Köpeğiniz Geceleri Neden Havlıyor?

Köpeğiniz Geceleri Neden Havlıyor?

Sabahları uslu uslu otururken ya da günün normal bir anına kıyasla pek ses çıkarmayan sevimli dostlarınız, geceleri birden havlamaya mı başlıyor? Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman bunun birden çok nedeni olduğu gibi çözüm yollarının da olduğunu mutlaka bilmelisiniz. Bunun için öncelikle köpeğinizi iyi tanıyor ve ne istediğini anlıyor olmalısınız. 
 
Köpeğiniz sadece geceleri havlıyorsa bunun nedeni köpeğinizin etraftaki diğer hayvanları duyması, diğer hayvanların kokusunu alması veya köpeğinizin bölgesel alanını koruma çabası olabilir. Köpeğiniz gece aniden havlamaya başladıysa, bunun nedeni aynı şekilde aniden oluşan bir durumdan kaynaklanabilir. Yaralanma, uyuduğu odadaki bir değişiklik veya köpeğinizin davranışın ödüllendirildiğini öğrenmesi nedeniyle olabilir. Bu durumda, köpeğiniz ilk yapmaya başladığında başka neler olduğunu düşünmek yardımcı olacaktır. Mesela bahçede bir hayvan görmeleri ya da mahalledeki diğer köpeklerin havladığını duyma ihtimalleri ilk önce akla gelmelidir. Havlamalarının diğer nedenleri arasında yalnızlık, denetim eksikliği, yetersiz egzersiz ve oyun sayılabilir. Geceleri havlamayı bırakmalarını sağlamak için, onlara ödüllendirici seçenekler sunmalısınız. Gelin, sevimli patilerimizin neden gece havladıklarını daha detaylı ele alalım, bu durumu çözmeye yardımcı olacak yöntemler de yazımızda.

Köpeğim Geceleri Havlıyor Ama Neden?

 
 
1. Sizi Korumaya Çalışıyor
Büyüklüğü ne olursa olsun birçok köpek ırkı, insanların evlerinde veya yakınında olası bir davetsiz misafir veya başka bir rahatsızlık varsa, bunu ortaya çıkarmayı sağlamak için yetiştirildi. Bu nedenle, biri evinizin önünden geçtiğinde veya sokağınızdan bir araba geçtiğinde köpeğiniz havlar. Köpeğiniz ayrıca, bahçenizde bir sıçan veya rakun gibi bir hayvanın olduğunu fark ettiğinde geceleri havlayabilir.
 
Durumu Nasıl Çözebilirsiniz?
Köpeğinizin havlamasını durdurmak için ikramlar kullanmalı ve yeni davranışı öğrenmesi için ona zaman tanımalısınız. Köpeğiniz gece havladığında, sessiz olduğu anı bekleyin (genellikle havlamalar arasında) ve "teşekkür ederim" diyerek ona bir ödül verin. İsterseniz "teşekkür ederim" yerine istediğiniz başka bir söz kullanabilirsiniz. Bunu tutarlı bir şekilde yaptığınızda, köpeğiniz sessizliği ödüle bağlamaya başlayacak ve kendi kendine susacaktır. Daha önce havlamayı tetikleyecek bir ses veya hareket fark ettiğinizde, köpeğinizi övün ve ona bir ödül verin.
 
2. Denetim Sağlayamamış Olabilirsiniz
Köpekler genellikle gözetimsiz olduklarında havlarlar. Bu, köpeğinizi gece dışarı çıkardığınızda da geçerlidir. Çitle çevrili bir bahçe bile, gece köpeğinizin merak edebileceği, korkabileceği veya sadece sizin farkında olduğunuzdan emin olmak isteyebileceği garip ve ilginç seslerle doludur. Size güven vermek kadar sizden güven almak da onun en temel ihtiyacıdır. 
 
Durumu Nasıl Çözebilirsiniz?
Köpeğinizin bu noktada geceleri havlamasını önlemek için, istenen davranışı öğrenene kadar sizsiz dışarı çıkmasına izin vermeyin. Kapıyı açıp köpeğinizin serbestçe koşmasına izin vermek yerine, köpeğinize bir tasma takın ve onunla dışarı çıkın. Bu şekilde, durumun kontrolünü elinizde tutarsınız. Onu övdüğünüzden ve size baktığında bir ödül verdiğinizden emin olun. Dışarıda sessiz olmayı ve size dikkat etmeyi ödüllendirmeye başlayacak. Koşullanma her zaman işe yarar!
 
