Köpeğim Evde Ne Kadar Süre Yalnız Kalabilir?

Köpeğim Evde Ne Kadar Süre Yalnız Kalabilir?

Köpeğinizi evde yalnız mı bırakmak bazen zorlayıcı olabilir. Köpekler bizi sürülerinin bir üyesi olarak görürler ve sürekli yanlarında isterler ancak tüm zamanımızı sevimli dostlarımızla geçirmek (ne yazık ki) her zaman mümkün olmayabilir. En temel nokta, eğer ileri vadede hep onunla olacaksanız; hala yavruyken evde yalnız olmanın ona bir sıkıntı yaratmayacağını öğretmek olabilir, aksi takdirde ayrılık kaygısı geliştirebilir ve size zor zamanlar yaşatabilirler.

Yaş Aralığı Çok Önemli

 
Öncelikle köpeğinizin evde yalnız kaldığı süreyi minimumda tutmaya çalışın. En uyumlu köpekler bile evde çok uzun süre yalnız bırakıldığında sıkıntılı yaratabilir. Köpeğinizi yaşına bağlı olarak ne kadar süre evde yalnız bırakabileceğinize dair genel olarak ortaya şöyle bir tablo koyabiliriz:
 
Yavru köpekler:  Günde 2 saat ile sınırlı tutmanız en ideali olacaktır. Evde yalnız kalmaya alışkın değiller çünkü henüz çok küçükler ve şefkate bolca ihtiyaç duyarlar. Daha fazla tuvalet ihtiyaçları vardır ve yavru oldukları dönemde ayrılık kaygısı geliştirmeye oldukça meraklıdırlar
 
Yetişkin köpekler: Köpeğiniz 18 aydan büyük olduğu döneme girdiğinde onu yine süreyi fazla tutmayacak şekilde evde bırakabilirsiniz. Günde 4 ila 6 saat yalnız bırakılabilirler ve siz de gönül rahatlığıyla işlerinizi halledebilirsiniz. Bu yaş aralığına gelmiş köpekler, sizin de küçükken verdiğiniz eğitim ve alıştırma sayesinde evde yalnız kalmak konusunda yavru köpeklere nazaran fazla sıkıntı yaratmayacaklardır. Artık siz evde yokken de uyumayı öğrenmiş bir evreye girmiş durumdadırlar.
 
Yaşlı köpekler: Köpekler bu evreye geldiğinde 2 ila 6 saat yalnız bırakılabilir; aslında bu durum değişkendir. Burada önemli olabilecek bazı faktörlere değinmek gerekebilir. Yaşlı köpeğiniz sağlık sorunları yaşıyor mu yoksa sağlıklı bir biçimde günlük bakım gerektirmeyen bir durumda kendi kendine vakit geçirebiliyor mu? Mesela eğer idrar problemi yaşıyorsa ya da yaşlılığa bağlı tedavi gerektiren sağlık sorunları varsa; artık yalnız kalmayı öğrendiyse bile yine de dikkatli olmalısınız.

Köpeğinizi Evde Yalnız Bırakırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

 
Köpeğinizi evde yalnız bırakırken aşağıdaki faktörleri dikkate almalısınız:
 
- Yaşı
- Tuvalet molaları
- Ayrılık kaygısı
- Besleme süreleri
- Sağlık durumu ve sorunları
- Egzersiz ve aktivite durumları
- Eğitim ve davranış biçimi
- Sosyalleşmeye duydukları ihtiyaç
- Evdeki diğer hayvanlar
 
Bu maddelerin hepsi olmasa da birkaçı birbiriyle ile doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılıdır. Örneğin, köpeğiniz yalnız bırakıldığında endişe duymayabilir, peki ya tuvalet molaları sorun yaratıyorsa? Yalnız kaldıkları süre boyunca yeterli yiyecekleri olacak mı? Ya huzursuz ve sıkılmış hissettiğinde evdeki en değerli eşyalarınızı çiğneme oyuncakları olarak mı kullanırsa? 
Köpeğinizi evde ne kadar süre yalnız bırakabileceğinizi belirlerken köpeğiniz hakkında bildiğiniz her şeyi göz önünde bulundurmanız büyük önem taşır.

