Terrier Maltese İçin Bakım Önerileri
İyi Uykunun Önemi;
Terrier maltese cinsi köpekler hiperaktif bir yapıya sahip olmalarına rağmen yavru köpekler günde 18 ile 20 saat arası uyur. Yaş ilerledikçe uyku saati azalacaktır. Yetişkin köpekler için 12 ile 14 saat uyumak normaldir. Uykusunu iyi alamayan köpek huysuz ve çokça havlayan bir yapıda olacaktır. Köpeğinizin iyi uyku uyuması için;
• Çabuk üşüyebilen terrier maltese uyuyacağı yerin sıcaklığı 25 derece ve üzeri olmalıdır.
• Uyuması için özel bir alanı olmalı döşek veya köpek karyolaları seçenek olabilir.
• Sizin yatak odanızda değil başka bir odada yaması gerekir.
• Yatacağı yerde küçük bir oyuncağı olması nu iyi hissettirecektir.
• Yatağın ya da döşeğin yüksekliği az olmalı böylece köpeğinizin düşme ihtimali olmaz.
Dişler Hijyenik Olmalı
Düzenli diş fırçalama önerir. Diş sorunlarına eğilim nedeniyle, köpeğinizi sadece yumuşak yiyeceklerle beslememek de önerilir. Kuru ve yumuşak yiyeceklerin karışımı, yani ne çok sert ne de çok yumuşak olmaması tavsiye edilir. 3 haftalıkken süt dişleri çıkmaya başlar. 8 haftaya kadar tamamen dişleri çıkar. 28 adet olan süt dişleri özenle fırçalanmalıdır.
Diş spreyi kullanın. Bu, dişlerini fırçalanmasına l dayanamayan karşı koyan köpekler için iyi bir seçenektir ve düzenli bir şekilde yapıldığında, plak ve tartarları temizleyecektir Fırçalamada olduğu gibi, bu tür ürünleri düzenli olarak kullanmak en iyi sonucu verecektir.
Diş fırçalamak 3 ila 5 dakikalık bir süre dişlerin köpek diş fırçası ve diş macunu ile fırçalanması gerekir.
Terrier Maltese Genetik Hastalıkları
• Patella lükx: Patella dizkapağıdır. Luxasyon, anatomik bir parçanın çıkması anlamına gelir. Patellar luxasyonu, diz eklemi içeri girip çıkarak ağrıya neden olur.
• Portosistemik: Karaciğer rahatsızlığıdır kanın tam temizlenmediğinden şüphelenilir.
• Progresif Retina Atrofisi (PRA): Dejeneratif göz bozukluğu olarak bilinir. PRA'nın neden olduğu körlük, gözün arkasındaki foto reseptörlerin kaybından kaynaklanır. Veterinerden yardım almalısınız.
• Beyaz Köpek Titreme Sendromu: Öncelikle beyaz köpekleri etkileyen bu hastalık tüm vücutta titreme, koordinasyon eksikliği ve hızlı göz hareketleri gibi belirtiler gösterir.
• İçten Hapşırma öncelikle köpeğinizin heyecanlandığında veya çok hızlı yemek yediğinde veya içmeye çalıştığında ortaya çıkar. Yaz aylarında havada bulunan polenler veya diğer tahriş edici maddeler allerjik hapşırmalara neden olabilir. Terrier maltesenin burnundan salgılanan salgılar damağına düşer ve vücudun tepkisi ile soluk borusunu kapamasına neden olur.
Gözlerin Temizliği
Bu türün gözlerinden akan sıvının dikkatli şekilde temizlenmesi gerekir aksi taktirde göz ve çevresine lekeler oluşur. Hem görüntü olarak hem de sağlık açısından iyi olmayan bu durum için temizliği şöyle yapmalısınız.
• Lekeleri oluşumunu önlemek ve geçmesi için gözleri günlük ılık suyla temizleyin ve çapakları steril bir pamukla bezle alın.
• Terrier maltesenize hazır su içmeye alıştırın. Mineral içeriği yüksek olan su lekelenmeye neden olabilir, bu nedenle köpeğiniz için arıtılmış şişelenmiş su alabilirsiniz.
• Köpeğinizi plastik kapta değil paslanmaz çelikten, seramikten veya camdan yapılmış olan bir kapta besleyin.
• Köpeğinizin kasesini beslenmeleri arasında yıkadığınızdan emin olun. Kullanılan kabın temizliği ve yenilen yemeğin temizliği göz rahatsızlığını etkileyen enfeksiyonların köpeğinize bulaşmasını etkiler.
Tüy Tipine Göre Bakım Önerileri
Tüy tipi: terrier maltesenin uzun ve ipeksi tüyleri vardır. Astarsızdır. Tüyleri beyaz olmakla birlikte sarımtırak veya kahverengi lekeleri vardır.
Günlük tüy bakımı: Göz sıvısından oluşan lekelenme riskini önlemek için günlük göz temizliği ve tüy temizliği gerekir. Tüylerin günlük fırçalanması gerekir. Kesimi yaz aylarında daha kısa olmak üzere kışları uzatılabilir Saçının dökülmesi beslenmesinde oluşan eksikliklerden kaynaklanabilir. Yüksek kaliteli yiyecekler ve vitamin eksikliği olmayacak şekilde yemek yemesi tüylerin sağlığı için önemli.
Eğer aşırı biir dökülme varsa Alopesiden kaynaklanabilir. Bu hastalık vücuttaki tüylerin dairesel şekilde dökülmesi ile anlaşılabilir. Hormonlardan kaynaklanan bir hastalık olabileceği gibi başka nedenlerden dolayı da oluşabilir. Birçok nedeni olabilen bir hastalık olduğundan. Veteriner hekime başvurarak tedaviyi öğrenebilirsiniz.