Köpeklerde Bit ve Pire Temizliği
Bazı durumlarda bakımlarını yapmanıza rağmen köpekleriniz pire veya bit gibi istenmeyen durumlarla karşılaşırlar. Bit ve pireler uygun şartları buldukları yere yerleşen parazitler türü hayvanlardır. 18 - 25 derece ısıda ve yüzde 75 - 85 arası nem oranında yaşayan kendisi küçük ama açtığı sorun çok büyük olan siyah küçük hayvanlara bit denir.
Pire bitten farklı olarak güçlü bacakları sayesinde sıçrayabilen ve rahatsız eden bir hayvandır.
Yazımızda bit ve pireden kurtulacağınız önemli, hassas bilgiler hazırladık.
Bit ve Pire’den Kurtulma Yolları
Köpeğinizde pire gördüğünüz zaman endişelenip telaşa kapılmayın. Endişelenmek yerine müdahale etmeniz köpeğinizin daha erken rahatlamasını sağlayacaktır.
Pireler yerleştikleri bir köpeğin sırtından kolay kolay gitmezler. Çok küçük ve seri hareket edebilen bu varlıkları tespit ettiğinizde köpeğinizi bu canlılardan kurtarmak için harekete geçmelisiniz. Çeşitli kimyasal maddeler içermekte olan sabun, şampuan ve damlalar kullanabilirsiniz.. Kimyasal madde içeren ilaç temizleyici ürünlerin çok kısa sürede etki gösterdiği bilinmektedir. Uyguladığınız andan itibaren yarım saat içinde yüzde 90’ını yok edebilecek bu tür ürünlerin piyasadan satın alabilirsiniz.
Pireden Arındırmanın Doğal Yolları
Köpeğinizin bitlendiğini ya da pirelendiğini gördüğünüzde onun için kimyasal ürünler kullanmak istemeyebilirsiniz.
Pire ile mücadele etmenin elbette kimyasal olmayan yolları da vardır. Tamamen bitkisel özlerden üretilmiş olan damlalar, sabun ve şampuanlar çeşitli yerlerde satılmaktadır. Bu pire savar ürünlerle köpeğinizi uzun uzun suda bekleterek yıkamanız iyi sonuç almanız için gereklidir.
Köpekler için kullanılabilecek doğal bir pire ilacı olarak badem yağı, sedir ağacı yağı ve lavanta esansı karışımını kullanmak mümkündür. Haftada bir kez köpeğinizin vücuduna uygulanması bit ve pire için uzaklaştırma özelliğine sahiptir. Ayrıca bit, pire ve diğer parazitler okaliptüs yağının kokusundan nefret ederler. Bu nedenle bir sprey şişesine koyacağınız okaliptus yağını köpeğinizi tüyleri kuruyken sıkmak, köpeğinizi pirelerden korumak için etkili olacaktır.
Bit ve Pire İlacı Nereden Alınır?
Biz ne kadar hassas davransak bile bazı dönemlerde köpeklerimizi mutsuz eden pirelere engel olamayız. Sürekli kaşınarak enfeksiyon kapmalarına neden olan bu istenmeyen durumun çaresi olan ilaçlar piyasada satılmaktadır.
Pirelenmiş köpeklerimizin sorununu çözmek için kullanabileceğimiz kimyasal içerikli ilaçları bütün hayvan ürünleri satan mağazalardan satın alabiliriz. Ayrıca büyük marketler ve grosmarketlerin raflarından da bu tür ilaçların satıldığını belirtmek isteriz.
İnternet üzerinden satış yapan alışveriş platformlarından da bu ürünleri satın alabiliriz.
Sırf hayvan malzemeleri satmak üzere iş yapmakta olan siteler ise bu ürünleri temin edebileceğimiz yerler arasındadır.
Peki Köpekler Neden Pirelenir?
Evcil hayvan olan kişiler hayvanlarının ihtiyaçlarını gidermeleri için veya hava almaları için gezmeye çıkarır. Bu esnada herhangi bir kedi veya köpekten veya yeşilliklerin arasında gezinirken yeşilliklerden pire bulaşabilir. Piriler yeşillik alanlara yumurtalarını bırakırlar. Bu yumurtalar insanların ayaklarının yapışarak evlerine de girebilmektedir. Pire ve bitler çok arsız hayvanlar olduğunda çok çabuk ürer hızlı yayılırlar. Sürekli kaşınmadan dolayı köpeğinizin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Köpeğin özellikle baş, kuyruk, kol çukurları ve boyun bölgesinde kaşınma dan ileri gelen kanama ve iltihaplanmalara da yol açabilir.
Bit ve Pirelerin Zararları Nelerdir?
Bit ve pireler taşıdıkları mikropları sıçradıkları her hayvana ayrı ayrı bulaştırabilirler. Pirelerin ısırığından kaşınan köpek çok rahatsız olacak bunun da ötesinde sürekli kaşınan hayvanda tüy kaybı olacaktır. Aşırı kaşınma nedeniyle enfeksiyon kapması bile mümkün olabilmektedir. Köpeğiniz de bit veya pire olduğunu fark ettiğinizde hemen müdahale etmeniz gerekir. Hızlı müdahale edilmediği zaman mutlaka enfeksiyona yol açacaktır.
Pirelerle mücadele etmenin birtakım yolları vardır. Bu yollardan kendinize uygun olanı tercih edebilir, bu sayede köpeğinizin sorununa çözüm üretmiş olabilirsiniz.
Evde hayvan beslemek çok ciddi ve sorumluluk isteyen bir iştir. Sahiplenmiş olduğumuz evcil kedi ve köpeklerimizin düzenli aralıklarla mutlaka veteriner kontrolünden geçmeleri gerekir. Gerekli kontrolleri yapılıp aşıları tamamlandıktan sonra evcil hayvanlarımızın mutlaka öz bakımlarını yapmamız gerekmektedir.