Chow Chow Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Bakım Alanında İhtiyaç Duyulan Temel Maddeler;
Evin herhangi bir rahat alanını kolaylıkla kullanabilirler. Apartman dairesinde yaşayabilir ve gayet mutlu olurlar enerji seviyeleri düşük olduğundan dolayı onlar için beslenecekleri uyuyabilecekleri minimum enerjileri kolaylıkla atabilecekleri bir yere sahip olmaları yeterli olacaktır. Ayda en az bir kere banyo ihtiyacı olan Chow’ın banyo yapma sıklığı biraz daha fazla olabilir tüylerinin çok ve kabarık olmasından dolayı çabuk kirlenebilir. bu durum temizlenmesi daha zorlaşır.
Yeni tanıdığı insanlara karşı saldırgan olabilen bir tutumu vardır. Bu yüzden geniş aile üyelerinin olduğu bir eve alışması uzun sürebilir. Sahibine ve ailesine alıştıktan sonra oldukça sadık ve sakin olacaktır.
Enfeksiyon Ve Parazitler İle Başa Çıkma
Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar her köpekte olabilecek rahatsızlıklardan bunlar için özellikle gerekli olan aşılarının yapılmasına dikkat edilmelidir. Kuduz ve distemper gibi, çevreden ve sokak hayvanlarından kolaylıkla bulaşabilecek bu hastalıklar veterinerinizin önerdiği tarihlerde aşılarının yapılması ile önlenebilir.
Düzenli tüylerin tımar edilmemesinden kaynaklanan, kurtçuk parazit kene, pire, böcek ve benzeri parazitlerin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sık ve kabarık olan tüylerin aralarına boyu kısmına ve bacaklardaki tüylerin aralarına iyice bakın. Eğer köpeğiniz hafif kaşınma belirtileri ya da yemek yeme problemleri fazlaca zayıflama gibi olan etkiler görüyorsanız, iç parazit oluşmuş olabilir.
Kemik ve Eklem Problemleri
Chow köpeğinin cinsin de eklem ve kemik problemleri oldukça yaygındır. Displazi diye adlandırılan köpeğinizin dirsek eklemlerinin yanlış gelişmesi sonucu oluşan artirit (eklemin iltihaplanması) en yaygın hastalıklardandır. Eğer köpeğinizin bacaklarına hassasiyet gösterdiğini, rahat uzatamayıp bacağını rahat hareket ettiremediğini görüyorsanız dikkatli olmalısınız. Altı ile on aylık arası köpeğinizin kemik gelişimi devam etmektedir. Bu yüzden yapılan egzersizler dikkatle izlenmeli yanlış bir hareket yapmasından kaçınmalısınız.
•1 yaşına kadar kendinden hareketli köpeklerle oynamasına izin vermeyin.
•Düzenli vitamin kontrollerine baktırın.
•Gerekiyorsa kalsiyum, magnezyum ve benzeri veterinerinizin önerdiği takviye vitamin ve minarelleri kullanın.
•Kranial çapraz bağ, denilen kaslar arası dokuları birbirine bağlayan bağlarda zedelenme görülebilir.
•Diz kapağı koşarken çıkabilir, derecelerine göre ciddi olma durumu değişen diz çıkması baen ilaç kullanarak tedavi edilmekte. Nadir de olsa ameliyat gerektirebilir.
Chow Chow’un Kabarık Tüyleri İçin Öneriler
Oldukça gelişmiş ve fazla tüylere sahiptirler. 2 katmandan oluşan tüylerin her birinin astarı mevcuttur. Her gün taranması önerilir. Tüylere yapışan kirler banyo yaptırılırken acıtmadan çıkartılmalıdır.
Kabarık olan bu tüyleri tararken;
•Önce Tüylerin çıkış yönüne doğru sora çıkış yönünün tersine doğru tarama yapılır.
•Ardından tarağı hafif ıslatarak tüyleri tarayın böylece tüylerin çok fazla kabarmasına engel olursunuz.
•Tüylerin düzenli olarak temizlenmesi gerek.
•Tüylerin aralarında böcek kir, yara olp olmadığına dikkat edilmelidir.
Gerisi temel bakımdır. Genellikle ayda bir kez tırnakları gerektiği gibi kesin. Genel sağlık ve taze nefes için dişlerinizi sık sık fırçalayın. Kulakları haftada bir kir, kızarıklık veya enfeksiyonu belirten kötü bir koku olup olmadığını kontrol edin.
Fazla Kilodan Kaçınmak İçin Egzersiz Planlaması
Minumum egzersize ihtiyaç duyan chow cinsi için köpekler aşırı kilo alımından genellikle muzdariptir. Bu nedenle istemese bile egzersizine düzenli devam edilmelidir. Günlük yarım saat olacak şekilde yürüyüşe çıkartılabilir. Yüzebilir ve aktif koşmalı oyunlar oyunlar oynayabilir. Zaten eklem rahatsızlığı ve hareket etme isteği az olan köpeğinizin fazla kilo alması önemli bir sağlık problemi olabilir. Eklem problemlerine, metabolik ve sindirim bozukluklarına, sırt ağrısına ve kalp hastalığına neden olabilecek veya daha da kötüleşebilecek ciddi sorunlara neden olabilir. Chow köpeğinizin beslenme planı ile egzersizi uyumlu olmasına özen gösterin. Köpekler sıcak havalara duyarlı olabilir bu yüzden; Uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaçının ve ısı stresi belirtilerine karşı çok dikkatli olun.