Veterinerlerden Köpek sahiplerine Uyarı: Köpeklerinizi Dondurucu Soğuklardan Korumak İçin Önleminizi Alın

Veterinerlerden Köpek sahiplerine Uyarı: Köpeklerinizi Dondurucu Soğuklardan Korumak İçin Önleminizi Alın

Bu başlık altında farklı güncel konu bulunmaktadır. Yeni konumuz ise 09 Aralık 2021 tarihinde eklenmiştir. 
Lütfen atlamadan 2. yeni makalemizi de okuyun.
 

1. Konumuzun Başlığı: 
Veterinerlerden Köpek sahiplerine Uyarı: Köpeklerinizi Dondurucu Soğuklardan Korumak İçin Önleminizi Alın

2. Konumuzun Başlığı:
Köpeğinizi Soğuk Havalara Hazırlayın

 

Veterinerlerden Köpek sahiplerine Uyarı: Köpeklerinizi Dondurucu Soğuklardan Korumak İçin Önleminizi Alın

Veterinerlerden Kış Aylarında Dikkat Edilmesi Gereken;

 
 
Önde gelen veterinerler, köpek sahiplerini, yılın en soğuk mevsiminde ortaya çıkan ölümcül tehditlerle yüzleşmeye hazır olduklarından emin olmaları konusunda uyarıyorlar. Köpekler, sıcaklıkların düşmesi, kar ve buzun Ocak ayının ortasında tehlikeli durumlar ortaya çıkarması nedeniyle uyarılarda ve önerilerde bulundular. Donma önleyici zehirlenmelerden, trafik kazaları riskinin artması, tuz ve kum üzerinde yürümenin zararlı etkilerine kadar, köpeklerin sahiplerinin hayvanlarını güvenli ve sağlıklı tutabilmeleri için kış tehlikelerine karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyarıyor.Vücudunu izole etmek için köpeklerin kürkü olmasına rağmen, don ısırığı ve hipotermi, özellikle yaşlı, çok genç ya da sadece ince kürke sahip olan hayvanlar için potansiyel olarak ölümcül tehditlerdir.

Kışın Alınması Gereken Önlemler ve Tavsiyeler

 
 
Köpeğinizi dışarı çıkardığınızda buz ve karın toplandığı patileri düzenli olarak kontrol etmek önemlidir. Ayak parmakları arasındaki boşlukların donma riski de vardır. 
 
Yolları ve kaldırımları buz tutmasını önlemek için kullanılan tuz ve diğer kimyasal maddeler de köpeğinizin patilerini tahriş edebilir. Küçük aşınmalar yaşarsa, eve döndüğünüzde patileri bir bez ve ılık suyla silmenizi tavsiye ederiz.
Tazı ve Chihuahua gibi kısa tüyleri olan ince kürklü köpekler soğuğu hissedebilir ve köpeğiniz yaşlandıkça soğuğunu daha fazla hissetmeye başladığını görebilirsiniz.
Köpekler, insanlar gibi soğuk havaya karşı da hassastır ve hipotermi, aşırı sıcaklıklara maruz kalmaları halinde bu büyük bir risktir. Çoğu köpek, egzersiz yaparken kıyafet olmadan iyi olacak, ancak dışarıda uzun süre geçirme ihtimaliniz varsa, bir tane almayı düşünmelisiniz.
 
Bununla birlikte, Alaskan malamutes ve St Bernards gibi bazı ırkların soğuk ortamlar için uygun olduklarını ve bir kıyafete ihtiyaç duyma ihtimallerinin düşük olduğunu göz önünde bulundurun.
 
Köpek sahiplerinin hayvanlarını soğuk havalarda uzun süreler yerine normal kısa yürüyüşlere çıkarmaları ve hayvanlara genç, yaşlı gibi durumları göz önünde bulundurmadan su geçirmez bir kıyafet almaları öneriliyor.
Hayvanların gün ışığında, havanın daha ılık olduğu zamanlarda yürütülmesi ve hayvanların yağmurlu ve karlı havalarda havluyla kurutulmasının sağlanması, tüylerinin buz ve kardan korunması gerektiği uzmanlar tarafından öneriliyor.

