Sağlıklı Bir Golden Retriever Yavrusu Yetiştirmek İçin  Bakım Rehberi

Sağlıklı Bir Golden Retriever Yavrusu Yetiştirmek İçin Bakım Rehberi

Yeni Ev ve Ailesi ile Tanıştırma;

 
Yavrunun evdeki ilk birkaç gün çok önemlidir. Yavru, ilk kez kendi başına ve annesinden ve kardeşlerinden uzakta olacak ve çok korkacak. Yavrular da bu birkaç günde ağlama normaldir. Bu durum birkaç gün sonra duracaktır. Bu dönemde köpeğin kendini evde rahat hissetmesi için kafesler oldukça işlevseldir. Yeni eve gelen yavrunun kafes içinde tutmanın adımları: 
 
- Kafesi evin en çok kullanılan alana yerleştirmeniz alışma sürecini hızlandıracaktır.
 
- Kafesin kapısını açık tutun ve yavrunun içeride ve dışarıya serbest gezmesine izin verin 
 
- Yavru kafesin içine girdikçe onu ödüllendirerek kafese alıştırmak eğitimde kolaylık sağlar.

8-10. Haftaya Kadar Yavrunun Annesinin Yanında Olmasının Önemi

Golden Retriever yavru annesinin bakımını ve sorumluluğunu almasına izin vermek en iyisidir. Yavrunun ilk 8-10 hafta boyunca annesiyle kalmasına izin verilmelidir.
Yeni doğmuş bir Golden Retriever yavrusu belirli bir büyüklüğe gelene kadar çok fazla ihtiyacı vardır. Annesi bu ihtiyaçlarını bir insana göre daha iyi karşılayabilir. Bir yavru köpek hayatının ilk haftalarında, çevresine uyum sağlaması için annesinin rehberliğine ihtiyaç duyar.
Yavruların doğru büyüme ve gelişme için çok fazla bakım, sıcaklık, sevgi ve beslenme ihtiyacı vardır. Anne sütünde bulunan antikorlar yavrunun virüslere karşı bir çeşit aşısıdır. Annesinden erken ayrılan yavrular bu tip virüs ve bakterilere karşı korumasız olurlar. Bunun yanında yetersiz anne sütü köpeğin yetişkinlik döneminde çeşitli hastalıklara yakalanmasına sebep olabilir. 
 

Küçük Yaşta Başlanması Zorunlu Olan Tek Eğitim: Tuvalet Eğitimi

 
Köpeğin eve girmesi ile başlaması gereken tuvalet eğitiminde en önemli konu köpeği izlemesi bilmektir. Köpek genelde vücut dili ile tuvalete çıkmak istediğini gösterir. Genellikle etrafta dolanırlar ve aynı noktada dolaşırlar. Bu işaretleri görür görmez, köpeği dışarı, bahçeye ya da evinizde tuvaletini yapmasını istediğiniz alana götürerek beklemelisiniz. Bazı durumlarda köpek havlayabilir. Alıştıktan sonra evin içinde ise kendi gider dışarıda tuvaletini yapıyorsa kapıya yönelerek havlayacaktır. Yavru köpeklerin mesanesi küçük olduğundan yatmadan 30 dakika önce köpeğinizde bir belirti görmeseniz de tuvaletini yaptığı alana yönlendirin. Bunu alışkanlık haline getiren köpek kendisi tuvalet için kapıya ya da bahçeye yöneldiğinde onu ödüllendirin. Yavru köpekler her 4 saatte bir tuvalet ihtiyacı için belirlenen alana götürülmeli.

Bakteri ve Virüslere Karşı Erken Koruma İçin Aşı

 
Çiftliklerden yavru sahiplendiğiniz de yavruya yapılmış olan ve yapılması gereken aşıların bir planı verilir. Bu plan dahilinde veterinerinizden aşıların günlerinden önce randevu alın. Köpeğinize yapılan tüm aşılara ilişkin kayıtları saklayın. Eğer köpeği ileriki dönemde çiftleştirmek gibi bir niyetiniz yok ise kısırlaştırmanız önerilir. Kanser ve hastalıkları önleyerek yavrularınız sadece daha sağlıklı olmakla kalmaz, aynı zamanda davranışsal sorunların önlenmesine de yardımcı olur. Kızgınlık dönemine giren köpekler hormon değişiklerinden dolayı psikolojik sorunlar yaşayabilir. 
 
5 hafta Parvovirüs : parvoya maruz kalma riski yüksek olan yavrular için, veterinerler 5. haftada önermektedir. 
6 ve 9 hafta Leptospirosis hariç karma aşı. 
Coronavirüs: koronavirüsü için bir şüphe varsa.
12 hafta veya daha büyük Kuduz
12-16 hafta ** Karma aşı
Leptospirosis : leptospirosisin bir şüphe varsa karma aşıya eklenir. 
Coronavirüs : koronavirüs şüphesi varsa. 
Lyme : Lyme hastalığının bir şüphe olduğu ya da karşılaşılabilecek bir bölgeye giderken.

