Hazır Köpek Maması Kullananlara ve Yeni Başlayacaklara, Tavsiyeler ve Fiyatlar

Hazır Köpek Maması Kullananlara ve Yeni Başlayacaklara, Tavsiyeler ve Fiyatlar

Günümüzde artık PetShop ve marketlere gittiğimizde birbirinden farklı çeşit, birinden farklı fiyatlarla birçok markalar karşımıza çıkmakta.
Bu yazımızda size güncel tüketilen markalar ve bununla birlikte köpeğimizin cinsine göre maximum derecede ve  en faydalı mama markaları ile ilgili size bilgiler vereceğiz. 
Bu bilgiler de köpek mamalarının faydalarını, fiyat farklılıklarını, hangisini seçersek köpeğim için en iyisini seçmiş olurum gibi sorularınızın cevaplarını bulacaksınız. 
Ve bu yazımızı sizler için tamamen en son güncel piyasa bilgilerinden oluşturduk.
 
Yazımıza başlamadan önce günümüzde karşımıza çıkan her tür büyüklükteki köpekler için bilindik markalara önden bir göz atalım; 
 
Fiyatlandırma:
 
1- Acana Pacifica Tahılsız Yetişkin Köpek Maması 
   -2 Kg: 249 TL
   -11.4 Kg: 1045 TL

(Tahıl içermez.İçeriğinin %60'ı balıktır, çok lezzetli olmasının yanında besin değeri yüksek olan ve kolay hazmedilen balık proteinleri içermektedir.)
 
2- Royal Canın Puppy Tavuklu Yavru Köpek Maması
-2 Kg: 117 TL
-15 Kg: 547 TL
 
(Yetişkin vücut ağırlığı 11-25 kg kadar olan Pointer, Beagle, Siberian Husky, Cocker gibi orta boy ırktan yavrular için sütten kesilme döneminden 12 aylık olana kadar en yaygın kullanılan yavru mamasıdır.)
 
3- Brit Care Senior Kuzu Etli ve Pirinçli Tüm Irklar İçin İleri Yaş Köpek Maması
-3 Kg: 180 TL
-12 Kg: 495 TL

(Yüksek sindirilebilir protein ve azaltılmış yağlar sindirim sistemini yormaz ve obezite riskini azaltır. Barsak mikrofloranın oluşumu ve bağışıklığı desteklemek için mannan/ fruktooligosakkarit ve inulin içerir.)
 
4- Pro Plan Light Sterilised Kısırlaştırılmış Yetişkin Diyet Köpek Maması
-3 Kg: 155 TL
-14 Kg: 427 TL

(Yetişkin ve kilolu köpekler için yaşam kalitelerini arttırmak ve daha sağlıklı ve uzun yaşamalarını desteklemek için kilo kaybı ve kilo alımının önlenmesine yardımcı, düşük kalorili yetişkin köpek maması.)

Yetişkin Köpekler ve Beslenme Düzenleri 

Küçük ırk köpeklerde 12, büyük ırk köpeklerde ise 18 aylığa ulaşıldığında artık yavru mamasının yerini yetişkin mamaları almalıdır. Ancak bu mama değişikliğinin ani bir şekilde olmaması oldukça önemlidir. Değişikliği yavaş yavaş birkaç güne yayarak, daha önceki maması ile karıştırarak yapılması tavsiye edilmektedir. Ani mama değişikliği köpeğin sindirim sistemi açısından zararlı olabilmektedir. Bu nedenle mama değişiklikleri bu geçiş süreci ile yapılmalıdır.
 