Kışın Azalan Egzersiz Süreleri

 
 
Daha az gün ışığında ve daha soğuk, daha yağışlı havalarda, köpeğinizin yaz aylarında yaptığı kadar egzersiz yapmadığını görebilirsiniz. Obezite köpeklerde büyüyen bir problemdir ve kronikten akut hastalığa yol açabilir. Bu yüzden kilosunu ve yiyecek alımını izlemek iyi bir fikirdir, çünkü kışın kilo almasını önlemek için beslenme öğünlerini azaltmanız gerekebilir.
 
 
Düşük ışıkta veya karanlıkta yürüyorsanız, fosforlu bir kıyafet ve tasmayı düşünün. Köpeğinizin tasmasına yanıp sönen bir ışık da ekleyerek onu daha kolay tespit edebilirsiniz. Karayolu trafik kazaları, kış aylarında köpeklerde büyük bir yaralanma ve ölüm nedenidir ve acil kliniklere ve hastanelere düzenli olarak yaralı köpekler kaldırılır. Bunun sebepten daima köpeğinizin bir mikro çip takılı olduğundan emin olun.

Antifirizlere Karşı Dikkatli Olun

 
 
Kış mevsimindeki kimyasallardan en kötüsü, bir otomobilin radyatöründen sızabilecek antifrizdir. Bilindiği gibi etilen glikol çok tehlikelidir.
Tatlıdır ve nispeten küçük bir miktar bile ölümcül böbrek hasarına neden olabilir. Erken aşamalarda, köpeğiniz sarhoş görünebilir. Köpeğinizin de korktu gözlemliyorsanız, etilen glikol yutmuştur, gecikmeden veterinerinize başvurunuz.

Kış aylarını Evde Geçiren Köpekler İçin Ev Bitkileri konusunda Dikkat Edilecekler

 
 
Poinsettia bitkisinin parlak renkli yaprakları tahriş edici bir özsuyu içerir. Bitki büyük miktarlarda yenilirse zehirlidir, ancak kökünüzün özsuyundan ve özsuyu tahrişinden dolayı yeterince yutması muhtemel değildir. Ancak güvenli tarafta olmak için, Atatürk çiçeği köpeğinizin erişemeyeceği bir yerde saklayın. 
 
 
 

Köpeğinizi Soğuk Havalara Hazırlayın

Kış ayları bütün canlılar gibi köpekler için de zordur. Kar, yağmur, soğuk, rüzgâr nedeniyle köpeğinizin hasta olmaması için özel önlemler almanız ve onların konforunu artırmanız gerekir. Soğuk ve ayaz, köpeklerde ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Köpeğinizi kış aylarının olumsuz etkilerinden korumak için beslenmeden gezme saatine, pati bakımından banyoya kadar birçok şeye dikkat etmeniz gerekir. 
 

Soğuk Havalarda Köpeklerde Görülen Sağlık Problemleri

 
 
Aşırı sıcak havalar köpekler için nasıl zararlı ise soğuk havalar da evciliniz için risklidir. Soğuk hava, köpek sağlığı açısından önemli bir tehdittir ve önlem alınmadığında bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Gözlerde kuruma, ciltte kuruma, pullanma, deride kaşıntı, solunum güçlüğü, solunum yollarında kurumaya bağlı tahriş ve ağrı, patilerde çatlama, pençelerde donma, kısa burunlu köpeklerde nefes alma problemi, kaygan zeminler nedeniyle yaralanma gibi sorunlar kış aylarında köpeklerde sık görülen sağlık sorunları arasında yer alır. Bu problemleri yaşamak istemiyorsanız kış öncesi koruyucu sağlık muayenesini yaptırmalısınız.
Köpeğinizi soğuk havalara hazırlamak ve kışı güven içinde sağlıklı geçirmesini sağlamak için dikkat etmeniz gereken şeyler şunlardır:
 

Köpeğinizin Sıcaklığını Koruyun: 

 
 
