Köpeklerde Tırnak Bakımı

Köpeklerde Tırnak Bakımı

Köpeklerin doğal yaşam ortamında kendi kendine törpülenen ve kırılan tırnaklar ev ortamında düzenli olarak bakıma ihtiyaç duyar. Tırnakların fazla uzaması köpeklerin rahat hareket etmesini engeller ve problem yaşamalarına neden olur. Bu nedenle evde bakılan köpeklerde tırnak bakımı aksatılmadan yapılmalıdır. Bazı köpeklerin tırnağının her hafta kesilmesi gerekirken aşırı haraketli cinslerin tırnakları kendiliğinden törpüleneceği için daha geç aralıklarla kesilebilir. Ancak evde köpek bakımda köpeğin sağlığı ve hijyeni açısından tırnakların düzenli olarak kesilmeli ve törpülenmelidir.            

Köpek Tırnak Yapısı

 
 
Köpeklerde iki çeşit tırnak vardır. Bunlar arka pati tırnakları ve ön pati tırnaklarıdır. Her patide beşer tırnak bulunur. Özellikle arka pati tırnakları çok uzadığı için düzenli olarak kesilmesi gerekir. Ev ortamında bakılan köpekler dış ortamda sınırlı zaman geçirdikleri için uzayan tırnakların kaldırım gibi sert zeminlere teması da sınırlıdır. Bu durum tırnakların kendiliğinden kısalmasını engeller.
       
Köpek tırnağı iki tabakalı bir yapıya sahiptir. Üstte bulunan tabaka cansızdır ve sürekli uzar.  Altta bulunan tabaka ise sinir ve damardan oluşur. Cansız üst tabaka patileri korumakla görevlidir. Tırnağın üst tabakası yere temas ederek parmak uçlarını korur. Çok fazla uzaması halinde kesilmesi gereken üst tabakadır. Tırnak kesiminde bu noktaya dikkat edilmeli, köpeğin sinir ve damardan oluşan canlı tırnak yapısına zarar verilmemelidir.

Yavru ve Yetişkin Köpeklerde Tırnak Bakımı

 
 
Yavru köpeklerin tırnakları periyodik aralıklarla kesilmelidir. Daha hareketli olan yavru ve genç köpeklerin tırnakları yürüyüş yaparken sert zemine temas ettikçe kendiliğinden kısalır. Ancak düzenli bakım yapmak; tırnak batması, tırnak çatlaması, tırnak kırılması gibi problemleri önler ve köpeğinizin daha sağlıklı patilere sahip olmasını sağlar. Yavru köpeklerin tırnağı daha yumuşak olduğu için kesimi daha kolay olur. Tırnaklar siyah ya da beyaz renkte olabilir, siyah tırnakların kesimi daha zor, beyaz tırnakların ise daha kolaydır.  
 
Yavruluktan yetişkinliğe geçen köpeklerin tırnak yapısı da daha sert bir hâl alır. Yaşlanmaya başlayan köpeklerin hareket kabiliyeti genç köpeklere göre azalacağı için tırnaklarının daha sık aralıklarla kesilmesi gerekir. Sınırlı egzersiz nedeniyle uzayan tırnaklar harekete bağlı olarak törpülenemeyeceği için yaşlı köpeklerin tırnak bakımı kesinlikle aksatılmamalıdır. Sağlık, yaş gibi nedenlerle daha az egzersiz yapan köpekler tırnak rahatsızlıklarına daha yatkın olurlar. Uzamış tırnak; aşırı ağrıya neden olan batık ve çatlama gibi problemlerin yanı sıra yaşlı köpeklerin daha şiddetli artrit ağrısı ile karşı karşıya kalmalarına neden olabilir.

Tırnağı Ne Zaman Kesilmeli?

 
 
Evde köpek besleyenlerin çok iyi bildiği bir şey vardır; köpeğin tırnağı yere değmeye başladıysa, tık tık diye ses çıkarıyorsa, sert zemine çarpıyor ise veya halılara takılıyorsa tırnakların kesilme zamanı gelmiş demektir. Yetişkin köpeklerin tırnakları daha çabuk uzayacağı için daha sık aralıklarla kesme işlemi yapılmalıdır. Yavru köpekler daha fazla koşup oynadığından onların tırnakları kendiliğinden aşınabilir ve daha geç kesilmesi gerekebilir. Uzayan tırnaklar tırnak köküne baskı yaparak yürüyüşte zorluğa neden olacağı için bu işlem düzenli olarak yapılmalıdır. Köpeğin tırnaklarını kesme konusunda problem yaşayanlar veteriner hekimden yardım almalıdır.           

Tırnak Kesimi için İhtiyacınız Olan Malzemeler

 
 
Köpeğinizin tırnaklarını kesmeden önce ihtiyacınız olan pedikür aletlerini edindiğinizden emin olmalısınız. Köpeğinizi rahat ettirmek istiyorsanız özel olarak tasarlanmış aletleri temin etmeniz ve tüm işlemlerinizi bu aletlerin vermiş olduğu kolaylıkla gerçekleştirmeniz gerekir. Köpeğinizin tırnaklarını kesmek için şu aletlere ihtiyaç duyabilirsiniz: tırnak makası, tırnak düzeltici, tırnak törpüsü, pıhtılaştırıcı toz, ödül maması, en sevdiği oyuncak.
 
