Pitbull Bakımında Dikkat Etmeniz Gerekenler
Tüylerin Tımar Edilmesi Ve Taranması;
Sağlıklı bir Pitbull da tüylerin parlak ve pürüzsüz olması gerekiyor. Tek katlı astarsız posta sahip olan bu hatvanların genellikle tüyleri kısa ve kolay temizlenebilirdir eğer tüylerin rengi donuk ve cansızsa omega-3 eksikliği olabilir, bunun için yeme alışkanlığından değişiklik yapabilirsiniz.
Bunun yanısıra bir çok allerjik rahatsızlkları mevcuttur. Tüy bakımda bu allerjik problemleri farkedebilirsiniz. Doğru şampuan kullanarak tüylerin bakımını kolaylaştırabilirsiniz. Ayda bir veya iki kez banyo yapmak yeterli olacaktır. Düzenli olarak tüylerin orta yumuşaklıkta bir fırça ile taranması önerilir. Böylece tüylerin arasına giren allerji yapabilecek maddeleri ve kirleri çıkartmış olacaksınız. Tüylerin fırçalanması ölü hücre ve tüyleri,cildi temizler. Köpeğinizin cildinin alerjik reaksyonlardan korumak ve tüylerin görünüşünün daha güzel olması için hindistan cevizi yağı sürebilirsiniz.
Köpeğinize Bakım Yaparken Pozitif Olun
Köpeğinizi ile ilgilenirken ona karşı olan tavrınız köpeğin genel mizacına yansır. Bu cins köpeğe bakmak sabır işi olacaktır bu yüzden onunla ilgilenirken ve eğitim verirken öfkeden uzak durmalısınız ona yansıtmamalısınız. Onunla ilgilenirken eğitim verirken inatçılık yapıyorsa eğer biraz ara verip tekrar deneyin eğitime açık bir cins olmasına rağmen inatçılık yapabilir. Eğitimi verirken güler yüzlü ve enerjik olmaya çalışın. Yaptırmak istediğinizi doğru yaptığında ona vereceğiniz bir ödül olmalı , böylece doğru olduğunu anlayacaktır. Bu ödül en sevdiği oyuncak ya da yapmayı hoşlandığı şeyler olabilir. Köpeğiniz siz onu nasıl eğitirseniz öyle yetişecektir. Onu öfke kontrolü olmayan bir köpek gibi yetiştirmemek için eğitiminde onunla eğlenerek öğretin. İletişiminizin iyi olması bakımını yaparken inatçı olmasını engelleyecektir
Egzersiz Gereksinimleri İçin Yapılması Gerekenler
Köpeğiniz çok fazla enerjiye sahiptir ve hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlıklı olmaları için bu enerjiyi egzersiz yaparak atmaları gerekir. Aktif bir enerji düzeyleri olduğundan dolayı apartman yaşamı onlar için çok uygun değildir, enerjileri atacak bir alana ihtiyaçları vardır. Uygun eğitimi vermeden ve sizi sahip olarak benimsemeden enerjisini evdeki eşyaları parçalayarak çıkarmaya çalışabilir. Bu nedenle önce sizi dinlediğinden emin olun ve uygun egzersizi yaptırdığınıza emin olun. Enerjisini atmak için;
• Ağırlık çekmek, kızak çekmek gibi egzersizler kas yapısı için ideal egzersizdir.
• Yüzme yapması onun enerjisini yeterince absorbe edecektir. 10 dakikalık aralıksız yüzme 1 saatlik yürüyüşe denk gelecektir. Bu yüzden yorulana kadar yüzmesine izin verebilirsiniz.
• Merdivenden çıkmak ve ya yokuş yukarı çıkmak gibi egzersizler enerjisini atmaya yardımcı olabilir.
Tıbbi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Pitbull’un vücudunda iç parazit oluşmasını engellemek için özellikle veterinerinizden aşı isteyin. Bunun yanısıra yavru bir köpeğiniz varsa çiftleşme zamanından sonra kısırlaştırma istiyebilirsiniz.
Yavru köpeğinizin 8 haftalıktan itibaren yaptırması gereken temel aşılar olduğunu unutup aksatmayın. Bu aşılardan yaklaşık 1 ay sonra ekstra parazit aşıları yaptırabilirsiniz.
• Köpeğinizi eve ilk defa gelmeden önce veterinere götürmelisiniz.
• Aşıları hakkında bilgi almalısınız.
• Genel olarak kuduz aşıları 12 haftalıkken başlıyor. Ve lyme aşıları 9 haftalıkken başlıyor bu aşıların olup olmadığı kontrol etmelisiniz.
Diş Bakımını İhmal Etmeyin
Köpeğinizin dişlerinizi olabildiğince sık şekilde fırçalamalısınız. Plak oluşumunu ve enfeksiyonu önlemek için köpeğinizin dişlerini fırçalamalısınız. Başta diş fırçalamaya alışkın olmadıkları için ona yaklaşımınızı düzgün seçmelisiniz. Ani hareketlerden uzak durarak diş bakımını yapmalısınız.
Köpekler için özellikle üretilmiş olan diş macunlarını kullanmak hem köpeğinizin sağlığı için hem de dişini fırçalamanıza alışma dönemi için oldukça yararlıdır. Bu diş macunları köpekler için özellikle tavuk ve benzeri hoşuna gidecek aromalar ile yapılmıştır. Ağız kokusu köpeğinizin diş çıkarma döneminde görülebilirken diğer zamanlarda bu durumun oluşması sağlıklı değildir. Diş çıkarma dönemlerinde ağız kokusunu önleyecek spreyler de kullanabilirsiniz. Bunun haricinde genel olarak düzenli diş bakımı yapmak ağız kokusuna ve ağız içi rahatsızlıklara engel olacaktır.