Köpekler 5-7 yaşlarına kadar yetişkin mamaları ile beslenmelidir. Bu dönemlerde "Adult" olarak adlandırılan mamalar verilmelidir. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan köpekler için, tavuklu, kuzu etli ve balıklı olmak üzere değişik tipte mamalar mevcuttur. Kilo almaya yatkın yada aşırı kilolu köpekler için "Light" mamalar tercih edilmelidir. Fazla hareketli ve görev köpekleri için de özel içerikli mamalar mevcuttur. Büyük ırk köpeklerde genellikle karşılaşılan eklem gelişimi ve kalça çıkığı sorununa yönelik geliştirilmiş özel mamalar tercih edilmelidir. Küçük ırk köpeklerin rahat tüketebilmesi için, ağız yapılarına uygun, küçük taneli mamalar da mevcuttur. Köpeğinizin ırkına, özelliklerine ve yaşına uygun olan mamayı seçmeniz, onun kaliteli ve sağlıklı bir hayat sürebilmesi için son derece önemlidir.
 
Bizim önerdiğimiz bazı yetişkin köpek mamalarına bir göz atalım;

Yetişkin Köpekler İçin;

1- Acana Pacifica Tahılsız Yetişkin Köpek Maması 
-2 Kg: 249 TL
-11.4 Kg: 1045 TL

( Tahıl içermez.İçeriğinin %60'ı balıktır, çok lezzetli olmasının yanında besin değeri yüksek olan ve kolay hazmedilen balık proteinleri içermektedir.)
 
2- Bravery Adult Lamb Tahılsız Kuzu Etli Yetişkin Köpek Maması
-2 Kg: 165 TL
-7 Kg: 454 TL
 
(Ham protein% 26.00, ham yağ% 15.00, ham berber% 2.50, ham kül% 7.90, kalsiyum% 1.60)
 
3- N&D Pumpkin Tahılsız Bal Kabaklı, Tavuk Etli ve Narlı Yetişkin Köpek Maması
-2.5 Kg: 239 TL
-7 Kg: 434 TL
 
(Taze kemiksiz tavuk eti (24%), kurutulmuş tavuk eti (22%), bezelye nişastası (20%), tavuk yağı, kurutulmuş bal kabağı (5%), kurutulmuş bütün yumurtalar, taze ringa balığı eti, kurutulmuş ringa balığı, balık yağı, bezelye lifi)
 
4- Trendline Kuzu Etli Yetişkin Köpek Maması
-1 Kg: 25 TL
-15 Kg: 182 TL
 
(İşlenmiş Hayvansal Protein, Buğday , Mısır, Hayvansal Yağ, Ciğer Aroması, Pirinç, Keten Tohumu,Kuru Bira mayası)
 
 
Tabii ki hepimiz yetişkin köpekler beslemiyoruz, işte şimdi sırada yavru köpekler için beslenme düzeni yazımız:

Yavru Köpekler ve Beslenme Düzenleri 

Bir köpeğiniz vardı ve yavruladı diyelim;

-Yeni Doğan Köpeklerde Beslenme

Yeni doğan yavru köpekler için anne sütündeki koruyucu maddeler çok önemlidir. Doğumun hemen sonrasında anne sütünden aldıkları antikorlar yavruları hastalıklara karşı korumaktadır. Bu koruyucu maddeler yavru için önemli olduğundan, doğumdan hemen sonra, ilk 24 saat içerisinde yavrunun emzirilmesi çok önemlidir.

-Süt Emme Döneminde Beslenme

Yavrular yaklaşık 6-8 haftalık oldukları zaman sütten kesilmeye başlarlar. Sütten tam olarak kesilmeden bu süreçte yaru katı gıdalara yavaş yavaş geçiş yapılması gerekmektedir. Bu dönemlerde besinsel olarak gereksinimleri profesyonel köpek mamaları ile sağlanabilir. Yavrular 3-4 hafta boyunca günde 4-6 kere anne sütüyle beslenmelidir. Anne sütü tek yavruların gelişimi için tek başına 5 hafta kadar verilmesi yeterlidir. Çünkü bu süreden itibaren yavruların ihtiyaçları anne sütü tek başına karşılayamamaktadır. Bu nedenle anne sütünün yanında ek gıdalarında verilmesine başlanmalıdır. Yavru köpekler çeşitli nedenlerden dolayı anne sütü ile beslenemiyorsa, ilk 8 gün içerisinde 8 kez süt verilmesi tavsiye edilmektedir. Daha sonra 3 haftaya kadar günde 5-6 kez, sütten kesilene kadar ise 4 kere süt verilmesi gerekmektedir.

