Yaz Aylarında Köpek Bakımı
Yaz mevsimlerinde köpeklerinizin bakımı ile ilgili daha dikkatli olmalı, sıcak yaz günlerini daha rahat geçirmesini sağlamalısınız. Aksi takdirde yüksek sıcaklıklar köpeğiniz için kabus olabilir.
Hava sıcaklığının artması ile birlikte insanlarda görülen aşırı terleme, tüylü dostlarımızda görülmez. Bunun nedeni can dostlarımızın ter bezlerinin olmamasıdır. Hava ne kadar sıcak olursa olsun köpek, kedi gibi tüylü evcil hayvanlar terlemezler. Terlemek vücut ısısını dengelemenin en kolay yoludur. Böyle bir işleve sahip olmayan hayvanlar, sıcaklığın yükselmesi ile birlikte aşırı ısınabilirler ve rahatsızlık duyabilirler. İnsanlar gibi terleyemedikleri için ısındıkları zaman gölge bir yer ararlar, dillerini dışarı çıkarırlar ve serinlemek ihtiyacı ile çeşitli davranışlar sergilerler.
Köpeklerde Yaz Bakımı
Yaz mevsimi insanlar gibi köpeklerinde sevdiği zamanlardır. Ancak sıcak havalarda köpeğinizin ihtiyaç duyduğu şeyleri bilirseniz bakımlarında hata yapmamış, yaz mevsimini onlar için bir kabusa dönüştürmemiş oluruz.
Peki, köpeklerinizin evde, plajda, arabada, piknikte ya da yolculukta rahat etmesini sağlamak için nelere dikkat etmeliyiz?
Tüy Bakımı
Köpeklerle ilgili yanlış bilinen şeylerden birisi yazın tıraş edilmeleri gerektiğidir. Köpeğinizi yazın asla traş ettirmeyin. Sanılanın aksine kürkü evcil dostunuzun serinlemesini sağlayan şeylerden birisidir. Tüyleri sayesinde güneş ışınlarından korunan tatlı minnakları, yaz aylarında tıraş ettirdiğinizde derileri, güneşin yakıcı etkisini daha fazla hisseder ve köpeğiniz daha çok ısınır. Daha fazla ısınması da serinlemek için daha fazla efor sarf etmesine neden olur. Sıcak havalarda köpeğinizin cildinin nefes almasını istiyorsanız onu, tıraş ettirmek yerine sık sık fırçalamayı tercih etmelisiniz. Böylece tüyler arasında hava sirkülasyonu oluşacak ve can dostunuzun cildi nefes aldığı için daha geç ısınacaktır.
Bol Su ve Gölge
Sıcak havalarda bizim gibi bol suya ve gölge yaşam alanlarına ihtiyaç duyarlar. Hatta köpeklerin suya gereksinimi insanlardan daha fazladır. Bu nedenle yaz mevsiminde suya kolay ulaşmasını sağlamalı, su kabını sürekli kontrol etmeli ve günlük taze su almasını sağlamalısınız. Gezmek için ya da başka bir nedenle köpeğinizi dışarı çıkarmanız gerekiyorsa kendiniz için olduğu gibi onun için de yanınıza bir şişe su almayı unutmayın.
Yaz mevsiminde köpeğinizin beslenmesine de dikkat etmelisiniz. Bu süreçte güzel bebeğinizin su ihtiyacını karşılamak için veteriner hekim tavsiyesi ile sıvı mamalara, ıslak konserve mamalara geçiş yapabilirsiniz.
Güneş ışınları tüm canlılar için olduğu gibi köpeğiniz için de zararlıdır. Tatlı ponçikleri güneşin zararlı etkilerinden korumak için aşırı sıcak saatlerde dışarı çıkarmamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Bu saatlerde dışarı çıkmak zorunda kalırsanız gerekli önlemleri almalı ve onun için gölge ve serin alanları tercih etmelisiniz.
Köpeğinizi Sıcak ve Kapalı Arabada Bırakmayın
Köpek sahiplerinin yapmış olduğu hatalardan birisi de kapalı arabalarda bırakmaktır. Birçok evcil hayvan sahibi, alışveriş yapmak ya da başka bir nedenle birkaç dakikalığına da olsa kapalı ve sıcak arabada bırakabiliyor. 30 derece sıcaklığın 60 derece ve daha fazla hissedildiği kapalı araçlar, evcil hayvanın sıcak çarpması yaşamasına hatta boğulmasına neden olabilir.
