Eve Yeni Gelen Yavru Köpek, İlk Sahiplenme
Hangi ırk olduğun hiç önemi yok, tüm yavru köpekler çok en sevimli oldukları dönemleridir. Masum yüzlü köpek yavruları, küçük kulakları ve yumuşak pençeleri yer bitirir insanı:)
Köpek sahipleniyor veya satın alıyoruz ancak eve götürdükten neyle karşı karşıya olduğunuz hakkında hiç bir fikriniz yok! bu çok ürkütücü. Kopekler.com size bu en kritik dönem hakkında önemli bilgiler paylaşıyoruz. Yazımızı dikkatlice okuyun.
Yavrumuzu ilk sahiplenmede en çok ihtiyaç duyulan, seçtiğimiz ilk 15 konuyu ele aldık. Şimdi hemen başlayalım;
1- Yavru köpeğin yatağı ve Eve Geliş Hazırlıkları
İşte size Kopekler.com 'dan ilk tüyo, yavru köpekler kendine özel alanların bulunmasına bayılırlar, bu yüzden köpek sahiplenmeye karar verdiğinizde bir yatağının olması onu çok mutlu edecektir. Bu konu için tasalanmayın evinizde kıyıda köşe de kalmış eski bir yumuşak yastık ile yola koyulabilirsiniz.
İleri tarihlerde de köpeğinizin ırkına göre yapılmış özel yataklardan tercih edebilirsiniz.
İlk sahiplenmede hazırlıksız yakalanmanız çok doğal bir durum. Size aşağıda yavru köpek için gerekli temel ilk 10 malzemeyi listeliyoruz. Buradan fikir alarak önce evinizdeki eş benzer malzemelerden başlayabilirsiniz. Ardından Online yada fiziksel ortamdan yavaş yavaş malzemelerinizi tamamlayabilirsiniz.
1- Yatak
2- Köpek Maması
3- Mama Kabı
4- Oyuncak
5- Ödül Mamaları
6- Şampuan
7- Tarak
8- Gezdirme Kayışı
9- Taşıma Kabı
10- Tuvalet Torbası
2- Köpeğinizin Ayrılma Kaygısını Önleyin
Köpekler sosyal hayvanlardır ve zamanlarının bir çoğunu insanların yanında geçirmektedir. Bunun ile birlikte dünyamızda köpekler 8 - 10 saat arasında hatta daha uzun evde yalnız bırakılabiliyor. Bu da köpeklerde ayrılık kaygısının davranışlarına yansımasında görülmektedir.
Yavrunuzda bu durumu yavaş yavaş hazırlamanız gerekir. Köpeğiniz evinize geldikten sonra en az bir kaç gün işten izin alın ve süreci evden yönetin. Önce onunla oyun oynayın daha sonrasında yorulduğunda oyalanması için atıştırmalık bir kaç yiyecek verin ve evden çalışmanıza devam edin. Bu çalışma ve vakit geçirme sürelerini zaman geçtikçe arttırın.
3- İnsan Dokuşuna Sevgi İle Yaklaşması
Köpekler yaşamları boyunca çok sayıda insanların dokunuşlarına katlanmak zorunda kalırlar. Ve zaman zaman bu durumdan hoşlanmayabiliyorlar.
Ona insan dokunuşunun iyi bir şey olmasını öğretmelisiniz. Bunu öğrettiğinizde köpeğinizin hayatı çok daha kolay ve rahat olacaktır. Köpeğinizin boynuna küçük bir dokunma ile başlayabilirsiniz. Köpeğinize hafif dokunduğunuzda ve okşadığınızda gözlerine bakın ve size tepki vermesini bekleyin. Tepki vermesi "Koşullandırılmış Duygusal Tepkidir."
Buna devam ettiğinizde zıt bir tepki ile karşılaşmadıysanız vücudunun bazı kısımlarına yavaşça elinizi götürün. Örneğin; kulakları, ayakları, göğsünün veya karnının alt tarafı.
Tabi bu alanlara dokunurken yavaş hareket edin ki size olumlu cevap versin. Eğer sizden uzaklaşmaya çalışıyorsa hızlı ilerlemiş olabilirsiniz, biraz ara verin.
Bu aşamalarda olumlu sonuçlar alabilirseniz, tırnak kesmede ve yaralanma tedavilerinde her konuda size kolaylık olacaktır.
4- Yeni Şeyleri Eğlence ile Öğretin
Tüm eğitmenler, eğitim sürecini yavrunuz için eğlenceli hale getirmenin önemli olduğunu savunuyor. Yavru köpeğe sizde evinizde eğitim verebilirsiniz. Bunun için eğitim ile ilgili olan makalelerimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz. Nasıl bir süreç izlemelisiniz, yavru köpeği buna nasıl alıştırabilirsiniz, bunlar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra süreç daha kolay ilerleyecektir.