-Sütten Kesilme Döneminde Beslenme

Birçok köpek yavrusu en geç 8 haftalık olduklarında sütten kesilmektedir. Anne sütünün kesilmesine yakın dönemde, katı gıda takviyelerine başlanması gerekmektedir. Bu dönemde yüksek kaliteli yavru mamaları su ile yumuşatılarak verilebilir. Yavrulara günde en az 3 kez mama verilmesi tavsiye edilmektedir.

-Büyüme ve Gelişme Döneminde Beslenme

Anne sütü kesildikten sonra, yavru köpeklerin yüksek besin değerindeki gıdalar ile beslenmesi çok önemlidir. Mamalarda protein, kalsiyum, yağ ve enerji miktarlarının gereğinden fazla olması çok hızlı kilo almalarına neden olabileceği gibi, eksik besin değerine sahip olan mamalar da bağışıklık sistemini ve gelişimini zayıflatabilmektedir. Kalitesiz mama tercihi ayrıca yavru köpeklerde kemiklerde ve eklemlerde rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu neden yavru köpeklerin farklı formülasyondaki mamalar ile beslenmeleri tavsiye edilmektedir.
Köpeklerde günlük öğün sayısı olanaklara göre ayarlanır ve öğün sayısı yaş büyüdükçe azalır. Köpeklerin öğünlerinin şu şekilde olması önerilmektedir: 
 
* 2 aylık bir köpeğe günde 4 kez,
* 5 aylık bir köpeğe 3 kez,
* 6 aylık bir köpeğe günde 2 kez,
* Yetişkin bir köpeğe günde 1 kez yemek vermek yeterlidir.
 
Peki biz minik yavrularımız için hangi mamaları öneriyoruz  Hadi bir bakalım;
 
1- Honey Puppy Lamb & Rice Kuzu Pirinçli Yavru Köpek Maması
-1 Kg: 12 TL
-15 Kg: 175 TL
 
(Yavru ve genç köpekler ile hamile ve emziren anne köpekler için,en yüksek kalitede ham maddeler kullanılarak hazırlanan, tam ve dengeli bir beslenme ve büyüme sağlayan, kuzu etli ve pirinçli kuru köpek mamasıdır.)
 
2- Acana Pacifica Tahılsız Yavru Köpek Maması
-2 Kg: 218 TL
-11.4 Kg: 624 TL
 
(İçeriğinin %60'ı balık olan PACIFICA, çok lezzetli olmasının yanında besin değeri yüksek olan ve kolay hazmedilen balık proteinleri içermektedir.)
 
3- Hills Science Plan Tavuklu Orta Irk Yavru Köpek Maması
-3 Kg: 209 TL
-12 Kg: 552 TL
 
(0-12 aylık orta ırk yavru köpeklerin sağlıklı gelişimi için uzman veteriner hekimler tarafından geliştirilmiş tam kuru mama.)
 
4- Royal Canın Puppy Medıum Orta Irk Tavuklu Yavru Köpek Maması
-4 Kg: 188 TL
-15 Kg: 548 TL
 
(Yetişkin vücut ağırlığı 11-25 kg kadar olan Pointer, Beagle, Siberian Husky, Cocker gibi orta boy ırktan yavrular için sütten kesilme döneminden 12 aylık olana kadar en yaygın kullanılan yavru mamasıdır.)
 
Köpeğiniz artık yaşlı bir paticik mi? İşte sırada;

Yaşlı Köpekler ve Beslenme Düzenleri 

Köpeklerde yaşlılık dönemi büyük ırklarda 5, küçük ırklarda ise 7 yaşlarında başlamaktadır. Köpeklerinizin uzun, kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için yaşlılık dönemlerinde de beslenmelerine önem vermek gerekmektedir. Köpeğininizin yaşlılık döneminde ihtiyaçlarını karşılayabilecek mamalar tercih etmeniz gerekmektedir. Yaşlı köpeklerinize vereceğiniz diet mamalar, "senior" yada "mature" olarak adlandırılmaktadır.
 
