İtaatkar Bir Pitbull Nasıl Eğitilir?

İtaatkar Bir Pitbull Nasıl Eğitilir?

İlk Eğitim Aşaması:  Tuvalet;

Evinize ilk geldiği andan itibaren tuvalet ilk eğitim aşamasıdır. Yavru ya da yetişkinler için farklı eğitim aşamaları uygulanır. Yetişkinler için düzenli tuvalete götürmek yeterli olurken, yavrular biraz çaba gerektirecektir.
Tuvalet için dışarda bir yer seçiyorsanız;
Alana çabuk gidebileceğinizden emin olun
İnsanlardan, hareketten uzak bir nokta olsun ki köpeğinizin dikkati dağılmasın
Sürekli ayna alana götürün, bu şekilde ortama ve kokusuna alışarak daha hızlı eğitilecektir
Yavrular dışkı kaslarına pek hakim değillerdir. Bu nedenle 2 aylık bir yavru en fazla 2 saatte bir tuvalete çıkartılmalıdır. 
Yemeklerden sonra, uykudan sonra ve gece yatmadan önce tuvalet için dışarıda 20 dakika durmanız gerekir
Kendilerini rahat hissetmeleri için tuvalet alanının ortasında durun ve tasmayı 3-4 adım gezecek şekilde açın. En az 20 dakika bu şekilde bekleyin
Her olumlu davranıştan sonra onu sevin, övgü dolu sözler söyleyin ya da ödül bisküvileri verin

Saygılı Ve Söz Dinleyen Bir Pitbull

Bir köpekten bekleyeceğiniz ikinci konu itaat etmesidir. Komutlarınıza karşılık vermeli ve sizin dediklerinizi yapmalıdır. Bu zamanla olacak bir şey olsa da; eğitim ne kadar erken başlarsa o kadar iyidir. 4 haftadan sonra birçok köpek cinsi gibi Pitbull cinsleri de eğitim almaya başlayabilir. 
Eğitimde size yardımcı olacak 5 materyallerinizi hazırlayın;
1. Tasma
2. Kafes
3. Ödül bisküvileri
4. Klikker düğmesi
5. Sevdiği oyuncaklar
 
Tasma; 12 haftaya kadar boyun tasması kullanabilirsiniz. Ancak sonrasında tüm göğüs tasmaları ya da cinse özel tasmaları tercih edebilirsiniz. 
Kafes; demir parmaklı olanlar daha uzun süre kullanılacaktır. Kafes içinde mutlaka rahat edeceği bir ortam yaratmalısınız. Suyu, yatağı ve sevdiği oyuncakları burada olabilir. Kafese alışma sürecinde onu destekleyin. Kafes hiçbir zaman ceza için kullanılmamalıdır. 
Ödül bisküvileri; sevdiği herhangi bir yiyecek ya da hazır satılan lezzetli küçük parçalar olabilir.
Clikker ya da kliller denilen özel ses çıkaran, avuç içine sığabilen, düğmeli bir cihazdır. Pet Shoplarda bu cihazı bulabilirsiniz. Köpeğinizi önce bu cihazın sesine alıştırmanız gerekir. Sonra bu sesi duyduğunda size odaklanacaktır. Bu şekilde istediğiniz komut ve davranışları köpeğinize daha kolay öğretebilirsiniz. 
Sevdiği oyuncaklar; bir köpeğin sevindiği zaman ya da uyurken ağzına aldığı, satıldığı, sürekli yanında taşıdığı bir oyuncağı mutlaka vardır.

