Yavru Köpeklerin Isırma Problemi
Yavru köpekler için ısırma eylemi, nesneleri tanıma, yeme-içme ve oyun oynama davranışlarından kolaylıkla öğrenebileceği bir durumdur. Bu durum yavru iken çok büyük bir sorun olmasa da büyüdüğünde devam etmemesi için gerekli eğitimi vermeniz gerekir.
Çeşitli yöntemler kullanarak köpeğin bu durumu devamlı hale getirilmemesi için tüm eğitimler verilmelidir.
Isırmasının Normal Olduğu Durumlar
Köpeklerin insanları, nesneleri ya da buldukları her şeyi ısırmalarını altında yatan bazı nedenler vardır. Yavru köpeklerde görülen ısırma probleminin normal karşılanması gereken durumlar şunlardır:
7 haftalık oluncaya kadar dünyayı tanımak için dişlerini ve ağızlarını kullanırlar. Onları bu süreçte özgür bırakmak gerekir.
Köpek yavruları 4-5 aylık oluncaya kadar sancılı bir diş çıkarma süreci geçirirler. Bu dönemde yaşadıkları ağrı ve kaşıntıyı gidermek için bir şeyleri ısırırlar ya da geverler.
Oyun oynamak küçük köpeklerin en sevdiği şeydir. Oyun oynarken ağızlarını kullanmayı çok severler. Nasıl ki sevgilerini göstermek için insanları yalıyorlarsa oyundan keyif aldıklarını göstermek için de dişlerini kullanabilirler.
Isırma Problemi Nasıl Engellenir ?
Köpeğinizi ısırma huyundan vazgeçirmek için yapmanız gereken bazı şeyler vardır. Bunları düzenli olarak uyguladığınızda köpeğiniz nerede durması gerektiğini öğrenecektir:
Isırmayı Engelleme
Minik yavrunuz, elinizi ya da başka bir uzvunuzu ısırdığında havlama sesi ya da acı hissettiğini anlatan bir ses çıkarabilirsiniz. Yavru, havlama ya da acı sesini duyunca içgüdüsel olarak oyunu durduracaktır. Elinizi tekrar ısırmasına izin verin ve tekrar aynı sesi çıkarın. Böylece köpek ağzının gücünü test etmeyi ve nerede durması gerektiğini öğrenmeye başlayacaktır. Bu işlemi en fazla 3 defa tekrarlayın.
Köpeği Yönlendirme
Yavru köpeğinizi yönlendirmeniz, onu ısırmamaya teşvik edecektir. Köpeğiniz sizi ısırmak istediğinde hemen elinizi çekmeniz ısırmanın yanlış olduğunu öğretmenize yardımcı olacaktır. Isırmak için ağzını açan köpeğinize ödül maması verin. Böylece köpeğiniz, ısırmadığında ödül alacağını öğrenecektir ve içgüdüsel olarak ısırmayıp ödül bekleyecektir.
Komutları Öğretme
Köpeğinize “hayır!” “evet!” gibi komutları öğretin. Bunun için getirme oyunu oynayabilirsiniz. Uzak bir noktaya attığınız bir oyuncağı getirmesini isteyebilirsiniz. Komutları öğrenmeye başlayan köpeğiniz “hayır!” dediğinizde durması gerektiğini öğrenmeye başlayacaktır. Bu süreç çok hızlı olmayacaktır, bu dönemde biraz sabırlı olmalı, minik afacana komutları öğrenmesi için yeterli zamanı tanımalısınız.
Dikkatini Başka Yöne Çekme
Köpeğinizi ısırma huyundan vazgeçirmenin bir yolu da dikkatini başka yöne çekmektir. Isırmak için ağzını açan köpeğinizi çiğneme oyuncaklarına yönlendirebilirsiniz. Köpeğinizin yaşına, cinsine, ağız gücüne uygun çiğneme oyuncakları alarak onu bu oyuncaklarla oynamaya teşvik edebilirsiniz. Yavrunuz, sizi ısırmak istediğinde bu oyuncakları kullanarak dikkatini dağıtabilir, ilgisini çiğneme oyuncaklarına çekebilirsiniz. Bunu sürekli yapmanız, minik afacanın oyun oynamak ve ısırmak için sizi ya da ev eşyalarını kullanmasını engelleyecek ve bu oyuncakları kullanmasını sağlayacaktır.
Caydırıcı Ürünler Kullanma
Petshoplarda bulabileceğiniz caydırıcı ürünleri kullanarak köpeğinizin ağzına almasını istemediğiniz eşyalarınızı koruma altına alabilir, köpeğinizin bu eşyalardan uzak durmasını sağlayabilirsiniz. Caydırıcı ürünleri iki şekilde kullanabilirsiniz: Ya nesnelere veya eşyalara sürmek ya da köpeğinizin ağzına sürmek. Böylece köpeğinizin zihninde bu tat ve koku ilişkilenecek ve köpeğiniz bu eşyalara dokunmaması gerektiğini öğrenecektir. Köpeğinizin caydırıcı koku ve tadı zihninde ilişkilendirme süresi yaklaşık 3-4 haftadır. Bu nedenle caydırıcı ürünleri yaklaşık 3-4 hafta kullanmanız gerekir.
