Kangal Köpek Soyuna Çipli Takip Sistemi Başlıyor
Kangal Köpekleri Artık Çiple Takip Altında
Yalnızca Anadolu'da değil Dünya'nın her yerinde koyun sürülerini yabani doğa hayvanlarından muhafaza eden Anadolu’nun has köpeği, takip edilir hale gelecek..
Sanayi Bakanlığı’nın açıklamasında,ülkemizin önemli tasarılarını gerçekleştiren kuruluşlarından ORAN, en üst seviyede bilimden faydalanacak Kangal Merkezi’ni Sivas'ta inşa edecek.
Kangal köpeğinde üretim yapılması planlanıyor.Her sene 400 Kangal üretilecek.Ortalama 2021 yılında hizmete geçeceği düşünülüyor.
"SİVAS'I DÜNYA BİLECEK"
Sanayi ve Teknoloji Bakanımız,sosyal mecralardan merkezle ilgili tanıtım videosu paylaştı.
Videoda,"Cesurluğu, aklı ve kuvvetli sezgileri ile bölge halkının kangallarını koruyoruz. Önemli kuruluşların takviyeleri ile meydana gelecek merkezle Sivas'ı dünya bilecek." şeklinde belirtti.
7 Milyon Değerinde Proje
Kangal köpeklerinin korunması konusunda çalışma yapan ORAN,önemli yerel kuruluşlarla güçlerini birleştirdi.
7 Milyon liraya mal olacak bu projenin yüzde 75'ni ORAN karşılayacak.Merkez Sivas'a bağlı ortalama 43 dönüm büyüklüğündeki saha üzerine kurulacak.
Genetik Kimlikleri Korunacak
En temel işlevi,Kangalların üretimi ve genetik kimliklerinin bozulmaması olacak kuruluşta büyütülen yavrulara derilerinin altına çip koyulup, köpek hakkında önemli bilgiler kayıt altında tutulacak.Kaybolma gibi durumlarda yararlanılacak.
Üretilen her Kangal köpeğin bir kimliği olacak ve soy ağaçları çıkartılacak.Böylece ırk saflığı muhafaza edilmiş olup,kontrolü sağlanabilecek.Bilim insanları uzun vadeli gözlem yapabilecekler,genetik çeşitliliğe yönelik araştırmalarda bulunabilecekler.
Bölgesel Kalkınmaya da Can Katacak
Eğitim alanlarının bulunduğu veteriner hizmetlerinin verileceği merkez,kent turizmini artırarak yerel ekonomiye can suyu olacak.
Merkezde başlangıç olarak veteriner,laborant,uzman köpek bakıcısı görevlerini yerine getirecek 13 kişiye istihdam kapısı açacak,yavru satışları ve diğer gelirlerle ekonomik sürdürülebilirlik sağlanacak.
20'si erkek 60'ı dişi olacak 80 adet damızlık köpeğin yetişeceği kuruluşta yavru köpekler 2.aylarına gelmelerinden itibaren internet sayfasından sahiplerine ulaşacak.İlerleyen zamanlarda bu sayı 400'e yükseltilecek.
Kangal Irkının Soyu Korunacak
İnşaatı yakından izleyen Sivas Valisi,"Kuruluşumuz bünyesinde Kangallarımız her yerde takılan çip ile izlenecek.Yavrularımıza doğdukları anda kimlik takılacak.Sistemden tüm süreçleri takip altında olacak, ırkın soyu korunmuş olacak." dedi.
Kangalların sürüleri yönetmekte en iyi ırk olduğunu açıklayan ORAN Genel Sekreteri,"Bu yapı hayvancılığı destekleyecek.Bünyemizde büyüyen köpekler çiftçilerimize yardımcı olacak.” dedi.
30 sene veterinerlik yapan Kangal Köpeği Araştırma Merkezi Müdürü "Araştırmalarımıza göre doğumlarda ölümlerle sık sık karşılaşıyoruz. Bu ölümlerde en büyük etken doğarken aşı olmamaları.Yaşanan bu sorunu, kurulan merkezle ortadan kaldıracağız.” dedi.
"ANADOLU'DAKİ EN HAS KÖPEK"
İyi bir koruyucu olarak ünlenen Kangallar asırlar boyunca çobanlara yoldaşlık yapıyor.
Sahibine bağlı,sezgileri yüksek karakterli Kangallar, Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu zamana sistematik biçimde yetiştirilen cesur çevik köpeklerdir.
"Anadolu Arslanı" olarak bilinen Kangal Köpekleri lakabının hakkını sonuna kadar veriyor.