Kışın hava sıcaklığının aniden düşmesi, köpeklerin ısınma problemi yaşamasına neden olur. Soğuk havalarda siz nasıl rahatsız oluyor ve üşüyorsanız köpeğinizin de aynı şekilde üşüdüğünü ve soğuk havadan rahatsız olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Kalın kürklü köpeklerin kürkü olmayan veya çok ince kürkü olan köpeklere göre daha şanslı olduğunu söylemek mümkündür. Doğal ve kalın bir kürkü olmayan köpekler için özel olarak tasarlanmış köpek montu edinmek zaruri bir ihtiyaçtır. Köpeğin vücut ısısını korumak için bulunduğu odanın ve yatağının yeteri kadar ısındığından emin olmanız gerekir. Yatak nemli ise mutlaka değiştirmelisiniz ve köpeğinizin kuru bir yatakta yatmasını sağlamalısınız.
 

Köpeğinizi Kışın Daha Az Yıkayın:

 
 
Köpek sahiplerinin kış aylarında dikkat etmesi gereken şeylerden birisi de temizlik meselesidir. Köpeğinizi kış aylarında daha az sıklıkta yıkamanız üşütüp hasta olmalarını engellemek açısından önemlidir. İnsanlar gibi köpeklerin de derisinde koruyucu bir yağ tabakası vardır. Soğuk havalarda köpeğinizi çok sık yıkarsanız bu koruyucu tabaka azalır, ciltte pullanma ve dökülme problemi ortaya çıkar. Kış ayları için nemlendirme özelliği olan özel şampuanlar ve kremler kullanmanız, köpeğinizin temiz ve bakımlı olmasını sağlayacaktır. Kışa uygun şampuan ve krem almadan önce veteriner hekiminize danışabilir, en uygun ürünü tercih edebilirsiniz. 
 

Köpeğinizi Çok Kısa Traş Ettirmeyin:

 
 
Köpek sahiplerinin üzerinde fazlaca düşündüğü şeylerden birisi de kışın köpeği tıraş ettirip ettirmemektir. Kürkleri köpekler için kış aylarında palto görevi görür. Eğer köpeğiniz çok uzun bir kürke sahipse ve mutlaka tıraş ettirmeniz gerekiyorsa tüy köklerine kadar yani cildine kadar traş ettirmeyin. Köpeğiniz kısa kürklü ise tüm vücudunu saran özel köpek paltosu edinmeniz en doğrusudur.
 

Köpeğinizin Pençelerini Kurutun:

 
 
Köpeğinizi, günlük fiziksel aktivitesini gerçekleştirmek için dışarı çıkardığımızda karlı ve yağmurlu havalarda patileri ıslanacaktır. Islanan patiler, köpeklerin üşümesine neden olur. Her yürüyüş sonrası köpeğinizin patilerine yapışan buz ve kar parçalarını, ayak parmakları arasında biriken kimyasal kalıntılarını  temizlemelisiniz. Kürküne ve ayaklarına yapışan kar ve buzları temizledikten sonra köpeğinizi havlu ile kurulamalısınız. Parmak aralarındaki tüyleri de kurutmaya özen göstermelisiniz. Karlı havalarda zeminde bulunan tuz ve diğer kimyasallar köpeğinizin patilerin de hasara neden olabilir. Bu nedenle yürüyüşten sonra kürk ve pati temizliği mutlaka yapılmalıdır. 
 
Kışın köpeklerde en fazla görülen pati problemleri; çatlak, yara, parmak arasında kızarıklık ve kesiktir. Soğuk havalarda köpeğinizin pati bakımını tam olarak yapmalı, herhangi bir problem olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Ağrıya ve huzursuzluğa neden olan bu tür bir problem tespit etmeniz halinde veteriner hekiminize başvurmalı ve bu sorunu, profesyonel destek alarak çözüme kavuşturmalısınız.
 
Eğer temizlik ve kurutma için yeteri kadar zamanınız yoksa köpekler için tasarlanmış özel kış botlarını tercih edebilirsiniz. İlk etapta köpeğiniz kış patiklerine alışmakta zorluk çekebilir. Biraz sabırlı davranırsanız zaman içinde kış patiklerini yadırgamadan giyecektir.
 

