Maltipoo Nasıl Bir Köpektir? Bilinen ve Bilinmeyen Tüm Özellikleri
Bu köpekler resmi olarak cins tanımına girmezler. Kaniş ve Malta cinsi köpeklerinin melez yavrularıdır.
Şirin, sevecen, çocuk dostu ve terapi köpeği olarak da adlandırılan bu köpeklerin bakımını üstlenmek ya da özellikleri hakkında detayları öğrenmek için okumaya devam etmelisiniz.
Ayrıca sahiplenmek isterseniz https://www.kopekdunyasi.com/kategori/maltipoo bu link üzerinden tüm ilanları inceleyebilirsiniz.
Enerji Seviyesi
|
|
Egzersize Olan İhtiyaç
|
|
Oyuncu Karakter
|
|
Diğer Köpekler ile Arası
|
|
Farklı Hayvanlar ile Arası
|
|
Çocuklar ile İlişkisi
|
|
Yabancı İnsana Tutumu
|
|
Eğitilme Hızı
|
|
Koruma İçgüdüsü
|
1- Karakter Özellikleri
Bu cinslerin en belirgin karakteristik özellikleri arkadaş canlısı bir yapıya sahip olmalarıdır. Sevilmek onlara oldukça haz verir. Bir Maltipoo sahibi ile saatlerce sarılabilir. Sevgiye olan ilgilerinden kaynaklı birçok yerde kucak köpeği olarak da adlandırılırlar. Çocuklar ve diğer pet hayvanları ile de oldukça iyi anlaşırlar.
Bu cinsler yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Uzun süre yalnız bırakılır ise çok çabuk depresyona girer ve terk edilme korkusuna kapılırlar. Bundan kaynaklı düzensiz bir yaşama adapte olmakta zorlanırlar.
Kapalı mekanlar için uygun bir cinstir. Bahçe ya da koruma için uygun özellikleri taşımazlar.
Hayatında ilk kez köpek bakımını üstlenecek kişiler için oldukça uygun bir tercihtir. Bu köpekler yoğun egzersize ihtiyaç duymadıkları için, ortalama bir yaşam düzenine sahip kişiler ile çabuk uyum sağlarlar.
2- Dişi - Erkek Boyutu, Ağırlığı ve Ortalama Yaşı
Bu köpekler küçük olarak tanımlanabilen ırklar arasındadır. Erkeği ortalama 30-35 cm uzunluğunda, 8-10 kg ağırlığındadır. Dişileri ise 20-25 cm uzunluğunda, 2-3 kg ağırlığındadır. Ortalama olarak 10-13 yıl arası hayatta kalırlar. Bu yaşam ve kilo referansları standart bir bakım ile yetiştirilmiş köpekler göz önüne alınarak hesaplanmıştır. Beslenme rutini, mama seçimi, egzersiz rutini ve sağlık bakımlarına bağlı olarak referans aralıkları değişebilir.
3- Fiziksel Özellikleri
Maltipoolar dışarıdan bakıldığında sevimli, tüylü görünümleri ile Terrier cinsi köpekleri andırılar. Fakat Terrier ile benzerlikleri sadece algısaldır.
Kıvırcık ve sabit tüylere sahiptirler. Mevsimsel olarak tüy dökümü gerçekleştirmezler. Kafa bölgesindeki tüyler vücutlarının diğer bölgelerine oranla daha hızlı uzar.
Tırnakları ortalama uzunluktadır. Yaşam alanlarını iç mekânlar oluşturduğundan kazma gibi faaliyetlerde çok aktif olamazlar. Bu yüzden tırnakları uzadığında kendi kendilerine törpüleyemezler. Gerekli tırnak bakımı yapılmaz ise rahatsız olabilir..
3- Bilinmeyen Yönleri
Maltipoolar sık ve kıvırcık tüylerine rağmen antialerjik köpekler olarak tanınırlar. Fakat bu durum Maltipooların hiçbir şekilde alerji yaratmadığı anlamına gelmez. Maltipoolar, diğer köpekler baz alındığında eser miktarda alerjik reaksiyona sebebiyet verirler. Bunun temel sebebi ise mevsimsel olarak tüy dökmemeleri ve çok az miktarda salya salgılamalarıdır.
4- Yavru Tavsiyeleri
Maltipoo cinsi köpekler genetik olarak eklem ve kemik rahatsızlığına meyillilerdir. Bu yüzden 2 yaşından önce tehlikeli ve yoğun egzersiz yaptırılmamalıdır.
