Cane Corso Eğitiminin İp Uçları
Yavrularda Tuvalet Alışkanlığı Edindirmek;
Yavru köpekler cins gözetmeksizin 4 ile 8 hafta arasında temel eğitimleri alabilirler. Ev ortamında yaşayacak olan bir yavru, öncelikle tuvalet alışkanlığı edinmelidir. Bunu yapabilmenizi kolaylaştıracak genel tuvalet eğitim aşamalarına gelin birlikte bakalım.
Tuvalet için gözden uzak, dikkat dağıtıcı şeylerin olmadığı, çabuk ulaşım sağlayabileceğiniz 6- 8 metre kare bir alan belirlemeniz gerekir.
Tuvalet için köpeğinizi; yemeklerden 20 dakika sonra, her uyandığından sonra, uyumadan önce dışarı çıkarmalısınız. 2 aya kadar 2 saatte bir, 3 ayda ise 3 saatte bir köpeğinizi dışarı çıkarmalısınız.
Köpeğiniz tuvalet eğitiminde sizi iki konuda zorlar;
Dışarı çıktığında çiş ya da kaka yapmadan gelirsiniz. Bu sorunu çözmek için öncelikle yeteri kadar dışarıda durmanız gerekir. Bu süre 20 dakikadan az olmamalıdır. Bu süreye rağmen yapmadan içeri girerse, evde ihtiyacını gidermemesi için tasması ile onu görebileceğiniz ve müdahale edebileceğiniz bir şekilde tutunuz.
Bunu yapamıyorsanız kucağınıza alınır. 20- 30 dakika bekledikten sonra yeniden dışarı çıkarınız.
Diğer bir sorun evin içine dışkı bırakmasıdır.
Bu ender de olsa her evcil hayvan sahibinin başına ilk günlerde gelebilir. Yavruların dışkı kasları henüz tam çalışmadığı için bu tarz sorunlar yaşanır. Sorunu kalıcı hale gelmeden çözmek gerekir. Bunun için çiş ya da kaka yapılan yeri, evcil hayvan temizleme malzemeleri ile temizlemelisiniz. Koku giderici ürünler ve kovucu ürünler kullanmalısınız.
Köpeğiniz, dışarı çıkıp istenileni yaptığında ona ödül veriniz.
Oyundan hemen sonra tuvalete çıkarınız.
Temel Komutlar Ve İtaat Eğitiminin Kuralları
Bir yavru köpek eve geldiği andan itibaren eğitime başlamalıdır. Mümkün olan tüm eğitimi ilk andan itibaren vermeye başlamalıdır. Bunun için yapılması gerekenler;
• Köpeğinize tüm ev halkı komut vermemelidir. Onun bir tane sahibi vardır ve sahibinin haricinde ona başkası eğitim vermemelidir (en azından ilk etapta).
• Gel, otur, hayır, aferin, yapma, hadi gidelim gibi kısa ve yalın kelimeler kullanın. Onunla sürekli konuşmayın. Bu kelimeleri yerinde kullanın ve ona hep aynı tonda konuşun.
• Her olumlu davranışı pekiştirin. Başını okşayın ya da ödül için yemeklik bir şeyler verin.
• Olumsuz davranışları kısmen uyarın, kısmen görmezden gelin. Örnek; bir şeyi çiğniyorsa, “hayır” diyerek ellerinizi birbirine vurun. Dikkatini bu şekilde yaptığı hatadan uzaklaştırın. Ama onu alıp sevmeyin. Bu bir pekiştirmedir. “Bunu yaptığım zaman beni sevdi” şeklinde düşünmesine olanak vermeyin.
• Otur komutu için; elinizi onun görebileceği şekilde göz hizasına getirin. Elinizi gördüğünde “otur” diyerek elinizi beline doğru götürün ve hafif yere bastırın. Oturduğunda ona ödül bisküvisi verin.
• Her türlü itaat ve komut eğitiminde otorite sizde olmalıdır. Bu nedenle başkasının ilk başta eğitime katılmasına izin vermeyin.
• Köpeğinizi çok sevseniz de, onun patronu ya da işvereni gibi davranın. Eğer otoritenizi kaybederseniz, sonrasında kazanmanız zor olacaktır.
