Tüyleri Tararken İzlenmesi Gereken Adımlar;
Tüyler, sert bir fırça ile köpeğin kafasından başlanıp düzenli sıralar halinde geriye doğru, kuyruğa kadar; sonra da göğüs ve yan kısımları aşağıya doğru sıkıca bastırılarak fırçalanır. İkinci taramada ise tüyler ters yönüne doğru taranarak tüyler düzeltilir. Fırçalarda biriken tüy miktarına göre fırçaların üzerinde ki tüyler ara ara tarak yardımı ile toplanarak temizlenir. Ters yön fırçalaması da bittikten sonra nemli bir bez ile tüyler ovularak temizlenir ve taranır. Bu taranma esnasında tüylerin arasına bakarak deri üzerinde olabilecek pire, kene ve parazitler kontrol edilir.
Tüylerin taranması sırasında parazitlerin yanında deride şişkinlik ya da kızarıklık olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Tüyleri çok yumuşak ve dökülen köpekler de fırça kullanma yerine, ellerinizi ıslatıp parmaklarınız tarak gibi kullanarak tüyleri tarayabilir ve temizleyebilirsiniz.
Tüy Tipine Göre Fırça Seçimi ve Fırçalama İşleminde Dikkat Edilecekler
Tüylerinin parlaklığını koruması için köpeğinizin sürekli bakıma ihtiyacı vardır. Şehir içinde yaşayan köpekler sokaklardaki kirlilik, egzoz gazları gibi hava kirliliğinde dolayı ciltleri çabuk solar ve tüyleri özelliklerini daha hızlı yitirir. Her ne kadar köpekler başlarını uzandıkları yerlerini yalayarak temizleseler de hem günlük balkıma ihtiyaç duyarlar hem de baş, kulak, yüz, burunlarının üstü ve sırtlarını temizleyemezler. Köpeklerin tüy uzunluklarına göre değişen farklı türde fırçaları vardır. Uzun tüylü köpekler günlük kısa tüylü köpekler ise haftada en az birkaç gün taranmalıdır. Köpeklerin bahçe ve benzeri alanlarda yaşayanları yılda iki kez ev gibi kapalı ortamda yaşayanları daha fazla sayıda tüy dökümü yaşar. Bu dönemlerde özellikle uzun tüylü köpekler metal taraklarla gün içinde birkaç defa taranarak ev içinde tüy dökümünü en aza indirebilir. Köpeklerin tüyleri arasına giren toz ve pislikler zaman içerisinde tüyün rengin solmasına ve birbirine yapışarak keçeleşmesine neden olur. Uzun tüylü görünümünü tüylerine borçlu olan Pomeranian gibi ırklar yetersiz tüy ve deri bakımında görüntülerin kaybeder. Bu tip tüyleri ile ön planda olan köpeklerde tüylerin günlük havalandırmak hem tüy sağlığı hem de deri sağlığı için önemlidir.
İpucu: Kısa tüylü köpeklerde ele eldiven gibi geçirilen silikon fırçalar kullanmak daha pratiktir. Köpeğin tüylerini düzeltirken aynı zamanda masajda yaparak derideki kılcal damarlar da kan akışı sağlamış olursunuz.
Tüylerin Tıraş Edilmesi Gereken Zaman Aralığı ve Kürk Tıraşının Esasları
Genellikle yaz aylarında evde yaşayan köpeklerin tüy dökmesini engellemek hem de sıcaklar karşısında köpekleri rahatlatmak için tüylerin kesilmesi önerilir. Özellikle uzun tüylü köpeklerde sıcakların yüksek olduğu bölgelerde tüy kesimi yapılmadığında sıcaktan bunalan köpeklerin agresif tavırlar sergileyerek davranış bozuklukları yaşadığı görülür. Bunun yanında aşırı sıcaklar bazı sağlık sorunlarına da neden olabilir. Tüylerin kesim işlemi mutlaka köpek traşlı hakkında bilgi ve deneyim sahibi profesyoneller tarafında yapılamadır. Aksi takdirde deride yaralar kesikler meydana gelerek iltihap oluşup ciddi sağlık problemleri yaşanabilir. Kışın ve soğuk mevsimlerde köpeğinizin tıraş olmaması gerektiğini aklınızda tutun. Özellikle sonbahar aylarında köpeklerde tüy dökümü yaşandığında evde köpek bakan köpek sahipleri köpeklerini tıraş ederler. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çünkü soğuk günlerde tıraş edilmiş bir köpeğin bakımı ve korunması oldukça zordur. Her köpek ırkı tıraş edilmez. Köpeğinizin tıraşa ihtiyacı olup olmadığın veterinerinize danışın. Genelde tıraş işleminden sonra köpeklerde bir süre huzursuzluk meydana gelebilir. Tıraş etme işlemi iki çeşit alet ile yapılır. Bu aletler tıraş makinesi ve makastır. Köpeğin tüy tipine göre bu aletlerden biri ya da her ikisi kullanılabilir.