Maltipoolar bekçi köpekleri değildir. Fakat algıları oldukça açıktır. Bir yabancının varlığını hissettiklerinde hemen havlarlar. Hem sahiplerinin hem de çevrenin huzurunu kaçırmamak adına havlamaması için eğitime ihtiyaç duyarlar. Küçük yaşlar bu eğitim için uygundur.
Maltipoolar küçük ırk köpek olduklarından evin içinde dolaşırken dikkat etmek gerekir. Yavru bir Maltipoo sessiz davrandığında fark edilmeyebilir ve zarar görebilir.
5- 2024 Fiyatları
Bu ırkın fiyat aralığı, köpeğin fiziksel özelliklerine ve yaşına göre değişiklik gösterebildiği gibi yapılan sağlık uygulamaları ve özel testler, bakımı için oluşturulan koşullar ve eğitimli olup olmaması fiyatta belirleyici etkenlerdir. Yapmış olduğumuz piyasa araştırmasına göre Maltipoo cinsi köpeklerin ortalama fiyat aralığı 7,500 TL ile 9.500 TL ( 260 USD- 350 USD) bandında değişmektedir.
6- Olumlu ve Olumsuz Yönleri
Maltipooların olumlu yönleri;
• Köpekler, insanlar, çocuklar ve diğer hayvanlar ile uyum sağlayabilirler. Oldukça sosyal bir yapıları vardır.
• Aşırı egzersize ihtiyaç duymadıklarından ev ya da bahçe içindeki oyunlar günlük enerjisini tüketmeye yetebilir.
• Köpek alerjisi ve köpek fobisi olanlar için oldukça uygun canlılardır. Sınırsız sevgiye ve insanlara olan bağlılıklarından kaynaklı terapi köpeği olarak en çok tercih edilen cinslerin başında gelirler.
Maltipooların olumsuz yönleri;
• Maltipoolar oldukça duyarlı hayvanlardır. İlgisizliğe ve sevgisizliğe karşı hemen tepki gösterirler.
• Maltipoo cinsi köpekler en ufak bir hareket algıladıklarında havlamaya meyillilerdir. Apartmanlar ya da kalabalık konutlar için rahatsızlık riski oluşturabilirler.
• Güzel görünüme sahip tüyleri mevsimsel olarak dökmez. Bu yüzden her gün taranması ve belli aralıklar ile kesilmesi gerekir.
7- İçgüdüsel Davranışları ve Özellikleri
Maltipoo cinsi köpekler küçük ve güçsüz olduklarının farkındadır. Bu yüzden sahiplerini alfa olarak konumlandırmaları uzun zaman almaz. İlgisizlik durumunda depresyon eğilimleri yaşamaları bu farkındalıktan kaynaklıdır.
Köpekler doğal yaşamalarında bağlı bulundukları sürüyü uyarmak için havlarlar. Evcil köpekler sürülerini, sahipleri ve sahiplerinin çevresi olarak algılar. Maltipoolar sürekli tetikte olan ve açık algılara sahip canlılar olduğundan risk olasılığı ya da şüpheli bir durum algıladıklarında sahiplerine haber vermek için havlarlar.
8- Temel Eğitimleri
Köpek eğitimleri ödül ya da ceza sistemi üzerine kuruludur. Köpek cinsinin genel özelliklerine ve özel olarak köpeğin karakterine göre eğitim şekli değişir.
Maltipoolar çabuk öğrenen zeki hayvanlardır. İtaate de oldukça meyilli olduklarından ödül sistemi ile hızlıca geliştirilebilirler.
Ödül olarak ödül maması ya da oyuncak kullanılabilir. Fakat iki seçenekte de söz ve eylem ile sevildiği hissettirilmelidir.
Maltipoolar için genel eğitim metodu olarak ceza sistemi öngörülmez. Yapı olarak kırılgan olduklarından bu sistem geliştirmek yerine köpeği daha sıkıntılı bir sürece sokabilir.
Av, bekçi, arama, kurtarma veya bodyguard eğitimleri hariç hemen hemen tüm eğitimler verilebilir. En uygun oldukları alan terapi eğitimidir. Ek olarak küçük yaşlardan itibaren havlama eğitimi verilmesi gerekmektedir.
9- Ne Yer? Ne Yemez?
Küçük canlılar oldukları için mideleri de oldukça küçüktür. Genel olarak günde 1-2 fincan arası kuru mama besin ihtiyaçlarını karşılar. Fakat bu durum köpeğin günlük rutinine ve sağlık durumuna göre değişebilir.
Genetik olarak bağırsak hastalıklarına meyilleri vardır. Bu sebepten pişmemiş gıdalardan uzak tutulmalıdır ve iç parazit aşıları düzenli yapılmalıdır. Yüksek proteinli kuru mama ile beslenmesi önerilir. Aksi takdirde ilerleyen süreçlerde hem duygusal hem de ekonomik olarak daha ağır etkileri olabilmektedir.