Yaşlılık döneminde köpeklerin ihtiyaçların karşılanabilmesi, yaşamlarını uzatacaktır. Köpeğiniz yaşlandığında ona özen göstermeli ve özel mamalar ile beslemeniz gerekmektedir. Bunun nedenlerini ise şu şekillerde sıralayabilir:
 
• Ağız ve diş sağlığı yaşlandıkça bozulacağı için, kuru mama ile beslemek daha da önem kazanacaktır. 
• Yaşlı köpekler, özellikle böbrek problemlerine eğilimlidirler ve fazla miktardaki fosfor ileri böbrek hasarına neden olabilir. 
• Fazla miktarda tuz içeren gıdalar yüksek kan basıncına sebep olabilir. Yüksek tuzlu gıdalar böbrek ve kalp rahatsızlıklarının oluşmasına neden olur. 
• Yaşlı köpekler için hazırlanan mamalarda karbonhidratlar, yağlar, proteinler, tuz, fosfor, kalsiyum, vitaminler son derece iyi ayarlanmıştır ve özellikle diyabete yatkın olan köpeklerin, yüksek tansiyonu olan köpeklerin ve kemiklerde problemleri olan yaşlı köpeklerin korunması için bu mamaları tercih etmek önemlidir.
 
Köpeklerinizin beslenmesi özen göstermeniz ve düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz, sağlıklı ve mutlu bir yaşlılık dönemi geçirmesi için çok önemli.
 
Yaşlı paticikler için önerdiğimiz mamalarda şu şekilde;
 
1- Hills Mature +7 Lamb & Rice Kuzu Etli Pirinçli Yaşlı Köpek Maması
-2,5 Kg: 196 TL
-14 Kg: 454 TL
 
(Lamb (kuzu 20%) and Rice (4%) 7 yaş ve üzeri yaşlı köpekler için hazırlanmış tam evcil hayvan mamasıdır/yemidir. Tam dengeli enerji, protein, vitamin, mineral içeriğine sahip olup, aşırı besinsel içeriklerden kaçınılmıştır.)
 
2- Brit Care Senior Kuzu Etli ve Pirinçli Tüm Irklar İçin İleri Yaş Köpek Maması
-3 Kg: 198 TL
-12 Kg: 413 TL
 
(Yüksek sindirilebilir protein ve azaltılmış yağlar sindirim sistemini yormaz ve obezite riskini azaltır. Barsak mikrofloranın oluşumu ve bağışıklığı desteklemek için mannan/ fruktooligosakkarit ve inulin içerir.)
 
3- Reflex Plus Orta Ve Büyük Irk +7 Yaş İçin Kuzulu Etli Yaşlı Köpek Maması
-3 Kg: 100 TL
-15 Kg: 394 TL
 
(7 yaş üzeri orta ve büyük ırklar için günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamak üzere kedi/köpek beslenme uzmanları tarafından özenle formüle edilmiş tam ve dengeli, kuzu proteini içeren süper premium köpek mamasıdır.)
 
4- Profine Senior Az Tahilli Hipoalerjenik Hindi ve Patatesli Yaşlı Köpek Maması
-3 Kg: 174 TL
-15 Kg: 468 TL
 
(Hindi, Tavuk Ciğeri, Patates, Mısır, Kümes Hayvanı Yağı, Somon Yağı, Doğal Tatlandırıcılar, Kuru ve Sade Pancar Küspesi, Kuru Elma, Bira Mayası, Domates içeriyor.)
 
Yazımızın sonlarına geliyoruz;
Yukarıda size hem fiyat hem kalite hem de köpeğiniz için lezetli gelebileceğini düşündüğümüz bir kaç mamadan bahsettik.
Peki bu mamaları biz neye göre seçtik ve neye göre şekillendirdik? Yazımızın devamında bu sorunun cevabını bulacaksınız.
 