Sosyalleşme Ve Ailenin Parçası Olma

Sosyal olmak, köpekler için daha uysal ve kabullenmeye yönelik davranışlar sergilemektir. Irkın üzerinde ki kötü izlenimi bir taraf bırakırsak, insanlardan uzak, sadece sahibi ile yaşayan bütün köpekler, farklı canlılar ile karşılaştığında yırtıcı olabilir. Bu nedenle küçük yaşlarda eğitim ve sosyalleşme önemlidir.
Evinize gelen giden ile onu uygun şekilde tanıştırın
Diğer mahalle sakinleri, tüpçü, postacı ya da sucu gibi apartmana gelenler ile tanışmasına izin verin
Çocuklar ile daha fazla zaman geçirmesini sağlayın
Dolaşırken başka köpekler ile tanışmasına olanak sağlayın
Temel komutlar içinde dur, yapma, bırak ve dur gibi komutları kesinlikle öğretin. İstenmeyen bir durum ile karşılaştığınızda bu komutlar ile müdahale edebilirsiniz.
Uzun süre kafesinde yalnız kalmasına izin vermeyin
Onunla bolca zaman geçirin ve sevecen mizacını korumasını sağlayın. Agresif olduğu zamanlar genelde evde tek kaldığı ya da onunla ilgilenilmediği zamanlardır.

Davranış Bozukluğu Olanlarda Eğitim

Köpeğiniz sizi dinlemiyor mu? İnsanların üzerine atlayıp, masadan yemek mi çalıyor?
Başlarda bazı davranışlar onları sevimli gösterse de, zaman geçtikçe bu davranışlar sizi rahatsız edebilir. Bu nedenle yavru iken müdahale etmediğiniz birçok şey için ilerde mutlu olabilirsiniz.
Havlama, insanların üzerine atlama, bir şeyler çiğneme ve ısırma, uluma, eşyaları kaçırma ve vermeme, onun olmayan yemekleri alma gibi eylemler köpeklerde davranış bozukluğu olarak değerlendirilir. Bu davranışlar kötü ve istikrarsız bir eğitimin sonucu olabileceği gibi psikolojik sorunlar ile de alakalıdır. 

Davranış bozukluklarını nasıl önleyebiliriz?

Onu çok uzun süre yalnız bırakmayın. İşten eve geldiğinizde onunla zaman geçirin, bolca yürüyün, egzersiz yapın ve farklı oyunlar oynayın
Kafeste en fazla 4 saat kalabilirler. Bu sürenin aşılmaması gerektiğini unutmayın
Yemeklerinde onları rahatsız edecek ek gıdaların olmadığına, hazımsızlık veya alerjik bir durum olup olmadığına dikkat edin
Havladığında hemen kalkıp onunla ilgilenmeyin. Önce siz onun dikkatini dağıtın, sonra havlamadan bağımsız bir şekilde onunla ilgilenin
Dışarıdan eve girerken önce siz, sonra köpeğiniz içeri girmelidir
Yemek saatlerinde öncelik her zaman sizindir. Siz yedikten sonra onlara yemeklerini verin ve asla masadan yemek vermeyin
Onu sevin, kucağınıza alın ama asla ayaktayken omzunuzdan daha yüksek bir noktaya kaldırmayın

Pitbull İçin Kafes Kullanımı

Kafes, farklı aşamalarda pitbull için oldukça iyi bir eğitim yardımcısı olacaktır. Aynı zamanda seyahat ederken de harika bir konfor sağlar. Evinize yeni gelen ve köpeklerden korkanlar için biz izole aracı olabilir.
 
Köpeğinizi kafese alıştırmaya ilk andan, yavruyken başlayın. Büyüyeceğini düşünerek, kafes ölçülerini ona göre belirleyin. Daha sonra değiştirdiğinizde yeni kafese alışması zaman alabilir.
Kafes sessiz, sakin, uyumaya elverişli ve ortamın en rahat yerinde bulunmalı
İçinde gereken konfor, temiz su dolu tası ve sevdiği oyuncaklar yer alabilir.
Kafes, köpeğiniz içinde değilken kapısı açık olmalıdır. Kendi başına girip çıkabilmelidir.
Kafesi kapattığınızda 3- 4 saatten daha uzun bir süre kapalı olmamasına dikkat edilmelidir. 
 

Benzer Yazılar

Yukarı