10- Beslenme Tablosu
Bütün köpeklerde olduğu gibi Maltipoo cinsi köpeklerde de yemek sistemi düzenli ve az öğünlerde olmalıdır. Öğünleri çok fazla olduğunda tuvalet ihtiyacı sıklaşacak ve öğünler ile aynı sıklıkta egzersiz yapılmaz ise obezite oluşacaktır. Aynı zamanda sık yemek insülin direnci de düşüreceğinden şeker hastalığı riskini arttırır.
Maltipoo cinsi köpeklerde ideal öğün ikidir. Egzersiz ile aynı orantıda 1 ya da 2 fincan kuru mama günde iki defa verilebilir. Öğünler arası ödül maması hariç hiçbir gıda verilmemelidir. Dışarıdan bulduğu yiyecekleri yememesini ve sadece sahibinden gelen gıdaları tüketmesi konusunda eğitilebilir. Bu durum köpeğin mama beklentisi ile başka insanlara yakınlaşmasını önleyebilir.
11- Türleri ve Renkleri
Maltipoolar iki farklı türde olabilirler. Bu türlerin birbirinden farkı, kafatası şekillerine bakarak anlaşılır. Malta ya da Kaniş cinsinin baskın genleri kafa yapısında belirleyici rol oynar. Fakat uzman biri tarafından incelenmedikçe kolay anlaşılabilen bir farklılık değildir.
Tüyleri genellikle gümüş, beyaz ya da krem rengindedir.
12- Egzersiz ve Oyun Seçenekleri
Egzersize çok ihtiyaç duyan bir cins değildir. Ev ya da bahçe içinde egzersiz ihtiyaçları kolaylıkla giderilebilir.
Maltipoolar at getir tarzı etkinliklere oldukça uyumlulardır. Sahibi ve sahibinin çevresi ise kısa sürede keyifli ve yoğun egzersiz içeren oyunlar oynatılabilir. Bu tarz egzersiz odaklı oyunlar sayesinde dışarıya sadece tuvalet ve sosyal ihtiyaçları için çıkarılabilir.
Maltipoo cinsi köpekler sevgi temalı oyunları da oldukça severler. Oyun seçiminde bu durum da göz önünde alınabilir.
13- Rutin Bakım Programı
Maltipooların rutin bakımlarında en çok kürkleri ile ilgilenilir. Tüy dökmediklerinden tüylerinin karışmaması için her gün taranması ve en az ayda bir kez banyo yaptırılması gerekir. Aynı zamanda haftada birkaç kez dişlerinin fırçalanması ve düzenli olarak tırnaklarının kontrol edilmesi sağlıkları açısından önem arz eder.
Tüy: Günde 1 kez taranması, ayda bir kez yıkanması, mevsimsel olarak tıraş edilmesi önerilir.
Diş: Haftada en az birkaç kez tercihen günde 1 kez fırçalanması önerilir.
Yüz: Maltipooların vücutlarına oranla yüz kısımlarındaki tüyler daha hızlı uzar. Bundan kaynaklı yüzlerinin daha sık tıraş edilmesi önerilir.
Kulak: Genel yıkama işlemi sırasında kulak temizliği de kontrol edilebilir. Bu işlemleri yaparken oldukça dikkat edilmesi, kulak temizliği direk su ile yapılmaması ve kuru bırakılması önerilir.
Tırnak: Maltipoolar ev ortamında yaşadığından kazma gibi faaliyetler içinde olmaları çok mümkün değildir. Bu yüzden kendi tırnak bakımlarını yapamazlar. Belli aralıklar ile tırnaklarının kontrol edilip kesilmesi önerilir. Aksi takdirde hem komşuları rahatsız edecek sesler hem de sahibini çizecek hareketler yapması olasıdır.
14- Yaşam Ortamı ve İlişkileri
Bahçe gibi açık alanlarda bakıma uygun bir cins olarak önerilmez. Apartman, ofis ya da kafe gibi ortamlarda bakılması önerilir. Yalnız bırakıldığı vaktin oldukça kısa tutulması önerilir. Sosyal özellikleri gelişmiş bir cins olduklarından, karşı taraftan aksi bir hareket gelmedikçe herkesle ve hemen her hayvanla anlaşabilme potansiyeline sahiptirler.
Aile İçi İnsanlar: Çocuklarda dâhil olmak üzere ev nüfusu ile uyum problemi yaşamazlar. Sadece 6 yaş altı çocuklar ile gözetim dışında bırakılmaması önerilir. Çocuklar istemeden de olsa köpeği kızdırabilir.
