Terrier Maltese Cinsinde Ne Tür Sağlık Sorunları Görülür?

Terrier Maltese Cinsinde Ne Tür Sağlık Sorunları Görülür?

Terrier Maltese ırkı genelde sağlıklı şekilde yaşamlarını sürdüren köpeklerdir. 12 yıl ve üzeri bir ömre sahiptir. Tabii ki, her ırkta olduğu gibi bunlarda belli başlı sağlık sorunlarından muzdarip olurlar. Terrier Maltese yavruları genetik sağlık sorunlarını geliştirme potansiyeline sahip bir köpektir. Yalnız bunların hastalıkları kalıtsal değildir. Terrier Maltese diğer adıyla Malta köpeğinin yatkın olduğu hastalıklar arasında;
 
  1. Göz problemleri
  2. Korneal ülserler
  3. Diş sorunları
  4. Hipoglisemi
  5. Karaciğer şantı
  6. Kolit
  7. Kalça ve bacak sorunları
  8. Trakeal çöküntü
 
Göz Sorunları
 
Malta köpeklerinin uzun tüyleri bulunur. Özellikle göz bölgesinde bulunan göz küresine karşı büyüme gösterebilir ve korneaya sürter. Bundan kaynaklı olarak da kornea sıyrıklarıyla konjonktivit sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunların yanı sıra gözlerde tahriş meydana getirerek göz yaşı üretimini ortaya çıkartabilir.
 
Çözüm; düzenli şekilde bakımlarını yapmak ve özelliklede göz bölgesindeki tüylerin tıraşına dikkat etmek gerekir.
 
Korneal Ülser
 
Terrier Maltese ırkının erkekleri büyük gözlere sahiptir. Bu durum yaralanmaların daha kolay meydana gelmesine sebebiyet verir. Ülser sorunları orta düzeyde bazen de korneanın iç katmanına kadar inebilir. Oldukça ciddi ağrı meydana getirdiği için köpeğinizin durumu sizi üzecek düzeye kadar gelebilmektedir.
 
Çözüm; bu durumla karşı karşıya kalan köpeğinizin acil şekilde tedavi altına alınması önemlidir. Bu sayede gözde oluşabilecek olan kayıp durumlarının önüne geçilir.
 
Diş Sorunları
 
Diş sorunları evcil hayvanların % 80’de görülen sağlık sorunudur. Dişlerde tartar oluşumuyla başlar ve zaman içinde diş köklerinde enfeksiyon oluşumuna sebep olur. Tedavi edilmezse arkadaşlarımız dişlerini kaybetmeye başlar. İltihap eklemlere, kalbe, karaciğere ve böbreklere zarar verir. Köpeğinizin ömrünü de en az 3 yıl kısaltır.
 
Çözüm; mutlaka düzenli olarak diş bakımlarının yapılması ve temizliğine dikkat etmeniz gerekir.
 
Hipoglisemi
 
Düşük kan şekeri sorunu olarak karşımıza çıkan hipoglisemi, Malta köpeklerinde meydana gelen yaygın sağlık sorunudur. Bu durum sinir sisteminde sıkıntılara, komaya ve nöbetlere sebebiyet verebilir. Sevimli ev arkadaşınızda titreme, huzursuzluk ve uyuşukluk durumları gözlemleyebilirsiniz.
 
Çözüm; sağlık sorunuyla karşılaştığınız zaman hızlı şekilde veteriner kontrolünde tedaviye başlanması ilerlememesi açısından atılması gereken bir adımdır.
 
Karaciğer Şantı
 
Dolaşım sistemi doğru şekilde gelişmeyen köpeklerde karaciğer şantı oluşur. Karaciğer, kan dolaşımı aracılığıyla toksinleri, ven desteğiyle filtreleme yapmak adına karaciğere taşıyan damarla temizler. Ven ve damar arasında normal durum meydana gelmediği zaman kan şantları ve karaciğeri atlamaktadır. Bu atlamada karaciğer şantı oluşur. Belirtileri içinde; güvensizlik, hızlanma, nöbet, kusma ve oryantasyon konusunda bozukluklar yer alır.
 
Çözüm; veteriner kontrolü şarttır. Çoğu zaman cerrahi operasyon yapılarak sorun ortadan kaldırılır.
 
Kolit
 
Kalın bağırsak bölgesinde oluşan iltihaptır. Köpeğinizde oluşan kolit sorunu aşağıda bulunan belirtileri ortaya çıkartır.
 
• Dışkıda kan
• Dışkıda mukus
• Kusma
• Kabızlık
• İshal
 
Çözüm; yukarıda bulunan belirtiler meydana geldiğinde kesinlikle veterinere gidilmesi gerekir. Bu ziyarete giderken evcil hayvan sahibi olarak yanınızda dışkı örneği götürmenizde önemli bir detaydır.
 
