Köpek Hırlaması: Ne İfade Ediyor ve Ne Yapmalısınız?

Köpek Hırlaması: Ne İfade Ediyor ve Ne Yapmalısınız?

Köpekler, insanlarla farklı biçimlerde iletişim kurmaya çalışır ve bunlardan en önde geleni ise hırıltıdır. Bu nedenle, sesin ne anlama geldiğini yorumlamak için köpek hırıltısı türlerini anlamanız gerekir. Evcil hayvan sahipleri çoğu zaman köpeğin hırıldamasının bir hoşnutsuzluk veya saldırganlık işareti olduğunu varsaymaktadır fakat durum her zaman bu şekilde olmayabilir. Köpeğinizin hırıltılı seslerini çıkardığı zaman mutlaka size aktarmaya çalıştığı bir şey vardır ve eğer yakından dinlerseniz, hepsinin tam olarak aynı tonda gelmediğini fark edeceksiniz.

Köpekler Neden Hırlar?

 
Köpeğiniz hırladığında, içinde bulunduğu durumu daima göz önünde bulundurun. Köpeğinizin farklı durumlarda farklı türde hırıltı sesleri çıkardığını anlayacaksınız ve her bir köpeğin hırlaması tanımayı öğrenmek, köpeğinizin ne söylemeye çalıştığını belirlemenize yardım edecektir. Bu sesler bize birçok zaman benzer görünebilir ancak hepsi kendi bağlamında farklılık gösterir. Bir hırıltının "Kendimi korku içinde hissediyorum" dediği yerde, diğer homurdanma sesi "Eğleniyorum!" anlamına gelebilir.

Köpek Dilinde Her Hırlama Farklıdır

 
Köpeklerin kendine has dillerinde çıkardıkları hırlama sesleri farklı anlamlara gelebilir. Buna yönelik yapılan yeni araştırma bulguları, köpeklerin farklı durumlar için özel hırıltıları olduğunu hatta diğer köpeklerin bu hırıltıların farkını anlayabildiğini gösteriyor. Hırlama konusunda yapılan araştırmalardan biri de bunu destekler nitelikte: Araştırmada bir köpek oynarken kükrediğinde, tehdit olarak algıladığı bir yabancıya tepki verirken veya yiyeceklerini korurken farklı hırlama sesleri çıkarıyor. Ve bilim insanları bu sesleri kaydedip diğer köpeklere çaldığında, bu köpekler duydukları kayda göre aynı şekilde farklı tepkiler veriyor. Bu da bizlere gösteriyor ki köpeklerin hırlamalarının tonları ve nedenleri kendi içinde değişik anlamlara gelse bile diğer köpekler bu tonlamalara aynı tepkileri veriyor. Araştırmadan çıkan en ilginç nokta ise, köpeklerin başka bir köpeğin sesinden bağlamla ilgili bir şeyler anlayabileceklerine dair bir tür kanıt ortaya koyuyor olması. Köpeklerin birbirlerinin seslerini aynı imalarla tanıyabilme becerisi, maymunlar ve sincaplar gibi birkaç başka türde daha olabileceği düşünülüyor ancak hayvanlar dünyasında henüz büyük ölçüde kanıtlanmış bir durum değil. Oysa sevimli dostlarımızın dünyası için yeni bir sonuç.

Köpeğinizin Hırlama Sebepleri 

-Oyun esnasında hırlama-

 
Oyun sırasında köpeğinizin hırladığını fark etmiş olabilirsiniz. Köpekler bunu yaptığında tuhaf görünebilir yani siz birlikte eğlenirken “Neden aniden bir saldırganlık sesi çıkardı acaba sinirli mi?” diye düşünebilirsiniz. Cevap basit: Değiller!
Bu tür bir köpek hırlaması, evcil hayvanınızın eğlendiğini gösterir; hatta köpeğiniz size oynamaya devam etmek istediğini söylemeye çalışıyor olabilir! İnsan kulağının köpek hırlamasındaki ince farklılıkları algılaması zor olsa da, oyunda çıkardıkları hırlamalar agresif homurtudan ayırt edilebilir. Her köpeğin farklı olmasına, kendi ses aralığına ve bireysel 'sesine' sahip olmasına rağmen genel olarak köpek oyunlarında hırıltılar diğer hırıltı türlerinden daha yüksek perdede çıkar. Ayrıca oyun sırasında çıkardıkları hırlama sesi genellikle daha kısa olacak ve büyük ihtimalle bu seslere, köpeğinizin ön bacağına eğilerek arka ucunu havada kaldırması gibi keyif aldığını gösteren jestleri eşlik edecektir. Korkmanıza gerek yok, elinizdeki oyuncağı sallayıp onunla vakit geçirmeye devam edebilirsiniz.