Dışarısı ve Diğer İnsanlar: Küçüklüğünde ya da önceki sahibinde yabancılar ile ilgili bir travma deneyimi yok ise herkesle uyum sağlayabilme potansiyelleri vardır.
Diğer Evcil Hayvanlar: Diğer evcil hayvanların hepsi ile sosyalleşme becerileri gelişmiştir. Fakat söz konusu Maltipoonun geçmiş deneyimine göre öncesinden alıştırmak gerekebilir.
15- Youtube Yorumcuları Ne Demiş?
#Tatlı Pati
Aile yavru olarak aldıkları Maltipoo’yu aşıları tamamlanana kadar evden çıkarmıyorlar. Bu süre içinde evdeki oyunlar yavrunun günlük egzersizini karşılıyor. Tuvaletini bir petin üzerine yapması için aile tarafından eğitiliyor. Yavru ilk gece oldukça fazla ağlıyor. Fakat aile yavrunun yanına hiç gitmeyerek ağladığında yanına kimsenin gelmeyeceğini fark etmesini sağlıyor. Bu sayede bir daha ağlama problemi yaşamıyorlar.
#Bobi Koleji İzmir Köpek Eğitim Merkezi
Burcu Hanım ve ailesi 5 aylık dişi köpekleri Kuki’nin temel itaat eğitiminin verilmesini için köpek eğitmeni Alper Bey ile görüşüyorlar. Alper Bey birkaç günde gel, bekle, otur ve yat gibi komutları ödül maması ile öğretiyor. Eğitimi ailenin evinde veren eğitmen, aynı zamanda komutların aile tarafından da verilmesini ve köpeğin tepkilerini denetlemiş oluyor. Eğitim sonrasında Kuki hem evde hem de sokakta komutlara uyduğunda Alper Bey aile ile Kuki’yi yalnız bırakıyor.
#Petzzkuafor
Tüyleri uzayan bir Maltipoo’nun nasıl tıraş edildiğini tüm ayrıntıları ile uygulamalı olarak anlatılıyor. Öncelikle birbirlerine dolaşmış tüyler dolaşım yerlerinden kesiliyor. Ardından köpek banyo yaptırılıp iyice kuruması sağlanıyor. Kuruturken bir yandan da taranan tüyler düzleşiyor ve tüylerin tam uzunluğu ortaya çıkmış oluyor. Pet Kuaförü ve yardımcısı köpeğin tıraşını makas ile yapıyor. Yüz, kasık ve pati bölgelerinde daha büyük bir dikkatle çalışan kuaför tıraşı bitirdiğinde köpeğin gözleri ortaya çıkıyor.
16- Aşı, Veteriner ve Sağlık Bilgileri
Her köpek ile aynı aşılar uygulanabilir. Maltipoolar diğer köpeklerden farklı olarak bazı genetik riskler taşırlar. Bunların en önemlileri eklem ve kemik problemleridir. Özellikle ayak ve diz bölgelerine dikkat edilmeli ve zorlayıcı egzersizden kaçınılmalıdır.
Bağırsak problemlerine de yatkın olan Maltipoolara çiğ yiyecekler verilmemesi ve iç parazit aşıları düzenli olarak yapılması gerekir.
Bazı Maltipoolar göz problemleri yaşayabilirler. Bu durum körlüğe kadar ilerleyebilir. Fakat köpeklerin diğer duyuları oldukça gelişmiş olduklarından görmeden de hareket edebilirler. Diğer duyusal hafızalarını sürekli değiştirmeye zorlamamak için ev içi eşyaların yerlerinin sabit kalmasında fayda olacaktır.
17- Dişi, Erkek, Yavru İsim Tavsiyeleri
Erkek İsimleri: Yumak, Dede, Tüylü
Dişi İsimleri: Pamuk, Minnoş, Lila
Yavru İsimleri: Coconat, Gipsy, Junior
18- Irkın Kökeni Hakkında
Maltipoolar resmi olarak cins kabul edilmemektedir. Yaklaşık 30 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri’nde Kaniş ve Malta cinslerinin melezleri olarak üretilmiştir. Kaniş ve Malta cinsi köpekler sevecen ırklar arasında popüler olduğundan bu cinslerden yavru elde etme fikri doğmuştur.
Günümüzde tüm dünya ülkelerinde beslenen bu cins, daha çok Amerika, İngiltere ve Kanada da tercih edilmektedir. Hala Kaniş ve Malta’lardan üretilen bu köpekler çok nadir olarak birbirleri ile çiftleştirilir.