Güneş Koruyucu Kullanın
Kısa tüylü köpeğinizin de güneş kremine ihtiyacı olduğunu ve sıcak havalarda güneş koruyucu kullandığını bilmeniz gerekiyor. Özellikle gün boyu dışarıda bulunmanız gerektiğinde köpekler için özel olarak geliştirilmiş koruyucu krem kullanmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Köpeklerin derileri de insanlar gibi güneş ışığına maruz kaldığı zaman yanar ve bu durum çok can yakıcıdır. Köpeğiniz için en uygun güneş koruyucuyu veteriner hekiminize danışarak temin edebilirsiniz.
Egzersiz Saatleri
Can dostunuzun egzersiz saatlerini yaz mevsimine göre düzenlemelisiniz. Sıcak saatlerde egzersiz yaptırmanız, daha fazla efor sarf etmesine neden olur. Bu nedenle, egzersiz için sabah erken saatleri ve akşam saatlerini tercih etmelisiniz.
Klimaya Dikkat
Klima bulunan ortamlarda köpeğinize dikkat etmelisiniz. Köpeğinizi direkt klima ile karşı karşıya bırakmanız alerjik reaksiyonlara ve üst solunum yolu rahatsızlıklarına neden olabilir.
Can Dostunuzun Patilerini Koruyun
Asfalt yollar, güneş ışınlarının etkisi ile aşırı ısınır ve köpeklerin patisini yakabilir. Köpeğinizin patilerini, yaz mevsiminde asfalt yanıklarına yanmalara karşı korumanız gerekir. Köpeğinizi gölge alanlarda gezdirmeye, çok sıcak havalarda köpek botu kullanmaya dikkat etmelisiniz. Köpeğinizi serinletmek için su oyunları oynayabilir, ona su püskürtebilir, patilerinin ve pençelerinin ıslanmasını sağlayabilirsiniz.
Köpeğinizin Vermiş Olduğu Mesajlara Dikkat Edin
Aşırı ısındıklarında vermiş oldukları tepkiler sıcak çarpması belirtisi olabilir. Eğer köpeğiniz ağır ağır nefes alıyorsa, kuru diş etlerine sahipse, kusma ve ishal problemi varsa, kalın salya akıtıyor ve bacakları titriyorsa köpeğinizi sıcak çarpmış olabilir.
Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat
Köpeğiniz duş almaktan hoşlanıyorsa onu her gün banyo yaptırabilirsiniz. Ancak kulak enfeksiyonlarına dikkat etmeli, kulak bakımını aksatmamalısınız. Köpeğinize denizde de ekstra özen göstermelisiniz. Köpekler, yüzmeyi içgüdüsel olarak bilirler ancak bu iyi bir yüzücü olduklarını göstermez. Plajda bebek havuzlarını kullanabilirsiniz.
Parazitleri Uzaklaştırın
Yaz aylarının parazitlere karşı daha açık olduğunu unutmamalısınız. Pire, kene, sivrisinek ve zararlı diğer parazitler, köpeğinizin sağlığını tehdit eder. Bu zararlı haşereler, tenya, kalp kurdu, Lyme ve Bartonella gibi hastalıklar bulaştırır. Yaz aylarında köpek bakımı için dikkat etmeniz gereken şeylerin başında bu parazitler ve bunların neden olduğu hastalıklar gelmektedir. Parazitlerle ilgili veteriner hekiminize danışmalı, bu tarz hastalıklara karşı uygun tıbbî reçeteleri istemelisiniz. Bu hastalıkların insanlara da bulaştığını aklınızdan çıkarmamalı gerekli önlemleri zamanında almalısınız.
Sıcak Çarpması Halinde Yapmanız Gerekenler
Köpeğinizin hızlı nefes alıp verdiğini, dilinin morardığını, diş etlerinin renksizleştiğini, kalın salya akıttığını, kustuğunu ve ishal olduğunu görürseniz acil olarak müdahale etmeniz gerekir. Bu belirtiler ile karşı karşıya kaldığınızda sevimli dostunuzun vücut ısısını düşürmek için hava akımı sağlamalı, nemli bir bezle başını kapatmalısınız. Vücut ısısını kontrol altına aldıktan sonra zaman geçirmeden veterinere götürmeli ve profesyonel yardım almalısınız.