Köpek Sahiplenirken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Köpek Sahiplenirken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Evcil bir köpek satın almak, hediye etmek ya da ücretsiz köpek sahiplenme nasıl bir durum?
Bir köpek sahibi olmadan önce öncelikli olarak hayatlarında evcil bir hayvana yer olup olmadığına karar verdin mi?
Doğru köpek ırkını seçmek yeni ev arkadaşının tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmek anlamına mı gelir. İşte bunlar gibi kafanızdaki bir çok soru makalemizde cevap bulacak.
Ayrıca barınaktan bir köpek sahiplenme, bir barınaktan köpek sahiplenirken nasıl bir yol izlemeli hepsini anlatıyoruz. Makalemizi dikkatle okuyun!
 
 
Kendimize Şunları Önce Bir Soralım;
 
Evdeki herkes köpek ister mi?
Egzersiz yapmak, oyun oynamak, yürüyüş yapmak, tüylerini tımarlamak ve her türlü hava koşulunda dışarıya çıkartma konusunda vaktin var mı?
Bir köpeğin yaşamı boyunca onun sosyalleşmesi ve eğitimi için zaman ayırabilecek misin?
Yıllık aşıları, bakım ve diğer masrafları için bütçe ayırabilecek misin?
Köpek ya da köpekler için ömür boyunca güvenli bir ev sağlayabilir misin?
Barınaktan bir köpek sahiplendim, artık onun evi benim evim burası, diyebiliyor muyuz?
 
Köpeklerin büyükleri de küçükleri de oldukça çekicidir. Yalnız yukarıda bulunan sorulara yanıt vermeden direkt olarak sahiplenmek ya da satın almak kolay gelir. Bir köpeğin 15 sene ya da daha fazla sizinle birlikte olacağını düşündükten sonra doğru köpek seçimi aşamasına geçilmelidir. Evcil hayvanların sorumlulukları, mutluluğu ve sağlığı kişilere aittir. Bunun üstesinden gelemeyeceğini düşünen kişilerin kesinlikle bir köpekle yaşamaması gerekir.

Hangi Köpeği, Hangi Detayları Düşünerek Seçmeliyim?

 
Cins Seçimi
 
Evcil hayvan seçiminde cins belirlemesi ana kriterdir. Resmi şekilde tescillenmiş 400’den daha çok köpek cinsi bulunur. Cins belirlemesinde belli başlı detaylar bulunur.
 
Evcil hayvan seçiminde cins belirlemesi ana kriterdir.
Resmi şekilde tescillenmiş 400’den daha çok köpek cinsi bulunur. Cins belirlemesinde belli başlı detaylar bulunur.
yazıyı okumaya geçmeden önce ülkemizde bulunan ırkları " Köpek Dünyası " https://www.kopekdunyasi.com web sitesine önden bir görmenizi istiyoruz.

Bunlar;
 
Küçük Boyutlu  Cinsler       Öncelikli olarak kişi ya da kişilerin köpeğin hangi boyutta olması gerektiğine karar vermesi gerekir. Örneğin; Doberman seven bir kişinin küçük bir eve bu cinsi alması mümkün olmaz. Özellikle büyük ve enerjik olan cinsler küçük evler için uygun değildir. Chihuahua, Yorks Terrier, Kaniş, Pomeranian, Papillon, Pug, Shig Tzu, Boston Terrier, Minyatür Pinscher küçük boyutlu ırklar arasında yer alır.
Tüy Bakımı Kolay Cinsler Uzun tüylü köpeklerin bakımları oldukça uğraştırıcıdır. Her gün taranması gerekir. Hatta bazıların düzenli kuaföre gitmesi de zorunludur. Bu detayla uğraşmak istemeyen kişilerin az tüy döken ve tarama olayını az aralıklarla yapacağı cinsleri tercih etmesi gerekir. Tüyü az döken ve bakımı kolay olan ırklara Papillon, Pug, Basenji, Shig Tzu, Poodle, Boston Terrier, Tüysüz Çin Köpeği örnek verilebilir.
Sahiplenme Duygusu Olan Cinsler Bu tarz ırklar koruma amaçlı seçilmedir. Köpekler kendilerine verilmiş olan nesneleri ve sınırlar usta şekilde korur. Boksörler, Rottweilers, Çoban Köpekleri ve Alabai örnek olarak verilebilir.
Avlanmak İçin Uygun Cinsler Sıcaktan, soğuktan korkmayan cesur, çevik ve sert köpek ırkları tercih edilmelidir. Rus tazıları, Whippets, Fox Terriers ve Alman Puanteri tercih edilebilir.

