Köpeklere Kene Yapışması
Sıcak havalarda ortaya çıkan ve sık sık gündeme gelen kene, kan emerek yaşayan bir canlıdır. Bu parazit canlılar, insanlara yapışabileceği gibi birçok hayvana yapışarak zarar verebilir. Bilinen iki kene türü vardır; sert keneler ve yumuşak keneler. Ancak bu canlıların türleri ve sayısı tam olarak tahmin edilmek ile birlikte 900’den fazla farklı türünün olduğu öne sürülmüştür. İsimlendirmeleri genellikle tutundukları hayvanlardan ve renklerinden oluşmuştur. Bu türler arasında en bilineni köpeklere yapışan köpek kenesi’dir. Bunun dışında siyah, kahverengi, gri, sığır kenesi gibi türleri de vardır.
Köpeklere Kene Nasıl Yapışır ?
Keneler sıcak ve nemli alanlarda yaşarlar. Yaşam alanları ise genellikle uzun otların araları, bahçeler, ağaçlar gibi doğal ortamlardır. Köpekler de insanlarla iç içe yaşayan ve özellikleri bu alanları sıklıkla kullanan canlılar arasında yer almaktadır. Bu nedenle köpeklere kene yapışması ihtimali oldukça yüksektir. Keneler, yaşamlarını sürdürdüğü alanlarda tutunabilecekleri canlıları beklerler ve fırsat bulduklarında özellikle köpeklere yapışırlar. Bu süreç kenenin köpeğin uzun tüyleri arasına saklanması ve kısa süre içerisinde hortumu anımsatan organlarını deriye geçirmesi ile başlar. Deriye geçen organları sayesinde köpeklerin kanını emerler ve bu şekilde hayata tutunurlar. Kan emme süreleri ise birkaç saat sürebileceği gibi birkaç günü de bulabilir.
Yapışmasının Zararları Nelerdir ?
Keneler, yapıştıkları canlıların sadece kanını emmekle kalmayıp birçok hastalığın bulaşmasına sebep olurlar. Yaşadıkları alanlarda ya da kanını emdikleri diğer canlılarda olan bulaşıcı hastalıklar, keneler sebebi ile diğer canlılara bulaşabilir. Köpeklere kene yapışması sonucunda ise ortaya çıkabilecek birçok hastalık vardır. Bu hastalıkların bir kısmı tedavi edilebilirken bir kısmının ölümcül olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle köpeklere kene yapışması konusunda bilgili olmak ve yapışması halinde mümkün olduğunca erken müdahale etmek, sevimli dostlarımız için hayati önem taşır. Kene yapışması sonucunda köpeklerde oluşabilecek hastalıklar şunlardır:
Lyme Hastalığı: Bu hastalığa sebep olacak bakterilerin taşıyan kenelerin köpeğe yapışması halinde lyme hastalığı ortaya çıkabilir. Bu hastalık köpeklerde nadiren ölümcül sonuçlansa da bazı belirtilerini ağır atlatabilirler. Belirtileri şu şekildedir: Halsizlik, ateş, topallama, iştahsızlık, lenf yumrularının büyümesi.
Beyin İltihabı: Kene ısırması ile köpeklere bulaşan en tehlikeli hastalıklardan biri beyin iltihabıdır. Bu hastalık köpeğin beyin ölümüne sebep olarak bilinç kaybı hatta ölüme dahi neden olmaktadır. Belirtileri şunlardır: Ateş, nöbet geçirme, depresyon, yüz felci, hareketlerde eşgüdüm bozukluğu, göz bebeklerinin farklı şekilde büyümesi, bilinç kaybı.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Kenelerden geçtiği bilinen bu hastalığın sadece insanlarda olduğu düşünülse de köpeklerde görülme ihtimali de yüksektir. Nadiren ölümle sonuçlansa da köpeklerin de şiddetli yan etkiler gördüğü bilinmektedir.
Kansızlık: Kenelerin bakteri taşımaması halinde köpeklerde herhangi bir hastalığa sebep olmadığı bilinir. Ancak keneler, köpeklerin vücuduna yapışık kaldığı süre içerisinde kanlarını emer ve kansızlık meydana gelmesine sebep olur. Özellikle yavru köpeklerde görülen kansızlık, ölmelerine dahi sebep olabileceği için önlem alınması oldukça önemlidir.
Kene Yapıştığı An Ne Yapılmalı?
Kenelerin yaşam alanları sıcak ve nemli bölgelerdir. Genellikle bahçelerde uzun otların arasında, ağaç yapraklarında yaşarlar. Bu alanların büyük kısmı, köpeklerin sosyalleştikleri ortamlar olduğu için yapışma riski oldukça yüksektir. Kene yapışması durumunda hem bakteri taşıyabilecekleri için farklı hastalıklar bulaşabilir hem de kanları emildiği için kansızlık gibi ciddi sorunların ortaya çıkması mümkündür. Bu nedenle köpeğe kene yapışması halinde kenenin anında vücuttan çıkarılması gerekir. Çıktıktan sonra ise zehirli olup olmadığı, herhangi bir bakteri taşıyıp taşımadığı öğrenilerek köpeğin olası hastalıklara karşı tedavisine başlanmalıdır.
Kene Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?
Köpeğe kene yapıştığı fark etmeniz ardından çıkarabileceğiniz farklı yöntemler vardır. Bu yöntemleri hassas bir şekilde uygulamak hayvana zarar vermemek açısından önemlidir.
Şampuan Kullanma:
Kene şampuanları yavru köpekler için kullanılmaz. Yavru olmayan tüm köpekler için kullanabileceğiniz şampuanları kolaylıkla bulabilirsiniz. Kene şampuanı, kenenin yorgun ve sersem düşmesini sağlayarak kafasını gömdüğü vücuttan çıkarmasına yardımcı olur. Şampuan etkisi ile sersemleşen kene, derinin içinden çıkar.
Cımbız Kullanarak Çıkarma:
Kene çıkarma işleminde en çok tercih edilen yöntemlerden biri cımbız kullanmaktır. Bu işlem mutlaka uzman bir hekim tarafından dikkatle yapılması gereken bir işlem olduğu için evde denenmemesi gerekir. Cımbızla kene çıkarma sırasında hekimler eldiven, maske ve koruyucu elbiselerle olası bakterilere karşı önlem alır. Cımbız ile kenenin tüm vücudu tutulur ve fazla sıkmadan çıkarılır. Cımbızla fazla baskı uygulanması halinde kene patlayarak zehrini saçabilir. Bu nedenle işlem sırasında çok dikkatli olunması gerekir.
Kene Spreyi Kullanarak Çıkarma:
Kene spreyi yavru köpeklerde kullanılmaz. Yavru hayvanlar harici tüm köpeklerde etkili bir işlemdir. Kene spreyi köpeğin sadece kene olan bölgesine uygulanır. Bu nedenle kenenin olduğu alanının bulunması için hafif bir şekilde tüylerinin taranması gerekir. Bu işlem sırasında kene patlayabileceği için dikkatli olunması gerekir. Kenenin olduğu alana sprey uygulandıktan sonra kafasını vücuttan çıkaracaktır.
Vazelin Kullanarak Çıkarma:
Kene şampuanı veya sprey kullanılmayacaksa vazelin yöntemi ile kenenin vücuttan çıkması sağlanabilir. Bu işlem için kenenin nerede olduğu bulunur ve üzerine yoğun miktarda vazelin konulur. Vazelin konulan alanda kenenin nefes alması engelleneceği için belirli bir süre sonra kafasını çıkaracaktır.