Ancak köpeğinizi hiç bir zaman eğitim vermek için zorlamayın, "eğitim zamanı" dendiğinde yavru köpeğiniz size neşe ile baksın.
Ayrıca köpeğiniz için özel bir eğitim verilmesini istiyorsanız köpeğinizin onunla eğlenebileceği iyi bir eğitmen olmasına dikkat edin.
5- O bir çocuk Oyun Oynayın
Yavru köpekler oyun oynamaya bayılırlar. Yavru köpekler ile oyun oynamak onların kas gelişimi için önemli olmak ile birlikte zeka ve çevikliğinide geliştirmektedir. Ayrıca yavru bir köpek sahiplenmeden önce evinizde bolca oyuncak bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.. Ancak eve ilk geldiği süreçte bütün oyuncaklarını bir anda vermeyin. Birer adet vermeniz köpeğinizin zaman geçirmesinde daha etkili olacaktır.
Sürekli olarak oyuncak ile oyun oynayan köpekler bir süre sonrasında bundan sıkılacak ve sizinle oynamak isteyecektir. Sizinle oynayamadığı takdirde oyuncağı parçalama girişiminde bulunabilirler.
Sahipleneceğiniz bir yavru bile olsa, onunla zaman geçirmeniz, yürüyüşe çıkarmanız, egzersizler yaptırmanız ve oyun oynamanız gerekir. Onları bir çocuk gibi düşünebilirsiniz sizden ilgi beklemeleri çok normal.
Oyuncak alırken ise köpeğinizin cinsine ve yaşına uygun oyuncaklar tercih etmeniz gerekiyor. Alışveriş yapmadan önce araştırma yapmanız faydalı olabilir.
6- Hızlı Öğretmenin Yolları
Köpeklerin en hızlı öğrenebileceği komut çağrıldığında gelmesidir. Köpeğinizin anlaması için uzun ve karmaşık olmayan kelimeler seçmelisiniz. "Bekle", "Otur", "Koş", "Gel" vb. Gibi.
Dışarıda tasmasını serbest bıraktığınızda koşmasına, oynmasına izin verebilirsiniz. Koşmaya ve oynamaya başlayan köpekler genellikle fiziksel ve zihinsel olarak daha sağlıklıdır. Etrafta koşarak oyun oynayan bir köpek enerjsini harcadığı için sizinle zaman geçirmekten çok daha fazla zevk alacaktır. Yorgun bir köpek ve mutlu sahibi diyebiliriz buna.
Çok sevdiği bir oyuncağı ile asla sevmediği bir şeyi yaptırmaya çalışmayın. Taşıma kabına koymak, ilaç vermek gibi. Köpeğiniz gelmesini emrettiğinizde tasmayı çekip sarsmayın. Dışarıda oyuncağını uzağa atın getirmesini isteyin bu şekilde oyunlar oynayın. Sabit komutları bu tip yöntemler ile öğretebilirsiniz.
7- Yavru Köpeğiniz için İlk Temel Eğitimi
Köpeğinizin tuvalet eğitimini iyi kontrol etmeniz gerekir çünkü asla istenilen yere tuvaletlerini yapmazlar. İlk süreçte her saat başında banyoda veya dışarıda gezdirin, çiş pedini gösterin ve işini yaptığında onu ödüllendirin.
Onu ilk alıştırdığınız ortam çok önemlidir. Örneğin ilk önce çimlere alıştırırsanız daha sonrasında çim haricinde bir yerde yapmayacaktır. Tuvalete gittikten sonra onun ile biraz oyun oynayın böylelikle oyun oynamak için tuvaletini yapmasını istediğiniz yerleri tercih edecektir.
Eğer yanlış bir yere yaparsa ona neşeli bir "Hayır!" şeklinde uyarabilir, bir daha yapmamasını sağlayabilirsiniz. Ancak yüksek sesli, sert bir "Hayır!" ona güvensiz olduğunu hissettirebilir ve yatak odalarına, koltuk arkasına tuvaletini yapmaya sürükleyebilir.
8- İtaatkar Bir Köpek Eğitimi
Eğitmenler tarafından incelemelerde, köpeklerin itaat eğitimlerinde gıda ödülleriyle, zorlama olmadan, çok daha hızlı eğitim alabildikleri görüldü.
Bu nedenle eğitim sürecinde veya sonrasında her zaman yanınızda ödül kurabiyesi taşıyın böylelikle köpeğinizin bu duygusunu güçlendirmek adına eğitimlerinizi desteklemiş olursunuz.
