Yaşlanan Köpeğiniz için Bakım Önerileri

Yaşlanan Köpeğiniz için Bakım Önerileri

Köpeklerin beslenme, günlük bakım ve egzersiz gereksinimleri yavruluktan yetişkinliğe, yetişkinlikten yaşlılığa geçişlerinde farklılık gösterir. Tıpkı insanlar gibi yaşlanan köpekler de özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Ortalama 12 yıl yaşayan köpeklerin yavruluk, yetişkinlik ve olgunluk dönemlerindeki ihtiyaçlarını bilmek ve onların gereksinimlerine cevap verecek beslenme, bakım ve egzersiz programları uygulamak, daha sağlıklı ve mutlu olmasını sağlayacaktır. 
 
Yaşlanma ile birlikte köpeklerde eklem, diş, kalp ya da böbrek rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Bu tür rahatsızlıklar karşısında köpeğin uygun mamalarla beslenmesi, veteriner kontrollerinin düzenli yapılması, varsa ilaçlarının aksatılmadan kullanılması, günlük bakımına daha fazla özen gösterilmesi gerekir.

Köpeklerde Yaşlanma Belirtileri

 
 
Köpeklerin yaşlandığının işareti olan ve gözle görülen bazı değişiklikler ortaya çıkmaya başladığında köpeğinizin artık olgunlaştığını anlayabilirsiniz. Bu belirtileri takip etmek görülmesi olası yaşlılık hastalıklarını erken dönemde tespit etmenizini sağlayacaktır. Böylece köpeğinizin tedavisi daha kolay yapılacağı gibi veteriner masraflarınız da önemli oranda azalır.
 

Köpeklerde Görülen Yaşlılık Belirtileri
 


 

Hareketlerde Yavaşlama: Yaşlanan köpeklerde görülen yaşlılık belirtilerinin başında hareketlerdeki yavaşlama gelir. Yaşlanan köpek eskisi gibi hareketli olmayacaktır. Hareket etmesi için onu teşvik etmeniz gerekir.
 
Kilo Alma: Yaşlanmaya başlayan köpekler kilo almaya başlar. Metabolizması yavaşlamaya başlayan köpek, zamanla daha şişman hale gelir.
 
İşitme Duyusunda Azalma: Yaşlılık belirtisi gösteren köpeğinize ismi ile hitap ettiğinizde, yanınıza çağırdığınızda cevap vermiyorsa bunu inatçılıktan değil kulakları iyi duymadığı için yaptığını bilmeniz gerekir.
 
Fazla Uyuma: Eklem iltihabı veya artrit gibi rahatsızlıklara bağlı olarak fazla uyumaya başlarlar. Köpeğinize veteriner hekim kontrolünde takviye ürünler vermeniz ve ideal kilosunu korumanız eklem iltihabı veya artrit nedeniyle görülen sorunları daha hafif yaşamasını sağlayacaktır.
 
Görme Sorunları: Belirtilerinden birisi de gözlerde ortaya çıkan sağlık problemleridir. Köpekler yaşlandıkça gözleri bulanık görmeye başlar. Katarakt sorunu ortaya çıkabilir, bu durumda mutlaka gerekli tıbbî tedavi yapılmalıdır.
 

Köpeğin Irkı ve Boyutu Yaşlanmayı Nasıl Etkiler?

 
 
Köpeğin kıdemli yani yaşlı bir köpek olarak kabul edilmesi, ırkına ve genetik özelliklerine bağlı olacaktır. Büyük ırk köpekler daha erken dönemde yaşlı olarak kabul edilirken küçük köpek ırkları daha geç dönemde yaşlı köpek olarak kabul edilirler. Dev ırklarda yaşlanma süreci  5 ila 6 yaşlarında başlar,  daha küçük ırklarda ise bu süreç, 8 ila 10 yaşlarına kadar uzar. Köpeğin yaş alması demek mutlaka bütün yaşlılık belirtilerini ve yaşlılık ile birlikte görülen sağlık problemlerini yaşayacağı anlamına gelmez. İnsanların yaşlılık süreci ile benzer özellikler gösteren köpeklerin yaşlılık süreci de fiziksel ve davranışsal değişikliklerle birlikte yavaş ve  kademeli şekilde ilerler. Yaşlanma belirtileri ile birlikte köpeğinizin daha mutlu ve sağlıklı olması için gerekli önlemleri almalısınız. Bu dönemi rahat ve huzurlu geçirmesini ve hayatını iyi bir şekilde tamamlamasını istiyorsanız evcil hayvanınızın ihtiyaçlarını bilmeniz ve buna göre hareket etmeniz gerekir.

Yaşlanan Köpeğin Bakımı Nasıl Olmalı?

