1- Onun İhtiyacı Olan Ne?;
Köpeğiniz günlük aktiviteleri için yeteri kadar enerjiye (kalori), büyümek ve sağlığını koruyabilmek için de vitaminlere ihtiyaç duyar. Doğru bir beslenme eğilimi ile onu hastalıklardan koruyabilir, uzun yıllar sizinle yaşamasını sağlayabilirsiniz. Fazla yiyecekler obeziteye, az ve eksik besinler sağlık kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle; ihtiyacı kadar yemeği, doğru
oranda ve yeteri kadar vermeniz gerekir. Beslenme yaş, kilo ve sağlık konusu dikkate alınarak belirlenmelidir.
Bu cins diğer ırklardan farklı olarak çiğ sebze, meyve ve et ile de beslenebilir. Hatta vitamin alımlarını taze meyveler ile yapabilmektedir. Bu nedenle çok yönlü bir beslenme programı uygulamanız önerilir. Belli oranda protein, yağ ve vitamin harmanları günlük mamalarıyla sağlanmalıdır.
2- Günde Kaç Öğün Ve Ne Kadar Yemek
Bu konuyu belirlerken köpeğinizin yaşı ve ağırlığı ön plana çıkacaktır. Elbette iştah ve kronik rahatsızlıklarda, veteriner hekimin vereceği liste dikkate alınmalıdır.
Ne Sıklıkta Beslemeli?
İlk ay için serbest beslenme yapılabilir. Sık ve az yemek ihtiyacı olacaktır. Bunun nedeni; yeni doğan yavrunun kan şekerinin sıkça düşmesi ve büyüme gereksinimleridir.
3 aylıktan 12 yaşa kadar olanlar; günde ortalama 3 kez beslenmelidir. Eğer çalışıyorsanız ara öğünü ikiye bölüp, sabah ve akşam öğünlerine ilave edebilirsiniz. Çalışmadığınız günler 3 kez vermeye devam edebilirsiniz.
Öğün aralarında, eğitim ve eğlence için atıştırmalıklar verilebilir.
Ne Kadar Mama Vermeli?
Bunu belirlemek başta zor olabilir. Belirleyici unsurlara dikkat ederseniz, kısa sürede porsiyonları ayarlamayı öğrenebilirsiniz.
Standart büyüklüğe gelmiş 1,8 kg ile 3,15 kg arasında bir Pomerenian çok fazla yemek yemez. Bu nedenle bazen sahipleri yeterli beslenmediklerini düşünebilir.
Farklı yiyeceklerin farklı miktarlarda kaloriye sahip olduğu unutulmamalıdır. 1 bardak kuru mama ile 1 bardak yaş mama aynı değerlere sahip değildir. Kalitesi düşük dolgusu çok olan mamalar ile doyan köpeğiniz, yeteri kadar vitamin ve protein alamaz. Az miktarda kaliteli bir yemek yediğinde ise yeteri kadar sağlıklı beslenmiş olacaktır.
Yavrular için ağırlığa göre mama ihtiyacını vermek gerekirse;
* 0,50 kg yavru: ¼ su bardağı yemek
* 1,35 kg yavru: ½ su bardağı
* 2,25 kg yavru: 1 fincan
* 2,7 kg yavru: 1,5 fincan
Kalori hesabına göre öğün başı mama miktarını ayarlamak isterseniz; her 0,5 kg için yetişkinlerde 45 kalori, yavrularda ise 55 kalori civarındadır.
Ayrıca yemek yeme için ortalama 20 dakika zaman ayrılıyorsa, porsiyonun doğru olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yaş ve sağlık sorunları bu faktörü değiştirebilir.
3- Pomeranian İçin Hazır Mama Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hazır mama, pratik olduğu için sizin de tercihiniz olacaktır. Yaş ya da kuru mama tercih edebilirsiniz. Ancak yaş mamanın sürekli verilmesi köpeğinizin ishal olmasına neden olabilir. Kuru mama seçimi ise belirli kriter ve incelemelere bağlıdır. Kuru mama ve yaş mamayı karıştırmak, kuru mamaya biraz et ya da kemik suyu eklemek iyi bir fikir olabilir.
Mama alırken içeriklerini iyi şekilde incelemeniz gerekiyor. Hassas olan bu ırk, doğru şekilde beslenmezse ciddi rahatsızlıklara yakalanma riski taşımaktadır.
Oransal olarak; %40 protein, %30 sebze, %20 nişasta ve %10 kadar meyve içerikli mamalar tercih edilmelidir.
Doğru Ve Güvenli Mamanın İçeriği Nasıl Olmalıdır?
* Atık ve artık et olmayan
* Yan ürün ve aşırı dolgu malzemesi olmayan
* Zararlı tatlandırıcılar, renklendirici ve kimyasal koruyucu içermeyen
* Doğal içerikli
* Gerçek etten imal edilmiş
* Sağlıklı sebze ve meyveden elde edilmiş
* Lif, yağ ve vitamin takviyeleri ile güçlendirilmiş bakanlık onaylı olmalıdır.
4- Kesinlikle Vermemeniz Gerekenler (Yasaklılar) Gıdalar!
Birçok ırkta olduğu gibi Pomeranian cinsi köpeklerinde yememesi gereken, onlara zarar veren besinler vardır.
1- Her türlü soğan ve sarımsak
2- Kafein içeren yiyecek ve içecekler
3- Çikolata
4- Üzüm
5- Kahve
6- Mısır ve mısır katkılı besinler
7- Macademia fındığı (tropikal bir fındık türü)
8- Ham deriden yapılmış kemikler, ödüller
9- Baharat ve baharat içeren yiyecekler
Bu tip besinlerin verilmesi köpeğinizde farklı sindirim sorunlarına, deri dökülmelerine, diş ve diş eti sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle yediği hazır gıdaların içeriklerinin de incelenmesi önemlidir. Alerjik reaksiyonlar ya da zaman içinde kalıcı sağlık sorunlarına neden olabileceği için dikkatli ve seçici olunması önemlidir.
5- Ona Ellerinizle Yemek Yapmak İster Misiniz? (Evde Mama Yapımı)
Evinizde bu tatlı yavrular için sağlıklı ve besleyici mamalar yapmak istediğinizde aşağıda ki malzemelerden yararlanabilirsiniz.
* İç organ/ sakatatlar; karaciğer, beyin veya böbrek
* Yağsız et; beyaz et türevleri olan balık, tavuk ve hindi eti
* Balık; özellikle Omega3 ve 6 yönünden zengin yağlar içerir
* Sebzeler; patates, tatlı patates, ıspanak, brokoli, mısır, kabak ve havuç
* Meyveler; mango, ahududu ve yaban mersini
* Bunların haricinde yemekleri desteklemek amacı ile süzme yoğurt ya da süzme peynir içlerine ilave edilebilir.
Ayrıca bu tip ev yapımı mamaları sürekli vereceğiniz zaman, veterinerden vitamin katkıları alarak, mamalara belirtilen oranda ilave edebilirsiniz.