Köpeğinizi Yazın Sıcaklarından Koruyun

Köpeğinizi Yazın Sıcaklarından Koruyun

Yaz aylarında köpeklerimizle yapabileceğimiz aktivitelerin sayısı artar haliyle tam bu noktada köpeklerinizi yazın sıcaklardan korumak gerektiği konusu önem kazanır. Bu konunun tam olarak dikkate alınmadığını veterinerlerin söylemlerinden anlayabiliyoruz. Köpekler için sıcak çarpması çok ciddi bir konudur ve ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir bu yüzden yaz sıcaklarında gözlerinizi köpeğinizden ayırmayın. Yaz aylarında köpek sahiplerinin bu konuda tam olarak bilgi sahibi olmaması sebebiyle, köpeklerinde oluşabilecek istenmeyen durumlara sıkça rastladığını belirten veterinerler, yaz sıcaklarının dikkate alınması gereken bir konu olduğunun altını çiziyor. 
 
Köpeklerimizle yaz güneşinde oyunlar oynamak eğlencelidir fakat onların vücut ısılarıyla ilgili korumayı da gerçekleştirmek gerekiyor. Köpekler, insanlar gibi terlemediklerinden dolayı serinlemeleri için uyguladıkları yöntem farklıdır. 
 
Nefes nefese kalmış bir köpek gördüğünüzde onun serinlemeye çalıştığını anlamanız gerekiyor. Bu süreç ne kadar hızlı ise aşırı bir ısınma olduğunu görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda serin ve gölge bir ortama geçiş yapmak köpeğiniz için oldukça önemlidir. 
 

Köpeğinizi Sıcak Çarpmasından Korumak
İyi Tanıyın ve Gözlemleyin 

 
Köpekler sıcak çarpmalarına tahmin ettiğinizden çok daha kısa sürede maruz kalabilir. Dakikalar içinde köpeğinizi çökmüş ve nefes nefese bulabilirsiniz. Bunun en büyük nedenlerinden biri köpeklerin insanlar gibi terleyememesinden kaynaklanır. Deriden bir terleme gerçekleşmemesi vücut ısısını düzenlemek için geriye çok az seçenek bırakıyor. 
 
Nefes alıp vererek içerideki sıcaklığı atıp serinlemeyi hedeflerler. Tüylerinden dolayı yaz aylarında palto ile dolaşmak gibi bir durumun içindedirler. Bu bilgilerin ardından köpeklerinizin nasıl serinlemeye çalıştığını bilmek onu korumanıza yardımcı olacaktır. 
Köpekler bir çarpma durumuna maruz kalmış ise onun serinlemesine yardımcı olmanız çok büyük önem kazanır. Veterinerinizle iletişime geçerek gözlemlerinizi iletip en uygun öneriyi almanız öncelikli olarak yapmanız gerekenler arasındadır. 
 
Bu esnada da köpeğinizi mutlaka serin bir yere taşıyın, mümkünse tüylerini serin su ile ıslatın. Köpeğiniz sıcak çarpmasını yaşadığında artık birçok şey için çok geç kalmış olduğunuzu ve köpeğinizin bu hasarı aldığını unutmayın. Bunun için köpeğinizin cinsini, özelliklerini, sıcak ile olan ilişkisini, tüy yapısını ve burun yapısına bağlı olarak serinleme durumunu net olarak öğrenmeniz onun hayatı için çok büyük önem taşıdığını unutmayın.
 

Köpek Sahipleri Yaz Sıcaklarında Onlar İçin Ne Yapmalı?

 
Köpeklerinizi yaz sıcaklarından korumanız gerektiğinin altını yukarıda ısrarlı çizdik. Bu konuyu ciddiye almanız köpeğinizin sağlığı için büyük bir avantaj sağlayacağını unutmamak gerekiyor. Yaz sıcaklarından korunmak için kendinize uyguladığınız korumacılığı köpekleriniz için de uygulamak zorundasınız. Onları sıcak çarpmalarından koruyarak güvenli bir yaz geçirmeyi sağlayabilirsiniz.
 
Köpeklerinizi yaz boyunca taze ve serin su ile korumanız mümkündür. Onun serinlemesine yardımcı olacak en iyi seçenek su ile sık sık buluşturmaktır. Evdeyken kabındaki su ısınmış işe bu onu su içmekten uzak tutacaktır bu yüzden tazelemeyi unutmayın. Yürüyüşlerde yanınıza su almadan kesinlikle evden çıkmamalısınız.
 
 
Yürüyüş saatleri büyük bir önem kazanacak. Hem serin kalması hem patilerinin normalden fazla sıcak bir zeminle temas etmesini önlemek için olabildiğinde serin saatleri tercih etmelisiniz.
 
 Köpeğinizi kesinlikle arabada camlar bir miktar açık olsa bile bırakmamalısınız. Köpeğinizin serinlemesi için gereken hava akımı oluşmadığı sürece köpeklerin arabaların içinde çok kısa bir süre dahi olsa kalması kesinlikle tehlikelidir.
 
 Yaz egzersizlerinde değişikliğe gitmeniz onu sıcaklardan koruyacaktır. Daha serin ve gölge içeren yerlerde, özellikle evde köpeğinizin enerjisini atmasını sağlayacak alternatif oyunlar geliştirmelisiniz. 
 
