Ev Yemeği Yiyen Köpekler
Köpeğiniz de sürekli kuru mama yemekten sıkılabilir. Sizin de önünüze her gün aynı yemek konsa, en sevdiğiniz yemekten bile bıkarsınız. Arada onlara sevgi dolu yemekler yemek, atıştırmalıklar hazırlamak isteyebilirsiniz.
Ev yapımı mamanın en güzel yanı içinde katkı olmadığını bilmenizdir. Taze, sağlıklı ve içine koyacağınız bilinçli besinler ile gönlünüz rahat bir şekilde beslenme yapabilirsiniz.
Irkın genel özellikleri dikkate alınarak, hemen tüm köpeklerin evde hazırlanan, onlar için sağlıklı olan yemekleri yiyebileceğini söyleyebiliriz. Ancak bunu yaparken dikkat etmeniz gereken konular vardı.
1. Sürekli olarak aynı ev yapımı mama verilmemelidir. Tek yönlü beslenme olur.
2. Köpeğiniz için zararlı olabilecek besinlerden kaçınılmalıdır. Aşağıda bunlara değinildi.
3. Mama içeriği onun günlük kalori ve vitamin ihtiyacını karşılayacak düzeyde ayarlanmalıdır.
4. Yaş, ağırlık, sağlık sorunları gibi kaloriye az ya da çok ihtiyaç duyduğu dönemler saptanmalıdır. Yavru köpekler ile yetişkinler/ olgunlar aynı mamaları tüketemez.
Doğru mama hazırlarken aşağıda ki oranları dikkate almanızda fayda vardır.
• %40 protein. Hayvansal et, deniz ürünleri, yumurta veya süt
• %10 karbonhidrat tahıl ve fasulye
• %50 sebzeler
• Yağ ve yağ asitleri ( pişmiş yumurta sarısı, yulaf ezmesi, bitkisel yağlar ve diğer)
• Kalsiyum (ezilmiş ya da toz haline getirilmiş yumurta kabukları)
Aşağıda ev yemeği yiyen köpek ırklarına ait bir çizelge bulunuyor.
Ev Yapımı Köpek Mamalarında Kullanabileceğiniz Güvenli Besinler
Havuç
Köpeklerin yemesi için uygundur. Hem çiğ, hem de pişmiş olarak verilebilir.
Kalorisi düşük ve iyi bir vitamin kaynağıdır. Mineral ve lif barındırır. Atıştırmalık içinde harika bir sebzedir.
Fıstık Ezmesi
Köpekler için orta derece besinler içindedir. Sağlıklı ve güvenli bir besindir.
Ancak çok kullanımı kısıtlamak gerekebilir. Yağ ve yüksek kalori içerdiği için fazla yemesi kilo almasına ve farklı sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Sade fıstık ezmesi verilmesi uygundur.
Yumurta
Köpeklerin birçoğu için yumurta iyi bir protein kaynağıdır. Ayrıca kabuklarını tüketmeleri ile kalsiyum ihtiyaçlarını da karşılamış olacaklardır.
Yumurtayı pişmiş olarak vermek daha uygundur. Bazı ırklarda çiğ yumurta sorun yaratabilir. Çiğ yumurtalarda bulunan bazı bakteriler onları hasta edebilir.
Somon
Verebilirsiniz. Pişmiş, kılçıklarını aldığınız iyi pişmiş bir somon onu güzel besleyecektir.
Somon, enflamasyonu azalttığı bilinen ve köpeklerin tüylerine, derilerine iyi gelen yardımcı maddeler içerir. Büyük miktarlarda omega 3 yağ asidi vardır.
Çiğ somon köpeğiniz için uygun olmayabilir. Somon zehirlenmesine neden olabilir ve hatta parazitler onu öldürebilir.
Peynir
Lor peyniri ya da organik orta yağlı peynirleri köpeğinize verebilirsiniz.
Yağ ve laktoz içeriği nedeniyle bazı köpeklerde yedikten sonra mide ağrısına ve ishale neden olduğu gözlemlenmiştir.
Hoş olmayan belirtilerden kaçınmak için peyniri az miktarlarda denemeler yaparak yemek listesine dahil edebilirsiniz.
