Köpek Sahiplenmeye Maddi Olarak Hazır Mıyım?
Evde küçük sevimli ve tüylü bir dost istemek sizin için hep güzel bir hayal miydi? Ya da bir süredir bir köpek sahiplenmeyi mi düşünüyorsunuz? Onunla parklarda, sahilde gezmek ya da bir şöminenin kenarında beraber sarılarak uyumak gibi içinizi ısıtan anları düşünürken köpek sahibi olmanın sizin için birtakım yönlerden maliyetli olacağını bilmenizde fayda var. Kendi evcil hayvanınıza sahip olmak, beklediğinizden daha pahalı olabilir ve daha fazla sorumluluk almanızı gerektirebilir. Kendinize önce şunu sorun: Bir evcil hayvana yuva açmanın beklenmedik maliyetlerini karşılamaya hazır mısınız? Makalemizde sizler için köpek sahiplenmeye maddi olarak tüm hazırlık aşamalarına değindik. Sorunuzun cevabı yazımızda.
Onu Hangi Yolla Sahipleneceksiniz?
Köpek sahiplenmenin birçok kolay yolu var. Köpek Dünyası gibi güvenilir bir ilan platformu veya Pet Shop aracılığıyla sahiplenmeyi planlıyorsanız, özellikle arzu ettiğiniz bir köpek cinsi için bazı maliyetlere hazır olmalısınız. Bu tamamen kişisel bir tercih olmakla birlikte herkes kendi zevkine ve bütçesine uygun şekilde satın almayı ya da sahiplenmeyi isteyebilir.
Aşı Ücretleri Elbette Olacak!
Konu kedi veya köpek sahiplenmek olduğu zaman onları dış etkenlerden korumak için aşı yaptırmanız kaçınılmaz. Hatta bazı köpek türlerinde diğer köpeklerin olmadığı belli başlı aşıların yapılması önemlidir. Yapılacak olan aşıların sıklığı ve köpeğinizin özel ihtiyaçlarına göre aşıların ve tedavilerin maliyeti değişiklik gösterebilir. Köpeğiniz için neyin doğru olduğunu görmek için veterinerinizle iş birliği yapmanız önemlidir.
Acil Gelişen Tedavi Masrafları Olabilir
Bu kimsenin düşünmek istemediği kısım ama her an tüylü dostunuzun başına bir olay gelebilir, zarar görebilir ya da beklenmedik bir hastalığı oluşabilir. Nasıl ki insan vücudunda sonradan gelişen ya da kalıtsal olarak ortaya çıkan hastalıklar oluyor; hayvanlarda da buna benzer sorunlar meydana gelebilir. Buna çözüm olarak acil durumlar olacağını önceden hesaplamalı ve önemli durumlar için kenarda bir miktar para biriktirmelisiniz.
Seyahat Edeceğiniz Zaman Ne Yapabilirsiniz?
Eğer sürekli seyahat halinde olan biriyseniz, bu noktada göz önüne almanız gereken şeylerin başında yeni en iyi arkadaşınızı nereye bırakacağınızdır. Eğer Golden Retriever gibi seyahat etmeyi seven uyumlu bir tüylü dostunuz varsa ve beraber seyahat edecekseniz bir sorun yok ancak her köpek türü seyahat etmeye uygun değildir ya da siz seyahatiniz boyunca onu yanınızda götüremeyebilirsiniz. Siz yokken ona bakması için güvendiğiniz biriyle anlaşarak onu bir aile üyenize ya da arkadaşınıza emanet edebilir konfor alanını yaratabilirsiniz. Bu kişilerle köpeğinizi önceden tanıştırmak kaynaşmaları açısından iyi bir seçenek olacaktır. Aksi takdirde köpek bakım noktalarında da onu bırakabilirsiniz ancak bu biraz maliyetli olacaktır. Bulunduğunuz yere ve o yerin köpek bakım süreçlerine göre köpek bakım yerlerinin günlük fiyatları 100-300 TL arası değişebilmektedir.
Gereksiz Oyuncakları ve Masrafları Azaltabilirsiniz!
Tabii ki sevimli dostunuzu ikramlarla, çiğneme oyuncakları ve köpek kazaklarıyla şımartmak için can atıyorsunuz ancak gerekli masrafların da farkında olmalısınız. Bu sorumluluğu almaya hazır mısınız? Eğer buna ayırabileceğiniz fazladan birikmişiniz ya da finansal durumunuz varsa onu renk renk kazak ve tişörtlere boğabilir, birden fazla farklı oyuncakla zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz ancak bunlar elzem ihtiyaçlar haricinde çok keyfidir ve onun için en önemli olan şey sizinle zaman geçirebilmesidir. Kendi elinizle yaptığınız bir oyuncakla hem becerilerinizi ortaya koyabilir hem de tasarruf edebilirsiniz. Bir oyuncak bir tasma ve bir sevimli köpek kıyafeti yeter de artar bile!
Evinizi Sevimli Dostunuz İçin Hazır Mı?
