French Bulldog Yavrusu Yetiştirirken Önerilen Eğitim ve Beslenme Tavsiyeleri
Kolay Eğitim ve Adaptasyon İçin İlk Gün İzlenecek Rota;
Çoğu yavru anne ve kardeşlerinin boşluğunu yeni arkadaş ve aile ile kolayca doldurur ve uyum sağlar. Yeni bir köpek yavrusuyla ilgilenmek çok zaman ve enerji alır. Eğer işiniz için uygunsa, köpeğinizi eve ilk getirdiğinizde en az bir günü onunla geçirin. Mümkünse bu birkaç güne çıkarılabilir. Evde yalnız değilseniz yavruyu eve getirmeden önce evdekiler ile nasıl davranmaları gerektiği hakkında mutlaka konuşun. Eğer evde küçük çocuklar varsa yavruyu sevgi göstermek için acele etmemeleri gerektiğini hatırlatın. Yoğun ilgi yavrunun üzerinde bir baskı oluşturacaktır.
Dışkı ve İdrar Problemi İçin Tuvalet Pedi ve Eğitimi
Köpeğinizin tuvalete gitmesi gereken tipik işaretlere dikkat edin; bunlar arasında zemin koklama, daire çizme, huzursuz görünme veya daha önce tuvaletini yaptığı bir odaya girme olabilir. Köpeğinizi bahçenizde seçtiğiniz yere hemen götürün ve yapana kadar bekleyin ve tamamladığında ödüllendirin. Aynı şekilde evinizde bir tuvalet pedi kullanıyorsanız onun yanına götürün. Köpeğinizi aşağıdaki zamanlarda tuvalet ihtiyacını gördüğünüz alanlara götürebilirsiniz. Yavrular mesanesini uzun süre kontrol edemediğinden gün içinde daha sık tuvalet ihtiyacı hisseder.
• Sabah uyandıktan sonra
• Gece yatmadan hemen önce
• Oyundan hemen sonra
• Kafeste uzun zaman geçirdikten sonra
• Gün içindeki uykusundan sonra
• Bir oyuncağı veya kemiği çiğnedikten sonra
• Mama yedikten sonra
• Su içtikten sonra
Bağışıklığını Güçlendirerek Yavruyu Sağlıklı Tutacak Aşılar
Annelerinden ayrılan yavrular psikolojik olduğu kadar fizyolojik sorunlara da yol açar. Anne sütü içmeyen yavrular, sütün içindeki antikorlardan mahrum kaldığından savunma mekanizmaları da çöker. Yavrulara yapılan aşılar, bunların bulaşıcı hastalıklardan korunmaya yardımcı olur ve aynı zamanda yaşanan alandaki diğer hayvanların taşıdığı virüslerin köpeğinize geçmesin engeller.
Veterinerlere yapılan ikinci ziyarette aşılama süreci başlar. Yavrular tipik olarak sekiz ve onuncu haftalarda (dört ila altı haftalık olduklarında aşılanmalarına rağmen) aşılanırlar, ikinci aşılama genellikle iki ila dört hafta sonra yapılır. En iyi aşılama zamanına veteriner karar vermelidir. Yavrunun büyüme hızı ve olası hastalıkları göz önünde bulundurularak aşılama yapılmalıdır. Yavru köpeğiniz 6 ve12 aylıkken güçlendirici aşıya ihtiyaç duyacaktır.
• Distemper (Köpek Gençlik Hastalığı)
• Köpek PARVO Virüs (KANLI İSHAL)
• Leptospiroz - Seyahat Sağlığı
• Köpek Parainfluenza virüsleri
Köpek Sahiplenmeden Önce Hazır Olması Gereken Liste
Aşağıda bulunan listedeki malzemeler yavru eve girer girmez genellikle her gün kullanılacak malzemelerdir. Bunların yanına ekstra birçok eşya ya da gıda eklenebilir. Ama bu listeyi hazırlamadan yavruyu evinize getirmeniz önerilmez.
• Tasma, Kayış
• Kafes
• Kuru mama
• Atıştırmalıklar
• Yatak
• Kıl fırçası
• Oyuncak
• Mama ve su kabı
• Tarak
• Tuvalet pedi
• Kulak temizleme çözümü
• Bakım masası veya bakım alanı
• Tırnak makası
• Şampuan ve krem
• Diş fırçası ve köpek diş macunu
• Havlu
Yemeye Düşkün French Bulldog İçin Uygulanacak Diyet Planı
French Bulldog yavruları, çok iştahlı köpeklerdir. O sebepten yavruların tükettiği mama miktarını ölçülü takip etmek gerekir. Ölçü ile takip edilmezse yavru ihtiyacı olandan her zaman daha fazlasını ister. Mamanın yanında bir diğer dikkat edilmesi gerekende atıştırmalıklardır. Gün içinde bir French Bulldog yavrusuna sürekli olarak atıştırmalık verseniz gün boyunca buna itiraz etmez. Bu da hızlı bir şekilde kilo olmasına ve kemik-eklem gelişiminde sağlık sorunlarına yol açar. Artan yağ oranı çeşitli iç hastalıklarına dönüşür. Beslenmenin yanında günlük egzersizi takip edilmeli ve atlanmamalıdır. Daha fazla yiyebilmek için yavrular duygusal olarak sürekli sahibini üzerinde baskı kurmaya çalışır. Eğer verdiğiniz yiyeceğin az olduğu konusunda şüpheli iseniz veterinerde yaptıracağınız ağırlık ve benzeri ölçümler size kesin sonucu verecektir. Bazı yavrular daha hareketli olduğundan daha fazla besine ihtiyaç duyabilir.