-Agresif hırlama-

 
Bu agresif köpek hırlama biçimi tamamen gücünü ortaya koymaya çalışmasının bir ifadesidir. Bir köpek, başka bir hayvan üzerindeki "alfa" konumunu belirlemeye çalışıyor olabilir veya doğal av içgüdüsünü tetikleyen bir şeyi fark etmiş olabilir. Bu tür bir köpek hırlamasını teşvik etmemek ve evcil hayvanınızı saldırganlığını tetikleyen şeyden ayırmaya çalışmak önemlidir. Her zaman dikkatli olun ve saldırgan köpek hırlamasıyla uğraşırken evcil hayvanınızın içinde bulunduğu durumu göz önüne alın. Oyun sırasında bir köpek ya bir kişiyle ya da başka bir köpekle hırlarsa gözünüz korkmasın. Durumun artması ihtimaline karşı sadece gözünüzü üzerinden ayırmayın ancak genellikle oyun sırasında hırıltı daha önce de bahsettiğimiz gibi bir köpeğin sadece eğlendiğine işarettir. Eğlendikleri zamanın aksine bir köpeğin saldırganlık maksatlı hırladığı çoğu zaman oldukça açıktır. Bu tür bir köpek hırlaması; uzun, alçak, gürültülü, oldukça gürültülü olmasıyla ayırt edilir. Evcil hayvanınızın duruşu da -çıkıntılar ve göğsünün inip kalkması gibi hareketlerle-  normal hırlamadan farklı olduğu noktasında kendini belli eder.

-Uyarı amaçlı hırlama-

 
İşte şimdi biraz endişe edebilirsiniz! Bu derin, gürleyen hırıltı türü genellikle bir köpek kendini tehdit altında veya sahiplenici hissettiğinde ortaya çıkar. Köpekler çoğu durumda, onların kişisel alanlarını ihlal ettiğinizde sizi uyarma içgüdüsü hisseder. Aslında bu tür hırlamanın saldırgan olması amaçlanmaz; köpeğin rahatsız hissettiğini göstermesi için sizi kibarca uyarmaya çalıştığı anlamına gelir. O yüzden uyarı hırlamalarını görmezden gelmeyin. Köpeğinizin kendini tehdit altında hissetmesine veya korkmasına neden olan her şeye dikkat edin ve sorunun nedenini ortadan kaldırmaya çalışın. Köpeğiniz durumu alevlendirmek istemiyor, sadece size şunu söylemeye çalışıyor: "Lütfen bana biraz alan ver!" Böyle bir durumda istediği alanı ona mutlaka vermelisiniz.

-Mutluluk hırıltısı-

 
Köpekler, zevk aldıklarını göstermek için kediler gibi mırıldamasa da, evcil hayvanınızın ara sıra garip bir mırıldanma sesi çıkardığını fark etmiş olabilirsiniz. Keyiften hırlayan köpeğinizin sesi kulağa çok düşük gelebilir ve diğer köpek hırlamalarından çok daha uzun sürebilir. Evcil hayvanınızın içinde bulunduğu durumda keyif hırıltısı çıkarıp çıkarmadığını anlamak basittir: Göbekleri ovuşturuluyorsa veya keyif aldıkları bir anda dişlerini göstererek teknik olarak "hırlıyor" gibi görünüyorlarsa. Bu tür bir köpek hırlaması; agresif bir homurtunun tipik yorumundan daha ileri olamaz. Köpeğinizin burada aslında size “Bunu seviyorum, sakın durma!" demeye çalışıyor.

-Hayal kırıklığı hırıltısı-

 
Dışarıdan eve geldiğinizi gören köpeğiniz aniden hırlamaya başlıyor çünkü bir çit sizi birbirinizden ayırıyor. Ya da ona uzaktan bağırdınız ve heyecanlandı ancak yanınıza gelecek olanağı yok. İşte bu ve buna benzer durumlarda köpeğiniz genellikle hırlamaya başlar. Bu hırıltıyı saldırgan olarak yanlış yorumlamak kolaydır, çünkü evcil hayvanınız endişeyle ortalıkta koşturacaktır. Bu endişesinin nedeni istediği yere ulaşamadığı için bulunduğu engellenmişlik ya da hüsran duygusuyla gelen hayal kırıklığıdır.

-Acı çekmeye bağlı hırıltı-

 
Köpeklerin birçoğu köpek inanılmaz derecede metanetlidir ve acı içinde olduklarını veya iyi hissetmediklerini belli edemezler. Yine de hırıltı, ağrı veya hastalığın bir göstergesi olabilir. Acı çeken veya hasta olan bazı köpekler yalnızca onlara fiziksel olarak dokunduğunuzda hırlar ancak diğerleri sadece ağrıyan bir kalçaya veya pençeye yaklaşırsanız bunu yapabilir. Köpeğinizle ilgili herhangi bir şeyin yanlış olduğunun farkında olmayabileceğiniz için, bu tür hırlamanın biraz şaşırtıcı görünebileceğini unutmayın. Köpeğinizin hırlamasının ağrı veya hastalıktan kaynaklandığını anlamak için bazı ipuçlarından faydalanmalısınız. Eğer çevresindeki hareketlere karşı hırlıyorsa, davranışlarında ani bir değişiklik varsa ve dokununca hırıltı çıkarıyorsa veterinerinizi bu durum hakkında bilgilendirmelisiniz.

-Bölgesel alanını korumaya yönelik hırıltılar-

 
Köpeğiniz bazen de tamamen içgüdüsel bir şekilde bölgesini savunma ihtiyacı hissettiğinde hırlayabilir. Bu, alanını korumak için bir hırıltı olabilir ya da yabancılardan (veya ikisi birden) korktuğu için bu şekilde davranıyor olabilir. Bölgesine giren tanıdık olmayan insanlara veya hayvanlara karşı saldırgan davranışlarını gördüğünüzde, pencere ve çitin yakınlarında havladığını duyduğunuzda ya da misafirleri kapıda görür görmez hırlama seansına girdiğinde bunların tamamı bölgesel alanını korumak içindir. Endişe etmenize gerek yok, sevimli dostunuz hem kendini hem de sizi korumak istiyor. Hepsi bu!
 

Benzer Yazılar

Yukarı