Ayrıca bir köpek alma konusunda kendinizi hazır hissettikten sonra evinizi de onun yaşayabileceği bir alan dönüştürmeniz gerekmektedir. Eğer bahçeli bir evde iseniz bir köpek kulübesi almak yeterlidir ya da bunu kendiniz de yapabilirsiniz. Bahçenize bir çit germek ve onu korumak da önemlidir. Ancak köpeğiniz evde kalacaksa ve sıcak günlerde balkonda vakit geçirmeyi seviyorsanız onun can güvenliği için de birtakım malzemelerle balkonunuzu onun için güvenli hale getirmelisiniz.
Masrafları Karşılayabileceğinizden Emin Olun
Maddelediğimiz içerikleri de dikkate alarak ve daha önce sahiplenmiş yakınlarınızla konuşarak tahmini bir yıllık masraf haritası çıkarmak da akılcı bir çözüm yolu olabilir. Ne kadar harcayacağınızı bilmeden işin içine girmek sonradan sizi zor duruma sokabilir ama ne kadar harcayacağını bilirseniz o zaman kendinizi de buna hazırladığınız için zorlanmazsınız. Gerçekten karşılayabilene kadar evcil hayvan almayı erteleyecek misiniz? Yoksa bu maliyetlere yer açmak için kendi rutininizde olan başka bir şeyi kesebilecek misiniz?
Harcamaların ilk yılını biriktirin
Yukarıda söylediğimiz gibi, bir köpeğe bakmanın ilk yılının tahmininizden fazla tutabileceğini unutmayın. Bu, satın alma ücretlerini, kısırlaştırmayı, veteriner ziyaretlerini, yiyecekleri, oyuncakları, ara sıra onu mutlu etmek için vereceğiniz ödül mamalarını, bir köpek yatağını içerebilir. Bu masraflar bir anda birbiri ardına eklenebileceği için önceden plan yapmak ve zamanı gelmeden o parayı biriktirmek önemlidir. Böylece hem kendinizi strese sokmayacak hem de sevimli dostunuza bir şeyler almak isterken kendi zevkleriniz ve hayat akışınızdan bir şey kaybetmeyeceksiniz. Bu finansal toparlanma sürecinde de onu ne kadar istediğiniz ise sizin en büyük motivasyonunuz olacak ve eminiz ki kısa süre içinde onunla harika anılar yaşayacağınız uzun ve keyifli zamanlara kavuşacaksınız.
Kenarda Başka Bir Hesabınız Olsun
Bir anda başınıza çok kötü bir şey geldi, işsiz kaldınız ve belki şehir değiştireceğiniz için bir sürü masrafın altına gireceksiniz. Peki, böyle bir durumda kenarda biriktireceğiniz paraların bulunduğu bir hesabınızın olması harika olmaz mıydı? Hem böylelikle endi ihtiyaçlarınız ve köpeğinizin ihtiyaçlarını birbirine karışmadan kenara atabilir; kendi finansal hesabınızda zor anlar yaşadığınızda da köpeğiniz için biriktirdiğiniz fondan yararlanabilirsiniz. Ancak kendinizi toparladığınızda o parayı yerine koymayı unutmamak kaydıyla.
Maliyetler Aylık Bütçenizde Yer Alsın
Yukarıdaki maddeyle bağlantılı olarak her ay yiyecek, ödül mamaları, oyuncaklar ve evcil hayvanınızın veteriner masrafları için ne kadar harcayacağınızı hesaplayın; bu bir köşede her zaman bulunsun. Bu maliyetleri aylık bütçenizde sabit gider olarak ayarlayın. Bunları aylık bütçenize eklerseniz, zaman içerisinde farkında olmadan neye ne kadar harcadığınızı bilmeye başlayacak, dolayısıyla tasarruf edeceksiniz.
Özetle bir köpek sahiplenmeden önce en başta kendinizi onunla hayatı paylaşmaya ve bu sorumluluğu almaya hazır hissetmeniz gerekiyor. Bu aşamayı tamamladıktan sonra da iş tabii ki maddi konuda yeterli bir yatırımınızın ya da yeterliliğinizin olup olmamasıyla belirleniyor. Acele etmeyin, bunu çok istiyorsanız biraz birikim yapın ve öyle harekete geçin. Gereksiz köpek eşyalarına para harcamayın ve bu parayı kenara atın. Ayrı bir hesap açarak ona ait masrafları bir köşede biriktirirseniz neye ne kadar harcadığınızı daha planlı bir şekilde yönetmiş olacaksınız.
Sahiplenmek ya da satın almak tamamen kişisel bir tercih olmakla birlikte maddi durumunuz hangisine el veriyorsa ya da canınız hangi şekilde ona bir hayat kurmak istiyorsa tercih sizin. Keyifli ve mutlu günleri dostunuzla paylaşacağınız günler iyi bir finansal takip, ihtiyaçları doğru belirleme ve hazır olduğunuzda harekete geçme ile çok kolay olacak.