Köpek Derisi Hastalıkları ve Bilinmeyen Sorunlar
Sürekli kaşınan veya kendisini yalayan köpeğinizin bu davranışlarının altında herhangi bir cilt sorunu yatıyor olabilir. Hastalığa bağlı olarak olası nedenler parazitlerden alerjilere kadar çok çeşitli olabilir. Sizin için en yaygın köpek cildi sorunlarını derlemiş bulunuyoruz.
Alerjik Dermatit
Köpeklerin taranma ve temizlenme ürünlerine, yiyeceklere, polenlere veya böcek ısırmasına karşı alerjik reaksiyon göstermesi mümkündür. Çevreden gelen bu tahriş edici etmenlerle birlikte köpekte son derece sert kaşınmalar ve buna bağlı kızarıklıklar belirmektedir. En etkili tedavi sorunun nedenini ortadan kaldırmak olmakta, ayrıca kortikosteroidler veya farklı ilaç grupları kaşıntılı döküntülere çözüm olabilmektedir.
Mantar enfeksiyonu
Köpeğin ayak parmaklarını yalaması, çiğnemesi veya tek kulağını kaşıyor olması mantar enfeksiyonunu işaret edebilmektedir. Tahriş olan, kaşınan ve rengi solmuş ciltle karakterize olan bu problemin teşhisi basittir ve genellikle topikal krem kullanımı ile son bulur. Şüpheli durumda veterinere danışılması gerekmekte, bazı durumlarda oral ilaç veya ilaçlı banyo gibi farklı tedaviler uygun görülmektedir.
Folikülit
Ciltte yara, şişlik ve kabuklanmaya neden olan bakteriyel folikülit isimli yüzeysel enfeksiyon, kısa tüylü köpek cinslerinde ayırt etmesi daha kolay bir problemdir. Uzun tüylü köpeklerde ise mat bir kürk ve derinin pullanarak dökülmesi en belirgin semptomlardır. Genellikle uyuz, yaralanma ve alerji gibi diğer sorunlarla ilişkili olarak ortaya çıkan folikülit, antibiyotik etkili ilaç, merhem veya şampuanla tedavi edilebilmektedir.
Impetigo
Sıklıkla yavru köpeklerde görülen impetigo, bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyon türü olup, kabuklu ve irin dolu kabarcıklarla kendini göstermektedir. Karnın tüysüz kısmında yayılan bu kabarcıklar nadiren ciddidir ve yayılabilir, genellikle topikal merhem tedavisi ile hızlı bir tedavi mümkün olabilmektedir.
Seboreik Dermatit
Cildin yağlanmasına ve kepek benzeri şekilde pullanmasına neden olan seboreik dermatit, bazı vakalarda köpeğin gençliğinde başlayıp yaşam boyu devam eden genetik bir rahatsızlıktır. Alerji veya hormonal anormaliler gibi farklı bir nedenden gelişen ve ilaçlı şampuanlar ile tedavi edilebilen seboreik dermatit içinse, sorunun yinelememesi adına birincil nedenin ortadan kaldırılması önemli diyebiliriz.
Saçkıran
Bir mantar türünün neden olduğu saçkıran, genellikle köpeğin kafa, pençe, kulak veya ön ayak gibi bölgelerinin herhangi bir yerinde, daire şekilli yamalar olarak görülmektedir. Lezyonlu bölgeyi iltihaplar, pullu lekeler ve tüy dökülmesi çerçeveler. Bir yaşından küçük köpeklerin daha duyarlı olduğu ve köpeğin çevresindeki diğer köpeklere hızla yayma riskinin bulunduğu bu durum için çeşitli mantar önleyici tedaviler uygulanmaktadır.
Tüy Dökülmesi
Hemen her köpek sahibinin yaşadığı tüy dökülmesi sorununun normal veya anormal olarak nitelendirilmesi, köpeğin cinsine, mevsime ve çevresel etmenlere göre değişmektedir. Bazı durumlarda yetersiz beslenme, stres veya hastalıklar köpeğin anormal şekilde tüy dökmesine neden olmakta, bir haftadan uzun süren aşırı tüy dökülmesi için veterinere başvurulması gerekmektedir.
Uyuz (Akarlar)
Akarlar yani küçük parazit türlerinin neden olduğu uyuz, köpeklerde daha çok sarkoptik uyuz adıyla bilinmektedir. Köpekler arasında yayılabilen ve insanlara da bulaşma olasılığı olan bu parazitler insan vücudunda uzun süre hayatta kalamadığı için sorun teşkil etmezken köpeklerde ise özellikle yüzü, bacakları ve kulakları etkileyerek kaşıntı, kızarıklık, yaralar ve tüy dökülmesiyle belirti vermektedir. Uyuzun türüne bağlı olarak uygulanması gereken tedavi değişkenlik göstermektedir.