9- Köpeğinizi Birçok Alanda Sosyalleştirin
Yavru köpeğiniz için Dünyanın güvenli ve mutlu bir yer olduğunu öğretmelisiniz. Bu sürecin resmi adı ise “sosyalleşme” dir. Bu süreç yavru köpeğinizi farklı mekanlara götürmek, farklı manzaralara, seslere, yüzeylere, insanlara ve hayvanların bulduğu ortamlar da iyi vakit geçirmesini sağlamanız anlamına gelir. Hayatı boyunca karşılacağı tüm olasılıkları düşünerek haraket etmelisiniz.
Köpeğinizin sosyalleştirme için 3 - 4 haftalık ile 13 - 14 haftalık arasında olması idealdir. Eğer daha geç sahiplenme yaptıysanız yavru köpeğiniz annesinden gördüğü şekilde gelişecektir.
Köpeğinizi kontrol edebileceğiniz yerlere götürün. Yüksek sesli mekanlar ve kalabalık yerler iyi bir fikir olmayabilir. Evcil hayvan kabul eden işletmeler mağazalar ve cafeler, çocuk gruplarının bulunduğu yerleri tercih edebilirsiniz. Herhangi bir korku ve tepki anında, köpeğinizi sakinleştirin ve yanında olduğunuzu hissettirip güvende olduğunu anlamasını sağlayın.
10- Köpeğinizin Güvenini Güçlendirin
Yavru köpeğinizi sosyalleştirdiğinizde, hayatınız boyunca köpeğinize öğrettiğiniz en önemli şey olabilir. Köpeğinizin savunucusu olun. Ve kimsenin ona nasıl davranması gerektiği konusunda öğrettiklerinize karşılık bir şey yapmasına izin vermeyin.
Hiç bir zaman zorla eğitim verme taraftarı da olmayın, ona kötü davranılmasına, konuşulmasına izin vermeyin. Eğer köpeğinizin eğitmeni kuvvet/şiddet kullanmanın gerekli olduğunu söylüyorsa, en kısa sürede başka bir eğitmen bulun. Köpeğinize en doğru şekilde eğitim verecek, ona saygı duyacak bir çok profesyonel eğitmen var. Köpeğiniz kendi için konuşamaz, siz onun yerine konuşmalısınız.
11- Sağlık Planı Yapın
Köpeğinizin yapılması gereken tüm bakımları, aşıları ile ilgili detayları veteriner hekiminizden öğrenmeniz ve bunun ile ilgili bir plan oluşturmalısınız.
Yavru köpeğinizin ırkı ne olursa olsun, tüy uzunluğu ve yapısına göre bakım çok önemlidir. Belli aralıklar ile yıkanmalı, durulunmalı, tüylerinin sıklığına göre taranmalı ve ağız, göz, kulak içi temizliklerine dikkat edilmelidir.
Aşıları için düzenli olarak veterinere kontrole götürmeli ve hekim tarafından verilecek aşı takvimine aksamadan uyulması gerekir. İlk aşıları tamamlandıktan sonra 3 ayda bir iç parazit gibi tedavilerinde takibini yapmalısınız.
Ayrıca ilk aşı uygulamaları tamamlandıktan sonra yürüyüş ve egzersizler olacağı için dış parazit tedavilerini de planınıza eklemeyi unutmayın.
12- Gece Ağlayan Yavru Köpek
Anne ve kardeşlerinden erken ayrılan yavru köpekler yeni eve geldiklerinde kendilerini güvensiz hissedebilirler. Ağlamaları ilk süreçte çok normaldir.. Çünkü annesinin ve kardeşlerinin varlığını arayabilirler.. Yavru köpeğiniz için güven verecek ortamı hazırlamış olmalısınız.Yatağına bir sıcak su şişesi veya bir, iki tane oyuncak onun rahatlamasını sağlayacaktır.
Köpeklerin ağlamalarına sebep olacak bazı nedenler ise;
• Korkma, güvensizlik duygusu, stres
• Sağlık sorunları
• Açlık ve susuzluk
• Egzersiz veya ilgi ihtiyacı
Ancak bu süreçte köpeği her ağladığında yanına gitmeniz onunla ilgilenmez, yatağınıza almanız, oyunlar oynamanız ileri ki zamanlarda size sorun yaratabilir. Ağlamanın size istediğini yaptırabileceği anlamına gelmediğini bilmesi gerekir. Çünkü ağlamaya başladıklarında yanına giderseniz sustuğunu görebileceksiniz. Tabiki ağladığında yanına gitmeyin veya her ağladığında yanına gidin demiyoruz. Bunu sizin dengelemeniz ve köpeğinizin neden ağladığını bilmeniz gerekiyor.