Tırnak Makası: Köpeğinizin türüne, büyüklüğüne ve yaşına uygun bir tırnak makası edinmek işinizi çok kolaylaştıracaktır. Veteriner hekiminizden ya da pet kuaförlerinden giyotin, pense ve makas gibi türleri olan tırnak makaslarından hangisinin uygun olduğuna dair yardım alabilirsiniz. Genellikle giyotin küçük ırklar için pense ve makas ise büyük ırklar için tercih edilen makaslardır.
 
Tırnak Düzelticiler ve Tırnak Törpüsü: Özellikle elektrikli tırnak düzeltici ve tırnak törpüleri pedikür işlemini kolaylaştıran aletlerdir. Tırnağın alt katmanını korumak açısından elektrikli törpüler tercih edilebilir. Tırnak kesmek yerine törpülemeyi tercih ediyorsanız elektrikli törpü edinmeniz yerinde olacaktır.
 
Pıhtılaştırıcı (Styptic) Toz: Köpeğinizin tırnağını istemsiz bir şekilde fazla kesebilirsiniz. Böyle bir durumda sinir ve damardan oluşan tırnak alt yapısı kanamaya başlayacaktır. Kanamayı durdurmak için pıhtılaştırıcı özel pudra kullanabilirsiniz.
 


 
 
Ödül Maması: Tırnak kesimi sırasında köpeğinizin daha sakin olması için ödül mamasından yararlanabilirsiniz. Ödül maması köpeğinizin tırnaklarını daha kolay kesmenizi sağlayan önemli bir araçtır.
 
En Sevdiği Oyuncak: Köpeğinizin en sevdiği oyuncağı yanınızda bulundurmanız onun endişesini azaltacak ve tırnak kesimini oyun haline getirecektir. Böylece köpeğiniz oyun oynadığını sanarken siz de  tırnak bakımını kolayca yapabilirsiniz.
 

Köpeğinizin Tırnaklarını Nasıl Kesmelisiniz


 

 Köpeğinizin tırnak kesimi konusunda endişeli veya huysuz olabilir. Bu durumda biraz daha dikkatli olmalı ve onu bu işlem için hazırlamalısınız. Köpeğinizin tırnağını doğru bir şekilde kesmek için şu noktalara dikkat etmeniz gerekir:
 
 İşleme başlamadan önce köpeğinizi tırnak makası, tırnak düzeltici, elektrikli tırnak törpüsü gibi aletlere alıştırmalısınız. Köpeğinizin bu aletleri yakından tanımasına, koklamasına, seslerine alışmasına fırsat verin. Aletlere alıştığından emin olduktan sonra diğer işlemlere geçebilirsiniz.
 
 Köpeğinizin patisini doğru konumlandırarak rahat tutacağınız bir pozisyon alın. Köpeğinizin önünde oturmanız kesme işlemini daha kolay yapmanızı sağlayacaktır. Konumunuzu ve açınızı sabitledikten sonra köpeğin bir pençesini elinizle kavrayın, nazik ama sıkı tuttuğunuzdan emin olun.
 
 Tırnağı nereden kesmeye başlayacağınızı belirleyin. Tırnak alt tabakasında bulunan sinir ve damarlara zarar vermemek için kesme işlemine uçtan başlayın ve minik minik keserek ilerleyin.
 
 Köpeğinizin tırnak rengine göre canlı dokunun nerede başladığını net olarak belirleyin. Beyaz tırnaklara yandan bakıldığında altta bulunan pembe canlı dokuyu görmek mümkündür. Siyah tırnaklarda ise karşıdan baktığınızda siyah küçük bir nokta görmeniz durmanız gerektiğini gösterir.



 
 
 Tırnağı gereğinden fazla kesmemeye özen gösterin. Eğer canlı dokuya zarar verirseniz kanama olacaktır ve köpeğinizin canı yanacaktır. Bu nedenle çok dikkatli ve özenli olmalısınız.
 
 Eğer köpeğiniz çok stresli ve endişeli ise tırnak kesme işlemini biraz erteleyin. Aletlerden korkmaması için ona zaman tanıyın. Eğer köpeğinizin tırnaklarını endişeli iken keserseniz idrar kaçırma, tırnaklara zarar verme gibi istenmeyen olaylarla karşı karşıya olabileceğinizi unutmayın.
 
 Tırnaklarını keserken kanama olursa hemen pıhtılaştırıcı styptic toz kullanın.
 
 Endişesini gidermek ve tırnak kesimi sırasında rahatlamasını sağlamak için en sevdiği oyuncaklarla oynamasına izin verin, ödül maması ile ödüllendirerek teşvik edin.
 
 Patinin arkasında bulunan arka tırnaklarını kesmeyi unutmayın. Bu tırnaklar, diğerlerine göre daha hızlı uzar ve daha sık kesilmeleri gerekir. Bu nedenle arka tırnak bakımını ihmal etmeyin.
 
 Tırnakları zemine temas etmeye başladığında kısaltmalısınız.Tırnakların uzama süresi, ırka, yaşa, cüsseye göre değişiklik gösterdiği için ne zaman tırnak bakımı yapmanız gerektiğini doğru tespit edin, günü geldiğinde tırnaklarını törpüleyin.


 
 
 Sağlığı ve hijyeni için olduğu kadar rahat hareket etmesi için de tırnak bakımının zorunlu olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
 
 Eğer evinizde baktığınız köpeğin tırnaklarını kesmekte zorlanıyorsanız veteriner hekimden profesyonel yardım alın. 
 

Benzer Yazılar

Yukarı