Yaban Mersini
Köpeklerin yemesi için en güvenli meyvelerden birisidir. Anti oksidan özelliği nedeni ile köpeğinizi hastalıklardan korumaya yardımcı olacaktır. Ayrıca içeriğinde vitamin, mineral ve lifler bulunur. Bunların yanı sıra düşük kalorisi nedeni ile sağlıklı bir tedavi yemeği olabilir.
Patlamış Mısır
Fazladan bir bileşen içermediği sürece (tuz, yağ, baharat) patlamış mısır yiyebilir. Sade olarak az miktarlarda tüketmesine izin verebilirsiniz. Ancak içinde tuz ve yağ gibi katkılar varsa mümkün oldukça az verilmelidir.
Boğulma riski olduğu için denetimli şekilde verilmelidir.
Kaju Fıstığı
Sınırlı olarak verebileceğiniz bir besindir. Günde 2-3 adetten fazla verilmesi önerilmemektedir.
Badem
Sınırlı olarak verilebilir.
Sade, tuzsuz bademler köpeğiniz için az miktarlarda verilebilir. Fazla verildiği taktirde kilo almasına ve mide sorunlarına neden olabilir.
Ananas
Taze ananas köpekler için az miktarda yemelerinde sakınca olmayan meyvelerdendir. Vitamin, mineral ve lif bakımından zengindir. Beslenmesinde haftalık ufak miktarlarda katılabilir.
Çok fazla yediğinde kusma, bulantı, ishale neden olabilir.
Karpuz
Karpuz kabukları ve çekirdekleri olmadığı sürece köpekler için uygun ve güvenli bir besindir. Karpuz, sağlıklı bir beslenme öğesi olarak görülebilir. İçinde düşük oranda kalori, A ve C vitaminleri bulunmaktadır.
Ekmek
Beyaz ve bütün tahıllı ekmekler köpekler için ideal bir karbonhidrat kaynağıdır. Ancak karışık ekmekleri verilen içeriğini kontrol edin ve köpeğinize zararlı olabilecek maddeleri ayıklayın. Ayrıca kilo alımında önemli olduğunu unutmayın ve sınırlı olarak ekmek tüketmesine izin verin.
Böğürtlen
Köpekleriniz için güvenli ve besleyicidir. Taze ya da dondurulmuş böğürtleni onlar için ev yapımı tatlılarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Köpekler böğürtleni severler. Günlük birkaç tane yemelerine izin verebilirsiniz.
Domates
Limitli olarak verilebilen besinler içinde yer alır. Olgun domatesler sorun olmaz.
Yeşil domatesler onlar için zararlı olabilir. Domates içinde bulunan romatin adlı madde çok fazla alındığında onlarda bulantı, kusma ve kalp hızında artma yapabilir.
Yeşil Bezelye
Donmuş ya da taze olarak bezelye besleyici bir sebzedir.
Köpek mamaların çoğunda kullanılır. Düşük kalorili, besleyici olması ile birlikte köpekler bu sebzeleri yemekten de hoşlanırlar. Bezelye verirken sadece konserve dondurulmuş olanlar tercih edilmelidir. Taze olanlar da verilmelidir.
Yulaf Ezmesi
Sade yulaf ezmesi köpekler için güvenli ve harika bir besindir.
Tüm yiyeceklerde olduğu gibi kilo almasını önlemek için yulaf ezmesini de sınırlı olarak verebilirsiniz. Mamaların içine az miktarda ekleyebilir ve dolgu malzemesi olarak kullanılabilir.
Elma
Dilimlenmiş elma onlar için iyi bir besin kaynağıdır.
Vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı olan elma, köpeklerin sindirim sistemi için de faydalı besinler içinde yer almaktadır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli konu elmanın ayıklanmış ve çekirdeklerinin çıkartılmış olmasıdır.
Brokoli
Birçok ev yapımı yemeği için harika bir besin kaynağıdır. Ayrıca atıştırmalık olarak da verilebilir.
Çok fazla tüketmemesine dikkat edilmelidir. Sindirim sisteminde sorunlar yaratabilir. Sınırlı olarak pişmiş ya da çiğ brokoli mamalara ilave edilebilir.
Tavuk
Pişmiş tavuk birçok köpek ırkı için besleyici ve sağlıklıdır.
Tavuk birçok köpek mamasının içeriğinde de kullanılır. Sade ya da karışım mamalara katılarak verilebilir.
Köpeğinize tavuğu vermeden önce kemiklerinden mutlaka ayıklayın. Çiğ tavuk vermekten kaçının ve az da olsa tavuğu pişirin.
