Köpeğinizle Yapabileceğiniz Eğlenceli Su Sporları

Köpeğinizle Yapabileceğiniz Eğlenceli Su Sporları

Köpeğinizle hep yaptığınızın dışında alternatif bir aktivite mi arıyorsunuz? O zaman ilk yapmanız gereken köpeğinizin suyu ne kadar sevdiğini öğrenip, onunla birlikte sahile koşmak olmalıdır. Köpeklerinizle birlikte yapabileceğiniz yeni oyunlar onların psikolojileri üzerinde olumlu etki yarattığı biliniyor. Bu bakımdan özellikle su ile arası iyi olan köpeklerin havuza veya plaja gitmesi onlar için bulunmaz bir güzelliktir. 

Köpeklerin Su ile Olan İlişkileri


 
Bazı ırklar doğuştan yüzücü olurlar. Onlarla sahilde, havuzda hatta derede bile oldukça iyi vakit geçirebilirsiniz. Öte yandan bazı köpekler ise iyi yüzücüdürler aynı zamanda su ile çok iyi anlaşırlar fakat su sıçratma hissini sevmezler haliyle gerekmedikçe veya siz bir oyuna teşvik etmediği sürece sudan uzak dururlar. Bu türlerde özellikle su konusunda çok dikkatli olunmalıdır çünkü bilinçsizce bir hareket onlarda büyük travmalara sebep olabilir. Bırakın suya girmeyi sadece yıkamak istediğinizde bile çok zorluk çıkardığını görebilirsiniz.  Bu durumda olan köpeklerde suyun kendisi değil sesi bile onların korkmasına neden olacaktır. Haliyle köpeklerinizle su özelinde iyi vakit geçirmek istiyorsanız çok dikkatli olup, köpeğinizi iyi tanımanız gerekiyor. Hiçbir şekilde acele etmemelisiniz.
 

Suya İlk Girişlerde Köpeğe Olan Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

 
 
Kesinlikle acele etmeyin gerekirse ilk günler suya bile girmeden sadece yakınlarında dolaşın.
 
 Hazır olduğunu hissediyorsanız suya yavaşça giriş yapın.
 
 Alışma sürecinde iseniz mutlaka sığ sularda başlayın.
 
 Köpeğiniz sizin rahat olup olmadığınızı hissedeceği için ona içinde bulunduğu yerin çok sakin ve güvenilir olduğunu hissettirin.
 
 Köpeğinizin ilk deneyimleri ise su içinde çok fazla kalmamaya çalışın.
 
Yukarıdaki maddeleri mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekiyor aksi takdirde köpeğinizde kalıcı bir su korkusu oluşma ihtimali çok yüksek. Köpekler emin olmadıkları bir durumun içine zorlanırsa bu onlar için geri dönülmez bir paniğe yol açabilir. Köpeğiniz suyun etrafında olmakta zorlanabilir bu durumda küçük adımlarla başlamak gerekiyor. Bu konuda en geçerli çözüm onun en mutlu ve rahat hissettiği bir günü seçerek başlamalısınız.  
 
Tüm bunlara rağmen titremeye başlarsa zorlamayın. Başka bir gün deneyin. Bulunduğu yerdeki sudan bir avuç alıp kendi kolunuza ardından hafifçe köpeğinizi severek onu ıslatabilirsiniz. 
 
Köpekler alışık olmadığı alanlarda ilk defa bir deneyimi yaşamaktan genelde çekinirler. Bu durumda onu her zaman alışık olduğu yerlerde örneğin evinizde bir küvette doğru sıcaklıktaki bir su ile sizin de içinde olduğunuz, hatta sevdiği oyuncaklarında içinde olduğu bir ortamda alıştırma yapabilirsiniz. Bu aşamalarda suya girdiğinde köpeğiniz sakin kalmayı başarıyorsa mutlaka onu ödüllendirin ve sevginizi gösterin. Böylece su ile olan ilişkisini bir ödül ve sevgi üzerine oturtmanız daha kolay olacaktır.
 
Bu hazırlıkları yeterince yaptığınızı düşünüyorsanız tekrar deneme için sahil veya bir havuza gidebilirsiniz. Bu noktada sizin su etrafında çok güvenli ve rahat hissediyor olmanız lazım. Aksi durumlarda köpekleriniz bunu hissedecek ve sürü lideri olarak sizi gördüğü için o da rahat hissetmeyecektir. Siz çok endişeli olursanız bunu köpeğinizden saklamanız imkansız. Acele etmeden güvenle onunla birlikte su içinde oynamanız önemlidir. Tüm bu planlı ve sakin yürüttüğünüz sürecin ardından köpeğinizle birlikte yapabileceğiniz onlara en iyi gelen spor aktivitelerine geçmeden önce su ile olan bağları kuvvet olmayan köpeklerden de bahsedelim.
 

Yüzme Bilmeyen veya Hoşlanmayan Köpekler

 
 
 
 Pomeranian
 Maltese Terrier
 Boxer
 Pekinez
 Shih Tzu
 Yorkshire Teriyeri
 Chihuahua
 
Bu ırkların su ile olan ilişkileri çok zor gelişir haliyle sevmezler. Yüzmekte de genelde çok zorlanırlar genel olarak vücut yapıları gereği. Köpeğinizi iyi tanımadan su sporlarına kalkışmamanız kesinlikle çok önemlidir.
 
Şimdi gelelim köpeğinizle birlikte yapabileceğiniz eğlenceli su aktivitelerine. 
 

