Köpeğinizin Gebelikte Beslenme Süreci
Gebe bir köpeğin beslenmesi normal bir köpeğe göre daha fazla itina gerektirir. Köpekler, gebelik sürecinde ne kadar sağlıklı beslenirse dünyaya gelen yavruların fiziksel gelişimleri ve kaliteleri de o denli iyi olur. Yavruların sağlık anahtarı anne köpeğin gebelikteki beslenme şeklidir demek mümkündür. Bu nedenle köpeğinizin gebelikte beslenme süreci ile ilgili gerekli özeni ve dikkati göstermeli, evcilinize bu süreç boyunca gerekli vitamin ve mineral takviyesini sağlamalısınız.
Köpeklerde Gebelik Belirtileri ve Gebelik Süreci
Dişi köpeklerde, hamilelik süreci yaklaşık 65 gündür. Köpek ırkı ve yavru sayısı gebelik süresinin birkaç gün az ya da fazla olmasına neden olabilir. Kilo artışı, karında ve meme uçlarında büyüme, vajinal akıntı, sık idrara çıkma gibi belirtiler köpeğinizin gebe olduğuna işarettir. Bazı köpekler bu dönemde iştahsızlaşır ve depresyona girebilir. Tüm bu belirtiler köpeğinizin veteriner hekime götürülmesini gerektirir. Hamilelik tespiti sonrası, veteriner hekiminizin önerileri dahilinde yeni bir diyet programını takip etmeniz gerekecektir. Gebelik sürecinde en önemli şey yavruların sağlıklı büyümesini sağlamak için köpeğin beslenmesine dikkat etmektir.
Gebelik Öncesi Beslenme
Dişi köpek, gebelik öncesi ne kadar iyi beslenirse hamilelik süreci o kadar sağlıklı geçer. Fiziksel açıdan kusursuz olan bir köpek, gebelik boyunca yavrularını daha iyi besleyeceği için bebekler daha bakımlı doğacaktır. Bu nedenle hamilelik öncesi dişi köpeğin ideal kilosunda olması gerekir. İdeal kilonun altında vücut ağırlığına sahip olan köpek, yavruların gelişim açısından risk taşır. Yeterince beslenemeyen yavrular ise hem zayıf hem de sağlıksız doğabilir. Bu durum, yavruların hayatta kalma oranının düşmesine neden olur. Dişi köpeğin ideal kilosundan daha fazla vücut ağırlığına sahip olması ise yavruların aşırı gelişmesine ve doğumun zor olmasına neden olur.
Gebeliğin İlk Haftaları
Gebeliğin ilk haftaları, embriyo açısından çok önemlidir. Hamileliğin ilk iki haftasında yavru gelişimi için annenin beslenmesine dikkat edilmeli, anne köpek, yavrulara zarar verecek kimyasallardan ve toksinlerden uzak tutulmalıdır. Bu dönemde, hamile köpeğinize vereceğiniz ilaç, parazit ürünleri vb. şeyleri veteriner hekiminize danışmadan vermemelisiniz. Dengeli beslemek adına köpeğinize veteriner hekiminizce de onaylanan yetişkin mamalarını verebilirsiniz. Hamileliğin 5, 6. haftasına kadar anne köpeğin vücut ağırlığında ciddi bir artış yaşanmayacağı için besin ihtiyacı üst seviyede değildir. Yağ, protein ve karbonhidrat açısından dengeli mama tercih ederek bu süreçte köpeğinizin sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz. Yüksek kaliteli yetişkin maması ile beslenen köpeklerin diyet programlarında bu dönemde herhangi bir değişiklik yapmaya gerek yoktur.
Gebeliğin İlerleyen Haftalarında Beslenme
Hamile köpeğin kilosunda, fetusların hızlı büyümeye başladığı 5. haftadan itibaren gözle görülen bir artış gözlemlenir. Fetuslar, doğum ağırlıklarının yüzde 75’ine hamileliğin ikinci yarısında 45-50 günlük iken ulaşırlar. Bu durum gebe köpeğin bu dönemde daha iyi beslenmesini zorunlu kılar. Yavruların sağlıklı ve iyi gelişmiş doğması gebeliğin son birkaç haftasındaki beslenme ile doğru orantılıdır. Bu dönemde anne adayı köpeğin beslenme programına ek gıdalar takviye edilmeli, günlük alınan besin miktarı kademeli olarak haftaya göre ayarlanmalı, gebe köpeğin aldığı besin miktarı doğuma kadar %25 – 50 arasında artırılmalıdır.
