Chow Chow (Çin Aslanı) Eğitirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Chow Chow (Çin Aslanı) Eğitirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Tuvalet İçin Doğru Davranışlar Edinmesine Yardımcı Olun;

Yavrular için tuvalet eğitimi, 8 haftadan itibaren başlar. Tuvalet eğitimi aşamalarını aşağıda ki sıra ile yapmanız, daha hızlı sonuç almanızı sağlayacaktır.
 
Tuvalet için bir alan belirleyin. Bu alan bahçe, park ya da herkesten uzak bir alan olabilir. Dikkati dağıtacak bir şeyler olmamasına özen gösterin.
6 ila 8 metre karelik bir alan olması yeterlidir. Tuvalet ihtiyacı için onu çıkardığınızda, tasma ile birlikte alanın tam ortasında durun ve 3-4 adım bir alanı çevrede bırakın. 
Yavru köpekleri düzenli olarak tüm gün 2 saatte bir tuvalete götürün. 
Uykudan kalktıktan sonra, yemek yedikten 20 dakika sonra mutlaka dışarı çıkarın.
Uyumadan 15-20 dakika önce yine Chow Chowu dışarı çıkarın. 
Dışarıda tuvalet ihtiyacını giderecek kadar ortalama 20 dakika durun. 
Eğer beklediğiniz süre boyunca dışkı yapmadıysa, eve geldiğinizde onu tasması ile yanınızda tutun ya da kucağınıza alın. Bu şekilde evde herhangi bir yere tuvaletini yapmasını engellemiş olursunuz. 
Evde oluşabilecek tuvalet kazalarında alanın temizlenmesi, enzim giderici ürünler ile dezenfekte edilmesi ve kovucu kullanılması önemlidir. Yoksa minik yavru sürekli aynı alana gidip yapmak için içgüdüsel bir merak duyacaktır.

Bu Asi Çin Aslanı Size De İtaat Edebilir

Her ne kadar asi gibi görünse de, patronun siz olduğunu ona hissettirdiğinizde itaat eğitiminde harika bir şekilde ilerleyebilirsiniz. İtaat eğitimi için basit birkaç tüyoyu paylaşalım;
 
Tasma ve kafes iyi birer yardımcı olacaktır. 
Yemek için önce kendiniz, sonra köpeğiniz gelecek şekilde ayarlayın.
Sofranızda yemek yerken asla ona bir şey vermeyin.
Gezerken asla onun önde yürümesine izin vermeyin.
Onu arada kucağınıza alın sevin ama asla omuzunuzun üzerine kaldırmayın.
Ödüller onu eğitime odaklar. Ceza ise sadece ses ve el hareketleri ile olabilir. Bunun haricinde ceza uygulamayın. Daha agresif olabilir. 
Yavruyken mümkün oldukça daha fazla insan ve hayvan ile tanıştırın. Ne kadar çok kişi tanırsa, o kadar sosyal olacaktır. 

Diğer Hayvanlar Ve İnsanlarla Olan İlişkilerini Düzenleme

Çin Aslanları korumacı içgüdüleri nedeni ile biraz vahşi olabilirler. Bu nedenle küçük yaşlarda onları daha fazla insan ve canlı ile tanıştırmalısınız. Kediler, köpekler, insanlar ve çocuklara çocukluğunda alıştığında, büyüdükçe bunu sıradan olarak görecektir.
 
İnsanlara karşı sinirli ve saldırgan olanları zamanı arttırarak daha fazla insan ile bir araya getirmeye çalışın. Ergen olmuş bir Çin aslanı bile olsa, zaman içinde çevresinde yeni canlılar ve insanlar görmeye alışacaktır.
 
Ne kadar sosyal olursa sizin de işiniz o kadar kolay olacaktır. 
İnsanların üzerine atlama, çocuklar havlama ya da kedi kovalama gibi istenmeyen davranışlar kafes ya da tasma ile önlenmeye çalışılabilir. 
Tüm bu sorunları aşabilmenin bir diğer yolu ise; itaat ve temel komutları öğretebilmektir.

Davranış Bozukluğunun Nedenleri

Köpek eğitiminde işe yarayan ve yaramayan bazı teknikler vardır. Bunları bildiğinizde Chow Chow eğitimi sizin için de keyifli ve daha başarılı olacaktır. Günümüzde en sık tercih edilen eğitim sistemi ”pozitif eğitim” ya da “sadece pozitif” eğitimi olarak adlandırılıyor. 
Pozitif eğitimin ana fikri;
 
Köpeğinize iyi bir şey yapmasını istediğinizde ve bunu yaptığında onu ödüllendiriyoruz. Yapmadığında…. Yapmadığında, biz de hiçbir şey yapmıyoruz. Yani ona ceza ya da övgü de vermiyoruz. 
Bu eğitimin dezavantajı; istenmeyen bir şey yaptığında “hayır” bile diyemiyorsunuz… Davranış ne kadar kötü ve istenmedik olursa olsun, asla ona bunu hissettirmiyorsunuz. Tepki sıfır!
 
Bu eğitime alternatif olarak saygı eğitimi geliyor. Bu da köpeğinizin öncelikle size saygı duymasını sağlıyorsunuz. 
İşin gerçeğine bakarsanız, tüm canlılar için olumlu davranış sonucu olumlu, olumsuz davranış sonucu olumsuzdur. Bu en iyi öğrenme şeklidir. O yüzden bu seçeneği de köpeğinize olumsuz davranış yaptığında en azından “hayır” diyerek önleme ya da o davranışı tekrarlamamasını sağlayabilirsiniz. 

Köpeğinizde Saygınızı Kaybettiğinizi Nasıl Anlarsınız?

Ondan bir şey istediğinizde homurdanma ya da havlama ile cevap veriyorsa,
Kızgın olduğunda homurdanıyorsa
Ona ait nesneleri almak istediğinizde asılıp saklanıyorsa,
Telefonda konuşurken, dinlenirken, kitap okurken sizi rahatsız ediyorsa,
Evde bir şeyleri (genelde size ait) çiğniyorsa, 
Onu sevmek için uzandığınızda sizden uzaklaşıyor ve dokunmanıza izin vermiyorsa,
Kötü bir davranış yaparken yakaladığınızda, peşinden koşturuyorsa,
Gelen misafirlerin üzerine atlıyorsa,
 
Köpeğiniz size karşı saygısını yitirmiş denilebilir. Bunun için bir uzmandan destek alabilir, ya da yukarıda belirtilen itaat eğitimlerini deneyebilirsiniz. Sevgi ve saygının aynı oranda verilmesi gerektiğini unutmamalısınız.
 

Benzer Yazılar

Yukarı