Köpeğiniz Evde Yalnız Bırakıldığında Nelerle Karşılaşabilirsiniz? 

 
Bazı köpekler için evde yalnız kalmak önemli olmayabilir. Diğerleri için ise bu durum, bazı rahatsız edici davranışlar sergilemesine yol açabilir. Bu işaretler, köpeğinizin evde yalnız kalmaktan sıkıldığını, endişeli veya stresli olduğunu gösterebilir:
 
- Tırmalamak
- Isırma
- Mobilya ve kıyafetleri çiğnemek
- Çok fazla yemek yemek
- Kaybolmaya meyilli olması
- Mırıldanma, uluma ve havlama
- İdrara gereğinden sık çıkma
 
Burada en önemli madde ise kaybolmaya meyilli olan davranışlar sergilemesi. Mobilya ve giysiler değiştirilebilir, yenisi alınır ancak köpeğiniz kaybolursa çok daha fazlası tehlikede demektir! Köpeğiniz yalnızken daha güvende hissetmenin iyi bir yolu, köpeğinize bir GPS takip cihazı almak (saçma demeyin faydalı olabilir) ve evden ya da bulunduğu yerden kaçarsa eş zamanlı olarak uyarılmaktır.

Yalnız Bırakılabilen Köpek Türleri

 
Bazı köpek türleri, bahsettiğimiz gibi yalnız bırakılmaya diğer cinslere kıyasla daha uygundur.  İşte yalnız bırakılmaya uygun türler;
 
• Greyhound
• Maltese
• Great Pyrenees
• Yorkshire Terrier
• Chihuahua
• Chow-Chow
• Basset Hound
• French & English Bulldogs
• Shar Pei
• Cairn Terrier
• Shiba Inu
• Akita
• Beagle  

Köpeğinizi Yalnız Bırakmadan Önce…

 
İşe gitmek veya eğlencenize zaman ayırmak için köpeğinizi bırakarak evden ayrılmadan önce yapmanız gereken birkaç nokta vardır.
Köpeğinizi evde yalnız bırakmadan önce yapabileceğiniz en iyi şey, köpeğinizin önceden biraz egzersiz yapmasını sağlamaktır. Hem sizin hem de köpeğiniz için faydalı olması açısından köpeğinizi nasıl yürüteceğinizi, onu yoracak ne tür egzersizler olduğunu öğrenmekle başlayın. Köpeğinizi sabah yürüyüşüne veya egzersizine götürdüğünüzde, köpeğinizin hemen ardından uyuyakalması muhtemeldir çünkü efor sarf edecektir. Bu durum size evden sorunsuz bir şekilde çıkma şansı verir. Bir diğer husus da, köpeğinizi rahat hissedeceği bir alanda bırakmaya çalışmaktır. Sevimli dostunuz, evde yalnız kalmaya alıştıktan sonra, herhangi bir kısıtlama olmaksızın kendi başına kalabilir. Sadece bu süreçte birtakım alıştırmalar yaparak kabullenmelerini kolaylaştırabilirsiniz.

Evde Yalnızken Bırakma Alıştırmaları

 
Köpeğinize evde yalnız olmayı öğretirken uygun eğitim şarttır. Bu nedenle, bir köpeğe sahip olduğunuz andan itibaren “Ayrıl-Geri Dön” taktiğini uygulamaya bir an önce başlamalısınız. Burada önemli olan bir nokta ise bunu yapmaya erken yaşlarda başlamanız! Daha önce de bahsettiğimiz gibi yavru köpekler yalnız kalma konusunda tereddütsüz en zor dönemlerindedir. Yavru köpeğinize, evde yalnız olmanın kesinlikle sorun olmadığını ve sonunda geri döneceğinizi öğretin. Böylelikle sonraki zamanlarda rahat edeceksiniz.
 
Peki Nasıl?
 