 
 Yaz diyetini göz önünde bulundurarak köpeklerinizin serinlemesine yardımcı olacak buz küplerinden oluşan atıştırmalıklar hazırlamak fayda sağlayacaktır.
 
 Bazı ırklar, yaşlı veya yavru köpekler, normalden fazla kiloya sahip olan köpekleriniz için ekstra dikkatli olmalısınız. Normal tempoda yapılan bir yürüyüş bile onların çok yüksek sıcaklıklara çıkmasına sebep olabilir. İyi bir gözlemci olmalısınız.
 
 Veterinerinden köpeğinizle ilgili en doğru bilgileri almak sıcak çarpmalarından uzak tutmak için çok önemli bir adım olduğunu unutmayın. Veterinerlere danışmak sağlıklı bir yaz geçirmenize ön ayak olacaktır.
 
 

Yaz Sıcaklarında Köpeklerle Yapılan Aktiviteler ve Sıcaklardan Koruma

 
 
Köpekler sıcağın farkında olmasına rağmen oynamak, koşmak ve enerjisini atmak isteyecektir. Bu gibi durumlarda köpek sahiplerinin rutin haline getirdiği yürüyüşlerin, oyunların ve aktivitelerin saatleriyle ilgili değişiklik yapması gerekebilir. 
Parkta veya daha sakin bir göl kenarında yapılan yürüyüşlerde köpeğiniz alışkanlık gereği su ihtiyacı için evdeki kabını bekleyecek ve bu yürüyüş boyunca şartlı olarak su aramayacaktır. Bu noktada yaz sıcaklarında mutlaka yanınızda kap ve serin taze bir su bulundurmanız gerekmektedir. Arabayla gezmeyi seven köpekleriniz için araç içi sıcaklığını iyi ayarlamanız gerekiyor. En önemlisi ise birkaç dakikalığına bile olsa köpeklerinizi arabanın içinde kesinlikle bırakmamalısınız. Araçların içi çok hızlı ısınır ve serinlemek için nefes alışverişi yapan köpekler ortam sıcaklığının serinlik barındırmaması sebebiyle bunaltıcı bir şekilde kötü bir senaryonun içinde kalabilir. Köpeklerinizi kesinlikle yaz aylarında arabanın içinde bırakmamalısınız. 
 
Köpekleriniz yıl boyunca alışkanlığı sebebiyle saati geldiğinde yürüyüşe çıkmak isteyecektir fakat bu yürüyüşün saati gece serinliği ya da sabah erken saatler olarak güncellenmelidir. Köpeğinizin yürüyüş yapacağı yerlerin zemin sıcaklığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Yaz aylarında veterinerlere başvuruların sık olmasının sebeplerinden biri de asfalt sıcaklarından köpeklerin patilerinin yanmasıdır. Zemin sıcaklığı elinizi veya ayaklarınızı belirli bir süre sonra yakmaya başlıyorsa bu durum köpekleriniz için de geçerlidir ve dışarıya çıkartmak konusunda alternatif bir yöntem bularak evin içinde ufak oyunlarla enerjisi atmasını sağlayıp gece veya sabah saatlerine ertelemelisiniz. 
 
 
Su konusu yaz aylarında sıcaklara karşı sizin en büyük silahınız olacaktır. Serin taze bir su köpeğinizin serinlemesine yardımcı olacak en etkili yöntemdir. Evin içinde bile köpeğinizin su kabını sık sık tazelemek gerekiyor çünkü normalden daha kolay ısınan suyu köpeğiniz içmekten uzak duracaktır. Taze ve temiz suya kolay ve sık sık erişebildiğinden emin olmanız yaz sıcaklarından korunmak için gereklidir. 
 
Tüm bunlara rağmen köpekleriniz sıcaklardan stres olabilir veya daha da kötüsü sıcak çarpması geçirebilir. Bu durum ölümcül sonuçlar doğurabileceğini unutmadan hızlıca çözümler aramalı ve profesyonel bir yardıma olabildiğince hızlı ulaştırmanızın köpeğinizin hayatı için önemli olduğunu unutmayın ve bu durumu hafife almayın. Köpeğinizin nefes alışverişinden, normalden fazla değişen dil renginden, çökme ve halsizlik yaşadığından veya bir sonraki aşamalara doğru ilerleyip tükürüklerinden, kusma ve nefes alışverişinin güçleşmesinden durumunun ciddiyetini görebilirsiniz. Yapılması gereken ilk adım veterinerle iletişime geçildiği esnada köpeğinizi serin bir ortama taşımak ve ayakları başta olmak üzere serin su uygulamak onu rahatlatacaktır. 
 
 
Yapılmaması gerekenler arasında buzlu su dökmek ya da doğrudan soğuk bir suyun içine sokmak kaçınılması gereken hareketlerdendir. Tamamen ıslak bir battaniye gibi bir örtüyle sarmak yine yanlış seçeneklerdendir. Dışarıdan sıcaklığı normale doğru yaklaşmış olsa bile içeride sıcaklık farklı işlediğini unutmadan mutlaka veterinere götürülmesi gerektiğini ısrarla tekrarlayalım. Köpekleriniz size sorunun ne olduğunu söylemeyeceği için sorumluluk tamamen köpeğin sahibindedir ve gerekli önlemi alıp veteriner gözetiminde muayene edildikten sonra müdahale yapılmalıdır.
 

Benzer Yazılar

Yukarı