 
 
Bilmeniz gereken şey, yaşlanmaya başlayan köpeğin özel bir bakıma ihtiyaç duyduğudur. Eğer köpeğinizin beslenme, egzersiz ve günlük bakım gereksinimlerini bilirseniz zorluklarla daha kolay baş edebilirsiniz.
Çeşitli hastalıklara açık hale gelen, görme, işitme ve hareket yeteneğini kaybetmeye başlayan köpeğiniz için işinizi kolaylaştıracak bakım tüyoları:
 
Yaşa Uygun Sağlıklı Beslenme
 
Yaşlı köpekler daha yavaş ve az hareket ettikleri için daha az enerji harcarlar. Dolayısıyla daha az beslenmeleri gerekir. Kilo artışı nedeniyle hareket kabiliyetlerini hızla kaybedecekleri için yaşlanan köpeklerin öğünleri yaşlarına uygun şekilde düzenlenmelidir. Köpeğiniz obezite sorunu yaşamaması için yaşlı köpeklere özel hazırlanan mamalar tercih edilmelidir. Bu mamalar, diğer mamalara göre daha az yağ içerir ve daha düşük kaloriye sahiptir. Bazı sağlık sorunlarını yaşaması olası yaşlı köpekler için hangi mamanın uygun olacağı noktasında veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Bu dönemde köpeğinizin günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayacak, köpeğinizin yaşam kalitesini düşürmeyecek mamaları tercih etmeniz son derece önemlidir.
 
 Düzenli Egzersiz
 
Yaşlanan köpeklerin düzenli egzersize ihtiyaçları vardır. Ne kadar ağır hareket etmeye başlarsa başlasın köpeğinizin rutin egzersiz programını uygulamalısınız. Egzersiz yaptırırken köpeğinizin yaşına uygun hareket ve aktiviteler düzenleyebilirsiniz. Veteriner hekiminize danışarak köpeğin ihtiyaçları ve sağlık sınırlamaları  çerçevesinde uygun bir egzersiz programı talep edebilirsiniz. Düzenli yürüyüşler, hafif koşular köpeğin dayanıklılığını artıracaktır. Egzersiz yaptırırken köpeğinizin eski performansını beklememeniz gerektiğini unutmayın. Zira, yaşlanan köpekler daha düşük enerjiye sahiptir, bu nedenle daha önce yarım saat koşan bir köpek yaşlandığında daha az koşacak hatta hiç koşamayacaktır. Daha az egzersiz yapan yaşlı köpeklerin tırnak bakımları aksatılmamalı, tırnakları daha sık aralıklarla kesilmelidir.
 
 Düzenli Veteriner Kontrolü
 
Yaşlı köpeklerin düzenli veteriner kontrolünden geçirilmeleri gerekir. Bağışıklık sistemi zayıflamaya başlayan kıdemli köpekler birçok hastalığa açık hale gelir. Olası hastalıkları önlemek ya da ortaya çıkışını geciktirmek için bu dönemde köpeğinizi yılda bir kez değil yılda iki kez veteriner kontrolüne götürmeniz uygun olacaktır. Böylece köpeğinizin 6 ayda bir genel sağlık taramasından geçmesini, olası yaşlılık rahatsızlıklarının erken teşhis edilip doğru bir şekilde tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz.
 
 
 Düzenli Tüy Bakımı
 
Yaşlanma ile birlikte parlak ve güzel görünen tüyler mat ve donuk görünmeye başlar. Köpeğinizin pul pul dökülen, kuru ve tahriş olmuş bir deriye ve kürke sahip olmasını istemiyorsanız düzenli fırçalamanız gerekir. Bu dönemde köpeğinizi yaşlı köpeklere özel şampuanlarla yıkayarak cilt üzerindeki tahrişleri önleyebilir, ciltte ortaya çıkan dökülme ve kurumayı engelleyebilirsiniz.
 
 Ağız ve Diş Sağlığını Koruma
 
Köpeğinizin yaşlanması demek ağız ve diş sağlığına daha çok dikkat etmeniz demektir. Zira, yaşlanmaya bağlı olarak köpeklerde diş kayıpları, diş eti hastalıkları ve diş çatlaması gibi rahatsızlıklar görülebilir. Köpek açısından son derece ağrılı ve rahatsızlık verici diş ve diş eti hastalıklarını önlemek için dişlerini düzenli olarak fırçalamalısınız. Diş etlerinde şişme, kanama ya da ağrı gibi sıkıntılar varsa mutlaka veteriner hekime götürmeli ve gerekli tıbbî önlemleri almalısınız.
 
 
 
 Rahat Ettirmek için Uygun Koşullar Sağlama
 
Yaşlı insanlar gibi yaşlı köpekler de daha fazla dinlenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde köpeğiniz için daha rahat ve dinlendirici yumuşak bir yatak tercih edebilirsiniz. Uyku için daha sessiz bir ortama ihtiyaç duyacakları için yataklarını evin en sessiz köşesine taşıyabilirsiniz. Yaşlı köpekler daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duydukları gibi idrar da kaçırabilirler. Bu nedenle köpeğinizin yatağını tuvalete yakın bir yere konumlandırabilirsiniz. Hareket etmekte zorlanan köpeğinizin mama ve su kabı ile yatağını kolay erişebileceği bir yere koymanız onu rahatlatacaktır.
 
 Sağlık Sorununa İşaret Eden Belirtileri Takip Etme
 
Köpeğinizin yaşlandığına ve sağlık sorunu yaşadığına işaret eden bazı fiziksel belirtiler vardır, bunları takip etmek erken teşhis ve tedavi açısından önem arz eder. Topallama, pozisyon değiştirmede zorlanma, merdiven çıkamama ya da inememe, yemek yerken yada içerken uzanmak köpeğinizin bu aktiviteleri zorlanarak yaptığını gösterir. Köpeğinizde bu tür sorunlar görürseniz zaman kaybetmeden veteriner hekime götürmeli ve hekim kontrolünde probleme yönelik uygun tedaviye başlamalısınız. 
 

Benzer Yazılar

Yukarı