3. Canı Sıkılmış Olmasın?
Ne yazık ki, birçok köpek gün boyunca ihtiyaç duyduğu fiziksel ve zihinsel egzersizi veya oyun süresini alamamaktadır. Gecenin sonunda, pozitif yollarla ifade etme yeteneği olmayan, bastırılmış enerjiyle dolu bir köpekle karşı karşıya kalırsınız. Canı sıkılan köpekler geceleri sessiz olma konusunda kendilerini dizginleyemez.
 
Durumu Nasıl Çözebilirsiniz?
Ona ihtiyaç duyduğu fiziksel ve zihinsel egzersizi vermek için her gün köpeğinizle zaman geçirdiğinizden emin olun. Bu miktar ırka göre değişebilir. Köpeğinize geceleri sakin olduğu gün için yeterince egzersiz yaptığınızı bileceksiniz. Köpeğinizi her gün yürüyüşe çıkarmak iyi bir fikirdir. Ayrıca bir gibi daha güçlü oyunlardan da keyif alacaktır. Onu fiziksel ve zihinsel olarak yormak için kullanabileceğiniz harika oyuncaklar var. Bu aktiviteler, köpeğinizin ihtiyaç duyduğu zihinsel ve fiziksel uyarıyı sağlamaya yardımcı olabilir. Ve bu, köpeğinizin gece boyunca sağlıklı ve sessizce uyumasına yardımcı olacaktır.
 
4. Yalnızlıktan Bıkmış Olabilir
Köpekler genellikle geceleri yalnız olduklarında havlarlar. Bu, özellikle bütün gün evden uzakta çalışıyorsanız ve köpeğiniz bütün gün yalnızsa geçerlidir. Köpeğinizin sosyal bir hayvan olduğunu, uzun mesailerin sizin için olduğu kadar onun için de zor olableceğini aklınızdan çıkarmayın. Haliyle köpeğinizin yalnızlığı, gece geç saatlerde havlama gibi istenmeyen davranışlara yol açabilir.
 
Durumu Nasıl Çözebilirsiniz?
Evdeyken köpeğinizle mümkün olduğunca çok zaman geçirin. Yatmadan önce köpeğinizi yatak odanızda yanınızda bulundurun. Birçok insan köpeğinin yatağında uyumasına izin verir ancak bunu istemiyorsanız, onlara kendi yataklarını yaparak mümkün olduğunca yakın mesafede tutun. Mesela köpek yatağı gibi bir şey yaparak yalnızlığını azaltın, geceleri yatak odanızda beraber zaman geçirin.

Köpeğinizin Havlamasındaki Diğer Faktörler

 
Sevimli patilinizin havlamasını durdurmak için neler yapabileceğinizi anlattık. Bunlar dışında dikkat edeceğiniz birkaç husus daha var ve bu uyku, diyet gibi konuları içeriyor. Köpeğinizin doğru beslenmeyi aldığından emin olmak yukarıdaki diğer maddeler kadar önemlidir. Diyetiyle ilgili bir sorun varsa doğru besini aldığından, kimsenin haberiniz olmadan onu beslemediğinden, yememesi gereken şeylere erişemediğinden ve akşam erkenden beslendiğinden emin olmalısınız. Ayrıca, uykuya dalmakta güçlük çekmesine neden olabileceğinden, yatmadan hemen önce beslemekten kaçınmak da yardımcı olabilir. Yattığı odanın serin, çok aydınlık, az gürültülü ve rahat uyuyabileceği bir yer olduğunu bilmek de önemlidir. Köpeğinizi doğru şekilde eğitirseniz, ona güvende hissedebileceği bir alan verecektir. Bu, köpeğinize geceleri siz etrafta olmadan kendini güvende hissedebileceği bir alan verecektir. 
 
Yine de köpeğiniz gece belirgin bir sebep olmadan havlıyorsa, bunun nedeni gerçekten bir ses duyabilmesi, yaralanması, ayrılık kaygısı olması, davranışın ödüllendirildiğini öğrenmesidir. Ne zaman havladığını ve hangi zamanlarda bunları yaptığını düşünmek yardımcı olacaktır. Örneğin, diğer köpeklerin havladığını duyduğunuzda havlıyorsa, köpeğinizin onlara tepki vermesi muhtemeldir. Ancak acı çekiyorsa veya aşırı havlıyorsa, veterinere götürmek en akıllıca çözümdür. Bunu yaparak tıbbi nedenleri en başta halletmiş ve köpeğinize özel uzman tavsiyesi alarak başka nedenlerle avlayıp havlamadığını anlamış olursunuz. 

Hangi Köpek Türleri Daha Çok Havlar?

