Rehber Köpekler Derneği Görme Engelli, Kör Vatandaşları Topluma Kazandırıyor
Ülkemizde sadece 5 görme engelli vatandaşımızda bulunan rehber köpekler,sahiplerine yol arkadaşı oluyor.
Uzun süren eğitim sürecinin ardından birer görme engelliye teslim edilen köpeklerin, beslenmesinden tutun, sağlık harcamalarına kadar tüm giderleri ömür boyu Rehber Köpekler Derneği bünyesinde karşılanmakta.
Rehber Köpekler Derneği Görme Engellileri Topluma Kazandırıyor
2014 senesinden bugüne dek görme engelli vatandaşların güvenli şekilde halk arasına karışabilmelerini sağlayan Rehber Köpekler Derneği , bu insanların sosyalleşmesine katkıda bulunuyor ve topluma kazandırılmaları sağlanıyor.
Rehber sıfatını hak etmek için uzun eğitimlere tabi tutulan köpekler eğitiliyor,eğitimden muvaffak olanlar engelli fertlere teslim edilmek üzere hazırlanıyor.
Dernek bünyesinde etkin olarak 5 rehber köpek, eğitim süresi devam eden 7 köpek ve 3 terapi köpeği yer almaktadır.
“Can Yoldaşımla Artık Güvendeyim”
1,5 senedir kendisine yol arkadaşlığı yapan rehber köpeği Tabs’ın sahibi avukat Mustafa Keskin, “Yaşamım tam anlamıyla kolaylaştı.Günün 24 saati Tabs ile beraber yaşamak harika.
Bastonla yürüdüğüm zamanlarda ki zorluklar ortadan kalktı bana pratiklik ve hız kazandırdı.İşte bu sebeple can yoldaşımla artık güvendeyim.”
“İşime Köpeğimle Gidip Geliyorum”
Rehber köpeği Tabs ile birlikte işten eve, evden işe giden Mustafa Keskin, “Tabs evimle işim arasındaki yolu hemen ezberledi.Sabahları hadi gidiyoruz diye söylediğimde önce metroya sonra adliyeye götürüyor.
Ben işim gereği adliyede iken o beni dışarıda bekliyor, eğitimli olduğu için belli başlı yerlerde tek komutla beni buluyor.
Tek Hedefimiz Engellilere Işık Tutmak
3 senedir köpeği Kara ile beraber yaşayan ve gönüllü olarak dernek çalışmalarını sürdüren
Dernek Başkanı Nurdeniz Tunçer, “2014 senesinde başladık ve yolumuzdan sapmadan devam ettik.Tek gayemiz görme engellilerin yaşam kalitelerini arttırarak,onlara ışık olmak” dedi.
Karantina Döneminde Rehber Köpeğin Önemi
Koronavirüs sebebiyle karantinada olduğumuz zamanlarda köpeği Kara’nın varlığına şükreden Tunçer, “ Bu süreçte iyi ki rehber köpeğim var olmasaydı çok zorlanırdım “ dedi.Ayrıca eğitim süreçlerinin devam ettiğini kontrollerin internet üzerinden gerçekleştiğini belirterek köpeğinin önemine vurgu yaptı.
Köpek Eğitiminde Ev Ortamının Rolü
Özel rehber köpeklerin 1,5 sene gönüllü olarak ev ortamında yaşadıktan sonra 6 ay eğitim verildiğini belirten eğitmen Burcu Bora ,” Eğitimde ev ortamının rolü oldukça büyük.Onları toplu yerlerde tutmuyoruz.Birbirinden farklı özellikleri bulunan evlerde misafir olan köpekler böylelikle her ortama uyum sağlamış oluyorlar.” dedi.
“Görme engelli vatandaşlarımız internet kanallarından bizimle irtibata geçiyorlar.Ben test yürüyüşleri yapıp uygunluklarını tespit edip köpekler ile sahiplerinin karakter tiplerine göre eşleştirme yapıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.