Tatlı Patates
Güvenli ve orta seviyede tüketebilecekleri güzel bir besindir. Sindirimi kolaydır. A vitamini bakımından zengindir. Bu da köpeğinizin göz sağlığı için önemlidir.
Normal yemeklerine birkaç parça tatlı patates eklenerek, besin değerleri yükseltilebilir.
Dikkat edilmesi gereken konu; çok fazla A vitamini kemik problemlerine ve kas zayıflığına neden olabilir. Bu neden aşırı tüketiminden kaçınmalısınız.
Hindistan Cevizi
Güvenli besinler içinde yer alır. Deri ve kürklerine çok faydalı olduğu için cevizi ya da yağını besinler ile birlikte zaman zaman vermenizde fayda vardır.
Doymuş yağ oranı yüksek olan Hindistan cevizi aşırı tüketilmesi zarar verebilecek, kilo sorunlarına neden olabilecek bir besindir. Bu nedenle az miktarlarda besinlere eklenerek, düzenli olarak verilmelidir.
Domuz Eti
Sade olarak domuz etini köpekler tüketebilir. Ancak domuz etinde ki bakteriler ona rahatsızlık verebileceği için asla çiğ olarak verilmemelidir. Az pişmiş olarak sınırlı şekilde tüketilmesine izin verilebilir. Yağlı olduğu için diyet yapan köpeklere pek önerilmez.
Mango
Mango, köpeklerin yiyebileceği bir besin türüdür. İçeriğinde vitamin, lif ve mineraller vardır. Boğulmalarını önlemek amacı ile ayıklayarak vermeniz önerilir.
Bal
Köpekler için bal sınırlı olarak kullanılabilecek bir besindir. Ancak kilo almalarına etki edeceği için kısıtlı olarak kullanılmalıdır.
Süt
Çok fazla olmamak kaydı ile belli bir dönemden sonra köpeklere süt verilebilir. Ancak laktoz onların sindirim sistemine uygun olmayabilir. Bu durumda az miktarda verip denemelisiniz. Dokunmayacak şekilde beslenmelerinde az az kullanılabilir.
Hindi
Köpekler için besleyici ve düşük kalorili bir ettir. Baharatlı ya da dondurulmuş olanlar pek tercih edilmemelidir. Kemiksiz ve derisi alınmış şekilde hindi etini birçok öğünde rahatlıkla verebilirsiniz.
Pirinç
Beyaz ya da esmer pirinç köpeğiniz için besleyicidir. Pişmiş olarak sade verilebilir.
Sindirimini kolay şekilde yapabilecekler ve rahatsızlık duymayacaklardır. İçine ekleyeceğiniz et, hindi ya da tavuk eti ile güzel ve dengeli bir öğün hazırlayabilirsiniz.
Sığır Eti
Yağsız olmak kaydı ile köpekler için ideal bir besindir. Köpek mamalarında da sıkça kullanılır. Protein bakımından zengindir. Vitamin ve mineraller açısından besleyici olan sığır etini sos ya da baharatsız bir şekilde verebilirsiniz.
Muz
Köpekler muzu sever ve beslenmelerinde kullanabilirsiniz. Bol lif, vitamin ve mineraller içerdiği için yemeklerine ilave edebilirsiniz. Hatta püre haline getirip ona güzel tatlı atıştırmalıklar da yapabilirsiniz.
Çilek
Köpeğiniz için güzel bir meyvedir. Düşük kalorili, antioksidan ve yüksek lif içeriği ile iyi bir besin takviyesidir.
Çileği köpeğinize servis ederken ufak parçalar halinde doğrayarak vermeniz iyi olacaktır.
Portakal
Abartılı olmamak kaydı ile portakal köpekler için ideal bir besindir. Ancak bazı köpeklerde mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle ilk kez verildiğinde kontrollü verilmesi önerilir.
Mantar
Kültür mantarı gibi türleri köpeğiniz için de besleyicidir. Bazı yabani mantarlar insanlarda olduğu gibi köpeklerde de zehirlenmelere neden olabilir. Bu konuya dikkat edilmesi gerekir.
Patates
Pişmiş patates köpekler için güzel bir besindir. Pişmiş olarak verilmesi önerilmektedir. Çiğ patates içinde bulunan toksik solanin maddesi onlara zarar verebilir.