Kalça ve Bacak Sorunları
 
Köpeğinizin dizkapağı dışarı çıkma sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Özellikle obezitenin eklemleri etkilemesinden kaynaklı meydana gelmektedir. Bu sorun küçük boyutlu cinslerde gözlemlenir. Daha büyük boyutlu olanlarda kalça kemiğinde çökme femur çökmesi obeziteden kaynaklı oluşabilmektedir.
 
Çözüm; travma ve genetik olarak karşımıza çıkan bu durumda çoğu zaman X ışınları kullanımı ve eklemden alınacak olan sıvı örneği veteriner için teşhisi kolaylaştırır. Her iki sorunda da ameliyat ile karşı karşıya kalmak mümkündür.
 
Trakeal Çöküntü
 
Özellikle yaşlı ve obez köpeklerinizde gözlemlenen sağlık sıkıntısıdır. Trakea kıkırdak halkalarından meydana gelir. Bu alandaki çökme, trakeal halkaların gereken sertliğe sahip olmamasından kaynaklıdır. Trakea duvarının yıkılması sonucunda soluk borusunda daralmalar meydana gelecektir. Evcil hayvanınızda nefes alma zorluklar ve öksürükle kendini belli eder.
 
Çözüm; durumu hafif ve orta düzeydeyse ilaçların desteğiyle tedavi edilebilir. Durumu ağır olan köpeklerde ise cerrahi işlem gerekir.
 
Obeizte
 
Şişmanlık, obezite zaman içinde önemli bir sağlık sorunu haline gelir. Sindirim bozukluklarına, kalp hastalığına eklem problemlerine yol açar.
 
Çözüm; düzenli şekilde beslemek, öğünleri dışında besleme yapmamak ve porsiyonları yaşına göre ayarlamak gerekir.

Hızlı Şekilde İlaçla Tedavi Edilen Hastalıkları

• Enfeksiyonlar, köpeğinizin kesinlikle viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı hassas olduğunu unutmamalısınız.
 
• Parazitler, her türlü kurt ya da böcek köpeğinizi istila edebilir. Kulak akarları, kene ya da pire ona zarar verebileceğinden dolayı düzenli olarak bakımı yapılmalıdır.
 
• Katarakt, göz merceklerinde meydana gelen bir sorundur. Düzenli olarak gözlemlendiği zaman erken dönemde fark edilerek tedavi altına alınabilir.

Malta Köpeklerinde Sağlık Sorunları Nasıl Önlenir?

Sevgiyle beslediğiniz köpeğinizin sağlıklı olmasını istiyorsanız doğru egzersiz, sağlıklı beslenme ve bakım konusunda her türlü detaya dikkat etmelisiniz. Köpeğinizi sağlıklı tutmak adına ona destek sağlayacak bir program hazırlamalısınız.
 
Malta köpeğinizin bir hastalığı bulunup bulunmadığından emin olmak adına evde yapılması gereken sağlık kontrollerini aksatmamalısınız. Köpeğiniz yorgun görünüyor mu, alerjisi var mı, iştah durumunda farklılıklar var mı, kilo veriyor mu gibi sorulara cevap vermeniz gerekir. Bunların herhangi birinde soru işareti aklınızda kalıyorsa kesinlikle uzman veterinere danışmanız gerekir. Ayrıca aşağıda bulunan detaylara dikkat ederek onu sağlık sorunlarından koruyabilirsiniz.
 
• Kaliteli ve sağlıklı mamalarla besleyin.
 
• Aşılarını düzenli yaptırın.
 
• Güvenli ve sevgi dolu bir yuva sağlayın.
 
• Doğru ve gerektiği düzeyde egzersiz yapmasını sağlayın.
 
• Veteriner kontrollerini aksatmayın.
 
• Yetişkin Malta köpeğinizi senede 1 defa, yaşlı Malta köpeğinizi senede 2 defa checkupa götürün.
 
• Gerekli olan vitaminleri almasını sağlayın.
 
• Gün içinde onu gözlemleyerek alışılmadık bir durum olup olmadığını gözlemleyin.
 
• Kene, pire, dış ve iç parazit ilaçlarını almasını sağlayın.
 
• Düzenli şekilde onu fırçalayın.
 
Erken teşhis köpeğinizin sağlığının yerine gelmesi ve tedavi edilmesi için en önemli detaydır. Onun hastalıkları başarılı şekilde atlatmasını sağlar. Malta köpeğinin gereken veteriner kontrollerini kesinlikle aksatmamak ve gereken gözlemleri yaparak sağlıklı yaşamasına izin vermek bizlerin sorumluluğudur.

Benzer Yazılar

Yukarı