Sağlıklı Safkan Köpek Yavrusu Nasıl Seçilir?

Sağlıklı Safkan Köpek Yavrusu Nasıl Seçilir?

Safkan bir köpeğin görünüşü ya da kişiliği olsun, mükemmel ve doğru bir köpek sahiplenmek için istekli birçok insan var. Eğer siz de onlardan biriyseniz size kolaylık sağlayacak bazı ipuçları var. 
İpuçları dışında bir köpek yavrusu almaya karar verdiniz ve ailenizin mizacına, enerji düzeyine ve kişiliğine uygun mükemmel cinsi bulmak için araştırma yaptınız. Ama sağlıklı ve size uygun bir köpek yavrusunu almak için en iyi yetiştiriciyi nasıl bulacaksınız? Bu yazımızda sağlıklı cins bir köpek yavrusunu nasıl bulacağınızdan onu eve getirdiğiniz sürece kadar nelere dikkat etmeniz gerektiğini ele alacağız. 

1. Yaşam tarzınıza uygun bir cins bulun. 

 
Neden safkan bir köpek istediğinizi düşünün: Gösteri köpeği mi arıyorsunuz? Sizi koruması için mi sahipleneceksiniz? Bir aile hayvanı mı istiyorsunuz? Köpeğinizin ne kadar alana sahip olacağını, günlük olarak ona ne kadar egzersiz yapmayı planladığınızı ve temel bakım ihtiyaçlarını aklınızda bulundurun.
Bazı cinslerin ne kadar salya akıttığını veya tüylerinin döküldüğünü unutmayın ve bunların kararınızı nasıl etkileyebileceğini düşünün. Bunlar önemliyse Bulldog veya St. Bernard gibi ırklardan kaçının. Dökülme bir faktörse, Sibirya Huskie veya Malamutes gibi gerçekten fazla tüy dökebilecek bu köpeklerden kaçının.
Seçtiğiniz cinsten tipik bir köpeğin nasıl davrandığını ve bunun sizin yaşam tarzınıza ve ailenize uygun olup olmadığını öğrenin. Örneğin çocuklarınız varsa, müstakbel tüylü dostunuzun Labrador Retriever veya Boxer gibi çocuklarla arasının iyi olduğundan emin olun.
Bir kucak köpeği istiyorsanız, Yorkshire Teriyerleri, Chihuahua veya King Charles Spaniel gibi ırkları düşünmelisiniz.

2. Sahiplenmeyi düşündüğünüz ırkınızın bağlı olduğu kulüpten bilgi alın. 

 
Belirli bir cinsle ilgileniyorsanız, onun cinsine dair bilgiler içeren bir kulübe katılın. Yerel bir cins kulübü bulmak için bağlı olduğunuz bölge için ufak bir internet araştırması yaparak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Arkadaşlarınıza, ilgilendiğiniz cinsten köpeği olan birini tanıyıp tanımadıklarını sorun ve özellikle o cinsi şahsen hiç görmediyseniz, onları ziyaret etmek için gerekli ayarlamaları yapın.

3.Cinsinin veya boyutunun size uygun olup olmadığına karar verin.

 
 
Yaşam tarzınıza en uygun köpek türü hakkında fikir edinmek için safkan köpekleri beslemenize gerek yok. Sizin ve ailenizin üstesinden gelebileceğiniz boyut ve mizaç hakkında ortak karar vermek de size daha somut bir fikir sunabilir. Ne tür bir köpek istediğinizden emin değilseniz, beslediğiniz köpekleri değiştirmek seçiminizi daraltmanıza yardımcı olabilir. Köpek üreticileri ile iletişime geçin ve onlardan mevcut programlar ve nasıl başlayabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi isteyin. 

4.Sorumluluk sahibi bir yetiştirici bulmak

 
Köpek Dünyası gibi güvenilir bir ilan platformundaki insancıl, sorumlu bir yetiştirici ile iletişime geçin. Yetiştiricinizin köpeklerinin refahıyla gerçekten ilgilendiğinden emin olun. Size bir yavru köpeğin potansiyel evi hakkında birçok soru soracaklar ve sizin için uygun olduğundan emin olmak için kayda değer çabalar göstereceklerdir. Köpek sahiplenmek isteyen biri olarak, sorumluluk sahibi yetiştiricilerle iş yapın.

