Pitbull Yavrusu Bakımında Davranış ve Beslenme İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Pitbull Yavrusu Bakımında Davranış ve Beslenme İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Eve Gelen Yavrunun Karşılanması ve Sakin Bir Ortam Sunulması;

Yavrunun eve ilk girişinde ailenin sessiz ve sakin bir şekilde karşılaması alışma sürecini kolaylaştırır. Hatta evde çocuklar varsa oturarak yavruyu karşılamak en sağlıklısı olacaktır. Köpeğin yeni tanıştığı inşalara karşı tavrını aile ile tanışması temellerini oluşturacağından doğrudan etkileyecektir. Yavru eve girdiğinde kendi haline bırakılmalı ancak yanınıza geldiğinde sevgi gösterin. Yine ilk gelişinde eve biraz alıştıktan sonra tüm odaları gezdirip içlerinde gezmelerine izin verin. Eğer yatak odanıza girmesini istemiyorsanız evi tanıtma kısmında bile odaya sokmayın. Mümkünse bu alışma sürecinde kapısını hep kapalı tutun. Bu şekilde yasakladığınızda alışması daha kolay olacaktır. Yavruya verilecek sakin ortan dengeli bir ruh yapısına sahip olmasın sağlayacak, heyecanlı ya da korkmuş bir hale alışmayacaktır.

Yetişkin Bir Pitbull’u Kontrol Edebilmek İçin Yavru Eğitimi

 
Sosyalleşmenin yanı sıra, yavrunuzun çevreye karşı dengeli davranmasını sağlamak için çok fazla pozitif eğitime ihtiyaç duyacaksınız. Pitbull’lar çok enerjik ve tasmalarını çekmeye eğilimlidir. Köpeğinizi mümkünse başka köpeklerinde eğitim aldığı bir eğitim sınıfına götürün.  Böylece eğitim sırasında diğer köpekleri takip ederek süreci hızlandırır. Tasma ile yürütme eğitiminde sizi çektiği zaman olduğunuz yerde kalarak tasma gevşeyinceye kadar hareket etmeyin. Tasma gevşediğine ödüllendirin. Gevşeme gerçekleşmiyorsa önce ses sonrada dokunarak dikkatini çekin. İnsanlar ve köpeklerle sık sık bir araya gelin. İnsanları koklamak için üzerlerine atlama eğilimi olan bu cinste sakin kalıp kontrolü elinde tutmak çok önemlidir. Agresif ve dik başlı bir psikolojiye sahip bu cinsi yavru iken eğiterek ılımlı ve dengeli bir köpek sahibi olabilirsiniz. 

Isırma Alışkanlığını Durdurmayı Erken Yaşta Öğretin

 
 Birçok yavru gibi Pitbull yavruları da oynarken ya da bir şeyi isterken ısırarak çekiştirir. Oyuncak ya da kemik gibi ısırması için verdiğiniz nesnelerde problem yok ama size karşı oyun olarak da olsa ısırmaya kalkmasına izin vermeyin. Isırma engellemeyi öğretmenin birkaç yolu vardır.
 
Yavru köpeğinizin elleriyle oynamasına izin vermek yerine, Pitbull'unuzu serbest bırakarak dikkatini çekecek oyuncaklar verin.
Köpeğinizi, bu tip davranışlarına maruz kaldığınızda evin dışına ya da kafesine kapatıp yaptığı hareketin uygunsuz olduğu fark etmesini sağlayın. Her tarafı kapalı ışık geçirmeyen kulübeleri bu tip bir cezalandırma için kullanmayın. Bu tip alanlarda köpeğinizi uzun süre insanlardan ve hayvanlardan uzak tutulmanız köpekteki kötü alışkanlıkları ortaya çıkaracaktır. 

Dengeli Bir Psikoloji ve Fizyolojik Gelişim İçin Egzersiz

 
Üretilme amaçları güreş, dövüş gibi yüksek enerji gerektiren faaliyetler olduğundan gün içinde biriken bu enerjiyi mutlaka dışarı çıkarak yürüyüş gibi egzersiz çeşitleri ile atışmalıdır. Fazla enerji köpekte davranışsal sorunlara da neden olabilir. Aşıları başlaması ile dışarıda yürüyüşlere çıkarmaya başlayabilirsiniz. İlk günler 20-25 dakikalık yürüyüşler ile sonrasında da 45-50 dakikalık yürüyüşlere çıkılabilir. Yaş büyüdükçe bu süre minimum 1 saat olmalıdır. Yavru yorulduğunda kendini belli ettiğinden bu süreleri tecrübe ederek belirlemek en doğrusu. Yürüyüşlerin yanında parklarda oyuncak yakalama, yüzme gibi egzersizlerde vücut gelişimi için Pitbull’lar da önemlidir. Bahçede bakılan yavrularda da günlük yürüyüşe çıkmak gereklidir. Enerjisini atsan köpek eğitimine daha açık daha uysal bir hale gelir.

