÖPEĞİ”

 

                      Dişi                Erkek
Boy               70- 80 cm.   75- 85  cm.         
Ağırlık 50- 65 kg. 60- 80 kg.

 

Boz Çoban Köpeği Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
Asıl görevi sürü hayvanlarını hem barınaklarında hem yaylımda korumak olan Boz Çoban Köpeği sürü gibi alanı korumada da oldukça başarılıdır.
Sahibine karşı barışçıl ve sakin olan bu köpekler, yabancılara karşıysa temkinli ve kuşkucu olmasıyla herhangi bir risk durumunda harika savunma gösterebilmektedirler.
Dünya çapında yarışmalarda ülkemizi temsil eden bu sürü koruyucuları 1 metreyi aşabilen boyları ve 100 kiloyu aşabilen ağırlıklarıyla ağır sıklette başarılı oldukları kadar, çeviklikleriyle de dikkat çekmişlerdir.
Avrasya Köpek Irkları Federasyonu, Alianz Canine World Wide gibi önemli uluslararası köpek federasyonlarınca resmen tanınmışlardır.
Arazi ve hayvan koruculuğundaki başarısıyla, hatta kurtlara karşı savunabilmesiyle, ABD, Çin, Rusya ve Afrika ülkelerinden yoğun talep görmektedirler.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Güney Anadolu’da Toros dağları civarında, yoğunluklu olarak Şanlıurfa, Konya, Nevşehir, Denizli'de yetiştirilen Boz Çoban Köpeği, adına araştırmalar devam eden ırklardandır. 21. yüzyıl itibariyle Dünya genelinde sürü koruma köpeği olarak görev almaya başlamış ve sürü koruyucuları ağır sıklette dünyanın en başarılı köpeklerinden biri olmuşlardır.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
İyi beslenmeye ve deneyimli bir sahibin varlığına ihtiyaç duyan bu köpekler hiçbir koşulda ev yaşamına uygun olmamakta, kendilerine geniş arazi tanınması gerekmektedir. Görevleri ve yapıları gereği zor arazi ve iklimler karşısında oldukça dayanıklıdırlar.
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
İri kemik yapısına, yüksek hıza, çift katmanlı posta ve son derece iri cüsseye sahip bu köpekler, kafa yapısıyla diğer çoban köpeklerinden ayrılmalarını sağlamaktadır.
Çiftliğindeki hayvanlara karşı sorumluluk sahibi ve sadık olan bu zeki köpekler toleransı yüksek, sabırlı bir karaktere sahip olmakla birlikte çocuklara karşı iyi huylu, sahibine ve ailesine ise uyumludur.
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Her durumda sürü ve alan korumada üst düzeydedir. 
X
Yabancılar için risk oluşturabilirler.
İri, kuvvetli ve çevik vücutlarında şaşırtıcı boyutlara ulaşabilmektedir.
X
Ev veya küçük alanda bakıma kesinlikle uyumlu değildir.
Zekası, sadakati ve uyumluluğu eğitimini kolaylaştırır.
X
Deneyimli bir bakıcı gerektirmektedir.
Soğuk havaya ve arazi bakımına elverişlidir. 
X
Sıcak iklim için uygun değillerdir.
 
 

13. Sırada  “KARADENİZ DAĞ (ÇOBAN) KÖPEĞİ”

 

                      Dişi                Erkek
Boy               65- 75 cm.   70- 85  cm.         
Ağırlık 50- 60 kg. 55- 70 kg.

 

