Sorunsuz Pug Yetiştirmek İçin Gerekli Eğitimler Nelerdir?
Temiz Bir Ortam İçin Tuvalet Alışkanlığı Edindirme;
Uzun zaman evde kimse olmadığı zamanlar evde tuvalet için uygun bir düzenin oluşturulması gerekir. Köpeğiniz için uygun bir alan hazırlayın. Bu aynı zamanda onun gün boyu kalabileceği, oyun oynayabileceği bir alan olacaktır. Bir köşeye çiş peti ya da çim tuvalet tablalarından koyabilirsiniz.
Evde olduğunuz zamanlar onu dışarıya yapmaya zorlamak daha sağlıklı olacaktır. Bu nedenle eğitimi ve yaşantısı boyunca bir kafes Pug için iyi bir yaşam ortamı olabilir. Yanınızda olmadığınız zamanlar, dışarı çıkardığınızda ya da yolculukta oldukça rahat edersiniz.
Yavru puglarda mesane kontrolü daha zor olduğundan onun prograı daha yoğun olacaktır. Sabah uyanır uyanmaz, yemeklerden 15-20 dakika sonra tuvalet ritüelini uygulayabilirsiniz. Yetişkinler günde 3 kez tuvalete ihtiyaç duyabilir.
Dışarı çıkardığınız zamanlar ona 6 metre karelik bir alan verin ve alanın tam ortasında durup, tasmasını tutun. 20 dakika gibi uygun bir süre yapması için izin verin. Bu süre zarfında dışkısını yaparken nasıl davrandığını kontrol edin. Bu sayede evde zarar vermeye kalktığında hemen müdahale edebilirsiniz. Tuvalet işlemi yapıldığında ona ödülü verin.
Evde oluşabilecek kazalarda, çiş ya da kaka yaptığı yeri özel maddelerle temizleyin. Dışkıdan enzim ya da koku kalmaması için özel temizleyiciler kullanın. Gerekiyorsa yeniden o bölgeyi kullanmaması için kovucu özel kokulardan kullanın
İtaat Eğitimi Verirken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Sahiplerini memnun etmeyi seven puglar kısa süreli dikkat sürelerine sahiptirler.
Odak komutu eğitimi;
Parmağınızı burnunun üzerine koyup “odaklan” deyin. Parmağa odaklanmaya devam eden köpeğinize ödül verin. Parmağınızı izlediği süreyi her mükafattan önce uzatabildiğiniz kadar uzatmaya çalışın.
Dikkat süresi kısa olduğu için eğitimler maksimum 15 dakika ya da altında tutulmalıdır.
Otur, kalk, gel gibi temel komutlar, itaat eğitiminin ilk adımlarını oluşturmaktadır. Bunları öğrenirken dikkati çok dağılıyorsa özel eğitim veren bir yerden destek alabilirsiniz.
Komutlarınıza itaat ettiğinde, ona ödül verin ve mutlaka sevgi gösterisinde bulunun.
Tasma Ve Sosyalleşme Aşamaları
• Kendileri ufak olsa da, dışarıda gezerken birçok pugun sahibini tasması ile çekiştirdiğini görebilirsiniz. Bu iyi bir tasma eğitimi almamasından kaynaklanmaktadır.
• Boyun tasmaları onların fiziksel yapılarına uygun değildir. Bu nedenle göğüs tasmalarını tercih etmelisiniz.
• Tasmanın mekanik bölü bir elinizde, uzayan ipin bir kısmı (köpeğe giden taraf) diğer elinizde tutun ve köpeğinizin adımlarınızı geçmesine izin vermeyin.
• “dur” komutu verip durun ve tasmasını çekerek onunda sizinle durmasını isteyin. Bunu aralıklarla yapın.
• İnsanlar, kedi ya da köpekleri gördüğünde üzerlerine gitmek isteyecektir. Bu konuyu çözebilmek için itaat eğitimini en etkili şekilde vermeniz önemlidir. “hayır, yapma, bekle ve dur” gibi komutlar iyi öğrenildiği zaman sosyalleşirken işinize çok yarar.
• Kafes içinde tanışma, sonra kademeli karşılaşmalar en sağlı olanları olacaktır.
• Yavru iken onu ne kadar sosyal ortama sokar, ne kadar insan içine çıkarırsanız bu duruma o kadar alışkın olacak ve tepkilerini o derece ölçülü verecektir.
• Yürüyüşe çıkarken mutlaka ödüllerini yanınıza alın. Eğitim esnasında ve sonrasında itaat ettiği komutlar için bazen sevgi bazen ödüller vererek pekiştirmeler yapabilirsiniz.
Yavru Ve Yetişkin Puglar İçin Eğitim Farklılıkları
• Yetişkin bir pug ile eğitim yapmanız gerekiyorsa işiniz biraz daha zordur. Eğitim almamış ya da eğitimi eksik kalmış olabilir. Yetişkin bir köpeği eğitirken avantajınız, odaklanma süresinin yavrulara odanla daha fazla oluşurdur. Ancak kötü davranışlar edinmiş ise bunları bırakması da daha zor ve uzun bir süreç olacaktır.
• Eğer eski sahibi tarafından kötü davranışlara maruz kaldıysa, sizin biraz daha sabırlı ve sakin davranmanız gerekecektir. Mümkün oldukça sevecen olun.
• Ailenizde başka bireyler de varsa, onları da eğitime dahil edin. Bu şekilde kendini güvende ve bir aileye ait olduğunu hissederek daha rahat bir eğitim süreci yaşayacaktır.
Pug Eğitiminde Kafesin Önemi
Onu evdeki tehlikelerden koruyacak ve ev eğitimine alıştırırken size çok fazla yardımı olacak kafes, zaman içinde eğitimin de bir parçası olacaktır. Ortalama bir kafes; 61x46x53 cm olabilir.
Kafes onun için güvenli ve rahat olmalı. Sevdiği oyuncakları, battaniyesini koyabilirsiniz. Onun için tüm konforu sağlayın. Su kabını dökülmeyen türden seçin.
Kafese girmek istemediğinde sevdiği ödülleri ya ada yemeğini orada verebilirsiniz.
Sandığın kapağını açık bırakın. Bu şekilde boş zamanlarda içeri girip orayı inceler ve keşif sürecinde orayı benimser.
Beslenme sırasında pugun kafesinin kapısını kapatın. Yemek için yeterli zaman geçtiğinde yavaşça kafesin kapağını yeniden açın.
Bazen uzun süre kafeste kalması gerekebilir. Buna alıştırmak için öncelikle ona bir komut belirleyin. “hadi kafese” ya da yerine geç gibi. İçeri girdikten sonra biraz onunla oturun. Sonra odadan çıkan ve 20-30 dakika sonra gelip açın. Bu süreyi zamanla arttırabilirsiniz.
Sandık eğitimi esnasında köpeğinizi tuvalet için çıkarmayı unutmayın.
Sızlanma ve dikkat çekmek için havlama belirtilerini kontrol edin. Gerçek olup olmadıklarına karar verdikten sonra gerekeni yapın. Her havladığında kafesin kapısını açmayın.