Köpeklerin Günlük Yaşamında İhtiyaç Duyacağı Başlıca Aksesuarlar
Mama Kabı Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar;
Mama kabı seçimi köpeğin boyu, tüy yapısı ve köpeğin boyun yapısı ile doğruda ilgilidir. Mama kabında beklenen en önemli görev işçindeki yiyeceğin dışına dökülmeden içinde muhafaza etmesidir. Bu da mama kabının tasarımı ile alakalı olduğu kadar köpeğin fiziksel özelliklerine uygun mama kabının seçimi ile de alakalıdır. Mama kabı materyalleri kolay temizliği ve dayanıklılığı nedeni ile paslanmaz çelik olarak seçilebileceği gibi emaye ya da melamin olanları da kullanılabilir. Bu şekilde hem yiyecekler kısa sürede bozulmaz hem de kolay temizlenebilir. Yetişkin köpeklerde her ne kadar mama kabına konan yiyecek hızla tüketilse de yavru köpeklerin ilk ayların mama kaplarında yiyecek sürekli bulundurulur. O sebepten yiyeceğin içinde çabuk bozulmaması önem arz eder. Uzun ve büyük köpek ırkları için dar ağızlı derin mama kapları tavsiye edilir. Yavru sahiplenildiğinde köpek büyük bir ırk olsa da yetişkin bir köpeğe göre mama kabı alınmamalı. Yavrunun fiziksel özelliklerine göre uygun bir kap seçilmelidir.
Su Kabında Aranması Gereken Özellikleri
Su kapları mama kapları gibi derilmeme özelliğine sahip olmalıdır. Su kapları da evde kullanılacaksa paslanmaz çelikten dışarıda kullanılacaksa mermer ya da betondan imal edilebilir. Köpeğin büyüklüğüne göre seçilecek su kabı bir alana sabitlenirse dökülme problemi büyük ölçüde ortadan kalkar. Su kaplarında kabın seçimi kadar içerisine konan suyun gün içinde sürekli taze bulundurulmalı. Köpeklere su verilirken soğuk olmamasına dikkat edilmeli. Açık alanda kullanan plastik su kapları içindeki zararlı maddeleri aşırı sıcaklarda suya aktarabileceğinden özellikle dış alanda su kaplarını plastik olarak seçmemeye dikkat edilmeli.
Evde Beslenen Köpeklerin Tuvalet İhtiyacı İçin: Tuvalet Pedleri
Evde bakılan köpeklerde tuvalet için sık dışarı çıkmak istemeyenlerin kullandığı tuvalet pedleri genelde yavru köpeklerde ve küçük boyutlu köpeklerde kullanılmakta. Tuvalet pedi kullanımı eğitim gerektirir. Bu eğitim köpeğe eve girdiği günden itibaren verilmeye başlanmalıdır. Köpek yavru ise eğitimi daha kolay olacak, yetişkin ise ev tuvalet eğitimi yok ise eğitim profesyonellerden tarafından verilmelidir. Tuvalet pedlerininin yanında geniş ve 10-20 santim derinliğe sahip plastik kaplanların içine gazete kağıdı sererek köpeğin tuvalet ihtiyacı giderilebilir. Dışkı yaptıktan sonra kabın içindeki gazete kağıdı atılarak yenilenmelidir. Bu şekilde hayvanın dışkısı kontrol edilerek olası parazitler fark edilerek müdahale edilebilir. ,
Tasmaların Özellikleri ve Kullanım Kuralları
Bu şekilde kolayca boynundan çıkamayacağı gibi köpeğin boynunu da sıkmaz. Tasma üzerinde köpeğin gezdirilmesi, bir yere bağlanması ve sevk kayışının bağlanması için halka takılmalıdır. Alınacak tasmanın köpeğin boynunda sürtünme nedeni ile yara yapmayacak şekilde yumuşak deri ya da köseleden olmasına dikkat edilmeli. Küçük köpek ırklarının boyunları hassas olduğundan tasmalar bu ırklarda aksesuar olarak kullanılır. Bu ırklarda daha çok göğüs tasması gibi boyuna yük bindirmeyecek ürünler tercih edilir.
Eğitim Öncesi Alınması Gereken Aksesuarlardan Biri: Sevk Kayışı
Sevk kayışlarını bir ucunda tasmadaki halkaya geçirilmesi için bir mandal diğer ucunda ise köpeği gezdiren kişinin elini geçireceği bir halka bulunur. Genellikle bu kayış köpeğin eğitiminde kullanılır. Büküldüğünde çatlayıp kırılmayacak şekilde yumuşak deriden ya da köseleden yapılmış olmalıdır. Uzunluğu 1,5 metre genişliği 2 santim kalınlığı da 5-7 minimetre olur. Bunların ketenden ya da iplikten dokunmuş olanları da uzun ömürlüdür ve tercih edilebilir. Av eğitimi, ileri itaat eğitimi gibi eğitimlerde kullanılır. Uzunluğu 9-10 metredir.