Karadeniz Dağ Köpeği Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
Kurt ve ayı gibi iri boy yırtıcılara karşı etkili savunma gerçekleştiren bu mücadeleci köpekler Karadeniz yaylalarındaki hayvan yetiştiricileri için önemli sürü koruyucularıdır.
Engin dağlıklar, yüksek yaylalar, sert iklimler ve bol yağış gibi Karadeniz’e özgü her duruma adapte olan bu hayvanlar, yörenin sağlam ve cesur savaşçılarıdır.
Güçlü ve iradeli bir karaktere sahip olan bu köpeklerin kendi sürüsüne ve ailesine olan sonsuz sadakatine karşılık, yabancılara karşı tehlike arz edebilecek ani ve saldırgan hareketleri bulunmaktadır. 
Yer yer diğer Çoban Köpeklerine benzetilmekte, bazılarıyla aynı ırktan geldiği düşünülürken öte yandan Karadeniz’in Kangal’ı denmekte, ancak karışık görünmeyen, uzun ve yoğun tüy yapısıyla benzerlerinden ayrılmaktadır.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Karadeniz’e özgü bu köpekler, dağlarda ve yaylalarda sürüyü korumak amacıyla Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin’de yaygın şekilde yetiştirilmektedir.
Kafkasya’dan Karadeniz’e göç eden Türkler tarafından taşınan bu çoban köpekleri, bazı kişilerce Kafkas Çoban Köpeklerinin Karadeniz iklimine uyum sağlamış versiyonları, bazı kişilerce Karabaş Köpeğinin yetiştiği bölge gereği zamanla farklılaşmış bir versiyonudur. 
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Yüksek rakımlı ve bol yağışlı yerlerde kolaylıkla yaşayabilen bu köpeklerin zorlu iklim ve arazilere uyumu sık görevlendirilme nedenlerinin başında gelir. Tüyleri bu zorluklara karşı dayanıklılık sağlarken sıcak havalar içinse ciddi dezavantaj yaratır. Boyutları, karakteri ve doğuştan gelen görevleri düşünüldüğünde dış mekanda ve serin, yağışlı iklimlerde yetiştirilmesi gereken sürü köpekleri olduğu anlaşılabilmektedir.
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
Yağışlı iklimlere dayanıklı olmasını sağlayan ve gri kırçıl, kahverengi kırçıl, çaparuzun renklerinde olabilen, kalın postu gövdesine sıkıca bağlıdır. Sarmal kuyruk yapısı, gözlerden burnuna doğru incelen siyah merkezli yüzü, iri cüssesi, devasa boyutları haricindeki karakteristik özellikleridir.
Sahibine yoğun bağlarla bağlanan bu korkusuz çobanlar, dış dünyaya karşı agresif, kuşkucu ve yer yer saldırgandır.
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Koruyuculuğu ve gücü üst düzeydedir.  X Ani tavırlarıyla tehlike arz edebilir. 
Sahibine yoğun bağlarla bağlı ve sadıktır. X Çevreye karşı agresif tavrı ön plandadır. 
Karadeniz arazi ve ikliminin zorluklarına uyumludur.  X Sıcak havada beslenmeye kesinlikle uygun değildir. 
Boyutları ve kuvvetiyle tehlikeleri uzak tutmaktadır.  X Evde bakımı imkansız kılan çoban köpeklerindendir.

 

14. Sırada  “KARAMAN  KÖPEĞİ”

 

    Dişi- Erkek                  
Boy 75 cm.
Ağırlık       40- 50  kg.

 

Karaman Köpeği Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
Halk arasında Davar Köpeği olarak da bilinen bu köpekler, İç Anadolu’daki yörelerde mesken ve sürü koruyucusu olarak yetiştirilmektedir.
Yetiştirildiği bölgenin sert iklim, kısıtlı beslenme ve yetersiz bakım şartlarına son derece dayanıklı olması sayesinde asırları aşarak günümüze gelen bu köpekler, iriliği ve gücüyle yabancıların çekimser kalmasını sağlar.
Orta Asya’ya getirilen çoban köpekleriyle görsel ve karakteristik olarak benzerlikler göstermekte, temel koruma ve çobanlık özelliklerine sahip olmaktadır.
Başında alacalı renkler ve desenler görülebilmekte, sırtında siyah renk baskın olabilmekte, bu gibi değişken renklerle kendisine sık benzetilen Karabaş köpeklerinden ayırt edilebilmektedir.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
İlk olarak 2003 yılında Dr. O. Yılmaz tarafından tespit edilip adına araştırmalar başlatılan bu köpekler, Karaman, Konya ve Aksaray’ın yöresel köpeklerindendir. Henüz gruplandırılmamış olan bu köpeklerin Karabaş tipi Kangallar ile aynı atalardan geldiği düşünülmekte, konunun kesinliği çok DNA araştırması gerektirdiğinden gruplandırma çalışmaları devam etmektedir.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Bu köpekler İç Anadolu’nun çetin koşullarına son derece dayanıklıdır. İri boyları ve içgüdüsel görevleri dış mekanda, özellikle serin / soğuk iklimlerde bakımını zorunlu kılmaktadır. Geçmişinden dolayı zorlu şartlara aşinadır ve çiftlik, tarla, arazi gibi kırsallarda bakılabilmektedir.
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
Siyahın baskın olabildiği çoklu renkteki kürküyle diğer yöresel çoban köpeklerinden ayrılmaktadır ve açıklı koyulu pek çok renkte görülebilmektedir.
Son derece kaslı, iri ve çeviktir, bacakları ise kalın ve sağlamdır. Sürü gütme köpeklerinden biri olmasının verdiği cesarete, sezgilere ve koruyuculuğa sahiptir, karakterinin genel imajı ise sakindir.
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Yöresinin yetersiz ve zor şartlarına adaptedir.
X
Yöresel bir tip olarak farklı iklimlere tolerasyonu düşük olabilir.
Sakin mizacıyla uyumlu bir sürü koruyucusudur.
X
Apartman yaşamına uyumlu değildir.
Çobanlık ve koruyuculuk konusunda başarılıdır. 
X
Yabancılara temkinlidir, denetimli olması gerekir.
Son derece kaslı ve kuvvetli bir yapıya sahiptir.
X
Standartlarının belirlenmesi daha çok araştırma beklenmektedir.

