Yeni Yavru Bir Terrier Maltese Sahiplenecekler İçin Önemli Tavsiyeler
Terrier Maltese bakımının yapılması ve sorumluluğun alınmasında farklı birçok bileşen bulunsa bile gerekli olan malzemelerin hepsine sahipseniz, bakım görevlerini biliyorsanız işiniz oldukça kolaydır.
Enerji Seviyeleri Konusunda Tavsiyeler
Yavru Malta köpeklerinin enerji seviyeleri her daim yüksektir. Hiper bir yapıya sahip olmasından dolayı göz açıp kapayıncaya kadar uyuyabilirler. Yavru bir köpek 18 ile 20 saat arasında yorulduğu zaman uyku çekebilir. Yavru büyüdükçe uyku durumunda azalmalar meydana gelir. 6 aylık olana kadar yavru köpeklerinin duydukları, gördükleri ve kokladıklarıyla iletişime geçer. Yani kendi öz kontrolüne sahip olmayı öğrenir. Köpeğiniz yüksek düzeydeki enerji seviyesini kontrol altına almak adına mutlaka egzersizlerine dikkat etmelisiniz. Ayrıca düzenli şekilde oyun oynamanız da onun enerjisini alacak bir aktivitedir.
Malta Köpeğinin Eve Girişi Konusunda Tavsiyeler
Yavru bir köpek sahiplenmek bizler için oldukça eğlenceli gözükse de yavru için oldukça stresli bir durumdur. Bu değişim konusunda ve onunla huzurlu yaşamak konusunda aşağıdaki adımları uygulamanız gerekmektedir.
• Köpek için gereken tüm sarf malzemeler alınmalıdır.
• Yavru köpeklerin diş çıkarma dönemlerinde kaşıntıları olacağı için ev düzenlemesi yapılmalıdır. Aksi durumda çok sevdiğiniz bir kıyafeti bile siz eve geldiğinizde çiğnenmiş bulabilirsiniz.
• Küçük nesneler uzağa alınmalı, kablolar sarılmalı, çanta ve benzeri ürünler ortadan kaldırılmalıdır. Bunların toparlanması sayesinde köpeğinizin eşyalarınızı çiğnemesinden kurtulursunuz.
• Eve getirdiğiniz köpeğinizi direkt olarak arkadaşlarınızı komşularınız ve sevdiklerinizle tanıştırmayın. Öncelikli olarak onu eve alışmasını bekleyin.
• Yavruyu aldığınızda mutlaka veteriner hekim seçmiş olun. Bunun için en yakın klinik doğru bir tercih olabilir.
• Beslenmesi ve tuvaleti için alan belirlemeli ve buranın dışına çıkmamalısınız.
• Evde yalnız kalacaksa sıkılmaması adına mutlaka oyuncak ve yatacağı bir alanda onun için hazır olmalıdır.
• Tasama, yaka kartı tarzındaki ürünler zaman içinde ya da kalitesiz olmasından dolayı boyun yaralanmalarına yol açabilir. Bunların mutlaka düzgün bir petshopdan alınması da önemlidir.
• Eve gelen yavrunuzun cildini korumak ve bakımı yapmak adına mutlaka daha önceden şampuan ve saç kremini almış olmanız gerekir. Banyo sonrası kullanılacak tarak ile fırçada hazır olmalıdır.
Bakım Tavsiyeleri
Banyo
Malta cinsi köpeğiniz diğer yavru köpeklere göre daha fazla banyoya ihtiyaç duyar. Yalnız aşırıya kaçmadan uygulanması gerekir. Ortalama olarak 7 ila 10 günlük sürede yıkanması yeterli olur. Ciltleri kuruma özelliğine sahip olduğundan banyo sonrası badem yağı kullanılabilir.
Saç Bakımı
Özellikle tüylerinin taranmasını kolaylaştıracak olan şampuanların seçilmesi gerekir. Balsam ya da saç kremi uygulanmalıdır. Banyo ardından tüyler havlu yardımıyla kurulanmalı, saç uzama yönüne taranmalı ve aşırıya kaçmadan saçlar kurutulmalıdır. Saçlar banyo haricinde günlük olarak tarandığında bakımı konusunda sorun yaşanmaz.