Yüksek karbonhidrat içeriğinden dolayı denetimli miktarlarda vermek gerekir. Çok tüketilmesi kilo almalarına neden olabilir.
Kereviz
Az miktarda yemeklerine ilave edeceğiniz kereviz güzel bir besin kaynağıdır. Sağlıklarına iyi gelen onlara şifa veren bir besindir. Düşük kalorisi, yüksek mineral ve vitaminleri ile harika bir seçim olacaktır.
Sindirimi kolaylaştırmak ve boğazlarına kaçmasını önlemek için minik parçalara ayırmak iyi olacaktır.
Karides
Birçok deniz ürünü gibi köpeğinizin severek tüketeceği ve faydalı bir besindir. Ancak yüksek miktarlar köpeğinize zarar verebilir. Çiğ olarak kesinlikle verilmemelidir.
Mama Yapımında Asla İlave Edilmemesi Gereken Gıdalar
Yaş ve Kuru Üzüm
Köpeğinize asla yaş ya da kuru üzüm vermemelisiniz. Zararlı toksik bileşenler içeren üzüm, tüm köpek ırkları için zararlıdır. Hızlı bir şekilde böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir.
Macadamia Fıstığı
Macadamia fıstığı köpeğinizin sağlığı için uzak tutmanız gereken bir besindir. Küçük miktarlarda bile tüketildiğinde kusma, kas güçsüzlüğü, titreme, hipotermi ve depresyona neden olabilir. Ayrıca trigliserit düzeyinde yükselmeye yol açabilir.
Soğan
Köpeklere asla soğan ve türevleri verilmemelidir. N-propil disülfür içeren soğan, kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir. Bu da oksijen taşınmasını önler. Anemiye neden olabilir.
Anemi, uyuşukluk, halsizlik, iştahsızlık ve bayılma gibi farklı belirtiler ortaya çıkacaktır.
Avokado
Avokado köpeklere asla verilmemesi gereken besinler içinde yer alıyor. Bunun nedeni, köpeklere zehirli olduğu bilinen persin adı verilen bir toksik madde içermesindendir.
Akciğerlerde ve göğüste su birikmesine neden olabilir. Bu da köpeğinizin solunumunu engeller. Oksijen kaybına ve buna bağlı ölümlere neden olabilir.
Avokadonun hiçbir bileşeni köpeğinize verilmemelidir.
Çay Ve Kahve
Kafein, tein içerikleri köpekler için uygun değildir. Hiperaktivite, kusma, ishal, yüksek kalp atışı, titreme gibi farklı sıkıntılara neden olabilir.
Küçük miktarlarda bile kafein olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Sarımsak
Köpek beslenmesinde sarımsak bulunmamalıdır.
Tiyosülfat maddesi köpek beslenmesinde ciddi sorunlara neden olabilir. Tıpkı soğanda olduğu gibi kan hücrelerine zarar verir ve dönüşü olmayan sorunların yaşanmasına neden olur.
Ksilitol
Ksitol, şeker, sakız ve unlu mamuller ve diş macununda bulunan şeker yerine geçen bir maddedir. Bu maddeyi ve bu maddenin bulunduğu tüm besinleri köpeğinizden uzak tutmalısınız.
Kan şekeri seviyesi düşer, kas zayıflığına neden olabilir. Karaciğer hasarına neden olabilir ve ciddi sorunlar doğurabilir.
Alkol
Köpeğinizi alkolden uzak tutmalısınız. Zehirlenmeler, kusma, ishal ve yorgunluk belirtileri baş gösterebilir. Aynı zamanda kalp kriz, akciğer yetmezliği ve hatta koma durumu da görülebilir.
Limon
Limonlar da köpekler için iyi bir besin değildir. Limonun içinde bulunan psorelen adı verilen bir madde, onların kusmasına ve ishal olmasın neden olabilir. Kas sistemleri bozularak titreme oluşabilir. Buna bağlı olarak yürüme zorlu ve karaciğer yetmezliği de hatta ölüm gibi ciddi sorunlar yaşanabilir.
Maya Ve Mayalı Çiğ Hamur
Köpeklerden uzak tutulması gereken bir besin olan maya ve mayalı hamur türevleridir. Maya hücreleri mayalandıkça alkol üretir. Bunu tüketirse alkol zehirlenmesine neden olabilir. Hamurlar onların midelerinde genişler. Şiddetli şişkinlik yapabilir. Bu da onları güçsüz düşürür.