 

15. Sırada  “DİKKULAK  KÖPEĞİ”

 

    Dişi- Erkek                  
Boy 27 cm.
Ağırlık       10 kg.

 

Dikkulak Köpeği Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
Yöresine bağlı olarak Dikkulak, Çivikulak, Zağar gibi farklı isimlerle anılabilmektedir.
Ufak yapılı oldukları için bekçilik esnasında koruma görevlerini, havlayarak sahibini uyarmayla ve yabancıyı tedirgin etmeyle gerçekleştirirler.
Yetiştiriciler tarafından sayılarının azaldığı ve ırkının tehlikede olduğu belirtilen köpekler arasındadır.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Yapılan araştırmalarda İngiliz Welsh Corgi ve İsveç Vallhund Köpekleri ile arasında büyük oranda benzerlikler bulunan Dikkulaklar, yaygın olarak Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı ve Erzurum yörelerinde yetiştirilmektedir.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Ufak yapılı olmakla birlikte uyararak koruma görevine sahip Dikkulaklar, Doğu Anadolu’nun yöresel köpekleri olarak sert iklimde açık alanda bakılmaya adaptedir. Bekçilik görevini yerine getirebilmesi adına hane dışında bakımı uygun görülmektedir.
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Çevreye karşı temkinlidir, tehlike durumunda havlayarak uyarır.
X
Havlayarak uyarması gürültü nedeni olabilir.
Küçük yapılı koruyucu köpekler arasındadır.
X
Etkili bir savunma için yeterince büyük ve güçlü değildir.
Tipik olarak soğuk iklimde yetişmesiyle dayanıklı bir köpektir.
X
Yöresel bir köpek olarak sıcak iklime tolerasyon düzeyi bilinmemektedir.
Kendi yöresinde bekçilik amacıyla tercih edilmektedir.
X
Sayıca azalan ve nesli tehlikede olan köpeklerdendir.

 

16. Sırada  “KURTBOĞAN”

 

Ağırlıkları ve Boyları 
 
Erkeklerinin 110, dişilerinin 80 kiloya ulaştığı bu ırkın ağırlık ve boy standartlarını belirlemeye ilişkin çalışmalar devam etmektedir.

 