Köpek Sahibi Olup Olamayacağınızı Düşünün

 
Köpek cinslerinin bazıları evlerde yaşayamaz. Bahçe için daha uygundur. Bundan dolayı apartman dairesine evcil hayvan alacak kişilerin sahiplenme meselesini iki defa düşünmesi gerekir. Özellikle evde ilgi gösteremeyecek kişilerin köpekleri hırçın ve saldırgan duruma gelir. Doğru ırkın seçilmesinde bile aşağıda bulunan detayları unutmamak gerekir.
 
• Köpekle yürüyüş yapılması gerekir. Özellikle sabah erken saatlerde kalkmaya hazır olmanız gerekir. Ev yanında yürüyüş yapılacak olan alanların bulunup bulunmadığına dikkat edilmelidir.
 
• Köpeklerin beslenmesi gerekir. Düzenli olarak sağlıklı mamalarla beslenmelidir. Seyahat eden bir kişiyseniz köpeğinizi bırakabileceğiniz bir kişi ya da petshopun yakınınızda olması gerekir.
 
• Köpeğin cins seçimine karar verildiyse alacağınız yerin detaylandırmasını yapmalısınız. Reklam aracılığıyla veya benzeri şekilde satın alma işlemi kesinlikle yapılmamalıdır. Özellikle satış sözleşmesi yapan kurumlardan ya da online satış mağazalarından faydalanmak gerekir.
 
• Köpekler her şeyden önce insanlar için bir yoldaş ve liderdir. Evcil hayvanınıza öncelikli olarak anlayış göstermeli ve güven vermelisiniz.

Köpek Satın Alırken Sorulması Gereken Sorular

Evinize ya da bahçenize bir köpek satın almadan önce mutlaka aşağıda bulunan sorulara yanıt vermelisiniz.

Köpek evde yaşayacaksa;
 
• Özellikle evde evcil hayvan besleyecek olan kişi olarak halılarda, kıyafetler ve evdeki diğer eşyalarda var olan kıllara katlanabilir misin?
• Yaşanılan ortamda oluşan kokuya tahammül edebilir misin?
• Uzun süre (15 yıl civarında) bir köpeğe bakabileceğine emin misin?
• Sabahları ve akşamları kendi işlerini bırakarak ya da dinlenme zamanını bölerek yürüyüş yapabilecek misin?
• Ev kendine ait değilse farklı bir yere taşındığında köpeğin ne olacak?
• Mali açıdan tüm masraflarıyla baş edebilecek misin?
• İşin çıktığı zaman bırakabileceğin bir kişi bulunuyor mu?
 
Köpek bahçe içinde yaşayacaksa;
 
• Köpeğin genel anlamda bahçe içinde güvenliğini sağlayabilecek misin?
• İşin çıktığı zaman ya da seyahat ettiğin zaman bırakabileceğin bir kişi bulunuyor mu?
• Bahçede yaşayan bir evcil hayvan olsa bile ona zaman ayırabilecek misin?
• Uzun süre bir köpeğe bakabileceğin konusunda emin misin?
• Mali açıdan tüm masraflarıyla baş edebilecek misin?

Petshoptan Köpek Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni aile üyesine merhaba demeden önce mutlaka ırk belirlemesi yapılmalı ve bu ırk hakkında gerekli olan araştırmalarda tamamlanmalıdır. Tüm araştırmalara rağmen satın alınacak olan ırk ile alakalı olarak petshop sahibine sorulması gereken sorular bulunur. Bu soruların yanıtlanması sayesinde gönül rahatlığıyla alım işlemi gerçekleştirilir.
 
• Satın alınacak olan ırk yavruysa anne ve yavrunun direkt olarak genel sağlığı sorulmalıdır. Çünkü anneden ve babadan yavruya geçebilecek birçok kalıtsal hastalık bulunur. Özellikle burun, kulak ve göz bölgesine bakılmalıdır.
• Aşıları konusunda detaylı bilgi istenmelidir. Aşılarının ne zaman olduğu ve hangi aşıların yapıldığı mutlaka not alınmalıdır.
• Yavru köpekse ebeveynini görmek talep edilmelidir. Ebeveynin genel sağlık durumuna bu aşamadan bakılması gerekir.
• Alınacak olan köpeğin genel doğası ve eğitimi konusunda bilgi istenmesi gerekir.
• Şu güne kadar köpeğin nasıl beslendiği sorulmalıdır. Hangi mamayı yer, ne sıklıkla beslenir, yetişkin yiyeceği yer mi tarzında sorulara cevap alınması gerekir.
• Tuvalet alışkanlığı sorulmalıdır.
• Satın alınan ya da köpek yetiştiriciliği yapan kişinin ne zamandır bu işle meşgul olduğu sorulmalıdır. Böylelikle köpek ırkları konusunda ne denli tecrübeli olduğu ortaya çıkar.
• Satın alma işleminde belgesel evrak işleri konusunda bilgi istenmelidir. Köpek aşı kartı, pasaportu, satış sözleşmesi ve diğer evrakların nasıl halledildiği bu aşamada detaylandırılır.