Köpeğiniz için Ekstra Gıda Takviyeleri Kullanın: 

 
 
Köpekler, soğuk havalarda ısınmak için daha fazla enerji ve kalori harcarlar. Köpeğinizi soğuk havalara hazırlarken beslenmesine dikkat etmeli, ihtiyaç duyduğu besin, vitamin ve mineral alması için biraz daha fazla yedirmelisiniz. Ancak ev içinde yaşayan, aktif olmayan, dışarda zaman geçirmeyen köpeğinizi fazla beslemeniz kilo almasına neden olacağı için dikkat etmelisiniz. Köpeğiniz, bahçede ya da açık alanda kalıyorsa onu kapalı alana almalı soğuk havalara karşı güçlenmesini sağlayarak korumalısınız.
 
Köpekler, yaz mevsiminde olduğu gibi kışın da taze suya ihtiyaç duyarlar. Köpeğiniz açık alanda ise temiz ve donmamış suya erişimini sağlamalısınız. Susuz kalmak, köpek cildinde kuruluk ve pul pul dökülme sorununa neden olur. Köpek cildinde meydana gelebilecek problemlere karşı suyunu düzenli olarak tazelemeli ve yeterince su içtiklerinden emin olmalısınız.
 

Dışarıda Geçirilen Süreyi Azaltın:  

 
 
Köpeğinizin soğuk havalarda dışarıda geçirdiği süreyi kısıtlamalısınız. Evcil hayvanlar dışarda ne kadar zaman geçireceklerine kendileri karar veremezler. Karda oyun oynamaktan ne kadar hoşlanırlarsa hoşlansınlar, onlara temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar zaman tanımaya önem verin. Oyuna kendini kaptıran köpekler, üşüdüklerini fark etmezler. Yeteri kadar fiziksel aktivite yaptığından emin olduğunuz anda evcil hayvanınızı eve götürmeli ve kurutmalısınız. Eve dönme kararını köpeğinize bırakırsanız donma ve hipotermi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
 

Dışarda Kalan Köpeğiniz için Korunaklı Yuva Hazırlayın:

 
 
Bahçede baktığınız köpeğinizi soğuk havalara hazırlamak için öncelikle yuvasını daha korunaklı hale getirmeniz gerekir. Soğuk, rüzgâr, yağmur ve karın girmediği ısı yalıtımlı bir yuva bahçe köpeğiniz için idealdir. Köpeğinizin evini kendiniz yapabileceğiniz gibi özel olarak tasarlanmış üstün koruma sağlayan hazır evleri de tercih edebilirsiniz. Dışarda kalan köpeğinizin yerden yeterince yüksek bir yatağa sahip olmasını sağlamalı, düzenli olarak kontrol etmeli ve yatağın kuru kalmasına özen göstermelisiniz.
 

Köpeğinizin Herhangi Bir Sorunu Olup Olmadığını Takip Edin:

 
 
Özellikle bahçede bakılan köpeklerde hipotermi gelişme riski yüksektir. Köpeğiniz mızmız ve  titriyorsa, yavaş hareket ediyor ve tamamen hareketsiz kalmayı tercih ediyorsa, sıcak bir yer arıyorsa hipotermi veya donma vakası ile karşı karşıya olabilirsiniz. Böyle bir durumda köpeğinizi hemen kapalı sıcak bir ortama alın ve ısınmasını sağlayın. Hipotermi vakaları daha kolay atlatılırken donma vakalarında daha dikkatli olunması gerekir. Eğer donmadan şüpheleniyorsanız köpeğinizi acil olarak veteriner kliniğine götürmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
 

Köpeğinizin Irk Özellikleri Hakkında Bilgi Sahibi Olun

 
 
Her köpek ırkı kendine özgü özelliklere sahiptir. Köpeğinizi soğuk günler için hazır hale getirmek istiyorsanız ırk özelliklerini bilmeniz gerekir. Bazı köpek ırkları kış mevsimini daha kolay atlatırken bazı köpek ırkları daha fazla bakıma ve korumaya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle köpeğinizin özel ihtiyaçlarını ve gereksinimleri öğrenmeli, soğuk havalarda buna uygun önlem almalısınız.
 

Benzer Yazılar

Yukarı