Kurtboğan Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
Ülke genelinde düzenlenen yarışmalarda rakiplerini geride bırakarak birinci olmasıyla tanınırlığı artan bu köpekler Şanlıurfa yöresinin tipik çoban köpekleridir. 
Sivas Kangal'ına benzerliğiyle dikkat çekmekle birlikte daha iri kafa ve vücut yapılarına sahip olabilen bu köpekler yöresinin binlerce hayvanı kapsayan geniş küçükbaş sürülerini korumada oldukça başarılıdır.
Tehlikeleri sezerek görevini yerine getirmesinde en önemli faktör olan zekası ve sürüsünü ölümüne korumasını sağlayan sadakati, eğitimlerini kolaylaştırmaktadır. 
Sıcağa karşı dayanıklı olması sayesinde Güney ve Güneydoğu Anadolu için ideal birer hayvan ve hane bekçisi olarak yetiştirilen bu köpeklerin özellikle yavrularına yoğun rağbet gösterilmektedir. 
Irk saflığını korumak adına genetiğinin araştırılmasına başlanan bu köpekler Guregh veya Gurex isimleriyle de anılmaktadırlar.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Merkezi Şanlıurfa olmakla birlikte özellikle Karaköprü ve Bozova ilçelerinde üretimine odaklanılan bu köpekler ve geçmişleri hakkında, henüz literatürde yer alan bir çalışma gerçekleşmemiştir. Ancak görsel ve karakteristik tüm tipik çoban köpeği özelliklerini karşılamasıyla diğer akrabaları gibi Türklerin Anadolu göçü esnasında yöreye taşınıldıkları düşünülmektedir.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Genel özellikleriyle kendisine çok benzetilen Kangallardan sıcağa olan yüksek dayanıklılığı ile ayrılan Kurtboğan köpekleri, devasa denebilecek boyutları, sezgisel görevleri ve karakteri gereği ancak Güneydoğu Anadolu’nun sıcak ve kurak iklimine ve bu bölgenin düz arazilerinde uzun süre çobanlık yapmaya uyumludur. 
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
Dikkat çekici ağırlıklara sahip Kurtboğanlar, üst kısmı sırta doğru kıvrılan kuyrukla, yüz ortası, burun ve kulakları kapsayan siyah maskeyle ve farklı beyaz tonlarındaki kürküyle karşımıza çıkmaktadır. Arka ayağında üçlü toynağa benzeyen çıkıntı bulunmasıysa ayırt edici özelliğidir.
Sağlam karakterli ve korkusuz Kurtboğanlar, sahibine ve sürüsüne sadakatiyle çobanların en büyük yardımcılarındandır. 

 

+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Cesur ve sadık bir koruyucudur. X Yabancılara karşı tehlikeli olabilir.
Sıcak ve kurak iklimlere dayanıklıdır. X Dağlık ve engebeli arazilere aynı uyumu gösteremeyebilir.
Gücüyle dikkat çeken bir çoban köpeğidir. X Boyutlarıyla yalnızca açık alanda bakıma uygundur.
Güneydoğu Anadolu’da sıkça talep görmektedir. X Standartlarını belirlemek ve yaygınlaştırılması için çalışma gerektirmektedir.

 

17. Sırada  “ALABAY (ALABAİ)”

 

                      Dişi                Erkek
Boy               60- 69 cm.   65- 78  cm.         
Ağırlık 40- 65 kg. 50- 79 kg.

 

Alabay Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
İri boyutlara, iyi bir çevre gözlemleme yeteneğine, sürüyü sahiplenme iç güdüsüne ve çevresel tehlikelere karşı sağlam sezgilere sahip olan Alabay, Orta Asya’nın tipik sürü koruyucusudur. 
Doğuştan dürtüleri doğrultusunda cesur bir koruyucu olabilen bu köpekler kaslı bacakları üzerinde özgüvenli bir duruş sergilerler.
Zorlu coğrafyalara alışkın olan Alabay, günlük yürüyüş gibi aktivitelere ihtiyaç duyması haricinde özel bakım gerektirmez.
Ortalama yaşam süresi 12 ila 14 yıl olan bu köpekler çetin koşullarda kaldığındaysa 10 seneye kadar dayanabilmektedir. 
Özgür bir ruha ve oyuncu tavırlara sahip olan bu çoban köpekleri zekaları sayesinde eğitim gerekmeksizin görevlerini yapabilir ancak dominant ve serbest yönlerini baskılamak adına sabırla eğitilmelidir.
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Doğal ırklardan Alabay'ın çıkışı MÖ 3000’e dayanmakta, menşei günümüz Türkmenistan toprakları kabul edilmektedir. Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kazakistan, Afganistan ve Özbekistan'da yaygın görülen bu köpekler Orta Asya halklarında yaygındır.
Tarih boyunca farklı görevler alan ve en eski ırklardan biri olarak görülen Alabaylar’ın, Moğol seferlerinde askerlere destek amaçlı kullanıldıkları bilinmektedir.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Dış mekanda, özgür ve rahat olmayı seven Alabay köpek cinsleri için yeterli büyüklükte bir alan sağlanması gerekir. Kendisi için yetersiz bulduğu alanlarda olumsuz tavırlar geliştirebileceği için ideal yaşam alanı korunaklı ancak geniş bahçeler veya araziler olarak kabul edilir. Serbestliği sevdiği için sürüyle ilgilenmek gibi görevler verilerek gezme alanı yaratılmalıdır.
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
Gür ve uzun tüyleri karışık yapıda olan Alabay açık kahve, siyah, beyaz, kızıl gibi renklerde görülmekte, genellikle yüzünde maske deseni bulunmaktadır.
Uygun şekilde sosyalleştirildiğinde çocuklarla iyi bir iletişimi olan bu koruyucu ve sahiplenici köpeklerin diğer evcil hayvanlara ve köpeklere olan yaklaşımı oldukça mesafelidir.
 