Ev Sevdiği Oyuncağı Kullanma
Yavru köpeğinizi ısırma huyundan vazgeçirmek için en sevdiği oyuncağı kullanmak etkili bir yöntemdir. Isırma içgüdüsü ile hareket eden köpeğinize hemen sevdiği oyuncağı verin. Böylece köpeğiniz ısırmak yerine oyuncağı ile oynamaya başlayacaktır. Köpeğiniz sizi ısırdığında oyuncağını gösterin ve oyuncağı dikkatini çekene kadar sallayın. Köpeğinizin dikkati oyuncağa yönelinceye ve cildinizi bırakana kadar hareketsiz bir şekilde kalın.
Agresif Isırma Problemi
Agresif ısırma problemine karşı mutlaka önlem alınmalıdır. Sevimli yavrunuzun oyun oynamak yerine agresif ısırdığını nasıl anlarsınız? Öncelikle sempatik dostunuz oyun oynamaktan ziyade sizin canınızı acıtmaya yönelik ısırmaya başladıysa agresif ısırıyor demektir. Yani köpeğiniz, cildinizi kanatacak derecede ısırıyorsa agresif ısırma söz konusudur.
Eğer dişlerini cildinize geçirip kanatmaya başlamışsa baskın olmaya çalışıyor demektir ve sahibi olarak önlem almanız gerekir. Köpekler, ısırma eylemi ile ağızlarının gücünü test ederler, bu onların doğasında vardır. Köpeğinizle ilişkinizin güvenli hale gelmesi için ağzının gücünü sizin üzerinizde test etmesine izin vermemeniz gerekir.
Çocuklarınızı Yavru Köpek Isırmasından Nasıl Korursunuz
Köpeklerin en fazla ısırdığı kişiler çocuklardır. Çocuklar köpeklerle nasıl iletişim kurduklarını bilmezler. Hal böyle olunca köpek yavrusunun en çok ısırdığı kişi çocuklar olur.
Köpeğinizin çocuklarınızla oyun oynamasına izin verebilirsiniz ancak her zaman sizin kontrolünüz altında oynamalarını sağlayın.
Çocukların köpeği kendi odalarına götürmelerine izin vermeyin.
Köpeğinizin ısırma problemini denetleyemediğiniz zamanlarda onu bebeğinizden uzak tutacak önlemler alın. Bebeğinizin yanına ulaşmasına izin vermeyin.
Çocuklarınızın köpekle uygunsuz oyunlar oynamalarına izin vermeyin. Çocukların köpeği heyecanlandırmaya, sinirlendirmeye yönelik davranışları, agresif ısırma ile karşı karşıya kalmalarına neden olabilir.
Çocuklarınıza köpekle nasıl iletişim kurulması gerektiğini öğretin. Onları, yavru köpeği heyecanlandıran ve sinirlendiren davranışlardan uzak durmaları konusunda uyarın.
Isırma Problemi Olan Köpekleri Cezalandırmayın
Agresif ısırma problemi olduğunu düşündüğünüz köpeğinizi, bu huyundan vazgeçirmek için bazı şeyleri yapmamanız onu daha kolay eğitmeniz açısından önemlidir. Köpeğinizi ısırma huyundan vazgeçirmek istiyorsanız şunları yapmamalısınız:
Minik dostunuza kesinlikle fiziksel ceza uygulamayın. Bu onu daha hırslı yapacaktır ve size yeniden saldırmasına neden olacaktır.
Köpeğinizin ağzını kapatmak gibi önlemler işinize yaramayacaktır, bu tür uygulamalar boş yere eziyet etmekten başka bir işe yaramaz.
Köpeğiniz agresif şekilde ısırmaya başladığı halde oyuna devam etmeniz yanlıştır. Oyuna devam etmek, köpeğinizin sizin canınızı yaktığını öğrenmemesine ve ağız gücünü bilinçsizce kullanmasına neden olur. 8 haftalık oluncaya kadar kardeşleri ile birlikte büyümesinin nedeni de budur. Oyun oynayan yavrular birbirlerini ısırırlar ancak ısırılan kardeş havladığı zaman oyuna son verirler. Sesin yükselmesi demek oyunun bittiğini gösteren işarettir. Siz de oyuna ne zaman son vermeniz gerektiğini bilmeli ve bunu ona öğretmelisiniz.
Zamanla köpeğiniz sizi ısırmaktan vaz geçecek ve oyuncağı ile oynamayı tercih edecektir.
Isırmayı Ne Zaman Bırakır
Köpeklerin dişleri, 7 aylık oluncaya kadar tamamlanır. Diş çıkarma sürecinde ısırma davranışı çok yaygındır ve köpekler istemeden sahiplerinin canını acıtır. Bu dönem özellikle çocuklu aileler için endişe vericidir. Çünkü en çok zaman geçirdikleri kişiler çocuklardır. Bu durumun ne zaman son bulacağını kestirmek mümkün değildir. Biyolojik olarak yavru köpeklerin dişleri 7 aylık olunca tamamlanmış olacak ve ısırma problemi de son bulacaktır. Bu süreçte köpeğiniz ile fazla temas etmezseniz ve fiziksel oyunlar oynamazsanız ısırma olayı 4-5 aylıkken son bulacaktır.