İSKELE ATLAYIŞI

 
 
İskelete Atlayışı veya Rıhtım Dalışı olarak bilinen bir yarışma temelli spordur. Özellikle Amerika’da çok sevilen sporlar arasında bulunan bir köpek sporudur. Yarışma olarak yapılan halinde amaç, köpeğinizin sevdiği oyuncağını yakalayabilmek için iskeleden bazen en ileriye bazen en yükseğe atlamaya çalıştığı bir gösteri türü olarak gelişmiştir. Su ile ilişkisi çok iyi olan Labrador Retriever ve Border Collie bu konuda oldukça başarılıdırlar. Bu sporu birlikte yapma fikri genelde İngiltere’de yaygındır. Göllerdeki küçük iskelelerden köpeklerle birlikte atlayıp tekrar geri dönmek üzerine bir yarış yapıldığını biliyoruz.
 

SÖRF

 
 
Köpeğinizle birlikte sörf yapmak, birlikte dalgaların arasında dolaşmak oldukça keyiflidir. Baştan belirtmek gerekirse köpeğinizin gerçekten iyi bir yüzücü olmasının yanında, uzun zamandır suda sizinle birlikte vakit geçirdiğinden emin olmadan bu spora kalkışmamanız tavsiye edilir. Çünkü sörf esnasın büyük dalgalar arasında bir maceranız olacak. Yine Amerika kökenli 1920’lerden bugüne gelmiş olan bir spordur. Köpek sörfü genelde sörf tahtalarında yapılır ama bunun yanında skateboard, bodyboard ve rüzgar sörfü tahtasıyla da yapılıyor. Bu sporu denemeden önce mutlaka eğitim almanız gerektiğini ısrarla belirtiyoruz. Ayrıca köpek sörfü için özellikle tasarlanmış olan tahtaları kullanmanız olası bir çarpma esnasında köpeğinizin canının yanmaması için oldukça önemlidir.
 

KÖPEK DALIŞI

 
 
İyi bir yüzücü olduğundan emin olduğunuz köpeklerinizin aslında iyi birde dalışçı olduğunu biliyor muydunuz? Bunu yavaş yavaş deneyerek test ettikten sonra köpeklerinizle birlikte dalış yapabilirsiniz. Köpekler zorunlu kalmadıkça tercih etmedikleri için bu özellikleri pek bilinmez ama bazı köpekler dalış sporundan oldukça keyif alırlar. Özellikle suyun içinden sevdikleri bir oyuncağı almak onlar için büyük eğlence olarak algılanır. Küçük havuzlarda köpeğinizin kendi oyuncaklarıyla alıştırma yaptıktan sonra daha büyük havuz ve denizlerde özel ağırlıklı dalış oyuncaklarıyla birlikte köpeğinizin yanında dalış yapabilirsiniz. Bunun için köpeklerinizin alması gereken özel bir eğitime gerek yok fakat her zaman olduğu gibi acele etmeden köpeğinizin gerçekten rahat hareket edip eğlendiğinden emin olduktan sonra bu sporu yapmalısınız.
 

KÜREK SÖRFÜ

 
 
Normal sörften farklı olarak büyük dalgalara ihtiyaç olmadığı için daha sakin bir gezinti isteyenler için oldukça uygun bir spor olarak karşımıza çıkıyor.  Kürek Sörfü uzaktan bakıldığında zor gibi görünebilir fakat alışması oldukça kolaydır sadece pratik gerektirdiğini belirtelim. Siz tam olarak öğrenip ayakta durup ilerlemeyi başardığınız takdirde köpeğiniz çok daha kolay bir şekilde adapte olup sörfünün önünde keyifli bir göl gezisi yapabileceksiniz. Her zaman olduğu gibi yine acele etmeden ve mümkün olduğunca sığ sularda başlamanız önemlidir. Sudan ve köpeğinizden tam olarak emin değilseniz başlarda yelek giydirmeyi unutmayın. Köpeğinizde sizinle birlikte tedirginliğini atana kadar oturarak başlayıp iki tarafta iyice alıştıktan sonra ayakta ve kürek çekerek devam etmelisiniz. 
 

KANO

 
 
Köpeğinizle sakin bir su gezintisi istiyorsanız kano tam size göre. Köpeğinizin yüzücülüğünden emin fakat yüzmek istemediğini bilseniz bile onunla bu sporu yapabilirsiniz. Yeleğini giyen köpeğiniz önünüze oturarak bu gezide sizlere eşlik edebilir. Suya düşme ve heyecanlanıp atlama riskini her zaman göz önünde bulundurmanız gerektiğini unutmayıp buna göre önlemler almak önemlidir. Tüm bunların ardından eğer köpeğiniz suyu ve yüzmeyi seviyorsa eğer kano gezintisinin sonunda iskeleye yaklaşırken suya atlayıp yüzerek çıkmasını söyleyebilirsiniz. 
 

ARAMA KURTARMA

 
 
Köpeklerinizin suya olan sevgisi ve heyecanını iyi bir amaç ile birleştirmek adına yapabileceğiniz en iyi aktivitelerden biri arama kurtarma eğitimlerine katılmaktır. Köpeğinizin suda yaşanabilecek boğulmalara karşı bir kurtarıcı olarak yetiştirilmesini sağlamak çok iyi hissettirecektir. Köpeğinizle çıktığınız bir deniz tatilinizde onun bir canlının hayatını kurtarmasına veya su içinde bulunmasına yardımcı olması mutluluk verici olacaktır. Bu sorumluluğu köpeğinize yüklemeden önce kesinlikle kurumlardan eğitim alması gerektiğinin altını çizelim.
 

Benzer Yazılar

Yukarı