• Eğer çok zorlanıyorsanız, profesyonel bir eğitmen ya da kurumdan destek alabilirsiniz.
Kafes Eğitimi Şart Mı?
Cane Corso cinsi köpekler yaradılışları gereği biraz fazla korumacı olabilirler. Bu nedenle ilk eğitim aşamasında bazı yavrularda kafes kullanımına gidilebilir. Ancak bu kesinlikle olmak zorunda değildir. Eğer onu sıkça dışarı çıkaracaksanız, sık seyahat ediyorsanız, evinize gelen yabancılar çok fazla ise, ilk aşamada kafes iyi olabilir.
Zaman içinde alışma süreci daha rahat olacak, gelene gidene ve tasma ile gezmeye alışacaktır. O zaman kafes kullanımına gerek kalmaz.
Ayrıca Cane çorsa cinsi köpekler, iyi eğitilmediğinde koruma içgüdüleri gereği bazen saldırganlık da gösterebilirler. Köpeğinizden tam olarak emin olmadığınız zamanlarda dışarı çıkarken ağızlık takmanız en doğru davranış olacaktır.
Köpeğinizin Çocuklarla Arası Nasıl?
Köpeğinizin daha sosyal, çocuğunuzun da daha merhametli olması için birlikte eğitim almaları önemlidir. Uzmanlar köpek ve çocuklar için birlikte olmalarının oldukça önemli ve olumlu sonuçlar ortaya çıkardığını söylemektedir. Cane Corso cinsi çocuklara hassas ve naziktir. Aynı şekilde çocuğunuz köpeğe karşı nazik ve anlayışlı olmalıdır. Ona zarar vermeden, incitmeden oynamayı öğrenmelidir.
Kovalamaca oyununu özellikle yavrularda yapmamalısınız. Çocuklar ile köpekler bu oyunu sevseler de, ikisi de aşırı heyecanlanıp, birbirlerine zarar verebilirler.
Onları asla baş başa bırakmayın. En azından birbirlerini tam olarak tanıyana kadar. Daima görebileceğiniz şekilde göz önünde olsunlar.
Çocuklar belli bir yaşta ise köpeğe nelerin verilip verilmemesi ve yapılıp yapılmaması gerektiği konularında uyarılmalıdırlar.
Yetişkin Cane Corsalarda Davranış Bozuklukları İle Baş Etme
Yetişkinlerde görülen bazı davranış bozuklukları ve müdahale yöntemleri şunlardır;
1. Aşırı havlama; güvenlik açısından, şüpheli durumlarda havlaması iyidir. Ancak bir neden olmadan sürekli ya da arada havlamak iyi değildir.
Önlemek için; eve geldiğinizde direk onunla ilgilenmeyin. Telefonunuza havlıyorsa, görmezden gelin. Biri sizi sürekli arıyorsa açmayın ve köpeğiniz bu sesten sıkılıp, havlamayı bırakacaktır. Ona sus ya da başka bir şey yaptığınızda susuyorsa, hemen onu ödüllendirin. Bunu sıkça yaptıkça, sus dediğinizde susmayı öğrenecektir.
2. İnsanların üzerine atlama; mamasını verirken saldırgan ve hareketli olması iyi değildir. Bu aslında mamasına karşı geliştirilmiş bir korumadır.
Bunu aşmak için boş mama kabı ile gidin ve o havladığında onu yere bırakın. Kap için havladı ama içi boş! Şimdi onu doldurma konusunda size bağımlı. Boş kabı doldurup doldurmadığınız kontrol için kaba giderler. Eğer çok sık giderse, ona mamasını verebilirsiniz. Bu şekilde yemek yeme zamanını da kontrol altına alabilirsiniz.
3. Isırma alışkanlığı; yavru bir köpek için ısırmak gayet normaldir. Ancak yetişkin bir Cane Corso için halen ısırmalar devam ediyorsa, o bunu yapmaya başladığında onu hemen “ hayır” diyerek uyarın. Ona bir çiğneme kemiği verin.
Oynarken ya da yanınızdayken ısırma eylemine başvuruyorsa, hemen oradan uzaklaşın. Sizi yanında göremediğinde ısırma ile arada bağ kurup, olumsuz pekiştirme yapacaktır.