Köpek Nasıl Yıkanır?

Köpek Nasıl Yıkanır?

Hemen her köpek sahibi, konu köpeğini yıkamak olunca biraz çekimser davranır. Bunun en büyük nedeni ise köpeklerin büyük bir çoğunluğunun yıkanmaktan hoşlanmaması. Özellikle köpeğini ilk kez yıkayacak olan köpek sahipleri, bu konuda pek bilgisi olmadığı için ekstra çekimser davranır ve çoğunlukla soluğu bir veterinerde alır. Halbuki köpeğinizle doğru bir ilerleme kaydederseniz, onu yıkamanıza izin verir ve hatta bundan zevk alır. Peki, bir köpek nasıl doğru bir şekilde yıkanır? Cevapları yazımızda gelin birlikte bakalım.

Yavru Köpek Yıkanır mı?

 
Yavru köpekler nadiren yıkanmaya ihtiyaç duysa da eğer evinize yeni bir yavru aldıysanız, yıkamak isteyebilirsiniz. Eğer böyle bir düşünceniz varsa yavru köpekler için ideal banyo zamanı 3 aydan itibaren başlar. Yavru köpek kısa tüylüyse yılda 2 kez, uzun tüylüyse yılda 3 kez banyo yapabilir.

Köpek Hangi Sıklıklarla Yıkanmalıdır?

 
Köpek sahiplerinin en sık sorduğu soru, köpeğini hangi aralıklar ile yıkayacağıdır. Bu çok değişken bir durum çünkü her köpeğin tüy ve deri özelliği birbirinden farklı. Burada en önemli cevabı veterinerinizden alabilirsiniz. Ancak aşağıdaki birkaç madde size epey yardımcı olacaktır.
 
• Çoğu köpek için ayda bir defa banyo yeterli olacaktır.
• Basset Hounds gibi yağlı tüylü köpeklerin haftada bir kez banyo yapması gerekebilir.
• Beagles ve Weimaraners  gibi pek çok kısa tüylü köpek, daha seyrek banyo ihtiyacı duyar. 
• Golden Retriever ve Great Pyrenees gibi su geçirmez katlara sahip ırklar, doğal yağlarını korumak için daha az sıklıkta yıkanmalıdır.
• Samoyed , Malamutes ve diğer kuzey ırkları gibi kalın ve çift katlı tüylere sahip köpekler,  hem ölü tüylerden kurtulmak, hem de derisini ve tüylerini koruyan doğal yağları dağıtmaya yardımcı olmak için daha az banyoya ve daha fazla fırçalama ihtiyaç duyar.
 
Köpek yıkamak için bu tarz belli başlı kurallar olsa da eğer köpeğiniz çamurla çok haşır neşirse ve mecburi banyoya ihtiyacı varsa daha sık banyo yaptırabilirsiniz. Fakat nemli bir bezle temizlenecek düzeyde bir kirlilik söz konusuysa, bu yolu tercih etmeniz daha doğru. Fazla banyo ve kurulama işlemi, köpeklerde kepeklenme oluşturur ve cildini tahriş eder. 

Köpek Nerde Yıkanmalıdır?

 
Söz konusu küçük bir köpek olunca banyo çok daha avantajlı bir hale gelir. Lavabo, küçük köpeklerin banyosu için oldukça yeterlidir, fakat daha büyük ve lavaboya sığmayan bir köpeğe sahipseniz, banyo daha zahmetli ve zor olur. Büyük köpeklerin banyosu için küvet ya da duşakabin kullanılabilir. Tabii sizin de onunla beraber oraya girmeniz gerekebilir. Eğer köpeğiniz gerçekten çok kirliyse ve güzel bir hava varsa bahçede veya balkonda yıkayabilirsiniz. Fakat havanın güzel olduğundan kesinlikle emin olmalısınız. Bunların yanı sıra veterinerlerde satılan köpek küvetlerinden satın alabilirsiniz.

Köpeğe Nasıl Banyo Yaptırılır?

 
Buraya kadar sorunsuz ilerlediysek, şimdi şu aşamaları takip ederek köpeğinizi yıkayabilirsiniz.
 
• Banyodan önce köpeğinizi fırçalayın: Keçeleşmiş tüyler suyu tutar ve köpeğinizin cildini tahriş eder. Bu yüzden muhakkak öncesinde uzun bir fırçalama işlemi yapın.
• Ilık su kullanın: Köpek derisi bizimkinden farklıdır ve sıcak su köpekleri kolaylıkla yakabilir. Banyo suyu asla bir bebek için hazırlanandan daha sıcak olmamalıdır. Büyük cins köpekler için suyu daha soğuk yapabilirsiniz.
• Evcil hayvanınızla sakin ve güven verici bir sesle konuşun: Bazı köpekler banyo sırasında eninde sonunda onlara işkence yapmadığınızı öğrenecek, ancak diğerleri her banyo sonrası sizden saklanacak. Bu yüzden ona güven vermek en iyi yöntemdir.
• Köpek şampuanı kullan: Köpek şampuanı, insan şampuanına göre cildi daha az kurutur. Şampuanı nazikçe köpürtün ve köpeğinizin vücudunun her yerine masaj yapın. Gözlerine sabun kaçmamasına dikkat edin.
• İyice durulayın: Kürklerinde kalan sabun, kuruduktan sonra köpeğinizin cildini tahriş edebilir. Durulayın, durulayın ve durulamayı tekrarlayın.
• Kuru hava: Fön makinesinden çıkan sıcak hava, köpeğinizin cildi için çok sıcak olabilir. Kendi kendine kurumasını bekleyebilir ya da köpekler için üretilen fön makinalarından alabilirsiniz. Daha düşük sıcaklıklar, kaşıntıya veya kepeğe neden olmaz.
• Köpeğinizi ödüllendirin: Bol övgü ve oyunla onu şımartın. Ufak bir ödül maması verebilirsiniz.

Yıkama Konusunda Bir Profesyonelden Ne Zaman Yardım Alınmalı? 

 
Eğer tüm bu yolları deneyip hala köpeğinizi banyoya sokamadıysanız, bir profesyonelden yardım almanın vakti gelmiş demektir. Veteriner ya da köpek kuaförleri bu işi sizin yerinize yapar.
 
Özetlemek gerekirse, tıpkı köpek bakmak gibi köpek yıkamak da başlı başına bir sabır işidir. Bu yolları izleyerek köpeğinizle iyi ya da kötü bir banyo deneyimi yaşayabilir ya da bir profesyonelden yardım alabilirsiniz. Unutmayın ki her şey tüylü dostunuz için!
 

Benzer Yazılar

Yukarı