 
 
1.Beagle
 
Beagle, en çok ses çıkaran köpek ırkıdır. Beagle'ların uluslal bir yarışmada gürültü dalında bir madalya alması neredeyse garanti. Çünkü bu ırk; ulumak ve avcıları takip edilen tilki veya diğer hayvanlar hakkında karşı tarafı uyarmak için yetiştirildi. Modern zamanlarda bu, sevimli küçük köpeğinizin kapıdan gelen veya hareket eden herhangi bir şey hakkında sizi uyarmasına denk düşüyor. Beagle'lar aslında o kadar fazla havlamayabilir, ancak gürültülüdürler. Neyse ki, iyi komşularınız vardır diye umuyoruz çünkü onları susturmaya çalışmak kaybedilmiş bir savaş olacaktır.
 
2. Fox Terrier
 
Tilkileri avlamak için yetiştirilen Beagle gibi, Fox Terrier de teriyerlerin ek dayanıklılığı (yani inatçılığı) ile güçlü bir av sürme yeteneğine sahiptir. Mükemmel görme ve işitme özellikleriyle sürekli devriye gezerek sincaplara, postacılara, diğer köpeklere ve yürüyüş yapan çevredeki masum insanlara bile havlayacaklardır; bir sorun olmasa bile sonuçta, gelecekte orada bir şeyler olabilir! Bir Fox Terrier istediğinize karar verirseniz enn az onun kadar aktif, zeki ve inatçı olsanız iyi olur. Güçlü ve tutarlı liderlik onlar bir zorunluluktur ve bu, havladıkları her sınırda geçerlidir.
 
3.Yorkshire Terrier
 
Bu küçük yavrular ne kadar sevimli olursa olsun, Yorkshire Terrier, inatçılık özelliğiyle bilinir ve havlamanın ilk günden itibaren engellenmesi gerektiği anlamına gelir. Köpeğinizin küçük bir kucak köpeği olarak yetiştirilmesine veya daha sağlam bir hattan gelmesine bağlı olarak havlama eğilimleri değişebilir. Her iki durumda da, küçük oldukları için havlama konusundaki eğitimlerini ihmal etmeyin. Bir Yorkshire Terrier’in tiz havlaması, köpeğinizin komşular tarafından sevilmemesine ve muhtemelen daha büyük köpeklerin saldırısına uğramasına neden olabilir.
 
4. Minyatür Schnauzer
 
Havlamaları aralıksız, tiz ve biraz sinir bozucu olan Minyatür Schnauzer; gördüğü herkesi terörize edecek, balkondan geçmeye cüret eden her şeye ve herkese havlayacaktır. Sahibi olarak size bu konuda görev düşüyor; eğer liderliğinizi ona karşı kaybederseniz, korkunç davranışlarından dolayı yöneticinizle düenli apartman toplantıları yapabilirsiniz. Bir Schnauzer alırsanız, lütfen onları erkenden ve sık sık havlamalarını dizginleyecek şekilde iyi vatandaşlar olmaları konusunda eğitin. 
 
5. Cairn Terrier 
 
Oz Büyücüsü'nde Toto adıyla kullanılan bu arsız köpek, Dorothy'yi kötü cadının etrafta olduğu konusunda uyarmak için harika bir iş çıkardı. Ancak gerçek hayatta, Cairn Teriyerleri, sahiplerini şüpheli gördükleri herkese ve her şeye karşı uyarır. Doğal eğilimleri ne olursa olsun, uygunsuz durumlarda havlamalarını sınırlamak için güçlü bir lider olmalısınız.
 
6. West Highland Beyaz Terrier
 
Cesur kişiliği, görünüşünü ve zekâsı inanılmaz köpeklerdir ancak bu terrier türünün havlama iteğini frenleyebileceğinden emin değiliz. Bu köpekle ilgili iyi olan şey ise, bir yabancı içeri girdiğinde veya kibarc sallanan bir kuyrukluyla karşılaşınca sakinleşmeye meyilli olmasıdır. Ancak yine de West Highland White Terrier’in havlamasını sınırlamasını bilen tutarlı bir eğiticiye ihtiyacı olacak veya aksi durumda komşular oldukça rahatsız olacak.
 
Nihayetinde havlamak, köpeklerin bizimle ve diğer köpeklerle iletişim kurmasının normal bir yoludur. Havlayacaklar, evet çünkü bu onların DNA'larına işlendi. Geceleri aşırı havlamayı önlemek için köpeğinize içeride ve dışarıda yapmasını istediğiniz davranışları öğretin. Sizinle bol bol egzersiz, oyun zamanı ve zaman aldığından emin olun. Ve ona geceleri uyuması için güvenli bir yer sağlayın. Bütün bunlar, köpeğinizin geceleri havlamayı kesmesine yardımcı olacak ve daha sağlıklı uyumanıza alan tanıyacak; bize güvenin. 
 

Benzer Yazılar

Yukarı