Beslenme ve Bakım İçin Evde Bulunması Gerekenler Listesi

 
Kuru mama ve taze sebze-meyve 
Su ve mama kabı 
Kulübesi / kafes  - Uygun büyüklükteki kafesi satın aldığınızdan emin olun, yavrular kısa süre içinde büyüyeceğinden iki kere barınak almak zorunda kalabilirsiniz.  
Koşum takımı (kayış) ve tasma - Yürümeye hazırlanırken yavru köpekler için koşum takımları daha kullanışlı olur.  
Oyuncaklar: Çiğneme oyuncakları, diş çıkarma döneminde yavrunun sık kullandığı bir eşyadır. Oyuncakların köpeğin yutabileceği büyüklükte olmamasına dikkat edin. 
Köpek fırçası/tarağı
Diş fırçası, macunu
Tırnak makası

Sağlıklı bir Gelişim İçin Beslenme Programı

 
Yavruların genellikle yetişkin köpeklerden daha sık yemeye ihtiyaçları vardır. Günde bir veya iki kez bir yetişkin köpeği besleyebilir, ancak Golden köpek yavrusu günde üç veya daha fazla öğün beslenmesi gerekebilir.
İki aylıkken, bir Golden yavrusu her öğünde yarım bardak mama yiyebilir ve toplam 1,5 fincan kuru mama bir günde üç öğün olarak verilebilir.
Üç aylıkken, bir Golden köpek yavrusu, günde iki bardağa mama miktarı artırabilir, üç porsiyona bölünebilir.
Dört aylıkken, hala büyüyen köpek yavrusu, günde üç kez porsiyona ayrılarak günde 2,5 bardak mama verilebilir.
Beş ya da altı aylıkken (genellikle erkek yavrular için daha erken), Golden Retriever yavru için günde üç kez 3 ila 3,5 bardak mama verebilirsiniz.

İlk Defa Eğitim Alacak Köpekte Uygulanması Gereken Adımlar

 
Yavru köpeğinizi oturma pozisyonuna yönlendirerek başlayın ve hızlı bir şekilde ona bir ödül verin. Ödül sağlıklı ve küçük olmalı, böylece yavru köpeğiniz çabucak yutarak derse geri dönebilir. Başlamak için bu üç veya dört kez üst üste yapın. Yavru köpeğiniz komutada oturduğunu biliyorsa, ödülü atlayabilir ve oturunca onu severekte ödüllendirebilirsiniz. 
Bir Golden Retriever köpek yavrusu eğitirken yiyecek ödüllerin yanında onu motive eden sözler ve fiziksel temaslar onun için çok önemlidir.  
Golden Retriever köpek yavrusu, ne zaman komut dışında oturuyorsa, ona kal ve gel gibi diğer komutları öğretebilirsiniz. Bunu yapmak için, köpek yavrusu oturma pozisyonunda iken başlanmalıdır. "Kal" deyin ve geriye birkaç adım atın. O zaman yavru köpeğinize bir komutla "gel" deyin. Yavru köpeğinizin eğitimi için çok sabırlı olmanız ve istediğinizi yaptığında onu bir yiyecek ya da söz ile ödüllendirmeniz gerekecek. Eğer bir hata yaparsa onu azarlamayın, çünkü bu sadece onu kafasını karıştırır. Sadece istemediğiniz davranışlarda bulunduğu zaman “ hayır” komutu ike tavrınızı ortaya koyun.

Çiğneme ve Stres yönetimi İçin Oyuncak Seçimi

 
Bir köpek yavrusu olgunlaştıkça ve yetişkin dişleri çıkarken, sert plastikten imal edilmiş çeşitli şekillerdeki oyuncaklar saatler boyunca yavruyu çiğnemesine neden olabilir.  
 
Bir köpeğe verilen her şey, yutulmaması için yeterince büyük olmalıdır. Çiğnenecek oyuncakların içeriğine dikkat edilmelidir. Bazı köpekler çiğnedikleri oyuncaklardan parçaları yutmaya çalıştıklarında eğer yeteri büyüklükte ise boğaza takılabilir. 

Kendini Güvende Hissedeceği Alan: Kafesler 

 
Golden Retriever yavru köpeğinizi ilk kez evinize getirdiğinizde, kapsını açık tutuğunuz kafes açık evin kalıcı olmasını istediğiniz bir yerine konulmalıdır. Önerilen kafesin evin içinde merkezi bir konumda olması, ancak hareket sıklığı yüksek bir alanda bulunmamalıdır. Birçok köpek sahibi kafesleri dış kapının yanına bırakıyor, böylece Golden Retriever ihtiyaçları olduğunda tuvalet işçin dışarı çıkabiliyor. Kafes içinde ilgiyi toplamak için kafese oyuncak ve battaniye koyabilirsiniz.

Büyüme Çağında Tüylerin Taranması ve Temizliği

 
Köpeğin yavruluk döneminden itibaren taranma ve banyo gibi temizlenme işlemlerine alıştırılmalıdır. Orta sıklıkta tüy döken Golden Retriever cinsini gülük taramak tüy dökümünü minimuma indirmek için fayda sağlar. Su ile arası iyi olan Golden Retriever’lar hareketli ve yaramaz olduklarından dışarı çıktıklarında sık sık kirlenirler. Banyo temiz bir köpek için 3 haftada bir yaptırılabilir. Bu süre içinde eğer dışarıda serbest bırakılıyorsa kendini kirletecek ve daha sık banyoya ihtiyaç duyacaktır. Özellikle kıl ayları yavru banyo yaptırılırken suyunu soğuk-ılık arası ayarlayıp kurutulmasını önce havlu sonra makine ile yapılması gerekir.
 
 

Benzer Yazılar

Yukarı