İyi Bir Pomerianian Nasıl Eğitilir?
İlk Adım; Tuvalet Eğitimi;
8 haftalık olan bir yavru tuvalet eğitimi almaya başlayabilir. Tuvalet alışkanlığı iki aşamadan oluşacaktır.
İlk aşama Pomunuza evin her yerine çiş yapamayacağı gerçeğini öğretmek olacaktır. Bunun için öncelikle göz önünde olan, onu rahat kontrol edebileceğiniz bir alan belirleyin ve bu noktaya lazımlık, tuvalet pedi ya da tepsi benzeri bir detay koyarak, köpeğinizin bu alana çişini yapmasını sağlayın.
Alana gelip çiş yapması için onu teşvik edecek bir kelime seçin. Bu “çiş”, “hadi”, “tuvalet” gibi kelimeler ya da anlamsız bir kelime olabilir. Onu sık sık tuvalet noktasına götürün.
Takip edin ve kaka, çiş yapma dürtüsü ile koklama, çökme eğilimleri olduğu anda uyarıp, hemen onu tuvalet alanına bırakın. Bu alana yaptığında onu mükafatlandırın. Daha sonra dışarıya düzenli olarak yapmaya başladığında bu alnı iptal ederek kaldırabilirsiniz.
İstenmeyen Yerlere Dışkı Yaparsa Ne Yapmalısınız?
Köpeğiniz evde ya da başka bir yerde istenmeyen bir yere dışkısını bırakırsa ellerinizi çırparak, sesli bir şekilde onu uyarın. Asla fiziksel ceza kullanmayın. Dışkı bıraktığı yerde koku kalmayacak şekilde temizleyin. Üstünü kapatabiliyorsanız kapatın ya da üzerine çamaşır suyu, koku giderici bir şey koyun. Bu şekilde aynı kokuyu duyup tekrar o alana gitmesini engellemiş olursunuz.
İkinci aşama, dışarıya tuvaletini yapma alışkanlığını edindirme. Bu iş içi iyi bir disiplin, sabır ve ısrar gerekecektir. Yavru köpekler daha fazla dışkı ihtiyacı duyar. Düzenli beslenme ile birlikte dışkı alışkanlığı da düzene girecektir. Köpekler yemek yedikten kısa bir süre sonra tuvalet gereksinimi duyarlar.
Ne Zaman Dışarı Çıkartmalısınız?
• Uyandıktan hemen sonra (sabah ve aralarda ki kestirmelerden sonra)
• Oyun parkından geldiğinde ya da oyun bittikten sonra
• Yemeklerden 20 dakika sonra
• 2 aylıkken 2 saatte bir, 3 aylıkken 3 saatte bir
• Yeteri kadar dışarıda dolaşın, kaka ya da çişini yapmadıysa eve geldiğinizde dikkatli olun.
Dışarıda tuvaletini yaptığında onu sevin ve ödüllendirin. Sonrasında bunu alışkanlık haline getirecektir. Bu şekilde evde yapacağı alanı da kaldırıp normal olan tuvalet alışkanlığına devam edebilirsiniz.
Havlamamayı Öğrenebilirler
Bu ırk hakkında genel olarak havlama alışkanlığı olduğuna yöneliktir. Ancak birçok köpek ırkında olduğu gibi Pomerianianlar da belirli durumlarda havlarlar. Havlama sorununu çözmek için onların neden havladıklarını bilmek gerekir.
• Dikkat çekmek
• Korunma/ koruma içgüdüsü
• Heyecanlanma
Yukarıda ki üç neden dışında pek havlamayacaklarını bilmelisiniz. Havlamak onlar için doğal bir süreç gibi görünse de, aşılamayacak bir sorun değildir.
Öncelikle onu meşgul edin, onunla ilgilenin, topunu atın getirsin ya da başka şekilde dikkatini çekecek şeyler yapın.
Çiğneme kemikleri ve benzeri şeyler vererek onların oyalanmasını sağlayın.
Eve gelen misafirler konusunda sıkıntı yaşıyorsa, sosyalleşme konusuna bir göz atabilirsiniz.
İtaat Eğitimi Sizin İçin De Önemlidir
Köpekler her zaman bir patron olmasını sever. Otorite sizin en önemli kozunuzdur. Onun gözlerine bakın ve patronun kim olduğunu ona söyleyin.
Tasma tutarken, kendi başına oraya buraya gitmek istediğinde ya da evde onu susturmaya çalıştığında her zaman sizin dediğinizin olması önemlidir.
Tasma ile gezerken, bir elinizde tasmanın sapını tutsun, diğer eliniz tasmanın ipini gevşek bir şekilde tutsun. Öncelikle ona giden ana tasma ipi çıplak elinizde olsun. Bu şekilde onu daha rahat kontrol edebilirsiniz.
Düzenli bir hayat, Pomerianian için çok önemlidir. Düzenli olduğu zaman itaat ve diğer konularda size daha bağlı olacaktır.
Bir Pomerianian Sosyal Olmalı
Pom cinsi sevecen ve kaynaşmaya meyilli köpeklerdir. Ancak eğitim ve yaşam tarzı köpeklerin karakterlerinde ciddi anlamda etki yaratırlar. Sakin, kimsenin olmadığı bir ortamda yetişen köpeğiniz, kalabalık bir ortama girdiğinde tedirgin olur ve sürekli havlayabilir.
Bu nedenle onu daha fazla insan ila tanıştırın. Tanışma işlemlerinde daha sakin olun. Karşıda ki kişiyi de sakinliğe davet edin. Kalabalık bir ortama direk sokmak yerine, tek tek o kişiler ile tanışmasını ve karşılaşmasını sağlayın.
Diğer cinsler ya da hayvanlar ile karşılaşmalarında sakin olun. Tasmasız birlikte olabilecekleri bir durum varsa, tasmasını salın ve oynamalarına, koklaşmalarına izin verin.
Asla bağırıp, sert hareketler yapmayın. Bu şekilde yeni taştığı herkes ya da her hayvanla aynı şeyin olacağına dair hatalı öğrenme olabilir.
Ödül Ve Ceza Kavramı
Köpek eğitimin en büyük aşaması elbette ki ödül kısmıdır. Pekiştirme sistemi köpekler üzerinde eğitimi en iyi şekilde sağlamanıza olanak sağlar. Köpekler onlara karşı yaptığınız kötü, cezalandırıcı davranışları algılayamazlar. Onların beyinlerinde; ben bunu yaptım ve sahibim bana ceza verdi kavramı pek yoktur.
Ancak; ben bunu yaptığım için sahibim bu güzel kemiği bana verdi vardır. Ceza yerine, sesli uyarı, belli kelimeler “hayır” “yapma” “olmaz” onlar için daha etkili sonuç verecektir.
İstemediğiniz şeyi yaptıklarında sesli şekilde uyarın ve üzerinde durmadan olayı kapatın. Bir şeyi teşvik etmek için sevgi en güzel ödüldür. Onu sevin, başını okşayın, “aferin” deyin…