Pireler
Küçük boyutları nedeniyle kendileri görülemese de dışkıları veya yumurtaları tüyler üzerinde görülebilir olan pirelerin en belirgin semptomları, köpeğin kendini aşırı yalaması, kaşınması, deri yüzeyinde sıcak noktalar ve kabuklanmaların bulunmasıdır. Şiddetli vakalarda köpekte kan kaybı ve anemi belirebilmekte, köpek tenya gibi diğer parazitlere meyilli hale gelmektedir. Tedavi süreci oral ve / veya topikal ilaçlar ile köpeğin yaşam alanının detaylı temizliğini kapsamaktadır.
Keneler
Konakçının kanıyla beslenen bir diğer parazit olan kene çıplak gözle görülebilmekte, köpeğin derisine yakın şekilde bir cımbızla kavrayarak yavaşça dışarı doğru çekilebilmektedir. Çok sert bir çekme işlemi kenenin baş kısmının deride kalmasına neden olabilmekte, bu nedenle temkinli temizleme yapılması son derece önemli olmaktadır. Kan kaybı ve anemiye yol açmanın yanı sıra Lyme hastalığı gibi potansiyel hastalıkları ve diğer enfeksiyonları tetikleyebilen keneler için yaşam alanına bağlı olarak düzenli veteriner kontrolü önerilmektedir.
Renk veya Doku Değişiklikleri
Tende veya kürkte doku veya rengin değişmesi, birkaç farklı ve yaygın metabolik ya da hormonal sorunun belirtisi olabilir. Enfeksiyonların veya cilt hastalıklarının da habercisi olabilen bu durum karşısında için kan testi yapılarak neden tespit edilmektedir.
Ciltte Kuruma ve Pullanma
Alerji, uyuz veya diğer cilt hastalıklarının belirtisi olabilen kuruma ve pullanma şikayeti karşısında öncelikle köpeğin yüksek kaliteli besinlerle beslendiğinden emin olmak gerekir. Kış aylarında normal şekilde gelişebilen, ancak köpekte rahatsızlık yaratması halinde veterinere başvurmayı gerektiren bu şikayet, yağ asidi takviyesi veya nemlendirici ürünlerle ortadan kalkabilmektedir.
Acral Lick Dermatit (Yalamaya Bağlı Granulom)
Tek bir bölgede, çoğunlukla da alt bacağın ön kısmında görülen, zorlayıcı ve daimi yalamanın neden olduğu bir problemdir. Ağrı ve kaşıntı köpeğin aynı noktayı yalama şiddetini arttırırken alanın iyileşmesini de önlemekte, yalama önleyici tasma veya tadı sayesinde yalamayı önleyen bir krem kullanılması gerekmektedir.
Deri Tümörleri
Köpeğin cildinde sert bir yumru gelişmesi halinde direkt olarak veterinerle görüşülmesi ve kanser teşhisi için biyopsi yapılmasını sağlamak gerekmektedir. Ancak her yumru tehlikeli bir tümör anlamına gelmemekte, tek bir cerrahi işlemle alınabilmektedir.
Akut Nemli Dermatit (Sıcak Cilt Noktaları)
Ciltte ısısı artmış, tahriş olmuş ve iltihaplı bir görünüme sahip olan küçük kırmızı alanların varlığı akut nemli dermatit olarak değerlendirilmekte, genellikle köpeğin kalçaları, göğsü ve kafası bu sorundan etkilenmektedir. Dokunmayla birlikte belirgin bir sıcaklığın hissedildiği bu enfeksiyona alerjiler, aşırı yalama, çiğneme veya böcek ısırmaları neden olabilmekte, alttan yatan nedene bağlı olarak tedavi uygulanmaktadır.
Bağışıklık Bozuklukları
İyileşmeyen deri lezyonları ve enfeksiyonlar bağışıklık bozukluklarını işaret edebilmekte, bunların en bilineni lupus olmaktadır. İnsanları da etkileyebilen ve vücudun kendi bağışıklık sistemine saldırmasıyla karakterize olan lupus, cilt anormalileri ve böbrek sorunlarıyla kendini göstermekte, tedavisi hayati önem taşımaktadır.
Anal Kese Hastalığı
Köpeğin uygun şekilde boşalamaması halinde anal keseden dışkıyla birlikte kötü ve yoğun kokulu bir madde salgılaması durumudur. Yerde kalçayı sürüklemek, anal bölgeyi ısırmak veya yalamak sorunun en yaygın semptomları olmakta, veterinerin uygulayacağı manuel tedavi veya ciddi vakalarda keselerin cerrahi olarak çıkarılması gerekmektedir.
Çoğu cilt sorunu acil olmasa da doğru teşhis ve hızlı tedavi adına köpeğin herhangi bir kaşınma, renk değişikliği, kızarıklık, yalama veya tüy dökme sorununa karşısında zaman geçmeden veterinere danışılması gerekmekte, nedeni tespit edildikten sonra çoğu vaka tedaviye olumlu yanıt vermektedir. Yazımızda tüm cild ve deri hastalıkları gibi konulara yer verdik.