13- Köpek Yavruları için Olan Çiğneme Nesneleri
Köpekler çiğneme alışkanlığı olan hayvanlardır. Bu nedenle evinizde bulunan eşyaları çiğnemek isteyebilirler. Bir çok çeşitli çiğneme oyuncakları ile köpeğinizin bu ihtiyacını giderebilirsiniz. Yavru köpeklerde bu istek fazlasıyla bulunduğu için çiğneme oyuncaklarını her daim yanında bulundurmanızda fayda var.
Genel olarak köpekler 1 yaşına gelene kadar ev içerisinde ki çiğnenmeyecek eşyaları ayırt etmesinde önemli rol size düşüyor. Bunun için kısa bir süre sabırlı ve ona yardımcı olmalısınız.
14- Arabanızda Seyahat Ederken
Arabaya binmek bir yavru için korkutucu olabilir ancak bunun harika bir yer olduğunu öğretebilir, hayatınız boyunca birlikte araba seyahatleri yapabilirsiniz.
Sorunların bir çoğu yavru köpekler için ilk araba sürüşlerinin travmatik olmasıdır. İlk araba seyahatinde annesinden ayrılması, veterinere götürülmesi gibi yaralayıcı bir travmatik olay olabilir.
Mümkünse yavru almadan önce kardeşleri ile birlikte araba gezintisi yapmasını isteyebilirsiniz. Bu araba ile ilgili olan üzücü durumların önüne geçebilir. Ve köpeğinizin arabaya binmeden önce bir kaç saat beslenmemesinde fayda var, bunaltı, araba tutması gibi sahneler yaşanmamış olur.
Eğer bu durumlar için çok geçse, ilk olarak arabayı köpeğinize sevdirmeniz gerekiyor. Negatif duyguları kaldırmak için köpeğiniz ile birlikte arabada zaman geçirebilirsiniz. Arabada oturun, motoru çalıştırmayın bile. Çiğneyebileceği oyuncaklar verin, eğitim oyunları oynayın, orayı eğlenceli bir yer haline getirin.
Sadece arabada olmaktan mutlu olmaya başladığında (acele etmeyin biraz zaman alabilir) motoru çalıştırın ama bir yere gitmeden önce onunla oyun sürecinizi tekrarlayın. Yanınızda bir yardımcının olmasında fayda var. Siz arabayı kullanmaya başladığınızda diğer kişinin onunla oyun oynamasını devam ettirin. Sürüş sonrasında onu arabadan çıkarın ve onunla eğlenceli şeyler yapın, sonra onu arabaya geri koyun ve kısa bir mesafe daha seyahat edin. Bu mesafeler yavaşla dahada uzun hale gelir. Zamanla "Araba ile seyahate çıkalım mı?" sorusu onun için eğlenceli olur ve gönüllü olarak atlayarak arabaya biner.
Tüm bunlardan sonra bile araba tutması olan bir köpeğiniz varsa, sürüşten önce bir ya da iki tane zencefil vermeyi deneyin veya veterinerinizden midesini sakinleştirmeye yardımcı olacak ilaç isteyin.
15- Tasma Alışkanlığı Edinmesi
Köpeğiniz için tasma seçerken köpeğinizin ırkını ve cinsine uygun olanları tercih etmelisiniz. Çünkü onu rahatsız etmemeli ve cildine zarar vermemeli.
Yavru köpeğiniz tasma ile ilk defa tanışacak ise kafasına zorla tasmayı takmaya çalışmayın. Bunun yerine boyundan kolayca takılabilecek bir tasma seçin. Tasmanın gevşek ve boynundan çıkartabilecek olmamasına özen gösterin. Çünkü panik halinde kolayca tasmayı boynundan çıkartabilir. Tasmanın sıkılığını ise, tasma ve boynu arasına 2 parmağınızı geçirin ve rahatça hareket edebiliyorsa sıkılık ölçüsü tamamdır. Tasmadan huzursuz olmaması için ilk süreçte dışarı çıkmadan bir kaç gün ev içerisinde deneme yapın ve alışmasını sağlayın. Daha sonrasında dışarı çıkmayı deneyebilirsiniz.
Köpeğinize ne kadar eğitim vermişte olsanız dışarıda tasmasız veya gezdirme kayışı olmadan gezdirmeyin.
Buna Değer;
Bu maddeler çok fazla iş gibi gelebilir. Yavru köpek almak veya bakmak zahmetli de olabilir. Ama bu maddeler sizin hayatınızı kritik zamanlarda kurtarabilir. Yinede bu maddeler çok fazla ben köpek bakamam diyorsanız neyse ki sevimli köpek yavrularına bakmak isteyen bir çok istekli insan var. Eğer onlardan biriyseniz, bütün herşeyi doğru yaptığınızdan emin olun, işte o zaman yavru köpeğiniz ile uzun bir hayat birlikte olabilirsiniz.