 
+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Sakin mizaçlı, güçlü vücutlu bir koruyucudur.  X Yabancılara bir hayli temkinlidir, risk oluşturabilir.
Sert iklimlere uyum sağlayan, iri ırklardandır.  X Geniş alanda serbest kalarak bakılmayı gerektirir.
Kavrama yeteneğine sahip zeki köpeklerdendir. X Dominant ve inatçı karakteri sabırla eğitilmesini şart kılar.
Çocuklarla iletişimi iyi, oyuncu bir köpektir. X Boyutları gereği çocuklarla oyun oynaması güvenli görülmez.
 
 

18. Sırada  “TÜRK PALİSİ (ARABACI FİNOSU)”

 

Ağırlıkları ve Boyları 
 
Ağırlık ve boy standartlarını belirlemeye ilişkin çalışmalar devam etmektedir.
 
 
Türk Palisi Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 
Çevresel hareketler ve seslerle kolay uyarılan Türk Palisi, Türk ırklarının en küçük boylu olanlarından biridir.
Küçük ebatlı bu köpekler yüksek sesle havlayarak tehdidi uzaklaştırmakta ve daha büyük ırkları uyarmakta, böylece bekçi köpeği sınıfında yer almakla birlikte sürüyü de koruyabilmektedir.
Yüksek koruyuculuğu sayesinde tilki, sansar gibi yırtıcılara karşı alanını, yavrularını ve kümes hayvanlarını savunmada oldukça başarılıdırlar.
Sayıca azaldıkları için korunması adına çalışmalar sürdürülen ırklar arasındadır. 
 
 
Anavatanı ve Tarihçesi 
 
Anadolu coğrafyasının geneline yayılan bu köpekler eski bir geçmiş sahip olmakla birlikte güncel olarak Trakya’da görülmektedirler.
 
 
İdeal Yaşam Koşulları
 
Dış mekanda yaşayabilen bu köpekler özgürlüğüne düşkün olduğu için uzun süre bağlı veya kapalı olarak kaldığında olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca havlayarak bekçilik görevini yerine getirmesi amacıyla dışarıda bakımı önerilmekte, geniş bir coğrafyaya yayılması ise farklı iklim ve hava şartlarına olan uyumluluğunu ifade etmektedir.
 
 
Görünüm ve Karakter Özellikleri
 
Görünüm ve renk bakımından geniş çeşitlilik yelpazesi gösteren bu köpekler dik kulaklar, uzun burun ve uzun kuyrukla görülmektedirler.
Sahibine karşı sadık ve koruma içgüdüsü yüksek olan bu köpeklerin uyarılması kolay, enerji düzeyi ve hareketliliğiyse yüksektir.

 

+'lar                                                                       
     
-'ler                                                           
Koruyuculukları yüksek bekçi köpekleridir. X Sık ve sesli havlamaktadırlar.
Enerjik ve hareketlidirler. X Egzersiz ihtiyaçları yüksektir.
Her yöreye uyumludurlar. X Saf ırk olarak geliştirilmemişlerdir.
Küçük ebatları bakımı kolaylaştırabilmektedir. X Kolay uyarılan köpeklerdir.
 

Benzer Yazılar

Yukarı