Ayakkabılarınızı giyip ve kapıya gidin. Köpeğinizin paniklediğini fark ederseniz, onu görmezden gelmeye çalışın ki alışsın. Bu eylemi her gün en az 3 kez tekrarlayın ve onun bu duruma verdiği tepkileri gözden geçirin.
Eve döner dönmez, köpeğinize hemen kapıda sıcak bir karşılama yapmaktan kaçının. Bunu yapmak, yavru köpeğinize eve gelmenin normal, her zamanki gibi bir iş olduğu sinyalini gönderecektir. Kutlamaya değecek bir olay değil, sadece eve döndünüz. (Kalbinizin derinliklerinde bu bir kutlama olsa da, onun bilmesine gerek yok)
Eve geldikten sonra köpeğinize yatağına gitmesini söyleyin. Emrinize uyduktan ve yerleştikten sonra, onu sakince karşılayın ve sevginizi hissetmelerine izin verin.

Köpeğiniz Yalnız Kalmaya Alışık Değilse…

 
Köpeğinizin zamanını geçirmenin eğlenceli yolları olduğundan emin olun. Köpeğinizi yalnızken meşgul etmenin yolları elbette var. Mesela klasik mama kabı yerine dokundukça mama dağıtan modellerinden alabilirsiniz. Bu oyuncaklardan bazılarının değişken zorluk seviyeleri vardır, böylece bu kapları “evden ayrılma projesi” haline getirebilir ve uzakta olduğunuz süre boyunca köpeğinizi aktif ve meşgul tutabilirsiniz. O, mamasına ulaşmak için çabalarken siz de dışarıda vakit geçirebilirsiniz. 
Bir başka seçenek ise köpeğinize, etrafta olmadığınızda oynaması için küçük görevler ve eğlenceli oyuncaklar bırakmak olabilir. Can sıkıntısından kaynaklı yaptıkları davranışlarından (uygun olmayan yerlere ısırmak ve tuvaletini evin belirli köşelerine yapmak gibi) kaçınmasını sağlayabilirsiniz. Ancak, köpeğinizi asla parçalanabilecek ve yutulabilecek bir oyuncakla yalnız bırakmayın. En iyi yolu, onun oynamaktan keyif aldığı ve yalnızken zarar görmeyeceğini bildiğiniz türden bir oyalama mekanizması yaratmaktır. Bunun için veterinerinize danışabilir orada bulunan çeşitlerden de faydalanabilirsiniz. Tüylü dostunuzun zarar görmeden yalnız vakit geçirmesini sağlayacak bir sürü çeşit olduğuna eminiz.

Eve Döndüğünüzde Nasıl Davranacaksınız?

 
Yavrunuza biraz zaman ayırın, önceden de değindiğimiz gibi direk sevgi gösterilerine girişmek yerine sakinliğinizi koruyun ve bir süre bekleyin. 
• Köpeğinizi yürüyüşe çıkarın: Onunla her koşulda ilgilendiğinizi hissettirerek vakit geçirmeyi ihmal etmeyin. 
• Bahçede getirme oyunu oynayın: Siz yokken içinde biriken enerjisini atmasına yardımcı olun.
• Onunla konuşarak gününün nasıl geçtiğini sorun. (Biraz hayıflandıktan sonra dayanamayıp size katılacaktır)
 
Ve unutmayın: Evde geçirilen bir günün ardından köpeğinizin bacaklarını esnetmesine izin vermek, onu yürüyüşlere çıkarmak, biraz enerji harcamasına yardımcı olmak için harika bir yoldur. Ancak içeri girdikten sonra ona fazlaca veya her seferinde ikram amaçlı atıştırmalık vermeye çok alıştırmayın. Köpeğiniz, "Ayrıl-Geri Dön" taktiğinizin, gün içinde yalnız kalabilecekleri anlar olduğu anlamına geldiğini bilmelidir. Eğer her seferinde geri döndüğünüzde ona ikram verirseniz alışmak yerine beklenti içine girecek ve bu davranışının ödüllendirilmesi gerektiğini düşünecektir.
Dolayısıyla köpeğinizi evde yalnız bırakmanın onun yaş cinsiyet özel durumları ve cinsiyle bağlantılı olduğunu unutmadan; özellikle yavru dönemlerinde mümkün mertebe yanında olun. Ayrıl- Geri Dön taktiğinin gücüne inanın ve süreci onlar için normal bir hale getirin: Nasıl olsa geri döneceğinizi bilsinler. Bir süre sonra hem siz hem de sevimli dostunuz bu rutinden şikâyetçi olmayacak ve uyumu yakalayacaksınız.   
 

Benzer Yazılar

Yukarı