Barınaklar Dünyalar Güzeli Köpeklerle Dolu

Evinizde ve hayatınızda belki de en iyi dost olacak bir köpek sizi şuan barınakta bekliyor olabilir. Kopekler.com olarak tavsiyemiz barınakları bir kere dahi olsa ziyaret etmeniz eğer zaman bulamıyorum diyorsanız size hemen aşağıda barınakların iletişim ve telefon bilgilerini paylaşıyoruz. Ama önce kısa bir kaç önemli tavsiyede bulunacağız.
 

Barınaktan Köpek Sahiplenirken;

1- İlk Bakış
 
Barınaklardan köpek almak isteyen kişiler için ilk bakış ya da ilk izlenim oldukça önemlidir. Sahiplenmek istediğiniz köpek ile kurabileceğiniz iletişim büyük düzeyde önem taşır. Özellikle sahiplenme isteği bulunan hayvanlar insanların yanına gelerek oyun oynamaya çalışırlar. Bu hareketler köpeklerin sahiplerini seçme çabası olarak da kabul edilebilir. Bu durumda özellikle sahiplenme çabası içinde olanların tercih edilmesi daha doğru olur.
 
2- Parazit Sorunu
 
Köpeklerin vücudunda parazit bulunması sağlıklarının olumsuz düzeyde etkilenmesine sebep olur. Bu durumla karşı karşıya kalmamak adına dikkatli olmak gerekir. Parazit sıkıntısı bulunan hayvanlarda ishal sorunu vardır. Bu detaya dikkat edilebilir.
 
3- Genel Sağlık Durumu
 
Barınaktan alınacak olan köpeğin sağlığıyla alakalı olarak detaylı bilgi edinilmelidir. Barınakta çalışan görevliler bu konuda yardımcı olur. Yeni ev arkadaşınızı aldıktan sonra eve götürmeden önce mutlaka genel sağlığını kontrol ettirmek adına veterinere gitmelisiniz. Veterinere gitme imkânınız bulunmuyorsa göz yordamıyla kendiniz genel bir kontrol yapabilirsiniz. Bunun içinde aşağıda bulunan adımları dikkate almalısınız;
 
•  Gözlere bakmak gerekir. Gözlerin net ve parlak olması sağlığının iyi olduğuna işaret eder. Ayriyeten gözlerin akıntı olmaması da önemlidir. Gözlerden su akıntısı geliyorsa bir sorun olabileceğine işaret eder.
 
•  Köpeklerin sağlıklı olduğuna işaret eden diğer bir detay burun bölgeleridir. Burun bölgesinde aşırı düzeyde ıslaklık ve nem sorunu varsa sağlık problemine işaret eder.

