Cavalier King Charles Cinsi Yavru Büyütürken Bilinmesi Gerekenler
Evin Hazırlığı ve Uyum Sağlayabilmesi İçin Yapılacaklar;
Özellikle geceleri yalnız bırakıldığında ilk defa yalnız kaldığında huzursuz olacak ve inleme sesleri çıkaracaktır. İlk etapta bu sesleri duymazdan gelmelisiniz. Eğer gidip susturmayı denerseniz susacaktır ama her seferinde bu ilgiyi bekleyecektir. Bu yalnızlığında kendini rahat ve güvenli hissetmesi için bir kafes alabilirsiniz. Eğer kış ayındaysanız yatağının üzerine bir de örtü koyarak ona sarılmasına yardımcı olabilirsiniz. Kafesinin içine oyuncak yerleştirerek annesi yerine onlarla vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. İlk günden itibaren öğrenmesi gereken kelime “hayır” kelimesidir. Evdeki eşyalara zarar vermeye çalıştığında bu kelimeyi tekrar ederek tavrınız belli edin. Hayır, kelimesini öğretmek ev içinde işinizi kolaylaştıracaktır.
Evde Bakılan Cinsler İçin Gerekli Olan Tuvalet Eğitimi
İlk zamanlarda köpeğiniz günde 10 kez tuvalete gitmek isteyecektir. Bunu dışarı çıkarak ya da evde banyoda kullanacağınız bir tuvalet pedi ile çözebilirsiniz. Yavru köpekler mesanelerini kontrol edemediklerinden uyandıktan hemen sonra yemek yedikten ya da su içtikten 30-45 dakika sonra tuvalet ihtiyacı hissederler. Bu ihtiyacı gidermek için köpeğinize gerekli eğitimi vermeniz gerekir. Eğitime başlamadan önce köpeğin ne zaman tuvalet ihtiyacı hissedeceği ve tuvalet ihtiyacı olduğunda nasıl bir ruh haline girdiği ne gibi hareketler yatığını bilmelisiniz. İlk zamanlarda vücudunu değil zamanları takip etmelisiniz. Örneğin 3 ya da 4 öğün yemek yiyen köpeğin yaklaşık 1 saat sonra tuvalet için dışarı çıkarmalısınız. Ya da pedin yanı götürüp orada zaman geçirmesini sağlamalısınız. Aynı şekilde yatmadan 1 saat önce ve sabah kalktığında bu rutini tekrarlamalısınız.
Anne Sütünden Kesilen Yavru için Aşının Önemi
Yavru anne sütünden kesildikten sonra anne sütünden gelen antikorların savunması olmayacağından dış dünyaya karşı savunmasız bir bağışıklık ile yaşamaya başlar. Bu süreyi uzatmadan veterinere götürerek virüslere karşı koruyucu aşılara başlamak gerekir. Her köpek yavrusunun hastalığı olmasa da uygulaması gereken bir aşı planı vardır. Bu aşılara ek yaşanan bölgedeki bakteri ve virüsler için ekstra aşılar veterinerin uyarısı ve önerisi ile yaptırılabilir. Bu aşılar yavrunun ilk yılında onu sağlıklı tutacaktır. Yavruyu sahiplendikten an geç iki hafta sonra veterinere götürüp planlaması yapılarak aşılara başlanmalıdır. Eğer köpeği bir çiftlikten ya da uzman bir üreticiden sahiplendi iseniz yavrunun bir aşı programı vardır. Veteriner seçimini yakınınızdaki kliniklerden başlayarak araştırabilirsiniz. Yakınlarınızda köpek bakan insanlar var ise onların tavsiyeleri ile veteriner seçebilirsiniz. Veterinerin çok iyi olması sizin için iyi bir seçim olduğu anlamına gelmez. Uzmanlık alanı küçük boyutlu evde bakılan köpekler ise seçmek için iyi bir kriterdir. Bunun yanında klinik ziyaret edilmeli. Kliniğin temizliği, personelin size yaklaşımı gibi kriterler de önemlidir.
Küçük Boyutlu Cinslerin Evde Bakımı İçin Lazım Olan Malzemeler
Cavalier King Charles yavrunuzun ilk günden ihtiyaç duyacağı malzemelerin en gerekli olanları aşağıda listede yer alıyor.
• Paslanmaz çelik mama ve su kabı
• Kayış ve Tasma
• Fırça ve Tarak
• Güvenli, uygun oyuncaklar (Genel kural olarak, eğer oyuncak bir Cavalier King Charles yavrunun ağzına rahatça sığabiliyorsa, bu çok küçüktür.)
• Kafes veya Uyku Yatağı
• Tırnak makası
• Diş fırçası ve macunu
• Şampuan
Mama, Su, Ev Yemeği ve Vitaminleri İçeren Beslenme Planı
Cavalier King Charles yavrusu günde 4 kez beslenmelidir. 6. Ayını dolduran köpeğin öğününü 3’e indirebilirsiniz. 1 yılını tamamlayan köpeğin öğün sayısı ikiye indirilir. Bazı köpekler tek öğün beslenir. Bu gözlemlenerek ve tecrübe edilerek anlaşılabilir. Ev yemeğinden kalanlar köpeklere çoğu kez verilse de Cavalier King Charles yavrusuna ev yemeği verilmemelidir. En azından yavru 6. Ayını doldurana kadar sadece kuru mamalar ve atıştırmalıklar ile beslenmelidir. Aksi halde yavrunuz ishal gibi mide ve bağırsak sorunları ile karşılaşabilir. Yavru iken her ne kadar öğün sayısı belli olsa da mama kabı genelde köpeğin etrafında olur. Çünkü yavru köpekler öğünü bilmediklerinden birkaç dakika yiyerek sonra oyunlarına devam edebilirler. Mama kabının yanında yer alması gereken olmazsa olmazda gün içinde sürekli tazelenen su kabıdır. Susuz kalan yavruda ciddi sağlık sorunları yaşanabilir.
