Yeni Doğan Köpek Yavrularında Yapılması Gereken İlk Bakımlar
Yavruları beklemek gerçekten heyecan vericidir. Dünyada çok az şey yeni doğan köpek yavruları kadar güzel ve sevimlidir. Ancak onları hayata hazırlamak ve sağlıklı birer yavru olmalarını sağlamak için yapılması gerekenler olduğunu unutmamalısınız.
Yeni doğan bir yavrunun gereksinimleri ve bakımı konusunda aşağıda ki rehberi izleyebilirsiniz.
Temiz Bir Çevre
Köpeğiniz doğum yapmadan önce ona uygun bir ortam hazırlamalısınız. Bu ortam;
• İnsanlardan uzak
• Çok ışık almayan
• Yumuşak bir zemine sahip
• Steril edilmiş
• Yemek ve suya ulaşılabilen
• Yavrular için bir havuzun oldu
• Annenin rahatça uzanıp, yavruları ezmeden emzirme yapabileceği bir genişlikte olmalıdır.
Ortama girip çıkarken mutlaka kendinizi steril edin. Yavrulara ellemeden önce ellerinizi temizleyin. İlk birkaç haftaları bu ortamda geçecek olan yavrular, güvende ve temiz bir şekilde gelişimlerini tamamlayabilirler.
Doğum sonrası anne yavrularını ve ortamı kendi temizleyebilir. Ancak fazla oluşan ya da temizlemediği yerleri sizin uygun şekilde temizlemeniz gerekebilir.
Yeni doğan yavrular sağır ve kör olurlar. Bu durum 7-10 gün sürer. Sonra gözlerini açıp, duymaya başlarlar. Bu süreçten sonra oyun zamanları gelir. O zaman onları daha geniş ve egzersizleri için uygun bir ortama alabilirsiniz.
Ortam Sıcaklığı
Yeni doğan köpek yavruları kendi vücut ısılarını dengeleyemezler. Bu nedenle ortamın onlar için yeteri kadar sıcak olmasını sağlayın.
Termofor ya da elektrikli bir pet yardımı ile yavruların yattıkları yeri ısıtabilirsiniz.
Doğumdan sonraki ilk 5 gün yavruların olduğu alan 29-31 derece olmalıdır.
Beşinci günden 10. Güne kadar 27-28 dereceye çekebilirsiniz. Bundan sonra ki süreçte, ısıyı kademi olarak düşürmeye devam edebilirsiniz.
Ortalama ortam sıcaklığı 24 derece olmalıdır. Bu ısıyı kesinlikle kontrol altında tutun.
Isıtma işleminde kesinlikle ısıtıcı lambaları kullanmayın. Zararlı olabilir.
Emzirme Ve Beslenme
Annenin sütü yettiği ölçüde ilk etapta anne sütü verilmeye devam edilmelidir. Anne emzirme sürecinde çok fazla beslenmeye ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen besin ihtiyacı normalden 3-5 kat daha fazla olur. Bu şekilde beslenme programını düzenlemeniz gerekecektir. Veterinerinizden bu konuda destek alabilir, emziren anneler için özel mamalar yapabilir ya da uygun değerlerde mamaları tercih edebilirsiniz.
Bu aşamada yavruların ağırlıklarını sürekli kontrol altında tutmalı ve emzirme aşamasında tüm yavruların yeteri kadar emdiklerine emin olmalısınız. Kilosu diğerlerinden eksik olan yavrular varsa bunları tespit edip, emzirme anında annenin memesini alması için yardımcı olmanız gerekecektir. Düzenli ve sistemli bir şekilde emzirme sürecini takip etmeniz bu açıdan önemlidir.
Yavrular düzenli ve yeteri kadar kilo alamıyorsa, veterineriz ile görüşün. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda dışarıdan beslenme takviyesi yapılması gerekebilir.
Annenin memelerinden süt gelmiyor, kızarıklık var ve emzirmek için yanaşmıyorsa süt bezleri enfeksiyon kapmış olabilir. Bu konuda veterineriniz gerekli müdahaleyi yapacaktır.
4 ya da 5. Hafta yavruların dişleri belirginleşmeye başlayacaktır. Bu süreçte anne sütünün randımanı da düşmeye başlar. Bu süreçte hemen normal beslenme için mamanın seçimi yapılıp, normal beslenmeye geçilebilir.
Bazen anne sütü yeterli olmayabilir ya da yavru yetim kalabilir. Bu gibi durumlarda yavruya sizin annelik yapmanız gerekecektir. İnek, koyun sütü yavrular için besleyici ve sağlıklı değildir. Bu yüzden ticari olarak satılan anne sütüne en yakın besin değerleri olan hazır sütleri ya da mama sütlerini tercih etmeniz gerekir.
İlk 2 hafta her saat başı bu ürünler ve uygun biberonla yavruyu beslemelisiniz. 2 haftadan sonra 2 saatte bir beslemeye devam etmeniz gerekir.