Diş Çıkarma ve Isırma Arzusunu Yönlendirmede Kullanılacak Oyuncaklar

 
Pitbull cinsi ısırma konusuna eğilimli olduklarından bir çeşit yönlendirmeye ihtiyaç duyarlar. Eğer evde bakılıyorsa ev eşyalarını parçaladıkları sık görülür. Doğru eğitim ve oyuncaklar ile bu problemin önüne geçebilirsiniz. Oyuncakların yanında hem ısırma içgüdüsünü gidermesi hem de besleyici olduğundan boğazına kaçmayacak büyüklükte kemikler de verilebilir. Oyuncak seçiminde güçlü bir çeneye sahip Pitbullar için kopup boğaza kaçmayacak türde sert yapılı oyuncaklar seçilmeli.

Protein Ağırlıklı Et Yoğun Bir Beslenme Planı

 
Farklı türlerin bir araya getirilmesi ile meydana gelen Pitbull cinsinin az sayıda sağlık problemi vardır. Ancak, birçok alerjisi olduğu bilinir. Bu sebepten mama seçiminde kaliteli ürünleri tercih etmek önemlidir. Mama firmaları genellikle protein ihtiyacını tahıllardan karşılar. Kaliteli markalar proteini et ile kaşılar. Pitbull cinsi kas yoğun bir köpek olduğundan tahıldan uzak tutulmalı et yoğun mamalar tercih edilmedir. Köpeğe elinizi değdiğinizde kaburgalarını kolayca hissedebilmesiniz. Tahıl yoğun beslenen köpeklerde bu durum olmaz. Başlarda kuru mamanın yanında azar azar et verilebilir. Oyuncak yerine nefes borusuna takılmayacak kadar büyük kemikler düş ve çene gelişimini destekler. Beslenme ölçütleri mamaların içindeki besin değerleri açısından farklılık gösterir. Her mama paketinin üzerinde besin değeri ve köpeğin günlük ihtiyacı yer alır. 

Pitbull Cinsinde Çok Kullanılan Kafesin Önemi

 
Özellikle ev içinde bakılan her köpek için gerekli olan kafesler Pitbull cinsinde özellikle 1 yaşını doldurduktan sonra mecburi bir hal alır. Her ne kadar yeni inşalar ile tanıştırsanız sosyal bir köpek haline getirseniz de evinize ilk defa gelen insanlar evde yetişkin bir Pitbull olduğunu öğrenince onu kapatmanızı isteyecektir. Bu gibi durumlar için köpeğin kafeste durmaya alışkın olması önemidir. Bunu yetişkinlikte öğretmeye çalışırsanız köpek psikolojik sorunlar yaşayabilir. Yavru iken de köpeğin evin içindeki hareketlilikten uzak güvenli bir alanda zaman geçirmesi ya da uyuması için kafesler oldukça idealdir. 

Kısa Tüylerin ve Dişlerin Bakımı Günlük Bakımı

Pitbull’lar hassas bir cilde ve kısa tüylere sahiptirler. O sebepten günlük tüy tarama ihtiyacı hissetmezler. Haftada birkaç kere taranma tüyleri için yeterli olacaktır. Aynı şekilde dışarıda ya da bahçede çok kirlenmediği takdirde sık yıkanmasına gerek yoktur. Kıs tüyleri sebebi ile aşırı sıcak ve soğuklara karşı duyarlıdırlar. Aşırı soğuklarda kapalı mekanlara alınmalı aynı şekilde sıcaklarda da dışarıda da kalsa gölge alanlar hazırlanmalıdır. Özel bir çene yapısına ve dişlere sahip Pitbull’ların dişleri haftada en az birkaç gün fırçalanmalı aylık veteriner kontrolüne götürülmelidir. Diş sağlığı için vitaminler ve çiğnemesi için kemik diş gelişiminde faydalı olacaktır.

Davranış Bozukluklarını Engellemek İçin Sosyalleştirme

 
Yapısı gereği köpeklerle ve farklı hayvan türleri ile kavga etmesi için yetiştirilen bu cinste sosyalleşmeye yavru iken başlanmalı. Evde geçireceği ilk haftadan sonra aileye iyice ısındı ise ve aşılarına başlandı ise inşalarla ve köpeklerle yavrunuzu bir araya getirmeye başlayın. İçgüdüsel olarak kavgaya ve ava programlı bu cinsi yeteri kadar köpekler ve insanlar ile bir araya getirildiğinde dengeli bir psikolojiye sahip olur. Başka bir köpek ile yan yana gelen yavrunuzun dikkatini o an dağıtmalısınız. Adınız öğretip köpeği koklamaya başladığında adını söyleyerek dikkatini çekin ve ödüllendirin. Bu işlem yavrunun odaklanmasını engelleyecek ve tanışma esnasında olası bir kavganın önüne geçecektir. Pitbullar ve diğer köpekler kavgaya başlamadan önce birkaç saniye odaklanarak karşıdaki köpeğe kitlenirler. Bunu küçük yaşta öğretirseniz sosyalleşmesine katkısı olur. 
 

Benzer Yazılar

Yukarı