Pomeranian İçin 5 Önemli Bakım Tüyosu

Pomeranian İçin 5 Önemli Bakım Tüyosu

Keskin Dişler Bakım İster;

Pomeranian türü köpekler diş ve diş eti rahatsızlıklarına meyillidirler. Her gün dişlerinin temizlenmesi ve hijyen sağlanması gerekir. Veteriner hekimlerde özel olarak köpeğinizin dişlerini temizlettirebilirsiniz. Çocuk diş fırçası ya da köpek diş fırçaları ile kendinizde temizleyebilirsiniz. Bir diğer alternatifte parmağa geçirilen fırçalardır. Yavruyken dişlerin fırçalanmaya başlanması köpeğinizin alışmasına sağlayacaktır. Diş macunu kullanırken köpeklere özel üretilen macun kullanmanız iyi olacaktır. Özellikle et tadı ve kokulu diş macunları dişlerini fırçalatmakta güçlük çekmenizi engelleyecektir. Günde en az 3 dakika olmak üzere 5 dakikaya kadar dişler fırçalanmalıdır. Alınan oyuncakların diş yapısını acıtmayacak yumuşaklıkta olması önemli. Dişlerin fırçalanmaması halinde birçok hastalıklara olanak sağlanmış olunur. Köpeğinizin acı dolu bir tecrübe yaşamaması için özenli olarak dişlere gereken bakım uygulanmalıdır.
Dişler düzenli fırçalanmazsa eğer;
 
Dişlerde plak oluşumu başlar, plaklar ilerledikçe çürüklere sebebiyet verir.
Gingivitis,  periodontal (diş etinde intahaplanma ve çene hastalıkları) hastalıklara, 
Çürüme ve enfeksiyon gelişebilir.
Aşırı ağrı ve kanamalar oluşabilir.

Banyo Yapmak Onlar için Çok Önemli

Çok sık olmayacak şekilde Pomeranianınız kirlendiğinde banyo yaptırın. Düzenli olarak ayda bir veya iki ayda bir banyo yaptırabilirsiniz. Kendi şampuan ve sabununuzu kesinlikle kullanmayın. Tüyleri çamur gibi basit kirlerle kirlenmişse su ile temizlenebilir. Yapışkan ve aşırı bir kir varsa köpek şampuanı kullanmalısınız.
 
Köpeğinize banyo yaptırırken;
 
Öncelikle pomeranian çabuk üşüyen bir cinstir o yüzden banyo suyunu ve ortamını hazırlamalısınız. Önceden köpeğinizi havlusunu tarağını köpek şampuanını ayarlayın.
Köpeğinizi banyo yapacağı ortama götürüp su ile tüylerini ıslatıp tarayın. Bu tüylerin arasındaki kirlerin temizlenmesine ve tüylerin karışmasını engelleyecektir.
Ardından köpek şampuanını çok olmayacak şekilde köpeğin vücudundaki ve kafasındaki tütlere uygulayıp tekrar tarayın.
Banyo yaptırırken kulaklarını su ve şampuan köpüğünden korumaya özen gösterin 
Patilerin temizlendiğinden emin olun.
Havlu ile köpeğinizi iyice kurutup tüylerini tekrar tarayın.
 
Köpek şampuanı seçiminde;
 
Veterinerden veya satış görevlisinden tavsiye alabilirsiniz.
Köpeğinizin tüyleri ipeksi ve havadar gözüküyorsa güzel bir şampuana sahipsiniz.
Şampuanın nemlendirici özelliğinin olup olmadığına dikkat edin.
E vitaminli şampuan ve tüy için krem tercih edilebilir.
Şampuanın kokusunun ağır olmamasına dikkat edilmeli.

Şampuan ve tüy kreminin iyi durulanmış olmasına dikkat edin vücudun tahriş olmaması gerekir. Banyodan sonra köpeğinizi saç kurutma makinesinin en düşük ayarında kurutabilirsiniz. 

Yetişkin ve Yavru Pomerainianın Tüy Bakımında İncelikler

Pomerainianın tüyleri uzun yumuşak ve çokça dökülmeye yatkındır. Tüylerin bakımında yavrularda ve yetişkinlerde değişiklik gösteren incelikler bulunur.
 
Yavru  Pomerainanlar için tüy bakımı;
 
Yavru Pomerainan 4 ile 8 ay arasında tüylerin genelini döker bu olay yetişkinlik tüyleri çıksın diye olan bir olaydır. Böyle bir durumda endişelenmenize gerek yok. Bu dönemlerde tüy renginde bazı değişikliklerde görülebilir siyah ve beyaz renklerde olan köpeklerde görülmese de rengi turuncu, kızılımsı ve krem olan bu cins köpeklerde görülür. Yavru köpeğinizin ilk tüy dökme döneminde günlük taranmaya başlanması önerilir.
 