Kapalı Alanda Yaşam İçin Verilmesi Gereken Komutlar
Eğitim köpek yavrusu eve girer girmez başlar. Her ne kadar evi yavru için güvenli hale getirerek bazı eğitimleri daha sonraya erteleseniz de tuvalet eğitimi gibi derhal başlanması gereken eğitimler vardır. Tabi bu eğitim sıkı bir şekilde değil yapılandan memnun kalınıp kalınmadığını belli edercesine bir eğiti olmalı. Örneğin ev eşyalarını çiğnemeye çalışan bir yavrunun eğer çiğnemek ve oyalanmak için oyuncakları yanı başında ise “hayır” gibi bir komut ile yapılan işten memnunsuzluğunuzu belli etmelisiniz. Henüz eve yeni giren yavru için gel git gibi komutları erken olabilir. Ama günlük hayatınızda işleri kolaylaştıracak basit isim öğretme, engelleme ve tuvaletin yerini öğretme gibi komutlar köpeği azarlamadan doğru hareketleri ödüllendirilerek verilmelidir. Hatalı hareketlerinde sevgi göstermeyerek tek kelime ile tavrınızı belli etmeniz yavru için yeterli olur. İlk zamanlarda anlam asada sert bir azarlama eğitim konusunda gerilemenin yanında annesinden yeni ayrılan köpeğin içine kapanmasına neden olabilir.
Evin ve Köpeğin Güvenliği İçin Kafes Kullanımı
Yavru köpeklerin kapalı alanlar da uyumak için doğal bir içgüdüye sahiptir. Köpekler açık alanlar yerine masanın altında, bir duvarın dibinde ya da kanepenin arkasında uyumayı tercih eder. Bu köpeklerin doğada korunaklı bir yerde kendilerini daha güvende hissetmelerinden kaynaklı bir içgüdüdür. Vahşi köpekler, bir ağaç dibi, bir mağara ya da onları güvenli tutacak başka sığınakta kendini rahat hisseder. O sebepten yavru evin içinde sürekli bir arayış halinde olacaktır. Bunun önüne geçmek ve köpeğin uyuyacağı yeri belirleme k için kafesler en iyi barınak çeşididir. Eve yeni gelen köpek genelde yalnız kalmayı ve uyumayı tercih eder. Eşyaların altında farklı tehlikelerle karşılaşabilir. Fark edilmeden kolayca ezilebilir. Nitekim yavruların koltuklarda buldukları boşluklarda uyuyarak ezilme yaşaması sık karşılaşılan bir durumdur. Kafesin evde koyulacağı yer evin çok hareketli bir köşesi olmaması gibi çok tenha bir yerinde de olmaması gerekir. Mümkünse evin içinde iken en sık zaman geçirdiğiniz yerden görülebilecek bir noktaya yerleştirin.
Yoğun Bakım Gerektirmeyen Kısa Kürkün Taranma ve Yıkanma Rutini
,
French Bulldog yavruları yumuşak ve kısa bir kürke sahiptir. Çok fazla taranma ve yıkanma gerektirmez. Tüylerini dibindeki vücut yağlarını kaybetmemek için sık sık banyo yapılmamalıdır. Banyo için köpeklere özel şampuanları tercih edin. İnsanların şampuanları ve vücut losyonları ph değerleri gibi kimyasal değerlerin farklılığı sebebi ile köpeğin cildine ve tüylerine zarar verebilir. Banyo sonrasında tüylerinin sağlığı ve parlaklığı için köpeklere özel kremler kullanılması önerilir. Haftada birkaç gün taranma French Bulldog cinsi için yeterli olacaktır. Banyo yaptırma zamanları da köpeğin kirlenme sıklığı ile orantılı olmalıdır. Kısa tüylere sahip olduğundan seçilecek fırçanın kısa dişli ve yumuşak olmasına dikkat edin.
Irkın Yavrularında Rastlanan Hastalıklar
Kalça Displazisi
Femurunun şeklinin değişmesi sonucunda eklemdeki hareket kabiliyetinin bozulması. Bu durumdan muzdarip bir yavru, bir veya iki bacağında ağrı yaşıyormuş gibi davranır.
Alerjiler
Birçok köpek alerjiden muzdariptir ve bazıları diğerlerinden daha şiddetlidir. Üç alerji türü vardır. Bunlar besin ile temas ile ve soluma ile gerçekleşir. Yavrunuzun mamasını değiştirirken önceden azar azar verin. Yeni gıdaları tattırırken birkaçını birlikte değil tek tek faklı öğünlerde ya da günlerde denetin. Temas alerjileri şampuan, yatak veya pire tozu gibi eşyalara temas sonucu gerçekleşir. Köpeğiniz yeni bir şeyi denerken kademeli olarak deneyin.
Von Willerbrand Hastalığı
Bu köpeklerde ve insanlarda görülen bir hastalık türüdür. Bu bozuklukta, kandaki düşük miktarda Von Willerbrand faktörüne bağlı olarak kanın pıhtılaşma süreci uzar.. Bu hastalığın semptomları diş eti kanaması ve ameliyattan sonra uzun süre kanamanın durmaması olarak gözlemlenir.