Köpek Çişi Nasıl Temizlenir?
Siz ne kadar özenli davransanız veya köpeğiniz ne kadar iyi eğitimli olsa da bazen köpeğinizin halı, parke veya herhangi bir yüzeyi kirletmesi mümkün. Bu durumda temizlik için doğru yöntemi izlemek ve hızlı hareket etmek son derece önemli. Etkili bir temizlik yapmak ve kokuyu tamamen gidermek için bilmeniz gereken tüm önemli ipuçları yazımızda sizlerle.
Halı ve Kumaş Yüzeylerden Islak Köpek Çişini Temizleme
Köpeğin halının üzerine çişini yapmış olması durumunda eğer bölge hala ıslaksa kalın bir kağıt havlu tabakasını lekeli bölgeye yerleştirin ve üzerini yine kalın bir gazete kağıdı katmanıyla örtün. Kağıdın üzerine basarak veya herhangi bir ağırlık koyarak emilimi mümkün olduğunca arttırın. Birkaç dakika sonra tüm kağıt katmanını kaldırın ve bölgeyi soğuk su kullanarak durulayın. Pamuklu bir havlu veya su ile çalışan bir elektrik süpürgesi kullanarak tekrar bölgeyi temizleyin. Temizleme için kullanılan havlunun ıslak olması lekenin yeni olduğunu ve idrar kokusunun iyi şekilde temizlenebildiğini gösterecektir.
Sıvıyı temizledikten sonra ikinci aşama olarak kokuyu çıkarmak gerekmektedir ve bunun için karbonat kullanılmaktadır. İdrarlı bölgeye ince bir katman halinde ve homojen şekilde karbonat dökün ve bölgeyi bir gece boyunca bu şekilde bekletin. Bu işlem için fazla karbonat kullanımına gerek yoktur ve çoğu leke için maksimum çeyrek kahve fincanı karbonat yeterli olmaktadır. Bir gece beklemiş olan karbonatı elektrik süpürgesi kullanarak temizletin ve bölgeye dokunulduğu takdirde ele temiz bir his gelene dek karbonat dökme-bekleme işlemini uygulamaya devam edin.
Diğer bir kumaş yüzeyden yeni köpek çişi temizleme yöntemi de sirkeyle uygulanmaktadır. Temiz bir sprey şişesi içerisine 2 çay kaşığı karbonat, 1 su bardağı su ve birkaç damla beyaz sirke ekleyerek malzemeleri karıştırıp lekeli yüzeye püskürtmek ve birkaç dakika sonra havluyla bölgeyi kurulamak da etkili bir çözümdür.
Halı ve Kumaş Yüzeylerden Kuruyan Köpek Çişini Temizleme
Kuruyan köpek idrar lekesini temizlemek için birkaç farklı etkili yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki için öncelikle alan bol suyla durulanmalı, sonrasında suyla çalışan bir elektrikli süpürge temin edilerek temizleme yapılmalıdır. Isı etkisiyle kalıcı lekeleri temizlemek daha kolay olacağından mümkünse buharlı temizleyici kullanılması gerekmektedir. Bahsedilen temizlik araçlarının bulunması mümkün değilse ılık ve su temiz havlu ile lekenin tekrar tekrar ıslatılarak silinmesi denenmelidir.
Kokunun yüzeyden çıkarılması için bio bazlı ve enzimatik türden bir temizleyici kullanılmalı, tercih edilen temizleme sıvısının üzerinde enzim bazlı olduğuna ilişkin bilginin varlığı incelenmelidir.
Sert Yüzeylerden Köpek Çişini Temizleme
Parke gibi ahşap yüzeyler üzerinden köpek çişini temizlemek için eğer leke ıslaksa önce kağıt havlu veya kurulama bezi yerleştirerek emilim sağlanmalıdır. Ahşabın emiciliği nedeniyle kokunun çıkarılması nispeten zor olduğu için havluyla temizleme sonrasında beyaz sirke ve su ile hazırlanan bir karışımla yüzeyin silinmesi gerekmektedir. Temiz bir sünger üzerine bu karışımın alınması, lekenin üzerine konarak 5 ila 10 dakika bekletilmesi, sonrasında yüzeyin tamamen temiz bir havluyla temizlenmesi uygun olacaktır. Temizleme solüsyonu hazırlamak içinse 1 litre suya yarım fincan beyaz sirke eklenmesi yeterlidir. Sirkenin lekeli yüzey üzerindeki etkilerinden emin değilseniz bu oranı daha seyreltilmiş olarak uygulamanız mümkündür.
Koku sorununun devam etmesi durumunda yüzeye az miktarda karbonat serperek bir gece bekletmeniz, sonrasında yumuşak bir fırçayla yüzeyi temizlemeniz gerekmektedir. Ahşap yüzeyi korumak adına son adım olarak enzim bazlı bir leke çıkarıcı kullanabilirsiniz. Bu ürünlerin doğru kullanımı için ambalaj üzerindeki kullanım talimatlarını doğru şekilde okuyarak adım adım uyguladığınızdan emin olmaya çalışınız.
Yüzey fark etmeksizin köpek çişini etkin şekilde temizlemenin en önemli kuralı hızlı hareket etmektir, kullanılan yöntem ne olursa olsun, leke fark edilir fark edilmez olabildiğince çabuk temizleme sağlanmalıdır.