Üçüncü haftadan sonra yavruların mideleri genişler. Bu nedenle öğünlerde daha iyi yemek yerler. Bu da onları daha fazla tok tutar. Bu nedenle 3-4 saatte bir beslenmeye geçilebilir.
Sağlık
Tüm yeni doğan yavrular doğdukları anda veterinerin fiziksel muayenesine tabi olmalıdır.
Yeni doğan yavruların yanına diğer evcil hayvanları sokmayın. Hem onlara kötü davranabilirler, hem de mikrop taşıyabilirler. Bu konuya yavrular kendilerini koruyabilecek ve ilk aşılarını olana kadar dikkat edin.
Yeni doğan yavrular ilk etapta dışkı yapamazlar. Dışkılama kasları henüz çalışmaz. Her beslenmeden sonra anneleri onların genital bölgelerini dili ile yalar. Eğer yavrular yetimse, beslenmeden sonra bir pamuk (ılık su ile ıslatılmış) yardımı ile bunun sizin yapmanız gerekecektir. 1-2 hafta sonra dışkı kendiliğinden gelmeye başlayacaktır.
İç dış parazit aşılaması için 2 haftalık olmalarını beklemeniz gerekir. Bundan öncesinde yavru aşı için uygun olmaz. Aşıyı her 1 kilogram için 2 ml olarak ayarlayabilirsiniz. Yemekten sonra sütlü ağzına şırınga ile akıtabilirsiniz.
Pire ve asalaklara karşı ilaçlanmadan önce yavrunun 6 haftalık olması beklenmelidir. Bu konuda veterineriz her bir yavruya kimlik ve aşı kartı hazırlar. Tarihleri yazarak aşı takibini size hatırlatacaktır.
Sosyalleşme
4 hafta bittiğinde gören, işiten ve yürüyen minik yaramazlar artık sevmek ve sevilmek için sosyalleşmeye hazırdırlar. Bu ilk tanışma 4-12 hafta sürecektir. Tanıma ve tanışma süreci onların karakterleri ve ileride nasıl birer canlı olacaklarını belirleme süreci olacaktır.
Sosyalleşmeden yoksun olan yavrular için gelecek dönemde davranış bozuklukları oluşabilir. Onların daha itaatkar, insanlar ve diğer canlılar ile daha iyi anlaşmasını istiyorsanız, bu 8 haftalık süreçte olabildiğince sosyal olmalarına özen göstermelisiniz.
Bu dönemde bazı ufak komutları bile öğrenebilecek olan köpeğiniz ile ilk iletişiminiz ve ona patron olduğunuzu da bu dönemde daha rahat aşılayabilirsiniz.
Yeni Doğan Yavrular İle İlgili Karşılaşılan Bazı Sorunlar Ve Cevapları
• Yeni doğan yavrular gözlerini ne zaman açmaya başlar?
7-14 gün içinde açılmaya başlar. Bu ortalama 10 gündür.
• Aynı biberon memesinden diğer yavruları da besleyebilir miyiz?
Evet. Eğer kardeşler hep aynı yerde doğup gelişimlerine devam ediyorlarsa bunda bir sorun olmaz.
• Yeni doğmuş bir yavruya dokunmak güvenli midir?
Yeni doğan bir yavruya dokunmadan önce ellerinizi yıkayın. Bu steril olmanızı sağlar. İlk 3 gün yeni doğana ellemeyiniz. Bu süreçte anne yavruları ile bağ kurar. Onlara ellediğinizde kokunuz yavrulara siner. Bu da anneyi zorlar ve üzer. Bu nedenle bu süreci biraz daha rahat geçirmesi için zamanı uzatın.
• Yavrular ağlayıp inlediklerinde ne yapmalı?
Yavrular iki nedenle ağlar. Ya karınları acıkmıştır ya da üşümüşlerdir. Onların sıcak olduğunu kontrol edin. En son beslenme saatlerine bakın ve acıkmışlarsa onları besleyin ya da annenin beslemesine yardımcı olun.
• Yeni doğan yavru neyle beslenir?
Anne sütü alamıyorsa kesinlikle pet shoplarda ya da veterinerinizden temin edebileceğiniz köpek sütüne eş değer mamalar ile besleyin. İnek ve koyun sütü onların bağırsak sistemlerine zarar verir. Ayrıca buna ulaşamadığınız durumda en uygun gıda keçi sütü olacaktır.
• Yeni doğan yavrular ne kadar süre sıcak tutulmalıdır?
Bu süreç kademeli olarak 13 gün devam etmelidir. 13 günden sonra 23-24 derece kalabilir.
• Sütü iyi olan bir anne başka yavru emzirebilir mi?
Evet. Yeni doğum yapan anne, annelerini kaybetmiş olan başka yavrulara rahatlıkla süt annelik yapabilir.