Tırnak Bakımı
Aşırı düzeyde büyüyen tırnaklar yavrunuzun rahatsız hissetmesine neden olur. Hatta yaralanmasına bile sebebiyet verebilir. Tırnakların 2 ila 3 hafta aralıklar ile kan damarlarını incitmeyecek biçimde kesilmesi gerekir.
Diş Bakımı
Malta köpeklerinde tartar oluşumunun önüne geçilmesi en önemli noktalardan bir tanesidir. Aksi olan durumlarda diş hastalıkları ve ağız sorunlarıyla karşı karşıya kalma riskiniz çok yüksektir. Özel diş macunu, diş fırçası ya da yumuşak uçlu çocuk diş fırçası kullanımı yapılmalıdır. Haftada 1 ila 2 kez dişleri fırçalanmalıdır. Tartar ve plaklardan kurtulmak adına beslenmeye de dikkat edilmelidir.
Kulak Bakımı
2 ila 3 hafta içinde yavru köpeklerin kulaklarının temizlenerek, kulaklardan kılların kanallardan çıkartılması gerekir.
Göz Bakımı
Malta köpeklerinin saçlarının uzun olmasından kaynaklı göz sorunları ve hastalıklarıyla karşılaşılması mümkündür. Düzenli olarak göz kontrolü yapılmalı ve saçlar düzenli kesilmelidir. Göz yaşlarından kaynaklı olarak gözlerin kenar kısımlarında tüyler hızlı şekilde uzayabilir. Bu bölge saç tokasıyla da toplandığında sorun ortadan kalkar.
Aşılar
Sahiplendiğiniz ya da satın aldığınız Malta köpeğinin ayı dikkate alınarak aşılama sistemi uygulanmalıdır. Özellikle veterinerin aşılar konusunda söylediklerini kesinlikle göz ardı etmemeniz önemlidir.
Beslenme
Malta köpeğinizi aldığınızda veteriner hekim ya da satın alınan petshop çalışanı beslenme konusunda size tüm detayları aktarır. Küçük köpeğinize hazır ve doğal mamalar vermelisiniz. Uzun yıllar sağlığının korunması, enerji dolu ve güçlü olması adına kuru mama kullanılması daha doğru bir adım olur. Evde bulunan yiyeceklerden sebze, tavuk yumurtası, balık, sığır eti ve kümes hayvanları verilebilir. Bir kase içinde devamlı Malta için yemek durması doğru olmaz. Bu durum onun obez olmasına da olanak sağlayacağı için sadece öğünlerinde gereken porsiyon büyüklüğünde verilmelidir.
Eğitimi Kolay mıdır?
Terrier Maltese yavru köpekleri eğitimi en kolay cinsler arasında yer alır. Özellikle de yavru oldukları dönemde eğitimleri basit şekilde ilerler. Çekici ve inanamayacağınız kadar zekidir. Yalnız aşırı yüz verildiği zaman şımarmaları da kaçınılmaz hale gelir. Düzenli şekilde yavru köpeğinizin günlük olarak eğitimleri yaparsanız kısa sürede istediğiniz seviyeye getirebilirsiniz.
Karşılaşılabilecek Sağlık Sorunları
• Katarakt
• Parazitler
• Enfeksiyon
• Trakeal çöküntü
• Bacak ve kalça problemleri
• Kolit
• Karaciğer şantı
• Hipoglisemi
• Diş sorunları
• Korneal ülser
• Göz sorunları
Terrier Maltese hem yavru hem de yetişkin köpek cinsi olarak mükemmel bir seçimdir. Neşeli yanlarını, enerjileri ve huzurlarını sahipleriyle paylaşırlar. Köpek cinsleri arasında bakımları, sağlık sorunlarının aşılması ve eğitimi de en kolay türdür.