5. Yetiştirme tesisini ziyaret edin. 

 
Tesisleri temizlik ve yaşam kalitesi açısından incelemek için üreme tesisine kişisel bir ziyarette bulunun. Açık ve misafirperver değillerse veya tüm tesisi görmenize izin vermiyorlarsa orada bulunan yetiştiriciye güvenmeyin. Sizinle tesislerinden başka bir yerde buluşmak için ısrar eden yetiştiricilerden kaçının. Bu, bir şey sakladıklarını veya yetersiz koşullar görmenizi istemediklerini gösterir. Eğer yetiştiriciniz ailesiyle yaşıyor ve kendi alanında köpekleriyle ilgileniyorsa mutlaka ama mutlaka onu yerinde ziyaret edin ve kendi aile üyeleriyle nasıl bir ilişkisi olduğunu gözlemleyin. Eğer kişilerin birbirlerine karşı mizaçlarını rahatsız edici buluyorsanız, farklı bir yetiştirici bulmayı düşünün. Onların kişisel hayatı beni ilgilendirmez demeyin çünkü onların arasındaki çekişmeler zamanında sevimli dostunuzu zedelemiş olabilir, sonraki süreçlerde çekingen davranabilir. 
Harika bir yetiştirici bulduysanız ancak şu anda istediğiniz mevcut köpek yavrusu yoksa onlara iletişim bilgilerinizi verin ve bir sonraki adımı bekleyin. Doğru köpekten önce doğru yetiştiricinin bu süreci nasıl etkileyeceğini asla unutmayın. Bağlayıcı olmayan bir satış sözleşmesi yapmayı düşünün ki en azından fotoğrafını görmeden bir köpek yavrusu satın almak zorunda kalmayın. Yetiştiriciden kaba bir zaman çizelgesi isteyin ve yeni yavrular hakkında bilgi sahibi olmak için iletişimde kalın.

Köpeğinize kavuştunuz ya sonra?

 
Evinizi köpek yavrusunun gelip yaşamasına uygun koşulLara getirin. Yeni yavru köpeğinizi eve getirmeden önce, küçük nesneler, kırılabilecek eşyalar, zehirler gibi tüm tehlikeli maddeleri uzaklaştırdığınızdan emin olun. Yavru köpeğinize zarar verebilecek veya yavru köpeğinizin zarar verebileceği herhangi bir nesne olup olmadığına bakın.
Elektrik kablolarını uzaklaştırın ve yeni yavru köpeğinizi prizlerin ve diğer elektrik tehlikelerinin etrafından izleyin. Bir yatak, oyuncak, tasma, yiyecek ve diğer ihtiyaçları satın aldığınızdan emin olun. Yetiştiriciden, o cins köpek için faydalı olabilecek herhangi bir özel eşya isteyin.

Yemek alışkanlıklarını yetiştiriciyle konuşun

 
Yavru köpeğinizi kuru veya konserve evcil hayvan maması ile besleyip beslemeyeceğiniz konusunda yetiştiricinize danışın. Yavru köpeğinizi sekiz ila dokuz haftalık olduğunda alın. İyi bir yetiştirici, yavruyu ilk birkaç ay kendiyle birlikte ve diğer tüylülerle birlikte tutacaktır. Bu, yavru arkadaşlarının etrafında olmasına alışacağından, yavruya ihtiyaç duyduğu erken sosyalleşmeyi sağlayacaktır. Çok erken alınan bir köpek yavrusu, diğer köpeklerden ve insanlardan korkabilir. Yavruyu ayrıca, anne sütünden çok erken kesmemekte de fayda var.

İlk kontroller ve yuvaya alışma 

 
Yavru köpeğinizi aldıktan sonra 24 saat içinde bir veteriner muayenesi yaptırın. Tam bir veteriner muayenesi yapın ve kene, pire gibi şeylerden önlemeye hemen başlayın. Gerekli tüm aşıların belgelerine sahip olduğunuzdan emin olun. Saygın bir yetiştiricinin, veterineriniz ilk birkaç gün içinde ciddi bir sağlık durumu keşfederse, yavru köpeği iade edebileceğinize dair bir garanti de sağlayacağını unutmayın. Yavru köpeğinizi eğitmeye başlayın. Yavru köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede beslenme, uyku ve banyo programına alın. Otur, kal ve gel gibi komut sözcükleri ile eğitime başlayın. Özellikle yeni evcil hayvanınızı evinize ilk kez alıştırmaya başladığınızda, eğitimi eğlenceli ve düşük stresli bir hale getirin.

Ekstra ne yapabilirsiniz?

 
Yavru itaat derslerine götürmeyi düşünün. Veterinerinizden veya yetiştiricinizden bir tesis önermesini isteyin. Yavru köpeğiniz için yetişkin bir köpekten beklediğiniz beklentilerin aynısını oluşturun ve en başından itibaren ev kurallarınız konusunda tutarlı olun. Örneğin, köpeğinizin yemek dilenmesini istemiyorsanız, yavruyken sofra kırıntısı vermeyin. Sonra neden bu kadar arsız ve yemek istiyor diye düşünürsünüz! Her iki ila üç saatte bir tuvalet için dışarı çıkardığınızdan emin olun. Yavru köpekler henüz tuvalet yapma fonksiyonları üzerinde kontrol geliştirmediklerinden kötü bir kaza olursa buna üzülmenizin faydası yoktur. 
 

Benzer Yazılar

Yukarı