İSTANBUL

İstanbul/Avcılar Belediyesi Hayvan Sağlık Merkezi  Tel:  0 (212) 694 5391   0 (212) 593 5686
İstanbul/Ataşehir Barındırma Merkezi Tel: 0216 499 62 83-84-85
İstanbul/Bahçelievler Tedavi, Kısırlaştırma ve Müşahade Merkezi Tel: 0 212 652 2615
İstanbul/Bağcılar Belediyesi Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi Telefon: 0 212 659 2048
İstanbul/Bakırköy Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi Tel: 0 212 414 97 77
İstanbul/Bayrampaşa Belediyesi Barınağı  Tel: 0 212 544 73 62
İstanbul/Beşiktaş Belediyesi Rehabilitasyon Merkezi Tel: 444 44 55
İstanbul/Beylikdüzü Belediyesi Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi Tel: 0212 856 22 88
İstanbul/Beyoğlu Belediyesi Rehabilitasyon Merkezi Tel: 0 212 210 22 22
İstanbul/Büyükçekmece Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Tel: 0212 482 41 16
İstanbul/Sultangazi Cebeci Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi Tel: (0212) 453 73 72
İstanbul/Esenler Belediyesi Rehabilitasyon Merkezi  Tel: 0212 482 41 16
İstanbul/Esenyurt Belediyesi Yakuplu Rehabilitasyon Merkezi Tel: 0 (212) 8535273
İstanbul/Gaziosmanpaşa Belediyesi Kücükköy Rehabilitasyon Merkezi Tel: 0 212 479 47 65
İstanbul/Güngören Belediyesi Hayvan Toplama ve Kısırlaştırma Merkezi Tel: 0 212 462 26 40
İstanbul/SHKD Doğal Yasam Alanı Tel: 0212 227 72 65
İstanbul/Küçükçekmece Rehabilitasyon Merkezi Tel: 0212 411 07 40
İstanbul/Mimar Sinan Belediyesi Hayvan Barınağı Tel: 0212 883 91 75
İstanbul/Sarıyer Belediyesi Kısırkaya Rehabilitasyon Merkezi  Tel: 0212 242 52 71
İstanbul/Silivri Belediyesi Rehabilitasyon Merkezi Tel: 0212 727 18 63
İstanbul/Şişli Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi  Tel: 0212 221 85 89
İstanbul/Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı  Tel: 0212 633 58 57
İstanbul/Zeytinburnu Belediyesi Rehabilitasyon Merkezi Tel: 0212 664 61 01
İstanbul/Adalar Belediyesi Büyükada Hayvan Barınağı  Tel:0216 382 3382
İstanbul/Beykoz Belediyesi Hayvan Barınağı  Tel: (0216) 680 17 97
İstanbul/Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi  Tel: 0216 415 67 61
İstanbul/Şile Belediyesi Hayvan Barınağı  Tel: 0216 711 22 74
İstanbul/Tuzla Rehabilitasyon Merkezi Telefon: 0216 393 00 10
İstanbul/Ümraniye Belediyesi Rehabilitasyon Merkezi Tel: 0216 630 20 01
İstanbul/Üsküdar Belediyesi Sokak Hayvanları Barındırma ve Rehabilitasyon Merkezi Tel:(0216)6302234
 

İZMİR

İzmir/Buca Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi Tel: (0232) 453 88 89 
İzmir/Balçova Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi  Tel: (0232) 455 21 55
İzmir/Çiğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Hayvan Bakımevi  Tel:0232 376 44 77
İzmir/Seyrek Hayvan Barınağı Tel: (0232) 293 94 76 
İzmir/Aliağa Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi Tel: 0 232 616 19 80
İzmir/Çeşme Belediyesi Hayvan Barınağı Tel: 0 232 723 06 34
İzmir Büyükşehir Belediyesi Işıkkent Barınağı Tel: 0232 437 02 08
İzmir/Örnekköy Celal Üner Barınma Evi Tel : 0554 749 13 81

BURSA

Bursa/Nilüfer Belediyesi Hayvan Hastanesi Bakım ve Barınma Merkezi Tel: 0224 280 82 50
Bursa/Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam Merkezi Tel:  (0224) 241 41 05

MUĞLA

Muğla/Dalyan Belediyesi Geçici Hayvan Rehabilite Merkezi  Tel : 0 532 266 10 65
Muğla/Haydos Doğal Yaşam Alanı ve Bakımevi Tel: 0532 765 68 19
Muğla/Marmaris Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi Tel: 0252 413 98 82
Muğla/THHD Turgutreis Şubesi Geçici Bakımevi Tel: 0 252 382 39 30
Muğla/BHDD Bodrum Hayvan Barınağı  Tel: 0 252 316 33 03

ANKARA

Ankara/Çankaya Belediyesi Sahipsiz Hayvan Rehabilitasyon Merkezi Tel: 0 312 442 37 18
Ankara/Cemil Erkök Rehabilitasyon Merkezi Tel: 0 312 215 15 55
Ankara/Meliha Yılmaz Vakfı Gölbaşı Hayvan Barınağı  Tel: 0 312 440 16 05
Ankara/Yenimahalle Belediyesi Hayvan Barınağı Tel: (0312) 397 24 74
Antalya /Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi Tel: (0242) 332 22 33
Antalya / Muratpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi Tel :(0242) 321 76 64
Antalya /Konyaaltı Belediyesi Sokak Hayvanları Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezi Tel: (0242) 245 55 11

ADANA

Adana/ Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı Tel:  (0322) 338 62 25
Adana Büyükşehir Belediyesi DOHAYKO Hayvan Barınağı Tel: 0 322 338 62 25

 

Benzer Yazılar

Yukarı