1- İlk olarak seçeceğiniz mamalar köpeğinizin protein ihtiyacını karşılamalı.
Köpekler etçil hayvanlardır ve yiyeceklerinden tam olarak faydalanabilmeleri için proteine ihtiyaçları vardır.Örnek vermek gerekirse “Acana” markasında yüksek oranlarda et içerir bu da köpeğinizin daha fazla et tüketimi demektir.
 
2- Mama alırken Glisemik İndekse dikkat edin.
Köpekler için “Glisemik İndeks nedir?” diye sorar gibisiniz sanırım,açıklayayım; “Glisemik İndeks” ne kadar düşükse köpeğiniz yediği mamayı daha hızlı sindirir,daha az stres yapar ve kilo almasının biraz olsun önüne geçilir.”Glisemik İndeks” ne kadar yüksek olursa  köpeğiniz hazımsızlık çekmeleri yaşayabilir ve kilo alması hızlanır.Peki bu mamaları nasıl ayırt edeceğiz? Onu da hemen açıklayalım; Yulaf ve buğdayın bir mamada ne kadar fazla ise “Glisemik İndeksi” ise onunla orantılı şekilde yükselecektir.
 
3- Mamalardaki sebze ve meyveler çok önemlidir.
Köpeklerin vücutlarının insanlardan çok farklı olduğuna dikkat çekelim. Bu farklılık sayesinde besinleri de farklı bir şekilde sindirirler. İşte bu yüzden, onlara verilen meyvelerin miktarını kontrol altında tutmak önemlidir. Meyveler köpeklerin sindirim sisteminin sindirebileceğinden çok fazla şeker içerir.Bu yüzden köpeğiniz için şeker dozu için veterinerinize danışabilirsiniz.
 
4- Köpeğiniz kontrolsüz kilo almasın.
Alacağımız mamadaki karbonhidrat seviyesi çok önemlidir.Köpekler karbonhidrattan alabileceği aminoasitleri, besinleri sentezleyerek karşılayabilir ve bu olay doğasına daha uygundur. Ve fazla karbonhidrat köpeklerimize yağ olarak depo edilir. Karbonhidrat oranı fazla olan mamalar obezite riskini yükseltir ve köpeğimizin sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Peki bir mamadaki karbonhidrat miktarını nasıl ölçeriz?Bir mamanın karbonhidrat oranını hesaplamak için şu yöntemi kullanabilirsiniz:
 
“100 – (Protein Oranı) – (Yağ Oranı) – (Lif Oranı) – (Nem/Su Oranı) = (Karbonhidrat Oranı)”
Örnek vermek gerekirse;
Alacağınız mamanın değerleri %40 protein oranı, %5 yağ oranı, %5 lif/selüloz oranı, %15 nem/su oranında bir mama olsun,hadi bu oranları formüle koyup sonuca bakalım:
 
“100 – 40 (Protein Oranı) – 5 (Yağ Oranı) – 5 (Lif Oranı) – 15 (Nem/Su Oranı) = 35 (Karbonhidrat Oranı)”
Yani bu örnekteki mamada %35 “Karbonhidrat” varmış. Köpekler için en uygun “Karbonhidrat”oranı %35 ve altındaki oranlardır. Çünkü köpeklerin sistemleri gereği bunu kedi vücutlarında üretebilirler ve sizde dışarıdan takviye yaparsanız köpeğiniz bir süreden sonra obez olma evresine geçme şansı yükselecektir.Beslenme programında bunu mutlaka göz önünde bulundurmanızı öneririz.
 
5-Köpeğiniz doğal gıdaların bulunduğu mamalarla besleyin.
Köpeğinizde sizin gibi koruyucu madde içermeyen, genetiği değişirilmiş organizmalardan uzak yani doğal şeyleri tüketmesi onun sağlığını etkileyecek olacağından, alacağınız hazır mamalarda, nasıl kendiniz için aldığınız gıdalara dikkat ederek yazılarını okuyarak alıyorsanız, alacağınız mamanın üstündeki yazılarını iyi okumalısınız.
 

Benzer Yazılar

Yukarı