Gebeliğin ilerleyen haftalarında büyüyen fetüsler bağırsaklara fazla baskı yaptığı için anne köpek rahatsızlık hissedebilir. Son haftalarda köpeği beslerken az az ve sık sık beslemeye dikkat edilmeli, köpeğin yeterli ve dengeli miktarda besin alması sağlanmalıdır.
Beslenmede aşırıya kaçmak köpeğin gereğinden fazla kilo almasına neden olabilir. Sağlıklı beslenme programı uygulanan dişi bir köpek, gebelik süresi sonunda normal ağırlığının %15 -20’sinden fazla kilo almamalıdır. Bu artış köpeğin türüne, büyüklüğüne ve yavru sayısına göre değişiklik gösterse de bu oranda artış yaşanması normal kabul edilir.
Hamile Köpekler için Besin Takviyeleri
Gebeliği kesinleşen ve artık daha fazla besine ihtiyaç duyan köpeğiniz için veteriner hekiminize danışarak vitamin takviyesinde bulunabilirsiniz. Köpeğinizin tam anlamı ile güçlenmesini ve yavruların sağlıklı gelişmesini sağlamak amacıyla üretilen gebelik vitamin takviye ürünleri ile hem anne köpeğin hem de yavruların ihtiyaçlarına cevap verebilirsiniz. Bu dönemde kullandığınız vitamin takviyeleri ve üstün kaliteli mamalar yavruların daha güçlü ve sağlıklı doğmasını sağlar. Vitamin takviyesi, anne adayı köpeğinizi, gebelik döneminde güçlendirdiği gibi doğum sonrası zorlu bir süreç olan emzirme dönemine de hazırlamış olur.
Ne Tür Besin Takviyeleri Tercih Edilmelidir?
Hamile köpekler için özel olarak geliştirilmiş olan besin takviyeleri; köpeğinizin yeterli ve dengeli beslenmesi için gerekli olan vitaminleri, mineralleri, yağ asitlerini düzenli olarak almasını sağlar. Gebe köpek için tercih edilecek takviye besinlerde; selenyum, B vitaminleri ile C ve E vitamini, niasin, biotin, Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitleri bulunmalıdır. Herhangi bir besin takviyesi kullanmadan önce mutlaka veterinere danışılmalı, veteriner tarafından tavsiye edilen destek ürünleri tercih edilmeli ve hekimin sunmuş olduğu beslenme programına uyulmalıdır. Özellikle K, D vitaminleri ile kalsiyum minerali verilmeden önce köpeğin ihtiyaçları belirlenmeli, bu tarz mineral ve vitaminler veteriner tarafından uygun bulunursa kullanılmalıdır.
Gebe Köpeklerin Beslenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar
Gebelik dönemi, her dişi canlı gibi köpeklerde de çok özel bir dönemdir. Bu dönemde köpeklerin sindirim sistemi daha hassas olacağı için tercih edilen mama ve ek gıdaların, köpeğin ihtiyaçlarına uygun olmasına dikkat edilmelidir.
Anne adayı %27 protein ve %17 yağ ağırlıklı bir diyet programına dahil edilmeli, diyet listesi bu özelliğe sahip besinlerle zenginleştirilmelidir.
Hamileliğin son haftalarında köpeklerde gözlemlenen kan şekeri düşüklüğü ile mücadele etmek için karbonhidrat ve lif dengesi iyi kurulmalı, köpeğe ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayacak gıdalar tercih edilmelidir.
Doğum sonrası yeterli miktarda süt üretimi için gebelik sürecinde köpeğin yeterli miktarda kalsiyum ve fosfor alımına dikkat edilmelidir.
Kalsiyum ve fosfor içeren gıdalar ve besinler aynı zamanda yavruların kemik gelişimi açısından da önemlidir.
Yüksek miktarda kalsiyumdan kaçınılmalıdır. Yüksek kalsiyum yavrularda yumuşak doku bozukluğuna neden olabilir.
Et ve süt takviyesi yapılmamalı, köpeğin veteriner hekim tarafından önerilen gıdalarla ve mamalarla beslenmesi sağlanmalıdır.
Gebe köpek için tercih edilen mama, köpeğin süt üretimi ve yavruların büyümesi için gerekli vitamin, mineral ve besinleri içermeli, anne adayının artan enerji ihtiyacını karşılayacak kaloriye sahip olmalıdır.
Hamile köpek, mama kutusundaki önerilere uygun şekilde beslenmeli, ne az ne de çok mama verilmelidir.
Hamilelik döneminde beslenme ihtiyacının karşılanıp karşılanmadığının tespiti için köpek haftada bir kez veteriner kontrolünden geçirilmelidir.