Yetişkinlerde tüy bakım:
 
8 aylıktan itibaren yetişkinlik tüyleri çıkmalıdır. 3 yaşına kadar tüyler gelişmeye devam edebilir. 2 tabakadan oluşan tüy tabakasına sahiptirler. Ilk katman uzun, yoğun ve pürüzsüz bir görünüme sahiptir. İkinci alt katman ise kısa ve yünlü gibi bir görünüme sahiptir. Bu yüzden iki katmanında zarar görmeden nazik bir şekilde taranması gerekir. Bu da yumuşak fırçalı tarak kullanmaktan geçer.

Günlük kullanım için yumuşak, çift katmanlı fırça veya uzun fırçalı tarak kullanılabilir.
Düğümlenmiş karışmış tüyler için nadir zamanlarda kısa uçlu küçük taraklar dikkatle kullanılmalı.
Tüyleri ellerinizle ayırın ve aşağıya doğru fırçalayın bütün tüyleri nazik hareketlerle düzenli şekilde taraya dikkat edin.
 
Her gün tüylerin taranması gerekir. Taranamıyorsa ise haftada 2 kez mutlaka taranmalı. Dökülme dönemlerinde günde 3 kez kesin taranmalıdır. 

Kulaklar Düzenli Kontrol Edilmeli

Pomeranyalılar küçük, sivri, üçgen şeklinde, dik kulaklara sahiptir. Yetişkinlik dönemine giren köpeğinizin kulak yapısı değişir. Köpeğinizin kulaklarının boyutu genetiktir. Sarkık kulak yapısı nadirdir ve rahatsızlık belirtileri arasındadır veterinere danışmak gerekebilir. Ayrıca kulak enfeksiyonları için kulakları temiz tutmak, nemin kulak kanalına girmesini önlemek ve düzenli olarak kontrol etmek önemlidir. Banyo sırasında kulakları korumak amaçlı kulaklara pamuk yerleştirilebilir. Genellikle, Pomeranian'ın kulaklarını her 4 haftada bir temizlemeniz gerekir Enfeksiyonlara yatkınsa, veterineriniz her 2-3 haftada bir onları temizlemenizi isteyebilir. 
 
Kulak enfeksiyonları belirtileri:
 
Kafa sallama, kulaklara pençe atma veya kafayı yüzeylere sürtme şeklinde ortaya çıkan kaşıntı
Kötü koku 
İç kulak kanadındaki pullu cilt
İç kulak kanadında kızarıklığı ve şişmesi
Kulak temizliği yaparken;
Köpek kulak temizleme solüsyonunu kulağın iç kısmına tutarak birkaç damla dökün.
Köpeğiniz huysuzlanabilir. Kulağına hafifçe pamukla bastırarak 2 dakika masaj yapın.
Bir pamuk kullanarak, iç kulak kanalından sadece rahatça yapabildiğiniz kadar aşağıya doğru kaydırın ve derinlemesine kaydırmaya çalışmayın. Her türlü kahverengi, gri veya siyah kiri toplamaya çalışın.

Hassas Pençelere Özel İlgi

 
 
Köpeğinizin pençelerini(tırnakları) kesme aralığınız köpeğe göre değişiklik gösterecektir. Eğer köpeğiniz dışarda çokça vakit geçiren bir köpekse pençeleri kendiliğinden aşınacaktır ve pençe-tırnak kesme aralığınız uzayacaktır. Ev içinde daha çok kalan bir köpek ise ayda bir ya da iki ayda bir pençelerin kesilmesi önerilir. Köpeklerin tırnaklarını, pençelerini arkadan kaldırarak ve bacağın eklemde bükülmesine izin vererek dikkatlice kesin. Bu, pençeyi önden kendinize doğru çekmeye çalışmaktan daha kolay olacaktır.

Özellikle köpek tırnaklarını kesmek için yapılmış tırnak (pençe) makasları kullanarak tırnakları kesin.
 
Tırnakları kazayla kısa kestirirseniz, kanamayı durdurmak için pamukla bastırın ya da kanamayı durduran tozlar kullanabilirsiniz.
 
Ardından köpekler için olan törpü ile tırnaklarını törpüleyin.
Eğer kendiniz yapamıyorsanız veterineriniz size yardım edecektir.
 
 

Benzer Yazılar

Yukarı