Doğru Davranışlar İçin Temel Eğitim ve Sosyalleşme
Bir rutin oluşturun ve ona bağlı kalın. Cavalier King Charles yavrusunun eve girmesi ile eğitime başlayın. Köpeğe temel eğitimini verene kadar evinizin ve yavrunuzun güvenliği için gözünüz sürekli üzerinde olsun. Köpeğin tuvalet ihtiyacı evin içinde yapılacaksa banyo gibi bir alanda köpeğe tuvalet bölümü hazırlayın. Köpeğin her olumlu hareketini ödüllendirin. Ödülün yiyecek olması şart değildir. Köpeğin eğitime açık olması ve agresif eğilimlerde olmaması için sosyalleşmesi gerekir. Köpeğin geldiği ilk günler eve misafir çağırılmamalı ve köpeği sevmek için sık sık yanınıza almamalısınız. İlk haftaları atlattıktan sonra köpeği olan yakınlarınızı çağırarak sosyalleşmesine yardımcı olabilirsiniz. Aşılarına başladığında köpek parklarına giderek yeni insanlardan ve köpeklerden korkmaması gerektiğini öğretin.
Diş Çıkaran ve Yalnız Gerilen Zamanlar İçin: Oyuncak
Yavruların tek başına kaldıklarında oyuncaklara ihtiyaç duyarlar. Oyuncaklar yavruları oyalayan, yalnız vakit geçirebilmelerini sağlayan eşyalardır. Diş çıkaran köpeklere kemirebilmeleri için farklı tasarımlarda oyuncaklar tasarlanır. Diş çıkarma zamanlarında köpeğin evdeki eşyaları, mobilyaları çiğnenmemesi için diş kaşıma oyuncakların da almak gerekir. Oyuncakları seçerken sağlam olmasına kopma özelliğinin olmamasına dikkat edilmeli. Kopan oyuncaklar ya da küçük oyuncaklar köpeklerin boğazına kaçarak problemlere neden olabilir.
İlk Günler Yavrunun Kendisini Güvende Hissedeceği Bir Alan Oluşturmak
Eve giren köpek bu yeni alanda kendisini savunmasız hissedeceğinden annesinden de ayrılmanın psikolojik baskısı ile bunalıma girebilir. Bunun önüne geçmek için köpeği sevmek için sıkıştırmamak, kendini güvende hissedeceği ona özel bir alan tahsis etmek gerekebilir. Bazı köpekler eve girdiği anda çok sosyal ve problemsiz olsalar da çoğu yavru kendi güvende hissedeceği bir alan ister. Eğer bu tahsis edilmezse koltuğu arkası ya da altı, masa sandalyelerinin altı, yatakların altı gibi alanlarda saklanmak isteyebilir. Bu alanlara ulaşımın kolay olmaması, sakatlanmaya açık alanlar olması, dışkı kalma sorunu gibi problemlerden dolayı köpek için bir kafes edinip içine girdiğinde onu alıp çıkarmamak kendini güvende hissetmesine neden olur. Eğer içinde iken sürekli kafesinden alınırsa oranın güvenli olmadığını düşünerek kafesi benimsemez ve kendine farklı alanlar arayabilir.
Tüylerin Gelişimine Doğrudan Etkisi Olan Bakım Önerileri
ilk günler yavruyu fırçaya ya da tarağa alıştırmak için yanına koyarak koklayarak ya da ısırarak alışmasına izin verin. Tarağa alışan yavrunun tüyleri üzerinde hareket ettirerek taranmayı yavru için normalleştirin. Köpeği günlük olarak taramak tüy dökümünü en aza indirecektir. Tarama esnasında gözleri ve özellikle kulak içlerini kontrol edin. Kulakları kapalı bir cins olduğundan taranmalarda ve banyolarda kulaklar kontrol edilip temizliği yapılmalı.
Yavrularda Sık Görülen Sağlık Problemleri
Cavalier King Charles cinsin karşılaşılan kalp sorunun bu cinste sık gerçekleşir. O nedenle yavru sahiplendikten sonra veterinere gidip kalp için kontrolden geçirilmelidir. Kalp kapakçıklarından doğan bir kalp problemi gibi göz problemin de eğilimlidir. Kalıtsal Katarakt bu cinslerde karşılaşılan bir göz problemidir. Yavruyu eğer uzman bir yetiştiriciden sahipleniyorsanız belirtilen olası sağlık sorunları ile karşılaşmamak için sağlık taramasından geçirilip temiz olduğuna dair belge talep edin. Eğer yavrular henüz sütten kesilmediyse bu tarama gerçekleştirilmemiş olabilir. Bahsi geçen köpekler birkaç aylık aşılarına başlanmış veteriner kontrolleri yapılan köpeklerdir. Cinste görülen bir diğer sağlık sorunu da kafatası ve omur ilikte görülen kemik problemleridir.